29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové hrátky s plátky

Aneb jak jsem se nechala inspirovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Tečka 5.5.2017 14:00

Re: Liko,

O těch bouchacích bramborách jsem psala dole, u nás taky moc šyl. Akorát je babička pekla vcelku.

Kdysi se objednávaly pytle brambor v konzumu, závozníci vyklopili pytle, mamka už měla nachystané lísky, brambory se vysypaly a třídily. Kdepak tak úhledný brambory jako jsou dneska, tam bylo prostě všechno. A těch malinovejch tam bylo kolikrát až moc, ty pytle byla prostě sázka do loterie.

A. Bytová 5.5.2017 19:25

Re: Liko,

Promiň, přehlédla jsem, ale každopádně brambory s máslem je ta úplně nejlepší krmě, co kdy kdo vynalezl. Hned po huse. :)

A jj, taky si pamatuju to přebírání brambor na dvorku.

Z. Inka 5.5.2017 13:23

Děkuji tam dole za recept a podám jeden svůj

už bude pomalu sezóna grilování a to my prostě milujeme brambory v soli. Ta sůl už letos bude sloužit třetí rok, vždycky trochu doplním.

Stejně velké brambory se omyjí, osuší důkladně a do polovičky zasunou do soli v pekáčku. Dávám do rozpálené trouby, možno pod alobal a peču do měkkého píchnutí špejlí. Pokud jsem dobře osušila, vyndám ze soli bez krusty a podávám se zakysanou smetanou rozmíchanou s koprem a kouskem soli. Zkuste

Z. Lika 5.5.2017 13:33

Re: Děkuji tam dole za recept a podám jeden svůj

Pečení v soli znám jen z kuřat, bramboru jsem ještě nezkoušela. To zní taky moc dobře. Ať žijí brambory!

Z. Inka 5.5.2017 14:23

Re: Děkuji tam dole za recept a podám jeden svůj

No, jako v popelu to není, ale jinak velmi jedlé a v kombinaci s tou zakysankou ani maso nepotřebuju

Z. Vave 6.5.2017 21:19

Re: Děkuji tam dole za recept a podám jeden svůj

Inko, to je ale vynález! Děkuju za tip, vyzkouším.

Z. Verenka 5.5.2017 12:52

Zemiaky

môžem na akýkoľvek spôsob,veľmi si ma Lika potešila.A zdá sa mi,že tú špirálkovačku/novotvar/ na zemiakové špirálky vlastním-po návrate z práce sa po nej v kuchyni pozriem.

Raz som bola na lodi/taký veľký zaoceánsky parník,či čo/ a tam prinášali jedlo,kde na tanieri bola akoby ragbyová lopta zabalená v alobale.Dala som si to a považte bola to obyčajná pečená krumpľa/!!/ k tomu soľ a maslo. Boháči z "veľkého" sveta sa tým duznili a mľaskali ako pominutí.A my Slováci sme na tom vyrástli,len alobal sme nemali.

Z. Lika 5.5.2017 13:37

Re: Zemiaky

Tak vítej v bramborovém klubu :-) Spirálkovačku pohledej, budeš mít luxusní krmi.

Taky je mám ráda jako hlavní jídlo, dělat z dobré brambory jen přílohu je škoda :-)

A. Rgova 5.5.2017 12:35

Já mám hlad

to jsem neměla číst.

Jdu něco sbaštit. A ty spirálky si večer udělám. A taky ty ježky a Kaloniny dlabaný brambory a......ach jo :o)))

Z. Lika 5.5.2017 13:38

Re: Já mám hlad

A nezapomeň na vrstvené košíčky :-)

Z. Tečka 5.5.2017 12:08

Tyhle bramborové spirálky

jsem kdysi dávala na Hady. Přiznávám, že ačkoli mi moc chutnají, a občas ten hříšný peníz za ně utratím, doma jsem je nikdy nezkoušela. Ty ježaté brambory můžu zkusit, teď mám docela dobré.

