28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dršťková z hlívy

Moc dobrá varianta svačinové polévky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 19.2.2016 16:10

Re: add vegetariáni a vegani

ja ty lidi opravdu vidim v podstate jako nabozenske fanatiky. at si tim trpi, kdyz chteji, ale je moralne odporne a neeticke to nutit detem nebo dokonce zviratum.

D. Ruščáková 19.2.2016 13:16

na hlívovou polévku je u nás expertem

tchyně, tak se do toho obvykle nepletu:)) Ale tohle se mi líbí. Že bych se podívala po hlívách? Právě jedu do Hradce nahrávat...:)))

Ne, nemám tu dostatek strávníků. Počkám, až bude koho pohostit!

Š. Matyášová 19.2.2016 13:34

Re: na hlívovou polévku je u nás expertem

kup jí Dede méně a udělej jen pro dva..nebo si ji zamraž,jako já....

Z. Svobodová 19.2.2016 17:18

Re: na hlívovou polévku je u nás expertem

Sharko, jedlas někdy dršťkovku nebo gulášek z pravých ryzců? To je taky náramná dobrůtka, kterou jsem si mohla dopřát až po příchodu do Bělé.Nikdo ze zdejších dlouho ryzce neznal, tedy esbíral. Dokonce jsem jednou našla v lese spoustu nádherných ryzců rozdupaných napadr ́t. Toho blba, co to udělal, bych zbančila jak psa. Když houbu neznám, nechám ji pro znalce. Nekopu, nedupu, neničím , neyvyvracím a hlavně houby červivé nebo plesnivé nechávám v lese.

Š. Matyášová 22.2.2016 6:52

Re: na hlívovou polévku je u nás expertem

jedla, ale ryzce mám raděj jen na sucho opečené na tále a posolené...

K. Holubová 19.2.2016 13:15

Houby

No, tak tahle polévka vypadá luxusně a asi tak i chutná. Miluju dršťkovou z masa, ale když je dobře připravená z hub, tak s tím problém fakt nemám. Jsem ovšem masová, takže pravé dršťky jsou halt pravé dršťky. S tím nic nenadělám. A výbornou dělají u nás v Mlsárně na Sokolovské ulici, sice jen občas, ale stojí za to! To si klidně dám i dvě porce.

Jen fakt nechápu vegetariány, vegany a jinak tímto postižené.

Včera jsem probíhala rychlostí kulového blesku Galerií Fénix v Praze 9. Potřebovala jsem zaplatit TMobile, vyzvednout si doporučenou poštu a koupit něco v prodejně, která je jen tam. Hladová. Nahoře u tří rychlých občerstvení orientálního stylu byla fronta jak blázen, tak jsem popošla dolů a tam je veganská samoobslužná restaurace. Nandala jsem si na talíř brokolici, smažený květák, rolku, lžíci rýže, jakousi omáčku se sójovým masem, fazolky, tofu kostičky grilované s paprikou a nějakou speciální omáčku na ten smažený květák. Zaplatila jsem za to dost nekřesťanské peníze. Nejen, že jsem si nepochutnala - brokolice i fazolky byly tvrdé, rolka se nedala ani ukrojit, prostě celé to bylo "nejedlé", nedochucené, zato předražené. Bylo mi špatně ještě celé odpoledne.

Kdybych si v řeznictví naproti koupila smažený řízek za necelou půlku sumy, kterou jsem dala za tento blaf, tak bych si pochutnala, najedla se a ještě ušetřila.

K. Křivan 19.2.2016 13:53

Re: Houby

Smažený květák miluji, stejně jako řízky z hřibů nebo celeru. Ale jak to vegani obalí bez vajíčka ? Máte recht, těmhle fanatikům je lépe se vyhýbat na míli daleko !

Š. Matyášová 19.2.2016 14:13

Re: Houby

stačí,když to namočej..a opatlaj ve strouhance

V. Glover 19.2.2016 14:37

Re: Houby

To zní hnusně. A přitom zeleninu mám ráda. Já bych ještě tak pochopila vegetariány, ty co nejí maso protože je jim líto zvířat, opravdu by měli mít lepší podmínky k životu a rychlou, bezstresovou smrt. Ale taky si myslím, že lidí co jsou vegetariáni to maso prostě tak nepotřebují jako jiní, a přitom se prezentují jako téměř svatí, že to nejí. Každý člověk potřebuje nějaké složky jídla víc, nějaké míň. Já sice zeleninu miluju, ale když jsem na návštěvě u segry, která je vegetariánka, po dvou dnech tak potřebuju aspoň kus kuřete nebo krabičku sardinek, nebo něco.

