19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kratičká óda na játrový knedlíček

Jsi skvělý v každé době, ať jí tě kmet či robě!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 15.10.2021 22:38

No páni, ty jsem v životě nikde neviděla. :-)

Z. Lika 15.10.2021 22:01

Maričko, květák s curry mě nenapadl, ale určitě to bude taky dobré. A jsem ráda, že chutnal i s paprikou. Ten česnek tvrdí muziku :-)

Š. Matyášová 15.10.2021 18:53

Děkuju Maričko...snad je uděláš..z krutých (krůtích) jsou také moc dobre..;-)

M. Crossette 15.10.2021 18:33

Šarko, voňavé básnění, jsi kulinářský poet (viz Abyt). Připomnělo mi to toho pohádkového vojáka, co vařil polévku ze sekery. "mohlo by to dobré býti, jen tam trochu masa dáti".

Játrové knedlíčky miluji, sama už jsem je dlouhá léta nedělala, budu muset napravit. Jak níže psala Lika, také u nás se játra škrabala a já tu syrovou kašičku mamince ujídala, nebo si rovnou vyžádala kousek.. Tak mi pak už maminka vždy sama rovnou odkrojila. Skoro vždy to byla králičí játra z domácího chovu vesnického příbuzenstva, takže "bez chemie", nějak se na jiná játra nepamatuji, býval zázrak jakékoliv v obchodě sehnat (pokud jste neměli známého řezníka:-)). Dlouho mě chuť syrových jater držela, asi moje tělo potřebovalo železo. Mám ale moc ráda i drožďové knedlíčky, ty jsem tu zkoušela udělat ze sušeného droždí (kupuji půl kg.balení, tak jsem mohla plýtvat), ale nějak to nebylo ono jako z čerstvého.

Liko, předevčírem jsem dělala květák na paprice podle tvého receptu. Tedy zatím jen "na zkoušku". Dělala jsem obalovaný a protože byl dost velký, část předvařeného jsem dala stranou a udělala s paprikou. Takže jsme měli k večeři osmahlé brambory z předešlé večeře, kdy byly pečené v troubě, každý 4 kousky obalovaného květáku a vedle menší hromádku květáku na paprice. S paprikou a česnekem to bylo moc dobré, určitě udělám jindy, ale možná jednou zkusím pro změnu dát místo papriky kari koření, to se myslím ke květáku také hodí.:-)

Z. Janaba 15.10.2021 18:30

Manžel ano, já jsem též divná, takže se u nás nedělají;-D. Má smůlu, chlapec.

Š. Matyášová 15.10.2021 18:02

Tohle byla jehneci jatra...

A. Zemanová 15.10.2021 17:56

Krásná óda, taková voňavá. :)

Krůtí vývar jsem dělala zrovna dnes, leč naše dětičky ještě o knedlíčky nestojí. Ale my je s Vaškem rádi.

Pokud dělám knedlíčky (zejména) z vepřových jater, tak je nevařím ve vývaru, ale jen v lehce osolené vodě. Vývar je vývar a přidávat do něj chuť jater se mi zdá zbytečné. Knedlíčky držím zvlášť a nechám je vždy v polévce jen prohřát. Dělám jich vždycky víc a zmrazím si je na příště. Ale už jsem je dávno nedělala, protože vývar dělám jen tehdy, když přijedou děti - viz výše. :-)

Z. Lika 15.10.2021 17:03

Na zahradě to muselo být moc fajn. Hlavně když vaření a obsluhu (a mytí nádobí) obstaral někdo jiný :-)

Z. Jenny 15.10.2021 16:23

R^V

Š. Matyášová 15.10.2021 12:30

tak schválně Zano...:-)

Š. Matyášová 15.10.2021 12:30

morkový mám taky ráda... tak dobrou chuť....;-)V

A. Alimo 15.10.2021 12:12

Teda Žralůčková, to je poesie na talířiV. Játrový knedlíčky my rádi, ale ještě radši máme morkové knedlíčky, které se shodou okolností momentálně koupou v hovězím vývaru se zeleninkou. Mňam !!!!

