29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové hrátky s plátky

Aneb jak jsem se nechala inspirovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 5.5.2017 9:52

Re: ty si vyhraješ...

já vím, že to zviřátko existuje,jen jsem netušila,že se tak jmenuje..a zní to tak honosně :-D

když jsem byla malá,bylo vedle našeho sídliště bramborový pole, teď je tam Tesco a kolem řepka; tak jsme chodily na brambory do košíku,braly jsm ety malé a pak je pekly v troubě..opečené se hodily do sádla s česnekem,prohodily a trochu osolily a prosypaly zelenou pažitkou nebo petrželkou, tehdy se ještě pěstovaly sousedské vztahy,takže nás okolo stolu sedělo strašně moc a byl k tomu tvaroh s paprikou a cibulkou a studený podmáslí a chlapi pili pivo..domácnosti se střídaly..každej měl takovej dřevěnej forichtung na napíchnutí , pak jsme to z něj okusovali..všichni mastný pusy, kolem úžasná vůně a takový to sousedský přátelství...jo , kd ejsou ty časy..snad si ti,co už odešli..nahoře taky občas vzpomenou,jak se pekly "myši" (pískající brambory)

Z. Lika 5.5.2017 9:58

Re: ty si vyhraješ...

Máš aspoň pěkné vzpomínky, někdo třeba ani to. A třeba tím nějakého čtenáře inspiruješ :-)

Těším se na nové brambory, někteří trhovci je i přebírají a nabízejí "malinový" :-)

Z. Tečka 5.5.2017 12:13

Re: ty si vyhraješ...

Jj, tyhle malinový brambory se u nás pekly v troubě. Říkaly jsme tomu jako děti bouchací brambory. Babička je vytáhla z trouby, my jsme do nic bouchly rukou a do toho prasklého se dal lupínek másla a posolily se. Bylo to náramně žravé.

Z. Lika 5.5.2017 13:38

Re: ty si vyhraješ...

Ony byly bouchací i samy o sobě, když pukaly v troubě, dávaly docela rány.

Z. Yga 5.5.2017 6:29

Milá Liko,

Hezky jsi si vyhrála. Ty spirálky prodávají v Bratislavě na závodišti za závratnou sumu jednoho eura. Já je jednou taky zkoušela ... no, špilkem jsem prorazila (asi ta brambora byla nějaká měkká), spirálu udělala, ale nebyla tak vzhledná, jak jsem si myslela.

Zaujali mne ty košíčky, to bych mohla zkusit. Jinak pečené brambory v troubě dělávám - oloupané hlízy nakrájím na tenké měsíčky (nebo jiné tvary - co se mi podaří), nahážu do mísy, přidám olej a nějaké koření (taky je dobré trochu dobré papriky či bylinky - v podstatě, co je po ruce), promíchám ručkou a dám na plech. Důrazně upozorňuji, že tady je více než žádoucí použít pečící papír, pokud nechcete mít připečenou půlku brambor na plechu a následně ho hodinu drhnout. Je to taky prudce jedlé.

Toho ježka jsem dělala z lilku.

Z. Lika 5.5.2017 6:40

Re: Milá Liko,

Máš pravdu, Ygo, spirálky jsou často vidět na trzích. Dělají je na spiralizéru a pak je uvrhnou do friťáku. Možnost upéct je v troubě mi připadá lepší. A asi fakt záleží na druhu brambor, aby se daly prorazit špejlí. Brambory se nezdají, jak jsou tvrdé!

A plátky brambor pečené v troubě - v kamarádčině rodině je dělají a říkají jim "myši" - protože při pečení pískají :-)

Ježek z lilku mě zaujal, sezona se blíží... díky!

Š. Matyášová 5.5.2017 6:44

Re: Milá Liko,

ano,myši se jim říká i u nás......:-D

Z. Xerxová 5.5.2017 6:15

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Inspirace bramborová se mi moc líbí. Až budu někdy hlídat Trpajzlíky... mohli by si připravit svoji bramboru.

Z. Lika 5.5.2017 6:42

Re: hezký den

Na děti jsem při těch pokusech myslela - to by byla správná bojovka! Jen pozor na špejle, tam je to zranění, brambory se nezdají. Možná nejdřív vyzkoušet odrůdu a velikost brambor, aby se nemusela vynakládat velká síla.

A výsledek je prudce jedlý, děti milují pečené brambory.

Z. Yga 5.5.2017 7:54

Re: hezký den

Na u špilku by se mohlo napíchonotí více malých brambůrek - potom by to napichování nebylo tak nebezpečné - nebo si to aspoň myslím