28.2.2021 | Svátek má Lumír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dorty přímo historické

Aneb pečete ještě?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Katka 26.6.2016 10:52

Re: OT: vyhlašuji POPTÁVKU PO ČLÁNCÍCH

Už čoskoro budem mať námety na nové články - v polke augusta sa náš klan rozrastie o nové šteniatko :-)

T. Zana 17.6.2016 22:06

Re: dorta jsem teda nikdy nepekla

;-)

Z. Lika 17.6.2016 21:14

Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:))

Jó, to je ta povídka od Roalda Dahla, moc se mi líbila, i film! Díky za připomenutí.

Z. Lika 17.6.2016 19:38

Re: Dort jsem pekla mrkvový

Tak mlejnek mě nenapadl... tomu se říká brejnstórmink, prima. Mák "melu" v tříštivém mlýnku na kafe, mrkev budu strouhat v mlýnku na strouhanku... Vaření je tvůrčí činnost, ne že ne!

Z. Lika 17.6.2016 19:34

Re: peču hodně a ráda

K tomu krému - pudink nastavovaný krupičnou kaší, to je výborný krém. Však je zmíněný u receptu na věnečky a zkoušela jsi ho.

Jak zmiňuješ to dortové parádění, vzpomněla jsem si, že jsem dělávala i ty růžičky z mandlového těsta, na to jsem byla kadet. Ale silná kakaová čokoláda je určitě lepší, tu miluju.

Z. Jenny 17.6.2016 19:02

Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:))

Ten film miluju a toho chudáčka lituji, vždy se mi zvedá kufr a přísáhám, že dort teda NIKDY ! :))

Z. Jenny 17.6.2016 18:58

Re: Smetanův dort

No, ze mně jó! :-))

Z. Lika 17.6.2016 18:53

Re: Nelina píše

Pokud si vzpomínám, bomba nebyla v kuchyni. Takže jsi musela někam do zakomory, a ty jsi třásla a oni hlásili: "Ještě nic... nic... hoří!!" Trochu mi to připomíná manévry při nastavování antény na střeše, to taky bylo něco :D

Z. Lika 17.6.2016 18:50

Re: dorta jsem teda nikdy nepekla

Tažený z televize... To mi nedělej, já si to představila! Tu plachtu těsta přehozenou přes Oravu, anténky dělají ďurky a já tahám, dokud neprosvítá přestávka s koťaty... To jsou imprese, panečku.

M. Crossette 17.6.2016 18:39

peču hodně a ráda

ale "dorty" - tedy těsto do dortové formy a různě prokládané, nepeču často. Ovšem ten první recept vypadá velice jedle, zkusím. Těsta, do kterých se přidává sníh mám ráda, protože jsou nadýchanější a lehčí. Zajímavý je i ten druhý recept, ale musela bych ho také promazat něčím nemáslovým. To proto, že peču především to, co nemusí být nutně v lednici. Když je v ní místo tak tam dort dám, ale to místo bývá málokdy :) No a tady se i v zimě jakýkoliv máslový krém mimo lednici rychle rozteče, nebo nevábně změkne. Takže nejvíce spojuji pudinkem, případně ho "načechrám" šlehačkou. Korpus pak prokrojím i 2x, aby pudinku bylo víc. Vlastně nevím, jestli se ty moje výtvory dají nazvat dorty. Ano, prokrajuji a potírám korpusy, ale tím to končí. Žádné parádění vršku ani stran se nekoná, jsou to hlavně sladkosti jen pro nás dva a skoro vždycky přijde na vrch porce na talířku ještě vlnka šlehačky, takže parádění není třeba. Když peču dort pro návštěvu tak vršek někdy pudinkem také potřu, nebo rozetřu rozehřátou čokoládu. A vrchol mé tvořivosti jsou různě prokládané vlnky a čárky vidličkou.

T. Zana 17.6.2016 18:14

Re: dorta jsem teda nikdy nepekla

U nás jeden čas frčel štrúdl tažený z televize. Teda byl to celkem normální závin, ale recept byl z nějakého televizního pořadu...

O. Joklová 17.6.2016 18:10

Re: Moje máti je totiž rozená Smetanová!

ježiši, ještě toho trochu......

Z. Vave 17.6.2016 17:29

Re: Zaujal mě podtitulek Pečete ještě?

Jééé, Liko, tak jsem to nemyslela, jak jsi to vymyslela nakonec Ty. Úplně jsi mě odbourala. :) Já to myslela tak, že nepeču nejen od Vánoc, chicht. :)

Z. Lika 17.6.2016 17:07

Re: Zaujal mě podtitulek Pečete ještě?

Mně to došlo asi až teď :DDD Jsem si představila tu zešílevší hospodyňku z předvánoc, jak zacyklená pořád láduje ty rohlíčky do trouby a zadělává na další dávku :D

A. Lex 17.6.2016 14:50

Dorty normálně nepeču,

ale jednou za čase se "urvu ze řetězu" a při nějaké rodinné příležitosti dort upeču. Tak, jak dole píše YGA, rádoby marcipánové potahy nepreferuji a zdobím je tak, jak to dělávala moje babička, která pekla chuťově vynikající dorty (až na ty přemáslené a přecukrované krémy. Kdepak vylehčit! to ona jako hospodyně, která musela projít potravinovou nouzí druhé světové, nestrpěla). Dortové korpusy také dělám různé dva a potom je to vysoké, ale moc dobré a hezké na pohled.

