8.12.2019 | Svátek má Květoslava


MLSOTNÍK: Dorty přímo historické

17.6.2016

Blíží se konec školního roku a možná se v některých rodinách kromě balení kufrů udržuje tradice svátečního dortu.

Možná vás inspirují tyto dva recepty, které mi zaslala paní Dlouhá, milovnice a velká znalkyně vážné hudby. A velmi mlsná milovnice dobrého jídla.

Z rodinné kuchařky Karla Smetany (bratra Bedřicha Smetany)

Dort - 18 dkg másla, 18 dkg cukru, tyčinka vanilky jemně utlučené. 9 dkg mandlí oloupaných a nastrouhaných, 9 dkg mandlí neoloupaných a rozstrouhaných, 18 dkg mouky a sníh ze 6 bílků.

Máslo a cukr dobře utříti, sníh přidati, to ostatní lehce zamíchati. Ve formě pomalu péci. Upečené rozříznouti, malinovou zavařeninou naplniti, rumovou glazurou potříti. Chutná znamenitě. Lépe jest až třetí den jísti.

Dort kávový z receptáře Žofie Schwarzové - Smetanové.

Korpus:

150 g cukr moučka, 100 g mouky polohr., 5 žloutků, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce silné kávy, 5 bílků. Cukr a žloutky třeme a přidáváme po kapkách kávu, nakonec vmícháme mouku s práškem a sníh z 5 bílků. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Náplň:

150 g másla utřeme s 3 žloutky, přidáme vanilk. cukr a po kapkách kávu. Pak vmícháme kaši - do svařeného mléka z 1/8 m, přidáme 4 lžíce mouky.

Dort se pomaže krémem ze všech stran i na povrchu. Má se to posypat griliášem, ale paní Dlouhá píše, že místo toho dá polevu.

Máte doma oblíbené rodinné dorty? Pečete ještě dorty? Nebo děláte už jen ty nepečené z piškotů a sušenek? Každopádně přeji dobrou sladkou chuť!

Lika Neviditelný pes