A vegani, to už je nepochopitelné, podle mě je to téměř jako náboženský fanatism, a ještě k tomu se mi zdá, že to jde ruku v ruce s neschopností vařit, a vzheledem i k limitovanosti ingrediencí, to pak dopadá jako v téhle restauraci.

No jdu si sníst trochu kuřecí polévky, když není hlíva.

K. Holubová 19.2.2016 14:43

Re: Houby

Hmmm, nejhorší je, že jsem včera povídala s pár lidmi v naší Mlsárně a dozvěděla jsem se, že mají kočku, která žije s nimi "veganským způsobem"! A prý je šťastná. Týýýýýjo, odebrat kočku a podrobit ty magory školení, co je to šelma a jaké má potřeby! Chudák zvíře!

Š. Matyášová 19.2.2016 14:44

Re: Houby

pokrytci, kteří jedí jen zeleninu a ovoce, protože ani jedno na ně nekouká očičkama a nekřičí,když do něj píchnou nožíkem si říkají vegani a vegetariáni....

jo pochopím, když někomu maso nechutná nebo ho prostě nemůže...

ale ono je umění z toho udělat něco poživatelného, to se prostě musí umět....

K. Holubová 19.2.2016 14:41

Re: Houby

Mám ráda smažený celer, brokolici, květák, cuketové placičky, jakékoliv zeleninové jídlo, nemám proti tomu vůbec nic, že to není maso. Halt si ho dám jinak a jednou za čas zeleninové odlehčovací jídlo mi chutná. Smažené houbové řízky z čerstvě donesených hub prostě úžasná mňamka..... Ale tohle bylo tak hnusné, že nechápu, jak se tím můžou uživit a nechápu, jak to někomu může chutnat! Něco tak plytkého, bezchuťového jsem snad dávno nejedla. Ten květák byl obalený zřejmě jen v mouce smíchané s vodou. Vejce ani omylem. Tak tomuto koutku v Galerii Fénix se fakt ráda vyhnu!

V. Glover 19.2.2016 14:51

Re: Houby

Vegany hřeje a živí vlastní svatost, chutného ani jedlého jídla jim netřeba.

Z. Jenny 19.2.2016 16:20

Re: Houby

A o ty chudáčci rostlinky,no třeba taková mrkev, když ji vytrhneš z lůna země anebo posečeš obilí a ono křičí, nech mne, nech mne a vůbec taková květina, jak celá zpívá, třeba zvonky, no a oni hned, šup s tím do kastrólu a sežrat. Pak se nediv, že mají zelený děti. :-)

A. Bytová 19.2.2016 12:25

Měla

jsem kamaráda a velmi ráda jsem s ním chodila na houby. On totiž tak miloval falešnou drškajdu z masáků, že růžovky měnil za hříbky, ba i křemenáče. :)

K. Křivan 19.2.2016 12:35

Re: Měla

Na falešnou drškovou jsou dobré václavky. Jeden pařez a máte nasbíráno.

Š. Matyášová 19.2.2016 13:36

Re: Měla

t y já miluju zavařené na kyselo..křupavé a slizské...když jich bylo moc,dělávali jsme z nich doma guláš nebo je přidávali do sekané....

A. Bytová 19.2.2016 13:43

Re: Měla

To jsi mi připomněla zavařený ryzce, úúúch. Ale na ty jsem nenarazila už drahně let.

K. Křivan 19.2.2016 13:54

Re: Měla

ryzce rostou tady za Mnichovem, směr Aying.

A. Bytová 19.2.2016 14:17

Re: Měla

Naposledy jsem je našla před lety v Nízkých Tatrách. Takže asi už rostou jen v zahraničí. :)

Z. Svobodová 19.2.2016 17:41

Re: Měla

abyt, neplácej hlouposti. Ryzců tu bývalo hodně, ale poté, co ti lesáci zničili a vlastně rozjezdili těžařskými stroji a nákladními auty podhoubí, vyskutujou se jen někde. Chce to mladiny smrčků, co vyrůstaj z vysoké trávy.tady u nás zas růst začaly, ale zatím jich bývá méně než ryzcochtivých houbařů. Ryzec nevydrží na jednom místě a stále se jeho spory stěhujou jinam,takže na tom stejném místě je najít dalším rokem nemusíš. Ale najít se dají, jen nesmí být příliš dlouho sucho. U nás rostou i na v břehu Radbuzy trochu výš poti proudu. Donce jsem jich pár našla i ve staré bažantnici.

