15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním

Zeptala jsem se Zany, na jaký Mlsotník by měla chuť, a dozvěděla jsem se, že na zimní polévkový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 4.11.2016 13:49

Re: No bezva!

Chilli jím pouze a výhradně modřanské, tedy chilli bez chilli. :o) A kari můžu taky jen trošku ... a rizoto mi jede jen někdy ... já vím, zabít je málo. :o)

Z. Lika 4.11.2016 13:47

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

Jo jo, navíc máš energetický výdaj jako dřevorubec, by sis do té polívky měla přidat trochu sádla se škvarkama!

Z. Lika 4.11.2016 13:45

Re: Liko, polívka je zajímavá

Jo, nemůžu si vzpomenout na jiný výstižný výraz - párací polívka mi nějak nezní :-)

Z. Vave 4.11.2016 13:45

Re: fakt za deset minut?????????

Dělám to úplně stejně, Petro. Do kastrolu dám trošek vody s kořením a dám vařit. Souběžně ohřívám vodu v rychlovarné konvici a loupu a krásím to, co chci poté vařit. Musí to jít ráz na ráz, šupito presto. Bo kuchyň není dobré území pro lidi jako já. :o)

Z. Lika 4.11.2016 13:41

Re: No bezva!

Výborná jsou tzv. chili nebo kari - buď s masem anebo s luštěninami, a k tomu rýže nebo brambory. Anebo různá rizota.

E. Šusová 4.11.2016 13:40

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

jojo, zelňačka je super, nenáročná na suroviny a přípravu a jak zasytí..Já jak jsem masožroutka, tak... aspoň ovonět vždycky musím :-D

E. Šusová 4.11.2016 13:33

Re: Liko, polívka je zajímavá

já to taky znala dřív než seno (páč to úplně není moje parketa), nemám tucha odkud pocházíí, nicméně jest to poměrně výstižné slovo :-D.

Z. Lika 4.11.2016 13:31

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

Zelňačku taky miluju, stačí mi i jenom s bramborama, to je luxusní jídlo.

Z. Lika 4.11.2016 13:29

Re: fakt za deset minut?????????

Ano, Bedo, 10 minut. A je to právě díky tomu, že to zaleju studenou vodou, a ono už tím ohřívám se zelenina dovaří. Navíc to celé začíná v rozpáleném hrnci, nezapomeň. Na plynovém hořáku to takhle rychle vycházelo. Brambory a mrkev jsem samozřejmě neměla nakrájené naveliko, spíš na tenčí plátky, tak do půl centimetru. Takže proto se to nevařilo dlouho.

Fazolky na obrázku jsou opravdu mražené, protože jsem to fotila až včera tady v Praze a jako na potvoru jsem čerstvé lusky nesehnala.

Z. Lika 4.11.2016 13:20

Re: Liko, polívka je zajímavá

Jéžiš tak kultovní seno mě nějak minulo, ale slovo crcat se s něčím znám jako docela běžné, někde jsem ho prostě naposlouchala. Se mi to líbilo do nadpisu :-) Spisovné rozhodně není, to uznávám.

Z. Vave 4.11.2016 13:02

No bezva!

Když se mlsná huba k mlsné hubě vine, z kuchyně se libé vůně line ...

aneb Zana dobře zaškemrala a Lika dobře uvařila.

Tohle zní moc dobře, Liko. Jak se mi letos všechno mění, tak teď na podzim vařím zeleninové polévky. Ručním mixérem vyrobím krém, nacpu do mističek, zmrazím a nosím do postupně do práce, dokonce i Vašek si je bere. A zrovínka teď se chystám, že udělám červenočočkovou, že si musím najít nějaký recept. Takže tohle je jako na zavolanou.

Doufám, že se v diskusi objeví ještě jiný dobrý recept na polévku ... nebo jiný pokrm do krabičky do práce, který se rychle ohřeje a dobře sní. :o)

E. Šusová 4.11.2016 12:43

Re: Liko, polívka je zajímavá

a pravděpodobně jsi asi taky neviděla kultovní slunce seno. Páč tam to jede.

E. Šusová 4.11.2016 12:42

Re: fakt za deset minut?????????

Fuj hergot !! Mně už to nemyslí mělo být, jak jsem tam propašovala to množný číslo v prvním pádě???????

Talina provedla evidentně dokonalou lobotomii :-D :-D

E. Šusová 4.11.2016 12:38

Re: fakt za deset minut?????????

No jo vona je taková malinká, aby se jí něco nestalo,krůtě flekatý :-D

No jo, jsem zapomněla!! My to už nemyslí, jedu - si ty brambory předvařím v malým hrnéčku - nakrájený na malý kostičky. To je první krok vlastně co udělám-dám vařit vodu, mezitím si připravím zbytek, vhodím ty brambory na kostky vařit, rozpálím cibul, opeču klobásku,a by nepřišla o chuť pobytem v poblifce, pak tam vkydnu zelí, pohoním po dně, osolím okořením, zapráškuju, zaleju vodou - ale pamatuju na to, že budu mít ještě tu vodu z brambor, pak tam vleju právě ty brambory i s vodou a na závěr vkydnu smetanu.

