9.2.2023 | Svátek má Apolena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nevíte, co s cuketami? Uduste je!

To vám byla taková dobrota! Nemohla jsem uvěřit, že takhle skvěle může chutnat obyčejná cuketa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alimo 26.8.2022 15:47

Takže HLÁSÁNÍ :

Už je to uděláno, už je to hotovo R^. Dělala jsem to metodou přiměřeně, přiměřeně, dala jsem i malou lžíci sojovky (my ji máme rádi), bylinky až na oregano byly čerstvé, mám svoje ze zahrádky. Ten protlak v tom dělá zázraky, to bych nikdy nevěřila. MOC dobré, ještě zbyla mistička, bude zítra k pečenému kuřeti s bramborem. A to už je fakt poslední, co zavařuju !!!!!;-D ....no vlastně ještě strouhaná jablka ve vl. šťávě (jedna sklenice, jeden štrůdl;-D) a sušit křížaly... Ale až se zima zeptá - tak ji pošlu do špajzu !;-D

Z. Jenny 26.8.2022 19:35

Správně děláš, za dlouhých zimních večerů se bude hodit.R^ Taky budu dělat,přes víkend jdu sousedům hlídat zvířenu a obírat zahradu:-),jedou na Slovensko,ženit synátora. R^V

A. Zemanová 26.8.2022 20:59

Děkuju za zprávu, Ali, mám radost, že to chutnalo. Možná, že někdy i tu sojovku vyzkouším, přišla mi tam zbytečná, ale když říkáš, že to je dobré. :)

Prosím Tě, ta jablka konzervuješ jak?

J. Fialová 26.8.2022 21:25

Joj, to je tak jednoduché, že to dělám i já. Samože kvůli barfu, ne kvůli štrúdlu :) Postup dle mé mámy:

Jablka prohnat robotem na plátky nebo na jakékoliv jiné malé útvary. Šťávu bez pěny můžeš nalít do sklenic zvlášť. Pak to napěchovat do sklenic, pod víčky aby zůstaly cca 2 cm mezery. Vaří se 25 min při 85 celsiusech.

Někdo to zasypává cukrem aby jablka nezhnědla, ale ona i zhnědlá jsou jedlá. A ta zavařená šťáva je také pitná.

A. Zemanová 27.8.2022 8:17

Super, děkuju, Jarko. Vyzkouším, jsme štrůdloví. :-)

Z. Jenny 26.8.2022 14:27

Díky Vave, zkusím ! Tohle miluju ! S tím kečupem, zajímavé a asi osvědčené,normálně ho tam nedávám. R^V

Z. Lika 26.8.2022 14:51

S kečupem? 8-o

A. Zemanová 26.8.2022 15:04

Kečup rozhodně ne! Dává se tam kvalitní rajský protlak, milá Jenny. Je to skvělé dochucovadlo na cokoli. Mívám ho jak v tubě právě na malé dochucování, tubu mám v lednici, tak v plechovkách.

T. Zana 26.8.2022 16:42

Prosím, jak dlouho ta tuba vydrží otevřená?

A. Zemanová 26.8.2022 21:01

Řekla bych, že hodně dlouho. Ehm, nikdy jsem to přesně nehlídala, ale nikdy mi nezplesnivěl. Asi se počítá s tím, že má tuba vydržet delší čas otevřená.

A. Zemanová 26.8.2022 21:04

Napadlo mě podívat se na tubu a píší tam: po otevření uchovávat v ledničce a spotřebovat do 60 dnů. Což u nás v pohodě stihnu spotřebovat. A když se mi zdá, že už je to otevřené dlouho, tak to prostě zpracuju.

Z. Jenny 26.8.2022 19:30

Jo, já to spletla,myslela jsem protlak a napsala kečup,který teda zrovna nemusím , k :-/ničemu.:-P

A. Zemanová 26.8.2022 19:31

:-) mě to udivilo, na kečup bych Tě netipovala :-)

E. Schlittermann 26.8.2022 13:14

Vave, vypada to prudce jedle. Doma cukety jime, i kdyz deti by radsi palacinky. Letos jsem povysila piskoviste na cuketovo dynoviste, dokonce opravdu kazdy den zalivala. Micurin ze me nebude a ta jedina cuketa a sest acokc (ha! ta ačokča bez ačokči, ty ačokči bez ...???? opravdu ačokč?) to vi.

Kazdopadne recept zakladam a teba vyzkousim v pondeli na prvni skolni den :)

A. Zemanová 26.8.2022 15:05

Budu moc ráda, když dáš vědět, jak jsi dochucovala a jak Ti to chutnalo.

