24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

PŘÍRODA: Houby

Konec letních prázdnin a začátek podzimu (zvlášť pokud je teplo a prší tak akorát) vyvolává u většiny obyvatel zemí Koruny české příjemné mrazení v zádech - začíná (hlavní) houbařská sezóna. Na krajích lesů se tvoří shluky aut, tématem rozhovorů přestává být počasí a v časopisech vycházejí recepty z hub.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 8.10.2007 13:37

Prašivečky fialové - ve váze sú jako nové.

;-D

Terra-san 8.10.2007 13:37

Re: Re: Re: Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Kadlusi, správně. Nejen v zemi vycházejícího slunce:-). A karimatka nechutná. Jen tak mezi zuby pruží, vrže... Ne snad, že bych se dostala do takové hmotné nouze, jíst jsem se ji nikdy nepokoušela. Ale oddělit z ní kus, když jsem to potřebovala rychle a bez nůžek, to už ano. Takže chrupem. Nic moc.

Jakub S. 8.10.2007 13:35

Jojo, už je to tak,

vona je křížek na visato = zrcátko... a nenadávat. Za chvílu se tady dočkám snáď aj  t y   i n t e l y g e n t e . Ale tak hluboko byste neklesli, že.

Kadlus 8.10.2007 13:33

Jak rozčílit MLP

Jednoduše.Přinést pár dalších kilo hub, byť dobře očištěných.Přihoďte k tomu zeťovu matku, vlastnící nemovitost u lesa a venčící pejskovou v lese- hajnej jí zná a pejsková je po/era, nehne se od nohy.Tak jenom recept-vyzkoušený, lze vygůglovat. Houbové pečenáče-doporučuji lák s vínem,stačí i krabicové. Degustace proběhla při oslavě narozenin,boule za ušima mizely pár dní. Varuji- příprava je pracná, ale u "bedny" místo čokolády- to nemá chybu!

Jakub S. 8.10.2007 13:31

Ale chudinko. Kotník, kabelka... někdo už neví roupama co by.

Ale to povolení: kdo, jak a kde je může kontrolovat?! A  s t o  euro ?!

Jakub S. 8.10.2007 13:28

Sakrblé, já sem v Ardenách byl včil.

Ále jendže v obou hotýlkách byly v recepci aji na obsluhu takové šikovné Polky - no tak sem do delších řečí s kuchařema nepřišel... no to bylo dobře. Oni to byli jejich muži, asi. Jeden z Hellady, druhý Turek. Tož to ni. Takže aji téma nejlepší přípravy jehněčího sem už radši s nima neprobíral.

Vave 8.10.2007 13:27

Re: Re: Re: Houbaření je skvělé.

a lysohlávka třeba tady.

Vave 8.10.2007 13:25

Re: Re: Houbaření je skvělé.

Zdeno, lakovka je tady a tady, ale ve skutečnosti je hezčí, černohlávka jsem našla tady a tady, z lesa ho neznám. :-) Jinak já nejsem moc znalec, pomalu se ale učím, snažím se, tahám z lesa houby porovnávám s atlasy, raduji se, když je identifikuji - a pak většinou vyhodím do koše, protože identifikaci nemám potvrzenou od přeživšího člověka. ;-)

Kadlus 8.10.2007 13:23

Re: Re: Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Tak se omlouvám- nejsem sice takový "polyglót" jako Jakóbek, až teď mi došlo to - san.Sakra,je to jasné, ten křížek je na visato- alespoň v zemi vycházejícího slunce.

Medvídek 8.10.2007 13:19

Re: Re: Jo, je to tak

No to víš, smotlachové ty seberou kde co, mám dojem že i muchomůrku červenou protože existuje postup, jak ji zpoživatelnit.;-D

Kadlus 8.10.2007 13:19

Re: Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

kouknou, voni Terra-san (když jeden z nicku nepozná, jestli to kolečko má "křížek na visato", nebo "šipčičku na stojato"),sdělte zvědavým čtenářům, jak chutná karimatka.A pár podrobností- kdy jste jí ochutnal/a atd- to by rozhodně mohlo být " interesantní" Tyhle znalosti a odvahu taky závidím !Díky !

