Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Polévka z dýně hokaido
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Svobodová 8.11.2014 0:16DŘÍVE ZVEŘEJNĚNÉ RECEPTY Z HOKKAIDA A LILKU KDYSI, UŽ V LISTOPADU 2009 JSEM NA STARÝ ZVÍŘETNÍK NA LIDOVKY N UVEDLA MLSOTNÍM PRÁVĚ S RECEPTY NA HOKKAIDO, ALE TAKY TY S LILKEM, NA KTERÝ SE ZAPOMÍNÁ. RECEPTY POCHÁZELY Z REPERTOIRU MÉ KAMARÁDKY PATRICIE. ODKAZ NEUMÍM, ALE POKUD ZAPÁTRÁTE V MLSOTNÍCÍCH STARŠÍCH, JE TO TAM. JEZTE TYHLE ZDRAVÉ ZELENINKY A UŽIJTE SI MOC PĚKNÝ VÍKEND. HOKKAIDO JSMEMĚLI MINULÝ TÝDEN, ZÍTRA MÁME DEN BROKOLICOVÝ.A TADY JE ZKORÍROVANÝ TEHDEJŠÍ M NADPIS MLSOTNÍKU: MLSOTNÍK: Lilek a tykev Hokaidó
13.11.2009 -JE TO SKORO PŘESNĚ PŘED 5 LETY. |
H. Williamson 8.11.2014 10:55Re: DŘÍVE ZVEŘEJNĚNÉ RECEPTY Z HOKKAIDA A LILKU LENKO, NA TEN CLANEK SI PAMATUJU A BYL MOC BEZVA. A I DISKUZE BYLA VELMI PODNETNA. Odkaz: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-lilek-a-tykev-hokaido-dzg-/p_zviretnik.aspx?c=A091112_142545_p_zviretnik_dru |
H. Williamson 7.11.2014 19:28Nechci byt otravna... ... ale jeste bych zminila italske risotto s pecenou nebo varenou dyni. Moc dobry. A pak velke tortellini plnene dyni. Ty ale nevarim, ty kupuju. |
Z. Hanča 7.11.2014 19:04Tak a je rozhodnuto, zítra koupím dýni! Když si tady všichni tu polívku a ostatní recepty tolik pochvalují. Doufám, že ji náš Kaufland bude mít, ještě nedávno jsem ji tam viděla. |
H. Williamson 7.11.2014 17:39Dyne jeste trochu jinak (1)V Americe je oblibena mensi dyne pecena jako priloha. Podelne rozpulit, vyhodit seminka, pridat trochu masla a hnedeho cukru. Vyjida se lzickou. Na to by byla vhodna ta hokkaido. (2) Pecena plnena. Pulky se napolo upecou, vydlabou, smichaji s uvarenou ryzi, pripadne neco lehce oprazeneho mleteho veproveho, nebo chorizo nebo Andouille, ci jina mleta klobaska typu talian, podusena cibule, koreni dle chuti (ja radsi trochu ostrejsi- vybalancuje to sladkost), petrzelka, pulky se zase naplni, pripadne zasypou strouhankou smichanou s parmezanem. Dopecou se v horke troube, aby povrch zezlatnul. (3) Vyborne se kombinuji s kari. Syrova, oloupana, na kostky, s pulmesicky cibule, kari a vyvar. Netrva to dlouho, na konec prodim hodne zeleneho hrasku, zelenou cibulku a dokoncim kokosovym neslazenym mlekem. Ale i smetana na vareni by usla. Ostrost podle chuti doda sambal, chili, cayenne... Jde podavat s ryzi. (4) Zajimava priloha. Mensi dyne,opet u vas to Hokkaido, se nakraji na pulmesicky tak 3 cm, i s kuzi, promicha v mise s olol, soli a cerstve mletym perem, soupne do zapekaci misky, tak aby se castecne prekryvaly. Mezitim si udelame zalivku z cesneku utreneho se soli, limetkovou stavou, olol a jemne usekane petrzelky nebo cilantro. Pulmesicky se upecou tak za 20 min., mely by byt lehce nahnedle, a jeste teple se zalijou zalivkou. Nezaskodi strouhnout limetkovou kuru. (5)Pomazanka. Dyne se upece, jeste tepla vydlabe, rozpatla vidlickou a do jeste teple pridat strouhany gruyere nebo parmesan. Sul opatrne,tyhle syry uz jsou slane. Mozno pridat trochu cayenne. Vyborne na toasty,ozdobene necim zelenym. Nedavno mi tahle patlaninka zbyla, tak jsem tim naplnila rozpulene male sladke cervene papricky. Mnam. Ale stejne nejvic miluju tu polivku v jejich mnoha variantach. |
