19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Kachní žaludky ve smetanové omáčce a zadělávané dršťky

12.2.2021

Nějak jsem naznala, že zanedbáváme naši českou kuchyni. Tahle jídla bývala na jídelních lístcích v hospodách a restauracích napříč republikou, a teď? Nikdo je nevaří, a proč? Neumí to. Nejsou babičky a staré tetičky, co by jim ho připomněly, co by je to vařit a jíst naučily. A tak žaludky i dršťky pomalu upadají v zapomnění a je to veliká škoda a ještě větší chyba.

Kachní žaludky ve smetanové omáčce: (První republika)

Potřebujeme:

Asi kilo mražených kachních žaludků, smetanu 30%, mrkev, petržel, koření, máslovou jíšku.

Žaludky opereme a dáme vařit s vavřínkem a novým kořením do měkka.

Uděláme jíšku, ale na rozpuštěné máslo napřed dáme trochu curcumy, bílého pepře a muškátového květu, teprve potom hladkou mouku a prosmažíme. Vložíme pokrájenou zeleninu a začneme přilívat žaludkový vývar (přecezený). Nezapomeneme, že ještě přibude smetana! Takže ladíme tak, aby převažovala správná konzistence ne příliš hustého pudinku. V této fázi osolíme.

Následně pokrájíme už uvařené žaludky a přidáme je do hrnce prohřát, a jak to začne v hrnci bublat, vlijeme smetanu a krátce provaříme. Doladíme chuť a vzhled (třeba i sekanou petrželovou natí).

 Podáváme s vařenými bramborami nebo s na sucho opečenými toasty.

Kachní žaludky na smetaně

Zadělávané dršťky:

Potřebujeme kilo předvařených pokrájených drštěk, cibuli, papriku, sůl, pepř, smetanu 30%, rajčatový protlak.

Dršťky, byť předvařené, vložíme do citronem okyselené vody a po přejití varem scedíme, pak propláchneme a dáme vařit do studené vody s novým kořením a pepřem (v čajítku). Uvaříme do třaslavoměkka, tady opravdu ne „al dente“.

Zatím si vše připravíme a těsně před dovařením drštěk si do sklovata obděláme na jemno pokrájenou cibuli (3 cibule – velké), přidáme na ni papriku, pepř, sůl, a jakmile se to rozvoní, dáme protlak, aby nám nezhořkla paprika.

Promícháme a přidáme dršťky, obalíme je řádně v připraveném „vomajzu“, a jak to začne vonět (tak trochu po omáčce ke kuřeti na paprice), přilijeme opatrně část vývaru z drštěk, jen aby byly z poloviny potopené, a promícháváme a dusíme, až se cibule rozvaří.

Pokud je potřeba, podlíváme vývarem. Na konec zredukujeme vývar tak, aby po přilití smetany byly dršťky obalené, ale neplavaly v litrech omáčky.

Hrnec zadělávaných drštěk

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !