Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Xerxová 5.8.2016 16:26jdu na mokrý rybíz... přijedou Trpajzlíci a tak je třeba něco upéct. A dneska bude jeden plech kynutého rybízáku. Těsto zvládne pekárna - 150 ml mléka, 5 dkg másla na kostičky, 5 dkg cukru, špetka soli, 20 dkg polohrubé a 10 dkg hladké mouky a půl kostičky droždí nadrobím na vrch. Pekárna umatlá a vykyne těsto - je ho tak akorát na jeden plech - ani ho neválím válečkem - jen ho roztáhnu prsty po plechu (nic pod něj nedávám, nemastím - ono to jde i na sucho) . Posypu ovocem (rybíz, jahody, meruňky, borůvky, vypeckované višně, blůmy, švestky, v zimě jabková či švestková povidla, tvaroh... mák ne - ten já nerada :o) ) a drobenkou... a je to hned. |
Z. Lika 5.8.2016 18:12Re: jdu na mokrý rybíz... Děkuji i za tento recept - mám moc ráda ty tenoučké kynuté koláče hustě posypané ovocem. Nejvyšší čas si ho zkusit sama. |
Z. Xerxová 5.8.2016 18:33Re: jdu na mokrý rybíz... pokud máš pekárnu - je to fakt snadné. Kdo nemá, umatlá si těsto ručně - holt musí zadělat kvásek. Je pravda, že dneska pekárnu ani tak nepoužívám na chleba (prostě kupovaný mi chutná víc) jako na zadělávání kynutého těsta. Na koláče, houstičky i mazance či vánočky... |
Z. Lika 5.8.2016 18:55Re: jdu na mokrý rybíz... Pekárnu jsem dala před pár lety pryč, právě protože mi chleba z ní nejel. Ale umatlat těsto zase nejsem tak líná. Ještě jak jsi psala o rybízu - vybavily se mi sběrací "galeje" z dětství, a to byly jenom asi tři křáky, i když obrovské. Ale černý rybíz jsem sbírala ráda, protože jsem se jím rovnou cpala. Červený jsem spíš jenom ochutnávala. Ale v koláčích je moc dobrý. A taky zavařený s nastrouhanou mrkví, mňam. Tady pořád poprchává a mně se chce spát, to je hrůza. Dělám si asi pátý černý čaj, kafe už jsem měla. Taková čerstvá houstička by k němu bodla! |
D. Ruščáková 5.8.2016 19:06Re: jdu na mokrý rybíz... Taky mi ještě zbyl rybíz a taky přijede trpaslík, ale on ho spase čerstvej, koláče mu nejedou - Ahoj Xerxová:)) Prima recepty, líbí se mi ten houstičkovej i ten piškot. Ten dětskej dort je bezvadnej, to okopíruju!:)) |
A. Lex 5.8.2016 15:03Bezva praktické, rychlé, pečené dobroty. Díky Xerxová! |
Z. Xerxová 5.8.2016 18:34Re: Bezva praktické, jak jsou mládežníci, tak peču častěji... |
Z. Dalmi 5.8.2016 11:31Nejlepší je číst Mlsotník, když šilhám hlady. U housek bych vypadala jako Najtík. Taky mám ráda piškotové těsto, tohle jednoduché. Je dobré a skoro dietní :-) |
Z. Xerxová 5.8.2016 14:19Re: Nejlepší je jojo - je bez tuku, bez mlíka... jen toho cukru je tam dost... Ale zase v bublanině žádné sladké náplně, žádná drobenka - jen ovoce... |
A. Lex 5.8.2016 15:21Re: Nejlepší je Dalmi, v úterý, kdy vyšel fotočlánek jsem byla poněkud rozběhaná, tak reaguji až dnes. Ty vaše patšvorkářské sedánky a hlavně výtvory na nich vznikající, jsou ohromující! Šikovné dámy!!! Příroda u vás je úplně odlišná od Jm kraje. Nejvíc na mne vždy zapůsobí v přírodě kvetoucí, divoké digitalisy. A ten růžový, ten je! A kapradí jako z pohádky! Minulý týden, když jsem byla na dva dny s Ajvi u kamarádky na Vysočině, tak Ajvi také zvracela, u ní něco nevídaného. Omluvila jsem to slabým úžehem z auta (bylo dusno a horko) i když jsem měla zapnutou klimatizaci. JENOMŽE! Ve stejné dny zvracela doma její psí kamarádka černá knírajda Waiki, se kterou se pravidelně stýkáme. Nyní, když jsem četla o Sorbonovi, si myslím, že šlo o slabý průběh nějakého infektu. |