Z. Mawe 26.8.2022 12:17

Cuketovej mismas zni hodne dobre a pripomel my, ze jsem si vcera rano strikla troubu cisticem, ze budu cistit odpo, ale nabeh na migrenu mi zmenil plany a dnes uz domu nejedu a snad mi to nesezere troubu:D

Cuketu miluju, nakrajenou a osmahnutou /podusenou s vajicky nebo s masem, stejne jako pri prebytcich delam dynovou poblivku z cukety a klidne i smetanovo cuketovou omacku k testovinam. Tahle uprava zni chutove presne podle myho gusta:)

A. Zemanová 26.8.2022 15:07

Pro mě je ten recept okamžikem AHA, kdy mi došlo, že cuketa zaslouží mnohem větší úctu, než jakou k ní chovám. :-)

A. Alimo 26.8.2022 9:32

Vavís, já tě asi přijedu uškrtit;-D. Já si letos připadám jak Fruta, mám zavařené kyselé okurky, půlená loupaná rajčata, mraky kečupu, lečo, rybízovou marmošku a marmošku ze špendlíků, už se mi nikam nic nevejde a docházejí mi skleničky;-D. Včera jsme byli na bezinkách a dneska dodělali bezinkový likér (2,5 litru8-o). A před chvílí jsem donesla ze zahrádky DALŠÍ cuketu a přemýšlela, co s ní. V lednici mám asi 3, nebo dokonce 4 ? No a tady si přečtu co ? ;-D;-D;-D . Dík za inspiraci, prrrovedu R^

A. Zemanová 26.8.2022 10:55

:-) Omlouvám se, Ali. Ale schválně, zkus to a dej vědět, ať vím, zda to chutná ještě někomu jinému. :-)

T. Zana 26.8.2022 8:20

Cukety mám k dispozici, kdyz jsme u našich. Tam jsem dělala hlavně cuketovou nádivku (cuketa, syr, uzenina, trošičku mouky a vejce + cokoliv ;-)

Doma jsem bez zdrojů, ale tohle je zajímavé, pošlu jim odkaz.

Díky a cuketám zdar!

Z. Iva 26.8.2022 8:51

V každém Lidlu je mají celoročně.

Z. Lika 26.8.2022 9:44

Všude je mají celoročně - v zimě až za 120 káčé kilo.

A. Zemanová 26.8.2022 10:56

Děkuju Ti za šíření slávy cuketového mišmaše. :-) Doufám, že pak dostaneš nejméně desátek. :-)

L. Blaza 26.8.2022 8:18

Cuketa mě letos plodila jen ze začátku, potom jí ty vedra umořila, takže nemám problém s jejími přebytky. Stejně jsem je sklízela jen menšího vzrůstu a pak připravila buď naplněné mletým masem a zapečené, což nám chutná nejvíc anebo jen tak maličké na syrovo do salátu.

Rajčata teď po těch deštích popraskala, tak je oloupu a nakrájím do mrazáku, aby byla připravená pod guláš.

Vave, ten recept ale vypadá zajímavě! Určitě se hodí v zimě! V

Z. Iva 26.8.2022 8:50

U nás je to s cuketami podobně už několik let, jak se udělá vedro, tak přestanou plodit, letos chytly hned z počátku sezóny padlí. Takže jsme měli třikrát smaženo mladou cuketu a finito.

A. Zemanová 26.8.2022 10:58

Mně se cukety zase chytly, chvíli sice zabrzdily, ale teď to začíná vypadat nadějně. Chci určitě ještě pár skleniček, je nás mnoho. :-)

A. Zemanová 26.8.2022 10:57

Až zas budou cukety, určitě to zkus, Blážo. Je to úplně jiný cuketový level. :-)

J. Fialová 26.8.2022 8:11

Hmm, Vave, jestli je to tak dobré jak je to pracné, tak to musí být supermňamka :-P . Ale já vostanu u svého oblíbeného cuketového receptu: Pokrájet, v sekáčku rozdrtit na atomy, a přidat pejskům do barfu ;-D

A. Zemanová 26.8.2022 10:54

Proti gustu žádný dišputát! A pejskové Tvůj kuchařský nadhled jistě docení. V

Z. Lika 26.8.2022 7:28

Variaci na toto téma jsem udělala včera, jelikož už jsem měla vypnuté pecko, odhadla jsem obsah - základ cuketa, pak cibule, pak jsem přihodila pár řapíků celeru, mrkev, na rajské jsem zapomněla. Ale zapamatovala jsem si česneky a ocet a myslím, že ten ocet udělal to pravé kouzlo. Vave měla pravdu, je to o několik řádů lepší než všechny moje dosavadní směsi. A s tím protlakem to musí být ještě lepší, ten dodává umami.

Takže díky, Vave! R^