Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Sharčiny veršované recepty (2)
Z. Olčava 15.3.2024 8:44Krásné básně, obě dvě. U knedlíčků mi tedy naskočily játrové, ty miluju. A vlastně si nejsem vůbec jistá, jestli ty drožďové jsem někdy jedla. Že jsem je nikdy nevařila, to vím bezpečně. V každém případě, vypadají náramně. Ale kdyby to šlo a mohla jsem tady zmáčknout nějaký čudl a přistál by mi tu talíř s kouřící polévkou s drožďovými knedlíčky a hned další talíř s voňavou vypečenou sekanou s brkaší, tak to bych si tedy nechala líbit. |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:47Děkuji Vám za čas a za komentáře... |
M. Crossette 15.3.2024 17:38Šárko, umíš skvěle básnit. Drožďové knedlíčky jsem vždycky měla ráda (a také je v polévce jako první vyjedla), jenže kostka droždí se tu běžně koupit nedá. Kdysi hodně dávno jsem je zkusila udělat ze suchého droždí, ale nějak se nepovedly, už nevím proč a vzdala jsem to (asi jsem suché droždí sypala rovnou na tuk, spálilo se a zhořklo). Ale před pár měsíci jsem je zkusila znovu, jen jsem suché droždí namočila na pastu a teprve tu dala na tuk a byly moc dobré Dala jsem je do květákové polévky a chutnaly i choti. Jenže jak už jsem dlouho nedělala květákovou polévku, zapomněla jsem i na knedlíčky, tak díky za připomenutí A protože si už nepamatuji jak jsem je posledně dělala (asi recept z mé kuchařky) zkusím tenhle tvůj recept.
V dětství jsem trpělo na ječná zrna, určitě tenhdy nedostatek jednoho B vitamínu. A "lék" na ně bylo právě čerstvé droždí, které fakt pomáhalo. Když se zrno začalo tvořit, maminka mi kupovala kostičku čerstvého droždí, které mi chutnalo a zrno buď samo rychle zmizelo, nebo když začalo růst nahřívala jsem ho přiloženou horkou žinkou až prasklo a hnis vytekl .Droždí se mi kupodivu neznechutilo. Jen jednou ale zrno narostlo velké, tlačilo do oka a ne a ne prasknout. Musel nastoupit doktor, který ho propích. Pamatuji se, že mi řekl, ať si sednu na obě ruce a nehýbu se, zatímco mi zrno propíchl a hnis vyčistil. Později už se mi zrna přestala tvořit, asi jsem jedla víc vit. B či co. Sekanou dělám z vepř. i hovězího. ale možná by jen vepřová stála za zkoušku, vepřové jíme poměrně často (a jak jsem zjistila, dá se tu koupit už i namleté). |
Z. Olčava 15.3.2024 19:43No tedy, zrovna minulý týden se mi udělalo ječné zrno, přesně jak píšeš Maričko, jsem přikládala horkou žinku, ale že pomáhá i konzumace droždí, to jsem nevěděla. Budu holt muset ty knedlíčky co nejdřív uvařit, nedá se nic dělat . |
M. Crossette 15.3.2024 21:02Jé Olčavo, to je velmi zajímavé, já myslela, že ječná zrna už "vymřela", že už se nedělají a vida . Tak přeji, aby ses ho co nejrychleji zbavila, buď konzumací knedlíčků, nebo přímo nějakýho multi-B vitamínu (nevím, který z nich je ten účinný v droždí ) Ještě si stále pamatuji, jak dokázalo vždy nepříjemně tlačit do oka ! |
L. Lika 15.3.2024 21:45Dovolím si připojit ječný "recept" - při prvních příznacích začít kapat jednu kapku Ophthalmo- Septonexu každou hodinu až do vymizení potíží - vyzkoušeno ječným veteránem, funguje to. |
Z. Olčava 15.3.2024 21:57Děkuju děvčata, teď už mám téměř zahojeno, někam si to zapíšu, abych věděla pro příště. Já nahřívala a v lékárně mi poradili mastičku Ophthalmo- Septonex, a když to prasklo a bolest polevila, tak jsem mazala už jen na noc. |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:39tak skvěle zase ne maričko...ale děkuju... a protože droždí často jím, tak na ječná zrna netrpím |
T. Zana 15.3.2024 14:43Mám to jako Yga (vajíčka x voda), ale jinak mně dnešní článek připomněl, že sekaná bude muset přijít někdy brzo. Mimochodem Sharko, nemáš nějaký inspirativní recept na fazole? |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:40na fazole nebo na lusky? |
