1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kachní žaludky ve smetanové omáčce a zadělávané dršťky

Nějak jsem naznala, že zanedbáváme naši českou kuchyni. Tahle jídla bývala na jídelních lístcích v hospodách a restauracích napříč republikou, a teď?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 15.2.2021 14:52

Já věřím tomu, že to může být dobré, Sharko, ale mám v sobě silné předsudky vůči mnoha jídlům. V dětství jsem jedla jen pár jídel, mnohá jsem se naučila jíst až v dospělosti, a mnohá jsem v životě nedokázala ochutnat. :) Z tradiční kuchyně jsem měla v dětství možnost potkat vepřo (králíka), knedlo, zelo, pak španělské ptáčky a svíčkovou. To všechno miluju dodnes. Ale s dršťkou jsem se v dětství zcela minula. :-)

Š. Matyášová 15.2.2021 11:39

ale řeč byla o kachních....;-)

Š. Matyášová 15.2.2021 11:36

Máří, to hovězí srdíčko jde jíst i vařené jako ovar a je vynikající....

Š. Matyášová 15.2.2021 11:34

jde to Zano objednat u řezníka, stačí se poptat....

Š. Matyášová 15.2.2021 11:33

plíčky na smetaně taky budou..a pajšl....taky máte tam u Vás na severu jídla, co by tady lidi nejedli....jen o nich nepíšeš ;-)

Š. Matyášová 15.2.2021 11:31

no jo Vaví, když ty je děláš podle čínského způsobu..a já pěkně po česku... to j erozdíl... však netvrdím, že to každej zkusí nebo ochutná, ale prostě to zmizelo a pamětníci jen vyprávějí..tak jsem uvařila..a jak jim to jelo...:-)

Š. Matyášová 15.2.2021 11:29

dal Evi, ale ty kachní žaludky tomu dodají tu další chuť, a to dělá tu omáčku,omáčkou....

E. Zvolánková 15.2.2021 7:47

No teda....zajímavé recepty....dršťky bych asi nezvládla pozřít, ale ty žaludky by mi nevadily.....I když věřím, že s tou omáčkou by se určitě dal dát i králík, kuře atd....Ta omáčka vypadá skvěle.

A. Zemanová 13.2.2021 12:47

Milá Sharko, je mi líto, ale obě ta jídla jsou mi nesympatická jak od pohledu, tak podle názvu. Kachní žaludky jsem kdysi připravovala podle nějakého čínského receptu a rozhodně to nestálo za vynaložené úsilí. Drobně nakrájené dršťky sním (po letech postupného zvykání) v dršťkové polévce, ale myslím, že na vyšší metu už nedosáhnu.

Ale bývala skvělá, dršťkovka v jídelně na rohu Myslíkové ulice, a ten jejich zabíjačkový guláš byl také moc dobrý.

Z. Jenny 12.2.2021 18:38

;-DR^

Z. Janaba 12.2.2021 18:38

Tak tohle ne. Vnitřnosti jsou pro mne příliš konkrétní. Např. jazyk už měl někdo v hubě, srdce, plíce, žaludek dělají co můžou aby se přidělený život dožil, ne ne, hlásím pas. Každej sme ňákej, no a já to trochu přeháním.:-)

Z. Jenny 12.2.2021 18:37

U nás hovězí srdce taky jen pro zvířátka a vepřové vespolek;-DR^

Z. Jenny 12.2.2021 18:35

Koruna,to byla legenda!;-DVždycky,když jsme jako mladí jeli do PHY,byl sraz u Koruny. A ty koktejly a všechno.... mňam.R^

T. Zana 12.2.2021 18:34

Hmmm, ty žaludky (spíš asi kuřecí, kachní nevídám) bych docela někdy zkusila. Občas jsem z nich dělala guláš, tohle by bylo zase jiné. I když upřímně řečeno smetanové omáčky až tak neoblibuju. Ale třeba bych se chytla ;-).

Drštky umím jen do polévky (tu mám ráda a dělávám), doma se zadělávané nevařily, tak mě to nějak minulo. To bych zkusit mohla :-).

Jo a na ten pajšl se těším, ale kromě počtení z toho nic nekouká, neb surovinu jsem neviděla snad dvacet let ;-(.

T. Zana 12.2.2021 18:28

Plíčky jsem milovala a docela i uměla, jenže dneska už se to nedá koupit...

Z. Janaba 12.2.2021 18:19

Vyměnila hranostaje za kachnu? Jak ordinérní!

L. Semančíková 12.2.2021 17:35

JÁ BYCH ŘEKLA ŽE VEPŘOVE ŽALUDKY JSOU DOBRE JSOU SICE DRAHE JAKO HOVĚZI ALE VAŘEJI SE V PAPINÁKU 1 HOD,

V

L. Semančíková 12.2.2021 17:29

Unás vepřove a hovězí vnytřosti jsou jen malo a ne jen že jsou drahe ale nejsou nevím co sníma dělaji ani hlava vepřová není Rvdříve se dala koupit

L. Semančíková 12.2.2021 17:23

Jo kde jsou ti časi humrove chlebíčky tatarské a to jidlo o tom si dnes lide mohou jen nechat zdátV

A. Alimo 12.2.2021 15:16

A srdíčko na špíčku, to nemá chybu. Pes diabetik to nesmí (až je mi ho líto, jak nechápe, proč nedostane), ale syrový to miluje kočka, tak na ni taky zbyde.

A. Alimo 12.2.2021 15:13

Jooo, plíčky na smetaně v Koruně a taky jsem tam chodila na humrový chlebíčky :-)

M. Skálová 12.2.2021 11:43

šavli házet nebudu ale když mám na výběr-...............

M. Skálová 12.2.2021 11:41

hovězí srdce celé, kupuju opravdu pejsanům na zpestření. Kousky toho nejlepšího si dám stranou na polévku. S hovězím žebrem je vynikající. Jen si ho musím zamluvit, jinak není. Vepřová srdíčka jsou běžně u našeho řezníka k dostání.

Z. Jenny 12.2.2021 10:58

Jasněééé, královské dělení ,u nás taky.R^V;-D

A. Bytová 12.2.2021 10:40

Srdce na srdce na slanině občas kupuji a pravidelně se mi dostává chápavého úsměvu - pro pejska, že, pro pejska. Tuhle jsem už nevydržela a odvětila že to "žeru" taky. ;-D

Z. Lika 12.2.2021 10:06

Nebo až půjde kolem dáma s kachnou :-)

L. Jakovljevičová 12.2.2021 10:05

Já tahle jídla mám ráda. Žaludky (teda převážně kuřecí, neb jsou dostupnější) jsem dělala nedávno. Koprovku miluju, ale jsem z rodiny jediná. Tak si ji dělám, když nikdo není na oběd doma;-D. A plíčky na smetaně... mňááám. Chodívala jsem na ně do Koruny dole na Václaváku (už není:-(), tam je dělali výborné.

Sharko, dík za připomenutí starých dobrých receptů, i když já na ně až tak nezapomínám. No jo, jsem už taky stará a pamatuju doby, kdy se běžně vařily. ;-D

Š. Matyášová 12.2.2021 9:37

zamluv si je...;-)

Š. Matyášová 12.2.2021 9:29

milá brutální, nemáš za co děkovat...dobrou chuť přeju...

Z. Lika 12.2.2021 9:10

Mě teda dostalo to "fyzicky toho moc nenaděláme" - hodiny pobíhání do kopce s kopce, denně... házení sněhu... sice to není jako rubání dřeva, ale přece jen to není datlování do počítače ;-D