A. Lex 4.11.2016 12:34

Re: Liko, polívka je zajímavá

Petro díky, jsem přehlédla. Ale stejně doufám, že se příště kapitánka zastaví u gramatického tvaru crcání, protože to jsem nedávala ve škole pozor a ušlo mi to.

T. Zana 4.11.2016 12:31

Re: fakt za deset minut?????????

Asi se, chudina, potmě bojí :-)

Hele, ty to zelí nevaříš? A jestli ho vaříš, tak společně s bramborama? (Jsem vycepovaná, že brambory se s kyselým zelím neuvaří)

E. Šusová 4.11.2016 12:09

Re: Liko, polívka je zajímavá

crcání bude přece příště - jak psala kuchařka. :-) Páč asi neměla čas se crcat s dalším psaním :-D

Z. Matylda 4.11.2016 12:03

Re: Ťuky, ťuk Matyldo!!!

Ještě jsem tady :) A ráda vyřídím.

A. Lex 4.11.2016 11:58

Ťuky, ťuk Matyldo!!!

Jsi ještě tady, nebo už jsi za prací? Pozdravuj Mušketýra a že mu přeji všechno nej ke jmeninám.

A. Lex 4.11.2016 11:51

Liko, polívka je zajímavá

věřím že se vyhladovělým strávníkům sbíhaly sliny, ale kde je to crcání??? (Já totiž neznám význam slova crcati :-( .)

E. Šusová 4.11.2016 11:50

Re: fakt za deset minut?????????

chtěla jsem napsat, že když si šikovně dáš vařit vodu do rychlovarky, tak se to zvládnout dá, pak jsem si ale uvědomila, že Lika to zalévala studenou vodou. Já si právě vodu předvařuju v konvici. Tam kde se má použít studená voda, tak ji dám jen trochu, přivedu k varu a doleju tou už vroucí vodou z konvice - vychytávka ne Ládi Hrušky, ale moje vlastní :-D, značná úspora času a určitě i elektrické energie. Což se teď převelice hodí, když máme doma neekologickou Talířovou, která si neustále sama rozsvěcí :-D

O. Joklová 4.11.2016 11:49

Re: Milá liko

btw, je to vlastně 1. pád nebo čtvrtý????????????

O. Joklová 4.11.2016 11:48

Re: Milá liko

ano Liko - hlavně "některé" :-DDDDDDDDD

E. Šusová 4.11.2016 11:47

Tak jsem z toho vaření dostala hlad

a narvala si do hlavy krajíc domácího chleba se šunčičkou a rajčetem.

Miluju rychlý zeleninový polívčičky, který kolikrát zachrání člověku život před smrtí z hladu :-D.

Dneska bude u nás večer taky superrychlovka -zelňačka s klobáskou a kysanou smetanou. Mňam, moc se na ni těším, tahle polívčička je na přípravu rozhodně nejrychlejší co umím. Protože na přípravu potřeba min. času - jen oloupat cibulku, brambory a ty nakrájet stejně jako klobásku. Kysaný zelí člověk jen vyndá z obalu a fertig.

Teď jak není čas vůbec, tak se velerychlý jídla hodí.

O. Joklová 4.11.2016 11:44

fakt za deset minut?????????

to se mi snad ani nezdá možný, to nepřivedeš ani tu vodu k varu... a brambory se ti uvaří za kolik minut?? ta čočka, jo, ta červená je fakt rychle uvařená

a musím tady kouknout do análů, ale mám pocit že je to hoooooodně podobný, ne-li stejný, jednomu receptu co jsem dostala od výživové poradkyně, takže je to zaručeně i děsně zdravý a ještě se po tom hubne

ty fazolky jsou mražený????

a nejúžasnější fotka je samozřejmě ta, jak se v širokém nákroku snažíš dostat ke sporáku :-DDDDDD

Z. Lika 4.11.2016 9:33

Re: Milá liko

Rozvařením ta čočka vybledne, to máš pravdu, zbude taková pastelová barva. Krásnou barvu polévky doháním osmahnutím mrkve na troše másla.

Z. Yga 4.11.2016 9:22

Re: Milá liko

Červenou čočku znám a vařím - akorát mne vždycky vyvede z míry, že ztratí tu hezkou barvu ... nebo to blbě vařím?

T. Zana 4.11.2016 9:19

Re: Liko, to se nedělá!!!!!

Ledvinky a srdíčka? To je dobrá zpráva!

Z. Lika 4.11.2016 9:19

Re: Děkuji :-)

Nepřítomnost fazolek určitě neublíží - jen doporučuji tu červenou čočku na zahuštění, totiž jednak je moc dobrá, a jednak přispěje k zasycení, aniž by se člověk přejedl.

T. Zana 4.11.2016 9:19

Re: Podle Mušketýra polívka musí být k obědu,

Já rajskou spíš sladkou (a s bramborama :-))