30.11.2021 | Svátek má Ondřej


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 15.10.2021 18:33

Šarko, voňavé básnění, jsi kulinářský poet (viz Abyt). Připomnělo mi to toho pohádkového vojáka, co vařil polévku ze sekery. "mohlo by to dobré býti, jen tam trochu masa dáti".

Játrové knedlíčky miluji, sama už jsem je dlouhá léta nedělala, budu muset napravit. Jak níže psala Lika, také u nás se játra škrabala a já tu syrovou kašičku mamince ujídala, nebo si rovnou vyžádala kousek.. Tak mi pak už maminka vždy sama rovnou odkrojila. Skoro vždy to byla králičí játra z domácího chovu vesnického příbuzenstva, takže "bez chemie", nějak se na jiná játra nepamatuji, býval zázrak jakékoliv v obchodě sehnat (pokud jste neměli známého řezníka:-)). Dlouho mě chuť syrových jater držela, asi moje tělo potřebovalo železo. Mám ale moc ráda i drožďové knedlíčky, ty jsem tu zkoušela udělat ze sušeného droždí (kupuji půl kg.balení, tak jsem mohla plýtvat), ale nějak to nebylo ono jako z čerstvého.

Liko, předevčírem jsem dělala květák na paprice podle tvého receptu. Tedy zatím jen "na zkoušku". Dělala jsem obalovaný a protože byl dost velký, část předvařeného jsem dala stranou a udělala s paprikou. Takže jsme měli k večeři osmahlé brambory z předešlé večeře, kdy byly pečené v troubě, každý 4 kousky obalovaného květáku a vedle menší hromádku květáku na paprice. S paprikou a česnekem to bylo moc dobré, určitě udělám jindy, ale možná jednou zkusím pro změnu dát místo papriky kari koření, to se myslím ke květáku také hodí.:-)

Š. Matyášová 15.10.2021 18:53

Děkuju Maričko...snad je uděláš..z krutých (krůtích) jsou také moc dobre..;-)

Z. Lika 15.10.2021 22:01

Maričko, květák s curry mě nenapadl, ale určitě to bude taky dobré. A jsem ráda, že chutnal i s paprikou. Ten česnek tvrdí muziku :-)

A. Zemanová 15.10.2021 17:56

Krásná óda, taková voňavá. :)

Krůtí vývar jsem dělala zrovna dnes, leč naše dětičky ještě o knedlíčky nestojí. Ale my je s Vaškem rádi.

Pokud dělám knedlíčky (zejména) z vepřových jater, tak je nevařím ve vývaru, ale jen v lehce osolené vodě. Vývar je vývar a přidávat do něj chuť jater se mi zdá zbytečné. Knedlíčky držím zvlášť a nechám je vždy v polévce jen prohřát. Dělám jich vždycky víc a zmrazím si je na příště. Ale už jsem je dávno nedělala, protože vývar dělám jen tehdy, když přijedou děti - viz výše. :-)

Š. Matyášová 15.10.2021 18:02

Tohle byla jehneci jatra...

A. Zemanová 15.10.2021 22:38

No páni, ty jsem v životě nikde neviděla. :-)

A. Alimo 15.10.2021 12:12

Teda Žralůčková, to je poesie na talířiV. Játrový knedlíčky my rádi, ale ještě radši máme morkové knedlíčky, které se shodou okolností momentálně koupou v hovězím vývaru se zeleninkou. Mňam !!!!

Š. Matyášová 15.10.2021 12:30

morkový mám taky ráda... tak dobrou chuť....;-)V

T. Zana 15.10.2021 11:22

Ooo, báseň o játrovém knedlíčku, jedna báseň ;-).

Hm, krůtí vývar byl nedávno, tak třeba by mohlo dojít i na něj.

Š. Matyášová 15.10.2021 12:30

tak schválně Zano...:-)

Z. Jenny 15.10.2021 11:18

Šárko, moc hezké a chutné, hned bych si dala,játýrka budou o víkendu. Díky!! Pěkně Ti to jde,Tví strávníci Ti rozumí, určitě! R^VV

A. Bytová 15.10.2021 10:52

Sharko, seš talent! Nejen vařivej. Tvůj návod je poezie v praxi. Kuchařka takto pojatá by se mohla jmenovat Poetické kulinářství.

