16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové hrátky s plátky

Aneb jak jsem se nechala inspirovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 5.5.2017 7:07

Re: Hračičko

Jojo, plněné brambory jsou další (rozsáhlá) kapitola sama o sobě! Z toho by byl samostatný Mlsotník.

A máš pravdu, smažicí vaničky nebrat, o výměně oleje si nedělám iluze a "občerstvení" takto kauterizované je jen pro hodně zdatné žaludky, kterým nahoře chybí jazyk. Všechna čest výjimkám, samozřejmě.

Tak přeju, aby se břyško brzo umoudřilo! Takové kočičí prohnětení či pár skoků z výšky taky udělá své :-)

K. Holubová 5.5.2017 6:59

Hračičko

na vyřezávání spirálek bych asi um ani trpělivost neměla. A teď jak je mi pořád nějak divně od žaludku mi stačí projet okolo těch smažicích vaniček (např. když se stojí v koloně u Karlova mostu), ten odér mi vlítne do auta a já už přemýšlím, kde zastavit, abych to rozdýchala. Ale co bych si dala jsou plněné brambory - lehce předvařené střední brambory ve slupce rozkrojím napůl, vydlabu opatrně lžičkou a do vzniklých misek dám jemné pokrájené proužky slaniny, na ně sýr různého typu nebo rozklepnutá 2 křepelčí vajíčka nebo i zbytky pečeného kuřete.... okořením a dám péct. Je to taky moc dobré.

Z. Lika 5.5.2017 6:47

Re: ty si vyhraješ...

No právě, spirály ve fritézách... v troubě se to dá udělat úplně nasucho anebo s tou škrobovou omatlánkou, ta udělala moc pěknou krustu a chuť.

Jo a větrání po pečení na tálu - teď jsi mi to připomněla, vždycky při tom v kuchyni visel mrak čmoudu :D

Jsem zvědavá, kdo další s beruškou neodolá :DDD (to byl ode mě takový názorný příklad zelené lišky).

Z. Lika 5.5.2017 6:44

OT: Vyhlašuji poptávku po článcích

Přátelé, čtenáři, opět vyzývám - posílejte mi své příhody, zajímavosti, cestopisky, kuchyňské nápady, ať si tu máme o čem číst.

Můj e-mail je zviretnik.lika@gmail.com

Děkuji předem zadem velice :-)

Š. Matyášová 5.5.2017 6:44

Re: Milá Liko,

ano,myši se jim říká i u nás......:-D

Š. Matyášová 5.5.2017 6:43

ty si vyhraješ...

já bych skončila u té spirály...monolistru jsem si blbec našla...fuj!!! ani jsem nevěděla,že se tomu hnusákovi tak říká..zní to vznešeně...

ty spirály z brambor se dělají teď po trzích, jen to smažej ve fritézách,děcka se můžou utlouct,mě píchne u žlučníku,jen se na to podívám...je to od něj takové přátelské varování,nad husím sádlem neprotestuje.... líbí se mi ta s česnekem...

ty plátečky na litinovém kolečku si děláme občas i teď..jen se musí hodně větrat...

Z. Lika 5.5.2017 6:42

Re: hezký den

Na děti jsem při těch pokusech myslela - to by byla správná bojovka! Jen pozor na špejle, tam je to zranění, brambory se nezdají. Možná nejdřív vyzkoušet odrůdu a velikost brambor, aby se nemusela vynakládat velká síla.

A výsledek je prudce jedlý, děti milují pečené brambory.

Z. Lika 5.5.2017 6:40

Re: Milá Liko,

Máš pravdu, Ygo, spirálky jsou často vidět na trzích. Dělají je na spiralizéru a pak je uvrhnou do friťáku. Možnost upéct je v troubě mi připadá lepší. A asi fakt záleží na druhu brambor, aby se daly prorazit špejlí. Brambory se nezdají, jak jsou tvrdé!

A plátky brambor pečené v troubě - v kamarádčině rodině je dělají a říkají jim "myši" - protože při pečení pískají :-)

Ježek z lilku mě zaujal, sezona se blíží... díky!

Z. Yga 5.5.2017 6:29

Milá Liko,

Hezky jsi si vyhrála. Ty spirálky prodávají v Bratislavě na závodišti za závratnou sumu jednoho eura. Já je jednou taky zkoušela ... no, špilkem jsem prorazila (asi ta brambora byla nějaká měkká), spirálu udělala, ale nebyla tak vzhledná, jak jsem si myslela.

Zaujali mne ty košíčky, to bych mohla zkusit. Jinak pečené brambory v troubě dělávám - oloupané hlízy nakrájím na tenké měsíčky (nebo jiné tvary - co se mi podaří), nahážu do mísy, přidám olej a nějaké koření (taky je dobré trochu dobré papriky či bylinky - v podstatě, co je po ruce), promíchám ručkou a dám na plech. Důrazně upozorňuji, že tady je více než žádoucí použít pečící papír, pokud nechcete mít připečenou půlku brambor na plechu a následně ho hodinu drhnout. Je to taky prudce jedlé.

Toho ježka jsem dělala z lilku.

Z. Xerxová 5.5.2017 6:15

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Inspirace bramborová se mi moc líbí. Až budu někdy hlídat Trpajzlíky... mohli by si připravit svoji bramboru.