Ty plátky, opékané na kamnech se u nás dělaly taky, sbíraly jsme je ještě vařící, mamka nám na ně položila pláteček másla, které se okamžitě rozpustilo a stačilo jen trochu posolit Dneska si vystačím s bramborami, nakrájenými na plátky, pečené nasucho na plechu s pečícím papírem, až mají hnedé bublinky. Vysypu je na talíř, na ně trochu másla a soli, okurka se zakysankou k tomu a spokojenost veliká.

Ta hnízdečka prostuduju a zkusím, brambory můžu na všechny způsoby.

A ten chlupatý ochutnávač? Nedávno mě překvapila malá kočka, náramně si pochutnávala na rozsypaných Staročeských brambůrkách s česnekem. Dívala se dost uraženě, když jsem popadla lopatku a smetáček, a ty brambůrky jí sebrala.

Z. Lika 5.5.2017 12:28

Re: Tyhle bramborové spirálky

Kocourovi nějak vonělo to koření a hlavně mu chutnaly ty propečené okraje.

Ke svému úžasu jsem se dozvěděla, že česnek a snad i cibuli by kočky ani psi neměli jíst, že je to pro ně jedovaté. Takže s tím musím opatrně.

Z. Janaba 5.5.2017 11:06

Trochu jinak

Komu česnek nedělá dobře, může zkusit tuhle variantu.

Začne se máslem, opatrně rozpuštěným do hněda. Brambory se umyjí, a tence nakrájí mezi dvěma, třeba čínskými hůlkami. Dají se do ohnivzdorné formy a potřou zhnědlým máslem. Timián se naseká, brambory se posypou a přidá se sůl a pepř. Trouba se rozpálí na 220 stupňů a brambory se nechají péct 30 minut. Znovu se potřou máslem a dají do trouby na 20 minut. Vyndají se, posypou parmazánem a nakrájenou slaninou a znovu do trouby asi na 10 minut.

Vypadá to složitě, ale dá se to. Nejhorší je nakrájet ty brambory, ale ostrým nožem to jde docela dobře. Takhle upravené se dají jíst i samotné a jsou výborné!

Z. Lika 5.5.2017 11:17

Re: Trochu jinak

Jojo, to vypadá hodně dobře. A potvrzuji, že složité to není - brambora se prostě nakrájí do harmoniky, omastí se a posype se dle chuti, nechá se rozpéct, znovu se omatlá a posype a dopeče se.

Včerejší zježenou bramboru jsem měla dnes k snídani a tedy pošmákla jsem si.

O. Joklová 5.5.2017 10:47

a stejně

je nejhezčí ten kontrolor!!! při spatření kočičího ňufáčku se mi hnedka gezicht rozzářil :-))))))) (jsem ujetá, já vím)

ba ne, ty naježené brambory s česnekem mě docela zaujaly a když je to bez oleje, to bych mohla i při svém dietícím režimu - díky!

Z. Lika 5.5.2017 11:06

Re: a stejně

Však jsem na tebe myslela, že tě pruchatý kontrolor potěší :-) A recepty bez tuku určitě přijdou vhod - jsou stravitelnější a zároveň moc dobré, vyzkoušené.

K. Holubová 5.5.2017 6:59

Hračičko

na vyřezávání spirálek bych asi um ani trpělivost neměla. A teď jak je mi pořád nějak divně od žaludku mi stačí projet okolo těch smažicích vaniček (např. když se stojí v koloně u Karlova mostu), ten odér mi vlítne do auta a já už přemýšlím, kde zastavit, abych to rozdýchala. Ale co bych si dala jsou plněné brambory - lehce předvařené střední brambory ve slupce rozkrojím napůl, vydlabu opatrně lžičkou a do vzniklých misek dám jemné pokrájené proužky slaniny, na ně sýr různého typu nebo rozklepnutá 2 křepelčí vajíčka nebo i zbytky pečeného kuřete.... okořením a dám péct. Je to taky moc dobré.

Z. Lika 5.5.2017 7:07

Re: Hračičko

Jojo, plněné brambory jsou další (rozsáhlá) kapitola sama o sobě! Z toho by byl samostatný Mlsotník.

