28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dršťková z hlívy

Moc dobrá varianta svačinové polévky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 19.2.2016 10:31

Jo jo,

zrovna minulý týden jsem ji dělala - po plesu jak když najdeš (:o))).

Jinak v čase bedlí (ale kdy ty časy byly?!) jsem ji dělávala z nich - a byla ještě lepšejší. A když se ty bedle usuší a roztlučou na prášek, tak voňavější houbové koření není - ta vůně je neuvěřitelná.

Š. Matyášová 19.2.2016 11:01

Re: Jo jo,

mletej prášek z bedel jsem mívala z Trutnova, fantastickej byl..kde jsou ty časy....

Z. Matylda 19.2.2016 9:43

Jo,

tohle je dobrá polívka. Taky ji můžu.

Z. Lika 19.2.2016 8:12

Předpokládám, že pán je odněkud

od vás, z Pardubicka? Mít po ruce dodavatele shii-take by se mi moc líbilo, ó ty se máš!

Š. Matyášová 19.2.2016 8:19

Re: Předpokládám, že pán je odněkud

kousek od Přelouče...vozí nám to nádherný nadělení do kantýny...jednou za měsíc..ale Houževnatce zkouší, tak až řekne,jak s emu to daří,zase o něm napíšu :-D

Z. Inka 19.2.2016 7:51

No, dršťková houbová je výborná z václavek

ale ono je to asi hodně podobné, taky je to podobný druh houby.

Na hlívě teď s Bimboušem docela ujíždíme, taky chci zkusit pěstění. Žampiony rostou od jara na hřišti, ale hlívu jsem v přírodě neviděla.

Naposledy jsem zkoušela domácí tagliatelle s kouskem kuřete a hlívou. Bylo to velmi jedlé, posypané troškou parmazánu

Š. Matyášová 19.2.2016 8:04

Re: No, dršťková houbová je výborná z václavek

ono to vypadá jednoduše, ale důležité je vychytat tu vlhkost ... ale ty jsi šikovná....

O. Bernsteinová 19.2.2016 7:49

Dršťková z hlívy

je báječná. Právě minulý týden mi ji muskej přinesl asi kilo. Tu z masáků znám taky, ale v Praze masáci moc nerostou. Ale ty škvarečky neznám.

Š. Matyášová 19.2.2016 8:00

Re: Dršťková z hlívy

Ten mnou výše zmiňovaný pán, se inspiroval tady:

http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/bramborove-knedliky-plnene-hlivovymi-skvarky.html

a receptů a jedlých, tam Pasekovi mají spoustu.....

T. Zana 19.2.2016 11:57

Re: Dršťková z hlívy

No jo, ale kde vzít tu krásnou hlívu...

Š. Matyášová 19.2.2016 12:26

Re: Dršťková z hlívy

Zano,kdybys měla cestu kolem, dlaa bych ti echo,kdy bude...je ráno sbíraná,v 10 hodin si ji odnáším a po příchodu z práce zpracovávám..je přímo výstavní....žádný ty polámaný gumáky z supermarketu...

Z. Lika 19.2.2016 7:41

Mně se líbí nejen

ta polévka, ale taky ta mísa-hrnec, ve kterém se vaří. Takové šikovné umyvadélko ušaté to je, určitě staršího data výroby?

Hlívu mám moc ráda, dokonce jsem ji i jednou pěstovala a byly jí hromady. Takže už si chodím jen pro porce na trh nebo do obchodu.

Recept vypadá moc dobře, a ta vůně!

Š. Matyášová 19.2.2016 7:49

Re: Mně se líbí nejen

Liko,kupovala jsem ho cca před 3-4 lety, dá se to normálně koupit..ono to je na drůbež (husy,kachny) dá se péct i v poklici,která je nižší, tam zase dávám rolády a přiklápím tím pádem vysokým oválem...je to smalt, stálo to celé asi 500,-, měli i větší...kdybys chtěla, podívám se po něm....

Z. Lika 19.2.2016 7:53

Re: Mně se líbí nejen

Raději se na to nedívej, mám pro nádobí slabost a narvané skříňky. Jeden litinový oválný pekáč (uvnitř smalt) mám. Mi připadalo, že to tvoje umyvadélko je kulaté?? Jdu si to pořádně prohlédnout. Připomnělo mi to jednu smaltovanou mísu, kterou měla matka.