Vave 8.10.2007 13:16

Re: Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Lišky jdou usušit, ale chce to pak je roztlouct či rozemlít, lepší koření pod maso není. R^ Jenže já jich nikdy nenajdu tolik, abych to doopravdy udělala, a to sbírám všechny lišky i lištičky pomerančové i lišáky. ;-)

Medvídek 8.10.2007 13:15

Re: Re: Jo, je to tak

Aha, to je zajímavé....díky moc. :-) Omlouvám se za pozdní reakci, ale jsem opravdu v kalupu a navíc se šermuju s chorobou.:-/

Apina 8.10.2007 13:14

zdravím po dovolené

Tak jsem byla poslední dva týdny v září na dovolené a minulý týden doháněla alespoň ty nejdůležitější resty. Toto houbařské téma je z pohledu mé dovolené v Itálii unikátní. Jeden z mých kamarádů je vášnivý houbař, zná kdejakou prašivku. To je z jeho pohledu dobře, protože hřibovitých hub, které já jedině s malými výjimkami sbírám, je tam jako šafránu. Na houby jezdí do hor, takže nejde o procházku lesy a koukání po houbách, ale koukání hlavně, aby se člověk nezřítil z pěkného krpálu. Ženu se za kamarádem jako blázen, protože ten se rozplývá nad každou houbou včetně mochomůrek a když není jedlá a nebo znamená poslední pokrm v životě, tak ji musí alespoň vyfotit. Jmenuje mi je zásadně latinskými jmény, take pojmenovat je lidsky nedokážu ani přibližně. Mimochodem, v Itálii je teoreticky na sbírání hub nutné povolení (po absolvování kurzu a zkoušek), které stojí ročně asi 100 Euro. K tomu prý není povoleno donést domů více než asi 3 kg hub. Samozřejmě, že kamarád na to kašle, kurz sice s absolutním úspěchem absolvoval, houbařský lístek si zakoupil pouze jeden rok. Takže i tentokrát jsem za ním lítala a nestíhala nahoru dolů do kopce a z kopce, a když jsme konečně slezli na asfalt, tak jsem si pro velký úspěch v první asfaltové díře zvrkla kotník. Druhý den mi ukradli kabelku z auta ponechaného v mírumilovné přírodě (opět houbařské pátrání) a nakonec, když jsem chtěla odjíždět stávkovali italští železničáři a tak jsem odjela až druhý den, kdy mě mí drazí kamarádi dopravili až do Rakouska. Takže tentokrát to byla docela vypečená dovolená, ale mí kamarádi jsou zlatí a nenechali mě ve štychu. Takže jsem díky nim jsem jela i výlet do Rimini a San Marina a dostala jsem se i domů, přestože nejely vlaky.

LFSH 8.10.2007 13:13

Re: Re: Re: Já se mám učit

Když v lese prší, houby se silně lesknou a je to skoro jako majáček. Jenom nesmí být člověk z cukru a vybičovat se - od toho je u nás obvykle pes, který strašně rád chodí na procházky za každého počasí.

LFSH 8.10.2007 13:11

Re: Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Podušené houby na sádle (jakékoliv) se dají zavařit, aby nezabíraly místo v mrazáku.

Vampire, nic si z toho nedělej, my nemáme repertoár o moc širší, ty fialové také nesbíráme, ale stačí to.

RenataE 8.10.2007 13:00

Re: Re: Prašivečky fialové

Já tu novou fialovou zeleninu taky nejím, ale ve váze vypadá báječně:-)

Terra-san 8.10.2007 12:59

Re: zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Vampíre, s liškami je problém, jsou houževnatější tak jako tak, ale když se zpracují čerstvé (naložit nebo skladovat podušené na sádle v mrazáku), dopadne to obvykle dobře. Sušit se prakticky nedají (tedy, sušit ano, a jíst pak už ne), mají pak asi stejnou chuť a konzistenci jako karimatka. Možná byly ty litevské opravdu dlouho na cestách a ztratily moc vody...

RenataE 8.10.2007 12:58

Mlsotník houbičkový

jsem posílala Dede asi před třemi dny, ale zřejmě už to bude s křížkem po funusu;-D

RenataE 8.10.2007 12:56

Re: Re: Houbaření je skvělé.

Lakovka se opravdu jmenuje lakovka ametystová, černohlávek nevím.

Zdena b.p. 8.10.2007 12:50

Re: Houbaření je skvělé.

Zuzko, prosím tě netušíš, jak se ofiko jmenují ty lakovky a černohlávci? Lakovky znám tak max. boty a to další mne nenapadá :-). A jak se dělá hubník ? Já se zase mocmoc těším na černýho kubu.