Z. Lika 7.11.2014 18:49Re: Dyne jeste trochu jinak Hanko, to je úplná dýňová kuchařka! Rozhodně vyzkouším (Tvoje rajčatové recepty jsou u nás v permamenci - tedy byly, dokud byla zdejší rajčata :) Jen k tomu druhému receptu bych měla dotaz: píšeš kari - myslíš tím sypkou směs koření? Vím, že existují i listy curry, tak se pro jistotu ptám. Kokosové mléko mám moc ráda. Samá dobrota. |
H. Williamson 7.11.2014 19:18Re: Dyne jeste trochu jinak Jo, Liko, sypkou smes koreni. Coz je oblast velmi siroka,protoze jich existuje tolik. Ja mam rada curry madraskeho stylu. Neni to takove zlute, a je v tom krasny nadech skorice, muskatu, noveho koreni a neni prilis ostre. To jde vzdycky doladit. Pak jsou jeste curry pasty, bud zelena nebo cervena. Ale to je spis thajska kuchyne a je to uz o necem jinym. Jsem rada, ze rajcatove recepty zachutnaly. :) |
H. Williamson 7.11.2014 16:33Sortiment dyni U nas se bezne ta dyne hokkaido nedostane. Patrala jsem a zjistila, ze obcas je nekdo ma na velkem farmarskem trhu, ktery je ovsem vyrazne z ruky. Ale dyne miluju a rada z nich varim. Tohle je muj repertoar dyni: http://en.wikipedia.org/wiki/Delicata_squash http://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_squash http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash Plus tradicni velky pumpkin, ale ty jsou tak velike, ze pak musim zamrazovat, a krom toho ty vyse uvedene maji podle mne lepsi chut. Dyne jsou velmi zdrave - hodne vlakniny, beta carotene a jine prospesne veci.A zde pro psy. U nas se prodava namlely pumpkin v konzervach. Takto zpracocany se doporucuje, kdyz se clovek domniva, ze pes mohl spolknout nevhodnou vec. Pumpkin to ve strevech pekne obali a napomuze vymesovani, vcetne one veci. No, jak primet psa ten pumpkin sezrat, to je vec jina, ze aano. |
Z. Gwendyvitmar 7.11.2014 18:53Re: Sortiment dyni a česky: http://www.dynovysvet.cz/dyne/ nebo jednodušeji: http://www.jaktak.cz/jak-poznat-druhy-jedlych-dyni.html :D |
Z. Lika 7.11.2014 14:29Dýňovou polévku jsem objevila ve věku již spíše středním a jsem moc ráda. Do té doby jsem ji znala jenom jako zavařeninu a nechutnala mi. Zato polévka... Variací bude hodně a jsem vděčná za každou poznanou. A jsem vděčná i dýni hokaido, že se nemusí loupat :-) Blážo, s česnekem jsem ještě neznala, bezva. |
L. Blaza 9.11.2014 10:29Re: Dýňovou polévku Vyzkoušej a dej vědět :) |
Z. Dalmi 7.11.2014 13:40Nejlepší dýňovou polévku jsem jedla v Drážďanech v hospodě. Fakt. Byl v ní čerstvý zázvor, byla poměrně ostrá (a to já moooc ráda) A děkuji za nápad s tandori masala |
Z. Lika 7.11.2014 14:30Re: Nejlepší dýňovou polévku V Drážďanech by si tu polévku mohla teď dát xerxová :-) |
A. Lex 7.11.2014 11:12Blážo, přesně takovou dělávám z hokaido, jenom přidám nakonec plátek másla, bez smetany. Je to skutečně moc dobrá polévka a i zasytí. Jenom to pěstování by mně asi nešlo. Zkouším každý rok pěstovat cukety a sklidím vdy tak tři plody. Ostatní, po odkvětu, jako malé válečky, uschnou nebo zahnijí. Usoudila jsem, že u nás se dýním nedaří. |
