28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POTKANI: Víte, starám se o 59 zvířat

Padesát devět? (třicet šet?, čtyřicet pět?) udiví se jeden každý z těch, se kterými si o zvířatech povídám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena b.p. 13.6.2008 10:51

Re: Re: Re: DĚKUJU VŠEM

Nemusíš to hledat. Byl to recept od Zuzky

http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-babovka-stokrat-jinak-dmv-/p_zviretnik.asp?c=A070118_180558_p_zviretnik_dru

 

EvaP 13.6.2008 10:51

Re: Re: Re: Tož tak

no tak s tim tedy pri nejlepsi vuli souhlasit nemuzu.... 8-o:-/

Lucka V. 13.6.2008 10:50

Re: Re: Re: Ocáskatá společnost

Máš pravdu;-P, zato jsem ale vychovala puštíka od úplně malé chlupaté kuličky. Jo a taky netopejra, ale to už jsem tu kdysi psala.;-D

terra 13.6.2008 10:45

Lucienne,

to musí být úžasná domácnost a kromě toho máš lehké pero. Báječné vyprávění... nikdy jsem se s takovým množstvím havěti nesetkal, protože shodou okolností kolem mne vždycky byly kočky a už jen fakt, že dokázaly v klidu vegetovat vedle andulek mé maminky pokládám za hříčku přírody:-D Poctivě vymazlit cca 40 potkyšů... to je fakt práce na plný úvazek ( a to ještě možná ne tak docela správně předpokládám, že sklípkani, plazi a spol. nejsou na mazlení zas až tak zvědaví...)A že někdy "impérium vrací úder", s tím se asi nic dělat nedá. Prostě to nadále brát s humorem:-D

Vave 13.6.2008 10:45

Re: Re: Re: Re: Re: Pane jo,

Já to neberu vážně!;-) Anóbrž vědecky - říkala jsi, že zaděláme max ze 2 kg mouky, a pak znovu. No, a kolikpak je potřeba žloutků na 2 kg mouky? Hmmm?

Malá bitva to bude zcela nepochybně, v životě jsem nic takového nedělala! A to teprve uvidíš, jaké jsem nemehlo, jak umím bojovat s hmotou ... nebo spíš ona se mnou! ;-);-D;-D;-D

Zdena b.p. 13.6.2008 10:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane jo,

To mi připomnělo, že jsem jako samoživitelka, taky dělávala vaječný koňak dětský. Robátka ho měla v ledničce a chodila ho mlsat. Kyž se s. učitelka zajímala, jaké potravinové zvyky mají její svěřenci, tak jí ten vaječňák velmi uvízl v hlavě. Po novém roce jsem se musela dostavit k "líbání", abych si vyslechla o  zhoubnosti alkoholu. Myslím, že mi tenkrát ta soudružka hrubě nevěřila, když jsem jí svěřila výrobní tajemství.

MaRi 13.6.2008 10:42

Re: Tolik myší!

Lenko, smím se zdvořile ptáti, jaký chlupatec či pernatec je tvému srdéčku blízký, když myšovití to očividně nejsou??  Možná už taky taková zmínka byla, jen jméno Lenka je zde dosti časté, takže jsem ztratila přehled.

YGA 13.6.2008 10:39

Re: Re: Tož tak

Ale Blážo - ruku na srdce - posmívá se ti jenom sedlák, jenom obyvatel vesnice - měšťané jsou veskrze chápaví a je jim jasné, že zvířátka jsou především pro potěchu? Nejsou to spíš všeobecně lidé, kteří nemají ánung o tom, co je to mít něco pro potěšení , věnovat čas a pohodlí a peníze něčemu, co nepřináší  okamžitý užitek.

Já se vlastně nepozastavuju nad článkem či komentáři - všechno je to napsáno moc hezky a od srdce a vím, že tady je to "jak to cítím, tak to říkám" - já jsem chtěla jenom "mírně" ;-D;-D upozornit na to, že mezi městskými a venkovskými lidmi není až tak propastný rozdíl - všude jsou lide citli i necitlivý, hodní a zlí, praktiční i snílci - snad jenom v dědině si lidi víc koukají do talíře a někteří (zdaleka ne většina či dokonce všichni) mají dojem, že mají patent na rozum. Ale to sem vlastně ani nepatří. Je dobře, když se chovatel dobře stará o svá zvířátka a má z nich radost a je jedno, jestli nakonec to zvíře skončí v obýváku na gauči nebo v kuchyni na talířku :-):-):-).

