Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Glover 26.11.2018 17:55Jamie Oliver Takto jsem viděla vyrábět kakao Jamie Olivera, jenom myslím bez kakaového prášku ale s více čokoládou. Jsem líná, my máme doma výborné instantní kakao od Green and Blacks, už nám tu leží roky neotevřená sklenice |
Š. Matyášová 26.11.2018 6:57Re: hezký den to jsem pít musela, kvůli průduškám, asi to bylo hrozný tak,že jsem tu chuť prostě vytěsnila..... |
Š. Matyášová 26.11.2018 6:56Re: Jiný postup ne pálivá paprika..to je jiná chuť než chilli.... |
Š. Matyášová 26.11.2018 6:54Re: Kakao nesmíš to maričko zazdít nekvalitním kakaem...jinak tu chuť to ještě posílí,já dám špetičku soli,to je hned nakopnuté o patro vejš..... |
Š. Matyášová 26.11.2018 6:51Re: Tak si tu děláme chutě to vezmeš doma hruškovej kompot, dáš ho do rendlíku ohřát a rozmixuješ, přeliješ do hrnku,sýpneš trochou skořice a zima najednou není..... |
Š. Matyášová 26.11.2018 6:49kakao-granko a levné krabičky já Tě Liko doplním, ani naše levné 100g nebo i větší krabičky s kakaovým práškem, nejsou na tento nápoj vhodné...já chápu,že Van Houten cacao si na to nikdo asi nebude chtít koupit, ale s kakaem, kde je ho sotva 10%, to ono taky není..... |
Z. Lika 23.11.2018 21:02Re: Tak si tu děláme chutě Jenny, to budou spíš Azory, tam je taky hezky. |
M. Crossette 23.11.2018 20:32Re: Kakao Zano, moje brownies je také směs kakaa a jsou do ní vmíchané ještě kousky čokolády. Mě se jen zdálo zbytečné - no snad tedy ne přímo kazit - chuť rozpuštěné kvalitní čokolády vmícháním kakaa. Ale asi jak píšu - než hned předem kritizovat :) - musela bych ochutnat oboje, zda bych poznala rozdíl :) No sáčky kakaa už v sobě mají cukr, takže ti neřádí šli asi po něm. V samotných sáčcích pak už byla jen jakási tvrdá směs zbytků kakaa a kdovíčeho ještě, snad výkalů od molů, vajíček - no fuj to bylo ! |
Z. Jenny 23.11.2018 20:03Re: Tak si tu děláme chutě U nás je permanentní vlhko ale poměrně slušná teplota a mimpřádně nefouká, takže za mně dobrý,prochajda bezva. Musím mrknout na Kralupy , co se tam ještě nachází, mám je nějak spojené s hlášením o stavu vody nebo okluzní frontou. :-) |
T. Zana 23.11.2018 19:42Re: Kakao Maričko, brownies, co dělám, má jako základ taky čokoládu a přidává se kakao. Neumím vysvětlit, k čemu je to dobré, nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Ale to brownies je moc dobré :-) Fuj, takže mouční moli žerou i kakao... |
Z. Lika 23.11.2018 19:38Re: Recept Je to tuhé, ne úplně na křupnutí jako lindt třeba, ale musí se odlomit. |
M. Crossette 23.11.2018 19:22Re: Kakao Jo, takhle jsme také doma kdysi dělávali kakao. Jinak Liko díky za zajímavý recept (Čenda krásné zdobí), možná jednou vyzkouším. Jen ne před spaním, asi jako po silném kafi - špatně bych usínala. ALE mám tuhle "výhradu" :) Přijde mi škoda "kazit" čokoládu kakaem, tedy když už bych dala tu 70%! Vždyť to je dobrota sama o sobě. Ono asi uvěřit si takhle sytou čokoládu asi bude cenově trochu luxusnější, než obyč. kakao, tak proč ho s ním míchat. Asi bych musela okoštovat obě - s kakaem a bez :) Zrovna totiž doma 100gr tabulku té 70% mám. Minulý týden jsem v obchodě neodolala a koupila dvě - jednu 90% a druhou 70%. Jako první jsem se vrhla na tu 90%, protože tak silnou jsem jedla poprvé. Vychutnávala jsem si ji několik dnů po kouskách sama, jelikož choť má rád pouze mléčnou (stejně jsem nabídla, nechtěl ani zkusit). Byla to slast a teď mi tu zbývá ta druhá. Váhám,váhám :) Když jsme žili v oblastech s krutou zimou, horké kakao po návratu z venku přišlo vždy velmi vhod. Vozili jsme si ho i v termosce na celodenní bruslení v mrazivé přírodě. Kupovala jsem takové to sáčkované, které na rychle zahřátí stačilo, jinak bylo dost slabé. Někdy předloni, když jsme tu měli extra chladnou zimu, jsem koupila jedno velké balení a občas jsme si ho udělali. Jak se oteplilo, pít jsme ho přestali a já na ty zbylé sáčky ve skříni úplně zapomněla. No a někdy letos zjara mi najednou v kuchyni létali moli. Nic viditelně napadeného jsem nenašla ale nakonec nezbylo, než celou skříň vyprázdnit. No a tím jsem narazila na ty vzadu zasunuté sáčky kakaka! Byly stále v původní krabici a ta navíc zazipovaná v ig. pytlíku. Po otevření jsem se nestačila divit. Skoro každý sáček byl proděravělý, jeho obsah fujtabl a ti prevíti se už dokázali prohryzat nejprve igelitem a pak tou krabicí z tvrdého papíru. Ale našla a zlikvidovala jsem "líheň" molů! Jenže mě to asi nafurt odradilo do budoucna od koupi dalších sáčků "kakaa". |