L. Blaza 9.11.2014 10:31Re: Blážo, Nám letos dýně sežrali slimáci hned po vysazení. Tak jsme zasadili ty malé okrasné a těch se urodilo plno! :)) |
T. Zana 7.11.2014 9:43Blážo, díky Tohle je moc príma polívka. Co se týče dokončení a zdobení, tak jsem pro dýňová semínka a dýňový olej (ale bacha, je drahý) - já ho kupuju v drogerii DM. V Rakousku tvrdí, že je na všechny neduhy :-) |
L. Blaza 9.11.2014 14:19Re: Blážo, díky Zano a na co ještě se dá použít dýňový olej v kuchyni? |
D. Ruščáková 7.11.2014 7:39Taky mám momentálně v kuchyni dýni , ale nemám v lednici smetanu, což se dá snadno napravit:)) Díky Blážo, za recept! Jinak na Dedeníku jsme se dýněmi bavili před týdnem a v diskuzi jsou úžasné recepty...:)) http://www.dedenik.cz/2014/10/31/btw-dyne-same-dyne/ |
Z. Xerxová 7.11.2014 6:22hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Nestíííhááám a nebudu celý dnešek. Ehm - kvůli stávce místo vlakem jedu do Drážďan autobusem Liberec-Praha a Praha Berlín (tedy snad to v těch Drážďanech zastaví :o) ) |
Š. Matyášová 7.11.2014 7:40Re: hezký den tak ta zajížďka mě fascinuje...ale asi jiná možnost není... Gute Reise! |
T. Zana 7.11.2014 11:33Re: hezký den No, tomu říkám dobře si cestování načasovat... |
Z. Vave 7.11.2014 6:14Dýňovou polévku nedělám dlouho, což považuju za jednu ze svých těžkých životních omylů a chyb. Něco jsem pobrala z receptu Renaty E, která před časem dávala svůj recept na sluníčkovou polévku, něco jsem pobrala od ri a něco je vlastní invence. Začínám jako Renata, včetně balzamika, od Ri jsem pak pobrala česnek a muškátový oříšek, ale to pravé tajemství skvělé chuti, která nám doma lahodí, spočívá v okořenění polévky kořením tandori másala. Z takového igelitového sáčku, který se prodává občas na tržištích, barvy hnědočervené. Mňam! A jelikož jednu hokaido mám v kuchyni na stole, bude tato polévka dnes k večeři. Nebo že bych přece jen vyzkoušela Blážin recept? :-) Přeju všem dobrý den. <3 |
Š. Matyášová 7.11.2014 7:38Re: Dýňovou polévku Vaví, taky dávám tandoori masala a máš pravdu,že s ním je to zase někde jinde..další rozměr téhle skvělé polévky... a přidávám i trošku zázvoru.. jinak další dobrá chuť přidat na nalitou polévku do talíře, pár kapek dýňového oleje.... jen se zeptám - vy to fakt nikdo neokrajujete? mixujete i tu slupku? Já jsem naučená loupat... |
Z. Gwendyvitmar 7.11.2014 7:51Re: Dýňovou polévku Pokud je hokkaido mladá a čerstvá, neloupu. Když ji mam doma dlouho, nebo najdu zapomenutou v záhonu, loupu. Testuju to tak, že do ní zapíchnu drápy. Pokud klade odpor, raději ji oloupu, protože tuhá slupka se rozmixuje na jakýsi písek, nebo se to musí děsně dlouho vařit. Ostatní dýně loupu vždycky. |
Z. Vave 7.11.2014 8:16Re: Dýňovou polévku Já loupu, Sharko. A dýňový olej zkusím, zatím dávám lžičku zakysanky. A do rozmixované polévky jen trochu, ale opravdu jen trochu mléka. |
Š. Matyášová 7.11.2014 9:42Re: Dýňovou polévku zkus Vaví, 3-4 kapky a rozmíchat i tu smetanu tam nech..jen to není k tomu tandoori, to už se tluče G: dík, to přirovnání k písku sedí... |
L. Blaza 9.11.2014 14:12Re: Dýňovou polévku Tak to jsem asi doposud měla štěstí na měkké slupky, protože písek jsem nepozorovala :) |