11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočka na kyselo

Kočka kulí očka, v hrnci bublá čočka!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 23.11.2020 13:09

tou rybízovou zavařeninou nic nezkazíš, budeš mile překvapená...a skvělá je i z aronie....

Š. Matyášová 23.11.2020 13:08

silně podtržené Maričko, dávám k nim jablko,aby dozrávaly rychleji....někdy to trvá 14 dní,než dojdou....

Š. Matyášová 23.11.2020 13:07

jestli to je měkké na omak, tak to zkus, to znamená,že je to jak víc zralá meruňka....

Š. Matyášová 23.11.2020 13:06

moc děkuju Maričko...

majoránka je výrazná,nevím, co máte za odrůdu...ale dávám jí dost, podpoří ji ten česnek a špek...... ale pepř je taky super koření.... a jsem ráda, že jsi kontrabáš zařadila na jídelníček...R^V:-)

L. Blaza 20.11.2020 22:14

Tak u nás vede z čočky hlavně polívka, hustá, s pálivou klobásou, česnekem, majoránkou, mňam!

A. Bytová 20.11.2020 19:13

Dík Jenny. Zeleninu určitě jo, spíš se obávám toho kečupu. (Rybízová zavařenina?) Zatím jsem to naložila, ale rozhodně si pak otevřu to víno a budu očekávat výsledky. A následky. ;-D

M. Crossette 20.11.2020 19:11

Tečko, nevzdávej to ! Já nevím, v jakém stádiu dozrávání je dodávají do obchodů, nikdy jsem je nekoupila. Ale ty moje kousky, které jsem dala "zpomalit" do lednice, pak také dozrávaly dlouho a to byly utržené ze stromu už silně oranžové). I po týdnu na svelte u okna byly stále tvrdé, ale když konečně začaly "povolovat" byla to otázka asi 3 dnů a krásně změkly. Poslední jsem snědla minulý víkend !! Takže, dokud tvoje kaki stále drží formu a barevně dozrává, vydrž, fakt myslím, že by mělo změknout. Pokud máš ten menší tvarem "rajčatový" druh, ten by neměl být trpký a v případě, že ho rozkrojíš dřív, i tak by měl být jedlý (někdo ho má tak i raději). Mně víc chutná téměř rozblemcaný, vyklopím do misky a jím lžičkou :-)

Strom u soused, od kterého jsem kaki dostala už je zcela otrhaný, na stromě s menším kaki (co je take na fotce) už jsou jen asi tři na jeho špičce a dnes ráno když jsem šla při procházce kolem, viděla jsem ptáky, jak kousky ozobávají.

Z. Jenny 20.11.2020 19:10

Tak lopatičku a zimní sandálky ! ;-DR^V

A. Bytová 20.11.2020 19:00

Taktak, bramboračka, guláš a brambory s tvarohem, to je z nich nejlepší. Pozdravy z dětství. :-) Cibulák jsem teď většinově darovala neteři, líbil se jí, inu časy se mění.

Z. Jenny 20.11.2020 18:58

Tak jestli je to z teď střelného daňka, taky bych nechala maso pěkně odležet,protažené slaninou. Jako kdyby bylo naložené. Těsně před zasmrádnutím vytáhnu, nakrájím na guláóvé kostky. Nachystám si hodně kořenové zeleniny nakrájené na kolečka,celer na kostky a cibulku jak do norm,. guláš a dám na máslo osmahnout,pak tam vrhnu to maso,přidám 2až3 lžičky cukru a 2 lž. kečupu a dusím a dusí a dusím. Pokud si netroufáš na tu zeleninu osmahlou, použila bych Halali ale bez toho slaného nálevu,ten jen na dochucení. Pak po udušení masa zalít vývarem a zasmahnout jíškou ale tu já nedávám, nastrouhám do toho syrový brambor, nakonec do toho můžeš vrazit trochu červeného vína. Samozřejmě při dušení je nutný bobkáč,nové koření, kuličky pepře. Na závěr úplný dám mezi dlaněmi rozdrcený tymián. Soli a pepře dle chuti.

Alternativa : zavolám známého kuchaře,otevřu víno , pozoruji a očekávám výsledek.;-D

Z. Tečka 20.11.2020 18:57

Maričko, prosím tě, už mám doma kaki asi 14 dní, získalo sytě oranžovou barvu, a dál nic. Je u okna v kuchyni. Mám ještě čekat, nebo to mám zkusit? Dokud tu mají kaki v akci.

Z. Jenny 20.11.2020 18:34

Taky mám pár těch hlubokých těžkých,MLP si je dotáhl z nyní už zlikvidované chaty.Na ničem jiným nejí a mně z nich chutná horká polívka. Jsou bílé a vlnitý okraj. Cibuláč jsem kdysi moc chtěla a teď bych ho nejraději vyhodila,používám pouze desertní talířky a bucláky na kafe.