Š. Matyášová 19.2.2016 8:05

Re: Mně se líbí nejen

je to ovál....a lehkej...ta litina je sice na věky,ale těžká....

V. Glover 19.2.2016 7:25

to by mi taky chutnalo

houby miluju a moc se lituju, že v tady není možnost jít na houby do lesíka, takže masáci a hřiby a bedly a ryzci a jiné pochoutky jsou pro mě posledních dvacet let nedostupná pochoutka, naštěstí tohle neplatí pro hlívu, která je běžně k dostání. hned jak jsem si přečetla článek, tak jsem šla na tesco website, že si to přihodím do mého virtuálního nákupního košíku a z nějakého záhadného důvodu najednou není. až mi bude líp, zajedu si do lidlu nebo asdy, a tuhle polívečku si rozhodně uvařím šárko

Š. Matyášová 19.2.2016 7:35

Re: to by mi taky chutnalo

to mne velice těší Wendulko..a jak Ti je?

V. Glover 19.2.2016 9:18

Re: to by mi taky chutnalo

šárko je to nic moc, jeden den si říkám, že nějak málo kašlu a určitě se to lepší, další den kašlu nonstop, jeden den mě míň pálí na průduškách, další den víc, málo spím, nemám hlad. jsem pořád v hrozném stresu, umírá mi tchyně na rakovinu, já sama jsem z toho moc smutná a manžel je samozřejmě vyřízený, pracuje s dojížděním 12 hodin denně, pak přijde domů, skočí do auta a jede do nemocnice, o weekendech tam je celý den, tak to jde poslední tři týdny. k takovému zápřahu mentálnímu a fyzickému po něm nemůžu chtít aby ještě nějak pečoval o mě.

ale tohle je dost těžký téma na mlsotník.

Š. Matyášová 19.2.2016 9:56

Re: to by mi taky chutnalo

to je, a když nejíš, dělej si vývary a pij je..a ovocný a zeleninový šťávy.... je toho na tebe a manžela moc...můžu Tě na dálku jen obejmout....

Z. Lika 19.2.2016 10:59

Re: to by mi taky chutnalo

Vendulko, Šárka radí dobře - silné vývary a syrové šťávy z ovoce a zeleniny. Máš opravdu těžké období, myslím na Tebe.

T. Zana 19.2.2016 12:00

Re: to by mi taky chutnalo

Já taky, šetri se!

Š. Matyášová 19.2.2016 8:03

Re: to by mi taky chutnalo

a tady máš receptík k sledování filmů:

http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/hlivove-lupinky.html

Z. Xerxová 19.2.2016 6:50

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Tak držkovku mi můžeme. Z hodně dršek :o) A podobnou pseudodržkovku, jako tady moc hezky popsala Žraloková, děláme v létě z růžovek.

Š. Matyášová 19.2.2016 6:59

Re: hezký den

ahoj Xerxová,

já teda z růžovek škvarečky a řízečky, případně,když jsou mladé,tak nadívané a pečené v troubě nebo obalené i s nádivkou v trojbalu a smažené...ale mohla bych zkusit i tu dršťkovku z masáků...to mne teda nenapadlo. Díky ....

Z. Lída 19.2.2016 9:14

Re: hezký den

Dělám dršťkovku i z bedel. Jsou trochu tužší, musí se o něco déle vařit, ale dobrá je taky :-)

K. Křivan 19.2.2016 13:59

Re: hezký den

To je škoda ! Bedla patří na pánev na máslo, trošku kmínu, .... to je žrádýlko ! Držkovku můžete dělat pak z hub jako jsou václavky, holubinky,...

P,S. znáte to jak sedí kocour s kočkou zamilovanně se na sebe koukaj "slyšíš miláčku, jak krásně tluče slavík ? To by bylo žrádýlko !" Namaloval to ten,.. no jak se jmenoval, odešel pak do Kanady a dělal matematiku.

K. Křivan 19.2.2016 14:19

Re: hezký den

Jen jsem to odeslal, tak mě to napadlo. Kantorek !

T. Zana 19.2.2016 18:40

Re: hezký den

Ten si pamatuju :-)