A máš pravdu, smažicí vaničky nebrat, o výměně oleje si nedělám iluze a "občerstvení" takto kauterizované je jen pro hodně zdatné žaludky, kterým nahoře chybí jazyk. Všechna čest výjimkám, samozřejmě.

Tak přeju, aby se břyško brzo umoudřilo! Takové kočičí prohnětení či pár skoků z výšky taky udělá své :-)

Z. Inka 5.5.2017 7:43

Re: Hračičko

Jé Liko, nemohlo by opravdu být pokračování bramborové, část druhá brambory plněné?? Já brambory moc ráda a mám na zimu výborný zdroj a možnost uskladnění, takže bych ráda vyzkoušela to, co jsem nikdy nejedla. A i když asi zkoušet nebudu, děkuji právě proto za předskokanství

Z. Lika 5.5.2017 7:53

Re: Hračičko

Budu na to pamatovat, Inko. Aspoň zase něco vyzkouším :-) A brambory miluju.

Š. Matyášová 5.5.2017 9:46

Re: Hračičko

ty neděláš plněný brambory??? Že jsi neřekla, je u toho dost zábava..a i naplněné a zapečené na grilu nejsou marné....

Z. Lika 5.5.2017 9:54

Re: Hračičko

Sharko a nechtěla bys ten plněný mlsotník udělat? Ať si ode mě odpočinete :-)

Š. Matyášová 5.5.2017 10:04

Re: Hračičko

bramborovej ne, ale jinej ti chystám přes tenhle víkend...

Š. Matyášová 5.5.2017 10:05

Re: Hračičko

ne,že bych nechtěla, ale ono se to pro jednoho nevyplatí.....

Z. Lika 5.5.2017 10:13

Re: Hračičko

Tak jo, budu se těšit na ten jiný :-)

Z. Lika 5.5.2017 9:53

Recept pro Inku

Inko, sice to nebude plněná brambora, ale třeba přijdu vhod tímhle receptem podle Čiriny: trochu jiné zapečené brambory. Syrové brambory nastrouháš na tenké plátky (to je důležité), promícháš s nadrobno nakrájeným pórkem a předem osmahnutou nadrobno nakrájenou anglickou slaninou a vejcem, osolíš opepříš, a v pekáčku v poměrně tlusté vrstvě pomalu hodinku pečeš, tak při 160 °C. Je to naprosto vynikající. Masožravci to považují pouze za přílohu, ale vydatné a moc dobré je to i samostatně.

Z. Lika 5.5.2017 9:56

Re: Recept pro Inku

Teď mám dojem, že tam to vejce ani nemusí být...

Z. Lika 5.5.2017 6:44

OT: Vyhlašuji poptávku po článcích

Přátelé, čtenáři, opět vyzývám - posílejte mi své příhody, zajímavosti, cestopisky, kuchyňské nápady, ať si tu máme o čem číst.

Můj e-mail je zviretnik.lika@gmail.com

Děkuji předem zadem velice :-)

Š. Matyášová 5.5.2017 6:43

ty si vyhraješ...

já bych skončila u té spirály...monolistru jsem si blbec našla...fuj!!! ani jsem nevěděla,že se tomu hnusákovi tak říká..zní to vznešeně...

ty spirály z brambor se dělají teď po trzích, jen to smažej ve fritézách,děcka se můžou utlouct,mě píchne u žlučníku,jen se na to podívám...je to od něj takové přátelské varování,nad husím sádlem neprotestuje.... líbí se mi ta s česnekem...

ty plátečky na litinovém kolečku si děláme občas i teď..jen se musí hodně větrat...

Z. Lika 5.5.2017 6:47

Re: ty si vyhraješ...

No právě, spirály ve fritézách... v troubě se to dá udělat úplně nasucho anebo s tou škrobovou omatlánkou, ta udělala moc pěknou krustu a chuť.

Jo a větrání po pečení na tálu - teď jsi mi to připomněla, vždycky při tom v kuchyni visel mrak čmoudu :D

Jsem zvědavá, kdo další s beruškou neodolá :DDD (to byl ode mě takový názorný příklad zelené lišky).