Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Katka 26.6.2016 10:52Re: OT: vyhlašuji POPTÁVKU PO ČLÁNCÍCH Už čoskoro budem mať námety na nové články - v polke augusta sa náš klan rozrastie o nové šteniatko :-) |
T. Zana 17.6.2016 22:06Re: dorta jsem teda nikdy nepekla ;-) |
Z. Lika 17.6.2016 21:14Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:)) Jó, to je ta povídka od Roalda Dahla, moc se mi líbila, i film! Díky za připomenutí. |
Z. Lika 17.6.2016 19:38Re: Dort jsem pekla mrkvový Tak mlejnek mě nenapadl... tomu se říká brejnstórmink, prima. Mák "melu" v tříštivém mlýnku na kafe, mrkev budu strouhat v mlýnku na strouhanku... Vaření je tvůrčí činnost, ne že ne! |
Z. Lika 17.6.2016 19:34Re: peču hodně a ráda K tomu krému - pudink nastavovaný krupičnou kaší, to je výborný krém. Však je zmíněný u receptu na věnečky a zkoušela jsi ho. Jak zmiňuješ to dortové parádění, vzpomněla jsem si, že jsem dělávala i ty růžičky z mandlového těsta, na to jsem byla kadet. Ale silná kakaová čokoláda je určitě lepší, tu miluju. |
Z. Jenny 17.6.2016 19:02Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:)) Ten film miluju a toho chudáčka lituji, vždy se mi zvedá kufr a přísáhám, že dort teda NIKDY ! :)) |
Z. Jenny 17.6.2016 18:58Re: Smetanův dort No, ze mně jó! :-)) |
Z. Lika 17.6.2016 18:53Re: Nelina píše Pokud si vzpomínám, bomba nebyla v kuchyni. Takže jsi musela někam do zakomory, a ty jsi třásla a oni hlásili: "Ještě nic... nic... hoří!!" Trochu mi to připomíná manévry při nastavování antény na střeše, to taky bylo něco :D |
Z. Lika 17.6.2016 18:50Re: dorta jsem teda nikdy nepekla Tažený z televize... To mi nedělej, já si to představila! Tu plachtu těsta přehozenou přes Oravu, anténky dělají ďurky a já tahám, dokud neprosvítá přestávka s koťaty... To jsou imprese, panečku. |
M. Crossette 17.6.2016 18:39peču hodně a ráda ale "dorty" - tedy těsto do dortové formy a různě prokládané, nepeču často. Ovšem ten první recept vypadá velice jedle, zkusím. Těsta, do kterých se přidává sníh mám ráda, protože jsou nadýchanější a lehčí. Zajímavý je i ten druhý recept, ale musela bych ho také promazat něčím nemáslovým. To proto, že peču především to, co nemusí být nutně v lednici. Když je v ní místo tak tam dort dám, ale to místo bývá málokdy :) No a tady se i v zimě jakýkoliv máslový krém mimo lednici rychle rozteče, nebo nevábně změkne. Takže nejvíce spojuji pudinkem, případně ho "načechrám" šlehačkou. Korpus pak prokrojím i 2x, aby pudinku bylo víc. Vlastně nevím, jestli se ty moje výtvory dají nazvat dorty. Ano, prokrajuji a potírám korpusy, ale tím to končí. Žádné parádění vršku ani stran se nekoná, jsou to hlavně sladkosti jen pro nás dva a skoro vždycky přijde na vrch porce na talířku ještě vlnka šlehačky, takže parádění není třeba. Když peču dort pro návštěvu tak vršek někdy pudinkem také potřu, nebo rozetřu rozehřátou čokoládu. A vrchol mé tvořivosti jsou různě prokládané vlnky a čárky vidličkou. |
T. Zana 17.6.2016 18:14Re: dorta jsem teda nikdy nepekla U nás jeden čas frčel štrúdl tažený z televize. Teda byl to celkem normální závin, ale recept byl z nějakého televizního pořadu... |
O. Joklová 17.6.2016 18:10Re: Moje máti je totiž rozená Smetanová! ježiši, ještě toho trochu...... |
Z. Vave 17.6.2016 17:29Re: Zaujal mě podtitulek Pečete ještě? Jééé, Liko, tak jsem to nemyslela, jak jsi to vymyslela nakonec Ty. Úplně jsi mě odbourala. :) Já to myslela tak, že nepeču nejen od Vánoc, chicht. :) |
Z. Lika 17.6.2016 17:07Re: Zaujal mě podtitulek Pečete ještě? Mně to došlo asi až teď :DDD Jsem si představila tu zešílevší hospodyňku z předvánoc, jak zacyklená pořád láduje ty rohlíčky do trouby a zadělává na další dávku :D |