Z. Svobodová 19.2.2016 17:56

Re: Měla

Když jsme se do bělé v roce 1990 nastěhovali, našla jsem v lese obrovitánskou hromadu pravých ryzců. Jásala jsem jak malé děcko pod vánočním stromkem, nemohle jsem tu úrodu ani utáhnout dom. Ale můj Jiří začal nadávat, proč táhnu domů tolik hnusných prašivek. V Jiřího rodině sbírali jen samé hřibovité slizáky, ryzce mlp naprosto neznal. No, část jsem hned naložila do octa, zbytek jsem mu udělal je takma máslíčku a s kmínem:ta porce byla obrovská, ale houby zmizly všechny. Jiří se nacpal jak anakonda, a já se mu začala posmívat, aby si hnedle nechal vypumpovat žaludek, když pozřel tolik prašivek najadnou. No, jasně, že nic pumpovat nenechal. Verněl a předl blahem a moc mu ryzce zachutnaly. každou houbařskou sezónu na ně chodíme. vloni našel asi 15 malých ryzáčků a hned je zbaštil. Já houby bemusím, ale uvařit a naložit je umím.Abyt, nějak jsem zapomněla, odkud jsi.Pokud bys neměla do Bělé daleko,pozvala bych tě, jakmile houby růst začnou. Musí předtím dost dlouho docela lít, aby se ryzcové podhoubí probudilo. Ale pak už rostou. A u naší Věrky v Jjžních Čechách rostou taky. Jen znát, kam na ně.

A. Bytová 19.2.2016 18:32

Re: Měla

Nemyslím si že plácám hlouposti, prostě jsem na ně dlouho nenarazila a též to byl pokus o vtip.

Jinak děkuji za veškeré rady a poučení.

Z. Svobodová 19.2.2016 18:13

Re: Měla

Abyt, ryzce v octě nejsou slizké ani trošilinku.

Š. Matyášová 22.2.2016 6:55

Re: Měla

http://sharka-68.rajce.idnes.cz/FIW_Ptensky_dvorek_2012/#DSCF2942.jpg

kousek od Ptení...52 jsme jich ve finále měli....

Z. Svobodová 19.2.2016 17:32

Re: bacha na václavky

Z václavek se dá vařit ledacos, ale je třeba je dolouho a dobře vařit, jinak citlivějším l strávníkům hrozí lehká otrava nebo aspoň hromada zažívacích obtíží.. Osobně václavky beru jen v případě, ž e není li v lese dlouhou dobu ani klobouček či nožky hub jiných.Jsou to houby sice snadno poznatelné, ale nebezpečné. I když jsem jejich klobouky dřív nakládala do octy, vždy jsem je před naložení ještě dlouho vařila.pak jsem je ocedila a teprve sypala do sklenic s octovým náleven. A zavřené sklínky jsem opět aspoň 20 minut vařila. Stejně se jich bojím, takže nesbírám. Nechám je v lese pro zoualce, co nedokážou najít jinou jedlou houbu.

R. Enatae 19.2.2016 23:29

Re: bacha na václavky

Já tedy dokážu najít kdejakou jedlou houbu, tudíž asi zoufalec nejsem, ale václavky v octě miluju. A sklízím je kosou před chalupou :)

Z. Jenny 19.2.2016 13:15

Re: Měla

Růžovky miluju ale bacha na ně, ne každý je dobře pozná.

A. Bytová 19.2.2016 13:39

Re: Měla

Jj, růžovky jsou prý nejčastějším zdrojem otrav. A žampasy se taky lehce spletou s vochomůrkou, jak říkalo skoro do šestnácti mé dítě. :)

Z. Svobodová 19.2.2016 18:29

Re: Měla

Děvčata, kdyby takyhoubaři neřezali houby nad zemí místo toho, aby je opatrně vykoutili z mechu a jehličí, žádné otravy by se nekonaly. I naše malá 4 letá Adéla pozná ůžovku. Vykroutí ji bravurně ze země a už jásá nad tím, jak má ta houba krásně růžový konec nožičky(třeně). Buď jásá nebo se vzteká, protože má zrovna její růžovka nožku celou skrznaskrz povrtanou červama.Mně osobně strašně dlouho trvalo, nežli jsem kamarádku přesvědčila, aby ty houby z mechu či písku v kroutila a neuřezala třeň těsně u zěmě. Když houbařské ucho houby ž řeže nožem u země, vidí prd a ne třeba smrtonosnou pochvu jedovaté muchomůrky. Zkrátka někteří z nás snědí i tu jen jednou jedlou houbu z nerozumu a z neznalosti věci.Ale růžovku si splést nejde. Třeň v zemi je krásně narůžovělý i u mladé plodnice.