Terra-san 8.10.2007 12:50

Re: Re: Prašivečky fialové

:-DJe to tak.:-D

Terra-san 8.10.2007 12:49

Re: Re: Já se mám učit

To s tou směsí je pravda - ale když my máme doma jeden úžasňákový francouzský recept na omáčku z lišek  ( uloupeno a vyžmundráno z povolného kuchaře v Ardenách) a náhražky se neosvědčují...:-/ A naprostý nehoubař asi opravdu nejsem - na vánočního kubu máme rok co rok vlastnoručně zpracované hříbky... Jen to s tím majáčkem je bohužel pravda.

vampir 8.10.2007 12:44

zavidim vam vase znalosti a hlavne tu odvahu

Kdy vyjde zase mlsotnik? Sunkafleky s houbami bych si taky dala, to neznam. V sobotu jsem koupila na trhu  lisky, dovoz z Litvy, vubec nechutnaly, asi byly dlouho na cestach ci dlouho skladovany, chutnaly jako guma. V houbach se nevyznam.Doma  sbirame jen: lisky, pravaky, kozaky, kremenaky , panske a smytec. Ulovek  vzdy tak na jednu smazenici. Kdyz sbirate i ty s fialovymi hlavickami, tak neni divu, ze jsou kose plne.;-PNa houby jsem chodila jako dite jeste s prababickou, ta zazila jako mala tragedii na vsi  , kdy se houbami otravilo 5  lidi. Mela z toho celozivotni trauma, tak strasila   cela pokoleni.Mama dostala jednou susene houby od zname, tak jako ze se raduje a pak je  vyhodila a koupila drahe  v obchodu.

Vave 8.10.2007 12:43

Re: Prašivečky fialové

Brr, ta nová fialová zelenina je bleeee! :-/

Ale houbičky vařením vyblednou, vážně, a zelíčko, to je jiná, čím víc fialové, tím dobřejší - podle vzoru "čím víc pruhů, tím víc adidas!". ;-)

LFSH 8.10.2007 12:34

Re: Já se mám učit

V Čechách najít člověka, který by byl totální a naprostý nehoubař, se rovná zázraku (mimo přistěhovalců). A pod maso je nejlepší směs. ;-)

LFSH 8.10.2007 12:32

Re: Houbaření je skvělé.

Já a orientační smysl;-D;-D;-D;-D;-D. Já se ztrácím vždycky a všude. Jediný les, ve kterém nezabloudím, je Holinka - tam jsem zvyklá od mala. Ostražitost ts, já koukám jen po houbách, občas zavolám na psa. Nekoukám ani kam jdu, žádná výprava se jestě neobešla bez drobných karambolů.

Táta za jedinou výpravu na houby ujde víc metrů než obvykle za celý měsíc (holt motorizace), o cvičení ani nemluvě. Houbová sezona je snad jediné období roku, kdy by s ním byla doktorka spokojená ohledně pohybu.:-)

Zuzka 8.10.2007 12:07

Houbaření je skvělé.

Člověk se při něm projde na čerstvém vzduchu, provozuje pohyby, o kterých si zbytek roku myslí, že jich není schopen (myslím samozřejmě dřepy a úklony 8-o). A navíc si cvičí ostražitost a orientační smysl, pokud je v místech, kde byl loni touhle dobou poprvé a zatím i naposled a náhodou narazí na neklamné známky přítomnosti několikahlavé skupiny divočáků či v zemi skryté vosí hnízdo.

Právě uplynulý víkend jsem trávila sběrem. Dnes bude u nás závin plněný smaženicí. :-) Rostlo toho dost: praváci, podhřibky, babky, kozáci, lakovky, lišky, holubinky, růžovky, černohlávci, václavky. Jen jsem letos nenašla kotrče.:-/ A už se těším, až budu dělat hubník. Mňam.

Terra-san 8.10.2007 12:02

Re: Jo, je to tak

Zdravím, Medvídku:-) Taky nevím proč, ale jediná houba, kterou náš bývalý psí kamarád neomylně identifikoval, byla hadovka smrdutá... I když různí "smotlachové" tvrdí, že jako velmi mladá (bílé zavinuté "vajíčko") je dobrá a jedlá, ale když vidím její plně do krásy vyvinuté družky, prostě...nemám tu odvahu8-o

Terra-san 8.10.2007 11:49

Prašivečky fialové

To jsem ráda, že i někdo jiný než já "diskriminuje" jídlo podle barvy:-D. Mně takhle nesmí na stůl fialová brokolice a fialový květák (fialové zelí, řepa nebo lilek mi ovšemť nevadí, takže celkovým odporem k anthokyanům to asi nebude...)