A. Bytová 20.11.2020 18:04

Konečně se počasí chová jak má. Sněžit začínávalo na Sv.Martina.

M. Crossette 20.11.2020 17:53

Tak to je fakt brzy ! A drží se ?

M. Crossette 20.11.2020 17:52

Včera jsme na netu z jednom floridského zahradnictví objednali stromek persimmonu (ty velké plody Hachiya). Měl by být asi 1.5 m vysoký (nevím, jestli se do délky započítávají i kořeny) , doufám, že se ujme a dožiju se ovoce:-) Fakt jsem se do kaki zamilovala a toužím mít vlastní !!!

M. Crossette 20.11.2020 17:39

Šárko, nejen skvěle vaříš, ale I moc pěkně básníš :-) Čočku máme velice rádi, dělala jsem ji často jen tak samotnou, ale ne na kyselo. Na kyselo (s volským vokem) je dělávala maminka, ale mně později vice chutanla bez bez. ALE od té doby, co Lika dala recept na čočkový "guláš", dělám ji teď už právě jen tak !!

Šarko, možná jsi v dřívější diskuzi postřehla, že jsem dělala tvůj kotrabáš. No a protože jsem měla ještě část pohanky navíc (uvařila jsem jí hodně najednou), a zase zbylé 2 brambory (sice tentokrát pečené v troubě, ale do nevadilo) ,včera jsem kontrabáš dělala znovu. Jen jsem do křupava osmažila asi deset tenkých proužků slaniny (jako první a na vyškvařeném tuku osmahla cibulku). Ty jsem pak roztrhala na kousky a vmíchala už do hotového kontrabáše, aby zůstaly křupavé. Místo majoránky (ta mi v prvním pokusu přišla málo výrazná) jsem dala směs koření 6 druhů pepře. Joj, to byla dobrota !!! Určitě budu dělat !

Chobotničky z párků vypadají moc lákavě. Vzpomněla jsem si, že jeden čas jsem podobně dělala "mističky" z větších salámů". Neloupaná kolečka se při rychlém smažení zkroutila (prohnula) do mističek, protože ten neloupaný proužek "slupky" držel. Mohlo se pak do nich něco vložit, ale já je dělala právě k čočce a tak jsem do ních jen tak dala trochu smažené cibulky "pro parádu" (co byla jinak v čočce).

A. Bytová 20.11.2020 17:28

Jo a ještě prosba a dotaz. Zrovna jsem dostala dančí na guláš. Mohu poprosit o návody a inspiraci? Obvykle totiž vařím jak pejsek a kočička, frknu do toho, co je při ruce. Dík.

A. Bytová 20.11.2020 17:24

Ještě k těm talířům. Několik těch těžkých a okrajově vlnitých se mi uchovalo po babičce, říkalo se jim výbava chudé nevěsty. Ještě mám zadělávací mísu, to je fakt materjááál, téměř nezničitelné. Servíruju na nich svým největším oblínencům, ti ostatní můžou z cibuláku.

A ty zelené s proužkem jsem vyrvala sousedě, když s nima kvapila do kontejneru.

M. Skálová 20.11.2020 17:17

taky tymián a bobkový list.

A. Alimo 20.11.2020 17:16

No pane jo ! Nestraš!:-)

Z. Xerxová 20.11.2020 17:07

chumelí se, chumelí...

Z. Iva 20.11.2020 16:36

Čočku nejím od mala, nějak mi to smrdí jako blijánky, no. Po špenátu je mi nedobře, možná reakce na tu kyselinu šťavelovou.

A. Zemanová 20.11.2020 15:32

Ta černá mi tááák chutná! Bohužel Vašek mé nadšení tak úplně nesdílí, on raději klasiku. A zelená je taky mňam. Žlutou neznám.

W. Glover 20.11.2020 15:06

A to je opravdu dobrý nápad. Já občas peču chleba v sobotu, protože to Chris miluje, a spokojeně to jí k obědu nebo večeři jenom s máslem

Š. Matyášová 20.11.2020 14:46

tak to dej vědět,jak jsi uspělaR^

Š. Matyášová 20.11.2020 14:45

ahoj Wendulko, třeba ochutná ;-)..a máš pravdu, dobrota to je převeliká....

tak možná tu choboitničku,volské oko, smaženou cibulku a špek..místo čočky chleba (nan)

W. Glover 20.11.2020 14:31

Taky dneska poprvé zkouším pomalé pečení v římském hrnci, po inspiraci z mlsotníku

W. Glover 20.11.2020 14:30

To je dobrota Šárko. Hned jsem přidala pytlík hnědé čočky do nákupu z tesca co mi přijde v neděli, jenom mám problém v tom, že můj manžel vůbec nejí luštěniny, tak musím vařit dvě rozdílné věci

Š. Matyášová 20.11.2020 14:16

já taky ;-)

Š. Matyášová 20.11.2020 14:14

tak to mám radost!R^