Z. Jenny 23.11.2018 18:21Re: hezký den Rostlá lékořice,nalámaný sladký stonek a odrobinky z ní. Zkus to, na kašel výborné i na jiné neduhy ale pro mně to bylo za trest. Už jsem se z toho dávila, jak mně prolívali,nezapomenu na tu chuť. Je to fakt sladké. |
T. Zana 23.11.2018 18:00Re: Tak si tu děláme chutě My se byli podívat do Kralup a kupodivu tam nebylo tak špatně - teda mraky až na zemi, ale sucho, ani velká zima nebyla (a je tam príma cukrárna ;-) |
Z. Iva 23.11.2018 17:53Re: hezký den Dvakrát bléé, ten můj recept byl oslazený cukrem nebo medem (ten zase já nerada) |
Z. Janaba 23.11.2018 16:28Re: Kakao Já dělám polevu na ovoce a zmrzlinu z kakaa, rychlou. Pro 4 osoby: 1 dl kakaa, 1 dl cukru, 1 dl vody a kdo chce 2 lžice másla. Všechno smíchat dohromady v kastrolku. Nechat přijít k varu a pár minut míchat. Servirovat se může teplá nebo studená, podle ročniho období. Dochutit se dá také různě. Pepřem, chili, paprikou. Já ráda bez. |
T. Zana 23.11.2018 16:19Re: hezký den Jenny, to zní děsně, co to je??? |
Z. Tečka 23.11.2018 16:15Re: Kakao Ano, mamka nám to v neděli taky dělávala, přesně tak, jak píšeš. A k tomu kupovanou!!! piškotovou bábovku. To bylo blaho! Tak nějak to šlo k sobě. A polevu na banán dělám tak, že tu čokoládu rozpouštím ve šlehačce. Dají se s tím dobře slepovat i laskonky, já nemůžu krémy jako takové. |
Z. Tečka 23.11.2018 16:11Tak si tu děláme chutě na horkou čokoládu, ale já bych si teď nejraději dala svařáka, protože jsem venku docela vytuhla. To vlhko zalézá všude. |
O. Joklová 23.11.2018 15:15Re: Recept a jakou to má konzistenci? je to prášek nebo kaše nebo jak??? |
O. Joklová 23.11.2018 15:14Re: Kakao no jasně, žmolky se nenadělají, pokud to rozmícháš v malém množství tekutiny na kašičku a až pak doplníš požadovaným množstvím... ono třeba mouka na záklechtku je to samý kakao je myslím dokonce hydrofobní |
Z. Jajka 23.11.2018 15:03Re: Kakao Tohle patří dolů pod Olčavu... |
Z. Inka 23.11.2018 14:48no tak tenhle mlsotník si já musím nechat ujít a to dvakrát. Protože jakmile bych to začala vařit, neviděla bych konce a nevešla se posléze do dveří. Nicméně občas se přemluvím a čokoládu si uvařím. Ale když už tak už a používám smetanu na vaření.... |
Z. Jenny 23.11.2018 13:58Re: hezký den Za mýho dětství to byl čaj ze sladkého dřeva, 5x blé. :-) |
Z. Lika 23.11.2018 13:47Re: Recept Syrová znamená, že při přípravě nepřesáhla teplota cca 40 stupňů. Je to v podstatě surová kakaová hmota, bez přísad. |
Z. Jajka 23.11.2018 13:45Kakao Kakao se kdysi - hooodně dávno - vařívalo k nedělní snídani. Ohřálo se mléko, v hrnečku se rozmíchalo kakao s teplým mlékem na kašičku, ta se vlila do mléka a celé se to nechalo přejít varem. Žádné kakaové žmolky se nedělaly, pokud se pamatuji. Večer mám ráda teplé pití, hlavně v zimě. Velký hrnek (cca 3 dl), na čaj ani kávu chuť nemám. Nejen kvuli tomu, že špatně usínám. Tak si dělávám kakao light: 1,5 lžičky kakaa promíchám s trochou cukru (slabá půlka lžičky) a do půlky hrnku zaleju nadvakrát vařící vodou. Po první (menší) dávce dobře rozmíchám. Po druhé doleju studeným mlékem. Kakaových žmolků je minimum nebo žádné. Čokoládu na namáčení croisantů někdy vyzkouším. U nás vede poleva na banán - čokoládu na vaření rozehřát v mikrovlnce nebo vodní lázni a za přihřívání doplňovat máslem a míchat tak dlouho, až je z toho poleva požadované hustoty. A pak navrch na banán ještě šlehačku, ale nemusí být. |
O. Joklová 23.11.2018 13:40Re: Recept vidíš, já slyšela že ta 100% se už prakticky nedá jíst... a "syrová" šošoláda je prosím co???? |
Z. Tečka 23.11.2018 12:31Re: Jiný postup Dělám to taky tak, někdy vylepšuju mléko ještě troškou šlehačky. Když mám na to chuť, musí to být hned. Skořici v tom mít nemusím, pálivá paprika mě nenapadla, zkusím, dík za nápad. |
T. Zana 23.11.2018 12:07Re: hezký den Hm, za mého dětství byl babský recept horká vincentka s mlíkem. Blééé.... |
Z. Lika 23.11.2018 11:32Re: hezký den Ano, to taky asi hraje roli - a kakao nebo čokoláda udrží déle teplo, mám aspoň ten pocit. A možná své udělá i hořčík. |