A. Lex 17.6.2016 14:50Dorty normálně nepeču, ale jednou za čase se "urvu ze řetězu" a při nějaké rodinné příležitosti dort upeču. Tak, jak dole píše YGA, rádoby marcipánové potahy nepreferuji a zdobím je tak, jak to dělávala moje babička, která pekla chuťově vynikající dorty (až na ty přemáslené a přecukrované krémy. Kdepak vylehčit! to ona jako hospodyně, která musela projít potravinovou nouzí druhé světové, nestrpěla). Dortové korpusy také dělám různé dva a potom je to vysoké, ale moc dobré a hezké na pohled. |
Z. Rpuťová 17.6.2016 13:51Re: Smetanův dort Šárko, nikdy jsme to nezkoušeli! Za tři dny už dávno nemá z čeho vyvanout! :)))) |
Š. Matyášová 17.6.2016 13:26Re: Dort jsem pekla mrkvový máš mlejnek na strouhanku-na tvrdý peřivo? tak na tom já doma strouhám mrkev, kedlubnu,sejra.... |
Š. Matyášová 17.6.2016 13:22Re: Nelina píše asi spíš skoro sušit |
Š. Matyášová 17.6.2016 13:19Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:)) ty jsi ůň !!!! Já si vybavila tu scénu s čokoládovým dortem ,velkým jak kolo od vozu,ve filmu Matilda (http://www.csfd.cz/film/2369-matilda/prehled/), kdy mě za toho chudáka kluka bylo blbě .. :-D |
Z. Yga 17.6.2016 13:18Re: Nelina píše Uvidíš, jak plamínek poskočí. To víš, lidová moudrost a co si neuděláš, to nemáš (:o)). A ty doutník zhášet nemusíš - jako kuchař nemůžeš být zároveň třasařem - na to si musíš najít někoho jiného (;o) |
Š. Matyášová 17.6.2016 13:07Smetanův dort a nevyvane z toho za ty tři dny ten rum???? |
Z. Matylda 17.6.2016 13:06Re: Pokud nemusím, dorty nepeču No, zauvažovat bych o tom mohla :) |
Z. Lika 17.6.2016 12:23Re: Nelina píše To je velmi dobrý tip, na lodi se taky vaří na plynové bombě. Tak až bude skomírat plamen, zavelím: "Třasem třas!" A budu muset zhasit doutník. |
Z. Yga 17.6.2016 11:41Re: Nelina píše Ale no tak - třepe se proto, aby se vytřepal i ten poslední závan propan-butanu (je vidět, že tu šetrnost mám vrozenou) ... no vidíš, a nikdy jsem nevybuchla. Jestli to nebylo tím, že jsem u třepání nekouřila (:o)) |
Z. Lika 17.6.2016 11:22Re: Nelina píše Ježiš třepala??? To se tě chtěli zbavit nebo co? To jsou tedy perly, to člověk nevymyslí. No hlavně jestli to pomohlo. To je jako z té písničky "třesu třesu bez, kde můj milý dnes". |
D. Ruščáková 17.6.2016 11:18Re: Liko, ty zvíře ukrutné!:)) No, jak jsem četla zážitky některých lidí, pomohla brigáda v cukrárně:)) Já v podstatě bez těch zákusků celkem snadno žiju, ale sugestivně podaný text mě prostě vrátí do těch nedělních odpolední, kdy jsem se už už obávala cesty zpátky do Prahy a babička servírovala něco s krémem. Já její krémy milovala (babička byla profesionální "šidič" - nikdy nepřeslazovala a už kdysi míchala do krémů pudink a jak to bylo dobré:)) a přitom musela uvažovat nad tím, jestli mi pak nebude v autobusu moc špatně:)) Když to tak po sobě čtu, tak mám asi krémy nejradši ze sentimentálních důvodů :D |
Z. Yga 17.6.2016 11:16Re: Nelina píše Chchch - vzpomínám, že v hody mnohé domácnosti obědvali až ve dvě, protože ta kačena se ne a neupíct. Bodejď, když třičtvrtě dědiny v sedm ráno strčilo káču do pece - teda trouby a zaplo! To se NÁM stát nemohlo, nemaje elektrický sporák, ale na propan-butan. Horší bylo, když se zapomněla koupit bomba. A taky si pamatuju, jak jsem bývala vysílána, bych bombou třepala (:o))) ... |
Z. Lika 17.6.2016 11:16Re: Jj - ten první dort jsme doma pekli! Máslová kávová poleva... to je v podstatě hustší kafe se šlehačkou :D Jsou to sice bomby, ale zase "samá chuť"a přesně jak říkáš, zasytí i kousek. |
Z. Lika 17.6.2016 11:13Re: Nelina píše Tu "teorii" mám já, Nelině bych se neodvážila takovou blbinu podsouvat! |
Z. Lika 17.6.2016 11:12Re: Nelina píše Snad sem Nelina ještě nahlédne - chuderka má v podpalubí strašně vody po těch lijácích,a opakuje se to. Posílala mi ten recept v noci, a to ještě nebyl ten další ranní liják... ach ouvej. K termínu "pomalu" má teorii: pomalu upečeš cokoliv, když to strčíš do trouby později a návštěva už stepuje skoro za dveřmi a krmě se pořád ne a ne dopéct... Teď se mi vybavila poměrně bizarní vzpomínka z dětství: měli jsme elektrický sporák a ten občas opravdu vařil a pekl pomaleji, a to naši vždycky říkali, že je dneska slabý proud :-) |