Doznávam, že mé tvarování játrovejch knedlíčků začíná malejma úhlednejma kuličkama a obyčejně končí vzteklejma nevzhlednejma hroudama. Přejdu na tu lžičku.

Z. Jenny 15.10.2021 11:10

Jj, je vidět, že Ti nejde o zevnějšek ale o duši a chuť. To je důležité!!;-D;-D

Š. Matyášová 15.10.2021 11:20

dík Jenny...a podrbej....

Š. Matyášová 15.10.2021 11:21

to mělo bejt o jedno patro vejš.....

Z. Jenny 15.10.2021 16:23

R^V

Š. Matyášová 15.10.2021 11:19

;-D;-D;-D děkuju Abyt...já si představila,jak tam házíš stejně jako Postráneckej ve S Tebou mě baví svět, celou tu játrovou hroudu....R^

A. Bytová 15.10.2021 11:25

Velmi mi potěšilo, když jsem tuto scénu shlédla, že v tom nejsem sama. ;-D

Š. Matyášová 15.10.2021 11:21

knížku Abytko,..hm, název už máš...a teď mne ještě k dokopej k textům... ;-)

A. Bytová 15.10.2021 11:27

Budu tě soustavně pošťuchovat. :-)

Z. Lika 15.10.2021 7:39

Játrové knedlíčky (játra dodala slepice, ze které se udělala polívka, nebo putovala do smetany, nebo se její předvařené porce osmažily v trojobalu) jsem zvyklá dělat od mala a vzpomínám si, že jsem tu syrovou hmotu s gustem ujídala. Játra jsme nemleli, ale naškrábali. Jo a nedávali jsme muškát, ten byl u nás snad jen do nějakého cukroví.

Moc pěkná chuť při pátku, díky, Sharko. Mám v mrazáku porce silného vývaru, knedlíčky mu budou slušet R^

Š. Matyášová 15.10.2021 7:41

muškátovej květ do jater, muškátový oříšek do cukroví...;-)

M. Skálová 15.10.2021 9:56

muškátovej květ nebo oříšek u nás do knedlíčků také patří ale nedávám majoránku, ta mi tam vadí. Každý má jiné chutě a proto jde všechno na odbyt.

Z. Tečka 15.10.2021 10:14

Knedlíčky moc ráda, ale nerada je patlám. Muškát nedávám, tam by mi vadil. Když vařím kočkám křížové kosti, tak mám vždycky pěkný silný vývar. Knedlíčky to jistí. A pomalu nastává čas vývarů.:-)

E. Zvolánková 15.10.2021 7:35

Krásný pátek všem,

játrové knedlíčky domácí od babičky to jóó, to já můžu, ale cítím s Matyldou...na svatbě jsem je taky měla v polívce za trest. Měli jsme v polévce jeden obří knedlík, byl nechutně přepepřený a jíst se nedal. Tak nějak mám pocit, že v restauracích vůbec ty játrové knedlíčky neumí. Cíleně si v restauraci nikdy vývarové polévky nedávám, ale když byly třeba oslavy, kdy měli všichni stejnou polévku a samozřejmě vývar s knedlíčky, tak ty knedlíčky vždy byly přepepřený a odporný. Jinak ale ostatní jídlo dobré. Takže když játr.knedlíčky, jedině domácí. A my se s nimi tedy koulíme, aby to v polívce bylo hezké :-)). Česneku dáváme hodně, hlavně jde-li o drůbeží vývar. Manžel tuhle dělal úplně úžasnou krůtí s knedlíčky...sice byly "falešné"...bez jater, ale i tak boží.

Z. Matylda 15.10.2021 7:23

Budu divná- nemám ráda játrové knedlíčky. I na svatbě jsem je měla v polívce asi za trest...

Z. Lika 15.10.2021 7:35

Jak to?? Nemohla jsi mluvit do jídelníčku? To je opravdu škoda.

Š. Matyášová 15.10.2021 7:40

svatební hostina bez knedlíčkový polívky, v době, kdy se Matylda vdávala?? To snad ani nešlo říct, že ji nechce ;-)

Z. Matylda 15.10.2021 8:41

Přesně- v tomto pravěku to nešlo, ošidit hosty!

Š. Matyášová 15.10.2021 9:11

vim o čem mluvim..zkusila jsem to v roce 1990...26.10. byl čas dýní..no neprošlo to...:-/