15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním

Zeptala jsem se Zany, na jaký Mlsotník by měla chuť, a dozvěděla jsem se, že na zimní polévkový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 4.11.2016 9:17

Re: Srbská čorba

Ta vypadá taky dobře :-)

Z. Lika 4.11.2016 9:17

Re: Milá liko

Jéhehé, blembák :D Ale šiknul by se, jsou tam místa, kde se člověk soustavně břinká do temene nebo ti vyšší do čela.

Přeji dobrou polívkovou chuť - a zkus někdy tu červenou čočku, na zahušťování polívek je přímo geniální.

A fotky - jsem si říkala, že některé určitě potěší :-)

T. Zana 4.11.2016 9:17

Re: Milá liko

Ty fotky jsou fakt dobrý!

Fakt u vás mínus pět?? To tady nebylo, tady nějak kolem nuly.

T. Zana 4.11.2016 9:16

Děkuji :-)

Polévka vypadá velmi jedle (doufám, že nepřítomnost fazolek jí neublíží, jednak je nemám, druhak je nemám proto, že o ně moc nestojím ;-)

Ale všecko ostatní mám, tak brzo zkusím. Polívky mám ráda husté - jako hlavní jídlo, tak to je ona.

Z. Yga 4.11.2016 8:58

Milá liko

Tak náhodou u nás už zima asi nastala - ráno mínus pět stupňů, to už se teplá polívka snese (a my polívky rádi). Tahle navíc vypadá hodně dobře (akorát ty fazolky jaksi nemám po ruce, za to mám krásnou slaninu) a po včerejším vyčerpávajícím dražebním večeru rychlou a výživnou polívku jak když najdeš.

A pak ty doprovodné fotky jsou potěchou ducha - jó Jadran a léto a loď a moře - to jsou ty pravé ilustrace.

Poznámka - u té fotky, jak máš čepici na hlavě, jsem si prve myslela, že vaření na lodi je velmi nebezpečné, neb musíš při tom nosit na hlavě blembák (:o)))).

Z. Lika 4.11.2016 8:44

Re: hezký den

Snad jste Nightovo trauma neprohlubovali :-) Vzpomínám si, že jako malá jsem chodila ujídat slepicím, ale ty na mě kvokaly jen tlumeně.

Z. Lika 4.11.2016 8:38

Re: Liko, to se nedělá!!!!!

Jsem si říkala, komu se nezavděčím polívkou, tak aspoň pohledem na dobře vypasený meloun nepohrdne :-)

Ta jednoduchá polívka chutná nečekaně dobře díky tomu, že se všechny suroviny nejdřív osmahnou na tom másle, a ne že se házejí až do vroucí vody, to udělá s chutí zázraky. A nevaří se tím pádem dlouho, takže chuť zelenin dobře zachovají. A není v tom mouka, která pohlcuje chutě. A je to syté díky luštěninám.

Na Mlsotníky se těším! Kouká tu na mě špagetová dýně, taky s ní budu muset něco chutného provést.

Z. Lika 4.11.2016 8:34

Re: Podle Mušketýra polívka musí být k obědu,

To je zajímavé,že dělali rajskou spíš kyselou... všechny polívky se nám dobře jedly i jako dětem a ty nakyslé (třeba se zelím, nebo čočková) byly dobře chuťově vyladěné. Blahopřeji k úspěchu s rajskou u Mušketýra, řekla bych, že tohle vždycky potěší :-)

Z. Lika 4.11.2016 8:24

Re: Srbská čorba

Páni, to vypadá moc dobře. Všechno tu mám, sice kromě masa, ale to se určitě obejdu. Venku svítí slunce, a pokud nevystrčím nos, můžu se dívat na fotky a hrát si na Jadran :-)

Z. Rpuťová 4.11.2016 7:58

Srbská čorba

by neměla chybět, když už jsme u toho Jadranu :)

200 g vepřového masa, 2 ks rajčata, 2 ks papriky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 ks brambory, mrkev, celer, petržel, 3 lžíce oleje, 10 g hladké mouky, feferonka, pepř, nové koření, bobkový list, ocet, 1 mletá paprika, 1,5 l vody

Na části oleje usmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, osmažíme, poprášíme mletou paprikou, osolíme, zalijeme vodou a vaříme. Ke konci varu přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, nakrájené brambory, papriky a rajčata, rajčatový protlak, žlutou jíšku ze zbytku oleje a z mouky, koření. Rozmícháme a vaříme, až maso, brambory a zelenina změknou. Polévku Srbská čorba nepatrně okyselíme a podáváme.

Z. Matylda 4.11.2016 7:25

Podle Mušketýra polívka musí být k obědu,

rozhodně méně k večeři. Ale když jsme si s Kačkou onehdy udělaly k večeři rajskou polívku s tarhoňou, tak nelenil a půl kastrol u sprásknul... a to prý rajskou nejí, tvrdí jeho matka :) Ovšem na severní Moravě dělají spoustu polívek hodně kyselých (i tu rajskou, i třeba fazolovou), což by mi taky nechutnalo.

Š. Matyášová 4.11.2016 6:50

Re: hezký den

pak nemá bejt Nigoušek tak hubenej :-D, když mu ujídáte :-D

Š. Matyášová 4.11.2016 6:49

Liko, to se nedělá!!!!!

Jak já k tomu přijdu,fotka s nádhernejma kusama melounů,slin plná huba a k snídani čaj a rohlík se sýrem... :-D

ta polévka na lodní způsob vypadá dobře... a je pravda, že s listopadem přišly polévkové chvíle...které skončí s příchodem jara...takže k večeři si vždycky nějakou uvařím, jenže teď jsem měla zrovna ty,na které jsem Mlsotníky už psala...ale dýňovou po indicku,bych dát mohla...

PS: spíše čekám na Inku,protože nafocené ledvinky a srdíčko má!!!! Takže útrobák může pokračovat....

Z. Xerxová 4.11.2016 6:23

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Jó polivečka - ta musí být. Včera byl psíček nešťasten, když jsem Z JEHO vařeného kuřátka kradla vývar i kusy masa nám na polívku. Kníkal, že to snad nemyslím vážně :o)