Z. Yga 15.3.2024 13:40Hmm - samé dobroty tu ta Sharka vaří a skládá do vět veršovaných. Je pravda, že drožďové knedlíčky jsem asi ani nikdy nejedla, zato kvasnicovou pomazánku miluju od dětství. Jen mne napadá - do těch knedlíčků se nedělá cibulkový základ? Já jenom, že pomazánka bez cibulky je prudce nejedlá (vyzkoušeno mojí sestrou na budoucím manželovi "Jsem tě hodně miloval, že jsem zvládl i tu tvou kvasnicovku a neprchl v dál! Ale už mi ji, prosím tě, nikdy nedělej!" ) Taky mne zajímá, proč do sekané nedávat vajíčka? Já tam zas nedávám tu vodu... Ještě mám kousek schované od včera, a byla mňam. |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:44ahoj Ege, můžeš dát cibulku, jen ji udělej do zlata nebo nasyp trochu té sušené-smažené.., dá to knedlíčkům jinou chuť... a k tomu vejci..mi kdysi Chorvati vysvětlili, že vejce ne, že to se pak rychle sekaná kazí, když se nesní..a že to vejce jí bere chuť..že lepší přidat ledovou vodu...a je fakt,že mi to s tou vodu chutná víc..nestahne to tu chuť masa...a když jsme jezdili na táboření,tak vydržela klidně i tejden v krabici z hliníku, obalené igelitem, pod vyrýplým drnem...ty s vejci byly třetí den cítit... |
Z. Jenny 15.3.2024 13:02Sharko, paráda! Avšak ke kvasnicím mám ambivaletní poměr neb za mého dětství to byla jediná pochutina,která se dala koupit za několik haléřů a to myslím opravdové tenkrát platné haléře. Sem tam jsme je doma našli a pak za ně mlsali kvasnice, no až moc. Sekanou mám ráda a dělám si myslím, že dobrou. Jenže dle Sharky špatně, dávám vejce a chtěla bych vědět proč ne?! Momentálně na sekanou nemám maso , takže až příští týden,jakmile budu objednávat u našeho řezníka. |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:46píšu u Ygy, že mne to naučili Chorvati..bez vejce... |
Z. Matylda 15.3.2024 12:46Tak knedlíčky nemusím žádné, dobrou sekanou ráda. Ve vývaru mám ráda prostě jen zeleninu a dobré nudle- žádný rozvařence, ale ani al dente... |
A. Alimo 15.3.2024 10:55Teda Šárko, ty mi dáváš. Drožďové knedlíčky jsem nikdy nejedla, natož vařila. Ale vyzkoušet bych je mohla, to jo, každá změna dobrá . Játrové knedlíčky moc nedělám, my máme rádi morkové A ta sekaná , sežrala bych ji celou , i pekáč vylízala, jéžiš já mám na ni chuť. No nic, uklidni se holka, sbírej síly na čištění oken , teda síly, spíš se konečně rozhoupej. Dneska bude krůta na ryzcích s knedlíkem od včerejška a MLP slíbil, že bude dělat boloňskou, vždycky ji děláme hafo, zítra bude s nudlemi a zbytek se zamrazí "na pak" . Nebo spíš pozítří, ať se dobře rozleží a chutě a vůně spojí. V lednici mám jitrnice a jelítka, brambory by byly taky a mažu do obchodu pro Křimické zelí ! |
Z. Olčava 15.3.2024 8:44Krásné básně, obě dvě. U knedlíčků mi tedy naskočily játrové, ty miluju. A vlastně si nejsem vůbec jistá, jestli ty drožďové jsem někdy jedla. Že jsem je nikdy nevařila, to vím bezpečně. V každém případě, vypadají náramně. Ale kdyby to šlo a mohla jsem tady zmáčknout nějaký čudl a přistál by mi tu talíř s kouřící polévkou s drožďovými knedlíčky a hned další talíř s voňavou vypečenou sekanou s brkaší, tak to bych si tedy nechala líbit. |
Z. Jitur 15.3.2024 8:34O. T.: včera doma stávkoval PC, na některé příspěvky jsem odpověděla až dnes ráno. |
Z. Jitur 15.3.2024 8:33Jú, ňamky! |
M. Skálová 15.3.2024 8:12,,těsta" na drožďové knedlíčky musím udělat o trochu víc protože u toho pomalu polovičku sním. Nedávám mléko, kořením bílým pepřem , muškátovým oříškem a sušenou petrželkou. Zveršovat se mi to zadaří pokud mi někdo uvaří. |
Š. Matyášová 18.3.2024 8:46taky dělám víc... |
L. Lika 15.3.2024 8:08Kvasnice miluju od malička, a drožďové knedlíčky jsem se naučila připravovat záhy. Stejně jako drožďovou pomazánku - na hodině vaření snad v 5. třídě, a od té doby jsem ji hrdě připravovala i doma. A Sharčina sekaná vypadá taky dobře, to jsou chutě! Díky za voňavé ráno. |
Z. Xerxová 15.3.2024 6:04hezký básnický pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům Syrové prasátko, vařená kráva - semleté spolu do sekané u nás se dává. Drožďové knedlíčky my nemusíme, játrové či masové raději sníme. |