Z. Dalmi 5.8.2016 21:15Re: Nejlepší je Děkuji Alex. Ano, je to tady jako na jiném světadílu :-) Sorbon neměl žádné projevy, ani průjem, ani zvracení. Jen vysoké horečky, malátnost. Kila z něho doslova stekla dolů. Jako pravá a opravdická chřipka. |
J. Jovo 5.8.2016 10:10Vojín Gotas mám dotaz... kdepak najdu recept na ty malované lívanečky od Xerxové? |
Z. Xerxová 5.8.2016 10:19Re: Vojín Gotas mám dotaz... byly kreslené do Kuchařky pro Dede. Ta by měla být na Hadech ?? |
J. Jovo 5.8.2016 10:36Re: Vojín Gotas mám dotaz... Děkuji za radu.Nevím jest-li je to na Hadech, ale našel jsem to doma v počítači v kuchařském oddělení. (:-) |
Z. Lika 5.8.2016 9:20Ty housky Ty housky musejí ohromně vonět. Kór když jsou sypané sezamem. Night se olizuje mocně, jestlipak taky dostal? Chutnají mu vůbec? A ten dort taky vypadá náramně. Akorát by mě zajímalo, jak jste ho rozkrajovali :-) |
Z. Lika 5.8.2016 9:26Re: Ten dortik Teď jsem se pořádně podívala na foto dortíku, a on je na talířku. Takže soudím, že oslavenec dostal do ruky lžíci a dort prostě spořádal :-) |
Z. Xerxová 5.8.2016 9:44Re: Ten dortik piškot jsem upekla na velkém plechu a vykrájela (podle různě velkých talířků)čtyři kruhy. Poslepovala oslazeným tvarohem a na vrchu pokladla rybízem, meruňkou, broskví a jahůdkama. Před podáváním se to rozebíralo od vrchu - někdo měl půlku jahoďáku, někdo druhou, někdo třetinu broskváku... Velikost je na fotce vidět - leží na normálním mělkém talíři. |
Z. Rpuťová 5.8.2016 8:44Liko nebreč! Odesláno! :))) |
Z. Lika 5.8.2016 9:11Re: Liko nebreč! Pochvala před nastoupenou jednotkou! |
Z. Rpuťová 5.8.2016 8:31Můj piškotek Vydá to na cca 2cm placku v dortové formě. 1 hrnek (250ml) polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2hrnku léka, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, žloutek, sníh. Peču cca 20 min v té dortové formě v remosce. Vyklápět po vychladnutí. |
A. Lex 5.8.2016 15:25Re: Můj piškotek Jo, také dobrá, praktická rychlovka. Zapisuji si Rputi! |
T. Zana 5.8.2016 8:10Houstičky Vypadají moc hezký, možná vyzkoušíme :-) Občas dělám ten ovocný koláč podle tvého receptu, ten je taky fajn. |
Z. Xerxová 5.8.2016 8:33Re: Houstičky ten s pudinkovým práškem v těstu ?? Ten dělávám jen v zimě se zamraženým ovocem. V létě pod ovoce čerstvé dělám kynuté - to je nejlepší. |
T. Zana 5.8.2016 10:08Re: Houstičky Jo, ten. Já moc nekynu ;-) |
Z. Inka 5.8.2016 12:50Re: Houstičky Já bohužel kynu i bez kynutého |
Z. Lika 5.8.2016 13:09Re: Houstičky Je třeba kynout pouze průvodu. |
Z. Rpuťová 5.8.2016 7:19Díky tisíceré! Piškotek zní velmi slibně, jen houstičky z půl kila mouky je na mně moc. To budu muset nějak vychytat. Já jsem zatím zkusila (úspěšně) recept na dalamánky (8 malých) - do pekárny: 160ml vody, lžíce oleje, lžička soli, 1/4 lžičky cukru, 180g HL mouky, 100g celozrnné žitné mouky, 1/2 lžičky droždí. Nechá se uhňácat, rozdělí na 8 dílků a uplácá, nechá 30min kynout. Já pekla v remosce cca 20 min. Poživatelné docela dobře i druhý den. |
Z. Xerxová 5.8.2016 7:26Re: Díky tisíceré! tak recept rozpůl. I vajíčko jde rozpůlit (a zbytek vhodit do polívky) nebo jde dát malé... Jak říkala babička - vajíčkem nic nezkazíš |
Z. Rpuťová 5.8.2016 8:23Re: Díky tisíceré! Ono jde taky o to skladování. Hned po vychladnutí zamrazit a pak rozpékat? Tak nějak.... asi.... |
Z. Xerxová 5.8.2016 8:32Re: Díky tisíceré! když jsou čerstvé, tak se jich sní mocmoc. Jen s máslem či pomazánkou... Ale mrazit by asi šly. Nevím - u nás se dělají na rychlé snědení. |