E. Zvolánková 15.10.2021 12:03

Když tady tak čtu ty svatební hostiny "na jedno brdo", tak jsem ráda, že jsem se vdávala až 2014. Sice už jsme tehdy měli dceru za družičku, ale aspoň jsme si to menu sestavili, jak jsme chtěli a nikdo nám do toho nekecal. Jen s tou knedlíčkovkou teda manžel nečekal, že to tak podělají...druhý chod - pstruh na másle s americkými bramborami byl totiž super. Dortíky jsme měli objednané "jednohubkové" z jedné vyhlášené cukrárny a taky se povedly. Zbytek hostiny už byl doma na zahradě, ale my měli na svatbě jen 12 lidí, takže jsme se pohodlně vešli;-D;-D;-D

Z. Matylda 15.10.2021 11:30

Já 29.9.1990- takže chápeš :-)

A. Bytová 15.10.2021 11:27

Budu tě soustavně pošťuchovat. :-)

A. Bytová 15.10.2021 11:25

Velmi mi potěšilo, když jsem tuto scénu shlédla, že v tom nejsem sama. ;-D

Š. Matyášová 15.10.2021 11:22

spíš večeře.... po obědě byly dorty..domácí,máslové a hromady cukroví...:-/

T. Zana 15.10.2021 11:22

Ooo, báseň o játrovém knedlíčku, jedna báseň ;-).

Hm, krůtí vývar byl nedávno, tak třeba by mohlo dojít i na něj.

Š. Matyášová 15.10.2021 11:21

to mělo bejt o jedno patro vejš.....

Š. Matyášová 15.10.2021 11:21

knížku Abytko,..hm, název už máš...a teď mne ještě k dokopej k textům... ;-)

Š. Matyášová 15.10.2021 11:20

dík Jenny...a podrbej....

Š. Matyášová 15.10.2021 11:19

;-D;-D;-D děkuju Abyt...já si představila,jak tam házíš stejně jako Postráneckej ve S Tebou mě baví svět, celou tu játrovou hroudu....R^

Z. Jenny 15.10.2021 11:18

Šárko, moc hezké a chutné, hned bych si dala,játýrka budou o víkendu. Díky!! Pěkně Ti to jde,Tví strávníci Ti rozumí, určitě! R^VV

Z. Jenny 15.10.2021 11:10

Jj, je vidět, že Ti nejde o zevnějšek ale o duši a chuť. To je důležité!!;-D;-D

Z. Lika 15.10.2021 10:54

Marsko, tak jsem dumala, jak to myslíš, až mi to docvaklo: řízek byl spíš další chod. Ano, to taky znám. Řízek jako svačinka.

A. Bytová 15.10.2021 10:52

Sharko, seš talent! Nejen vařivej. Tvůj návod je poezie v praxi. Kuchařka takto pojatá by se mohla jmenovat Poetické kulinářství.

Doznávam, že mé tvarování játrovejch knedlíčků začíná malejma úhlednejma kuličkama a obyčejně končí vzteklejma nevzhlednejma hroudama. Přejdu na tu lžičku.

J. Fialová 15.10.2021 10:17

Kdysi dávno se vdávala spolužačka, obsluha roznášela svíčkovou, jen se třemi kolečky knedlíku (aby se pak do nás vešlo víc dalšího :-). Bratr nevěsty si vélmi hlasitě postěžoval: "Ehm ehm, u nás v závodní jídelně dostáváme knedlíky čtyři!!"

Z. Tečka 15.10.2021 10:14

Knedlíčky moc ráda, ale nerada je patlám. Muškát nedávám, tam by mi vadil. Když vařím kočkám křížové kosti, tak mám vždycky pěkný silný vývar. Knedlíčky to jistí. A pomalu nastává čas vývarů.:-)

Š. Matyášová 15.10.2021 10:08

prej že, játrová rejže ;-)

Š. Matyášová 15.10.2021 10:08

děkuju ;-DR^