Z. Rpuťová 17.6.2016 13:51

Re: Smetanův dort

Šárko, nikdy jsme to nezkoušeli! Za tři dny už dávno nemá z čeho vyvanout! :))))

Š. Matyášová 17.6.2016 13:26

Re: Dort jsem pekla mrkvový

máš mlejnek na strouhanku-na tvrdý peřivo? tak na tom já doma strouhám mrkev, kedlubnu,sejra....

Š. Matyášová 17.6.2016 13:22

Re: Nelina píše

asi spíš skoro sušit

Š. Matyášová 17.6.2016 13:19

Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:))

ty jsi ůň !!!! Já si vybavila tu scénu s čokoládovým dortem ,velkým jak kolo od vozu,ve filmu Matilda (http://www.csfd.cz/film/2369-matilda/prehled/), kdy mě za toho chudáka kluka bylo blbě .. :-D

Z. Yga 17.6.2016 13:18

Re: Nelina píše

Uvidíš, jak plamínek poskočí. To víš, lidová moudrost a co si neuděláš, to nemáš (:o)).

A ty doutník zhášet nemusíš - jako kuchař nemůžeš být zároveň třasařem - na to si musíš najít někoho jiného (;o)

Š. Matyášová 17.6.2016 13:07

Smetanův dort

a nevyvane z toho za ty tři dny ten rum????

Z. Matylda 17.6.2016 13:06

Re: Pokud nemusím, dorty nepeču

No, zauvažovat bych o tom mohla :)

Z. Lika 17.6.2016 12:23

Re: Nelina píše

To je velmi dobrý tip, na lodi se taky vaří na plynové bombě. Tak až bude skomírat plamen, zavelím: "Třasem třas!" A budu muset zhasit doutník.

Z. Yga 17.6.2016 11:41

Re: Nelina píše

Ale no tak - třepe se proto, aby se vytřepal i ten poslední závan propan-butanu (je vidět, že tu šetrnost mám vrozenou) ... no vidíš, a nikdy jsem nevybuchla. Jestli to nebylo tím, že jsem u třepání nekouřila (:o))

Z. Lika 17.6.2016 11:22

Re: Nelina píše

Ježiš třepala??? To se tě chtěli zbavit nebo co? To jsou tedy perly, to člověk nevymyslí. No hlavně jestli to pomohlo. To je jako z té písničky "třesu třesu bez, kde můj milý dnes".

D. Ruščáková 17.6.2016 11:18

Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:))

No, jak jsem četla zážitky některých lidí, pomohla brigáda v cukrárně:))

Já v podstatě bez těch zákusků celkem snadno žiju, ale sugestivně podaný text mě prostě vrátí do těch nedělních odpolední, kdy jsem se už už obávala cesty zpátky do Prahy a babička servírovala něco s krémem. Já její krémy milovala (babička byla profesionální "šidič" - nikdy nepřeslazovala a už kdysi míchala do krémů pudink a jak to bylo dobré:)) a přitom musela uvažovat nad tím, jestli mi pak nebude v autobusu moc špatně:))

Když to tak po sobě čtu, tak mám asi krémy nejradši ze sentimentálních důvodů :D

Z. Yga 17.6.2016 11:16

Re: Nelina píše

Chchch - vzpomínám, že v hody mnohé domácnosti obědvali až ve dvě, protože ta kačena se ne a neupíct. Bodejď, když třičtvrtě dědiny v sedm ráno strčilo káču do pece - teda trouby a zaplo! To se NÁM stát nemohlo, nemaje elektrický sporák, ale na propan-butan. Horší bylo, když se zapomněla koupit bomba. A taky si pamatuju, jak jsem bývala vysílána, bych bombou třepala (:o))) ...

Z. Lika 17.6.2016 11:16

Re: Jj - ten první dort jsme doma pekli!

Máslová kávová poleva... to je v podstatě hustší kafe se šlehačkou :D Jsou to sice bomby, ale zase "samá chuť"a přesně jak říkáš, zasytí i kousek.

Z. Lika 17.6.2016 11:13

Re: Nelina píše

Tu "teorii" mám já, Nelině bych se neodvážila takovou blbinu podsouvat!

Z. Lika 17.6.2016 11:12

Re: Nelina píše

Snad sem Nelina ještě nahlédne - chuderka má v podpalubí strašně vody po těch lijácích,a opakuje se to. Posílala mi ten recept v noci, a to ještě nebyl ten další ranní liják... ach ouvej.

K termínu "pomalu" má teorii: pomalu upečeš cokoliv, když to strčíš do trouby později a návštěva už stepuje skoro za dveřmi a krmě se pořád ne a ne dopéct...

Teď se mi vybavila poměrně bizarní vzpomínka z dětství: měli jsme elektrický sporák a ten občas opravdu vařil a pekl pomaleji, a to naši vždycky říkali, že je dneska slabý proud :-)