Xerxová 13.6.2008 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Pane jo,

Avidin (obsahuje ho syrový bílek) na sebe váže biotin -  a ten pak psíkovi chybí... Takže větší množství bílků určitě tepelně upravit !!

terra 13.6.2008 10:37

Re: Re: Ocáskatá společnost

SKUNKA?:-D

terra 13.6.2008 10:36

Re: Re: Aj tobě přeje totéž to samé Jakub b.p.!

No, on by mohl být aji bez kočky, b.k. - ale to by pak zase ti praktičtěji zaměření mohli číst "bez kosti", a to, doufám, není pravda:-D

Vave 13.6.2008 10:36

Re: Ocáskatá společnost

LuckoVV, to by mě zajímalo, co jsi ještě "neodkojila"! R^R^R^:-)

Zdena b.p. 13.6.2008 10:34

Re: Re: Re: Re: Pane jo,

Téééda lidi, ještě že jsem ten pomeranč snědla o sekundu dřív, než jsem to četla. I u mne dopadají bílky podobně, jako u Bážové. Ale co se týká žloutků, přestaň to brát tak strašně vážně, nebo se začnu báááát. Prostě mi jen prozradíš, kolik žloutků cestuje v té sklenici a basta. Metoda "Přiměřeně - přiměřeně... :-) Koukám, že pečení našich koláčků bude pojato jako malá bitva. ÁÁÁÁÁ levobok nám umdlévá, nasadíme posily....  A vůbec, jak se hojí kolénka a nártíky?

terra 13.6.2008 10:33

Re: Re: Re: Re: Re: Pane jo,

Ad vánoční pečení - u nás se vánoce neobejdou bez domácího "ajrkoňaku" čili vaječňáku. To bychom byli smutní, všichni včetně dcérenek, pro které vyrábíme "nealko" verzi:-D. Ovšemť zbývá po jeho výrobě hrůza bílků, takže MLP zařadila do systému současné pečení ořechových obloučků, což je rodinný recept (těsto ze spousty ořechů, cukru a bílků se připravuje za horka a ozdobně patlá na cukrářský papír, na kterém se pak peče), a množství cukru a ořechů lze přizpůsobit počtu zbylých bílků. Obloučky u nás nezbývají, i kdyby jich byl vagon...  

terra 13.6.2008 10:21

Re: Re: DĚKUJU VŠEM

Ad "zbylé bílky": jestli mě paměť neklame, byl tady kdysi v Mlsotníku recept na "bílou bábovku" - tam jich spadlo asi osm nebo dokonce víc (musel bych to hledat) a vím, že jsme ji doma pekli právě v zájmu likvidace nějakého většího množství slepičího albuminu:-D Byla móóóóc dobrá.

terra 13.6.2008 10:19

Tak Jakube,

všechno dobré, lepší, ještě lepší až nejlepší k narozeninámVV. Užívej si všeho, co život dává, protože on není moc štědrý sponzor a každý dárek se sluší vychutnat. Ale to ty víš, tak se měj moc pěkně a třeba si to slavení i trochu protáhni...

Lucie!!Moniko!! Zlomte vaz, tfuj, tfuj, tfuj....

Bláža 13.6.2008 10:18

Re: Re: Re: Re: Pane jo,

No právě! Já to měla taky tak vždycky po pečení na vánoce v lednici bílky v hrnečkách a protože jsem měla toho pečení cukroví plné zuby, nechtělo se mi pak péci kvůlivá bílkům další sladkosti, jako je biskupský chlebíček, aj. Teďkonc už jsem chytřejší, že se má bílek usmažit pískovi (ještě prosím vysvětlení proč, je mi jasné, že kvůlivá trávení, ale nevím proč) A je to! R^;-DR^

terra 13.6.2008 10:16

Re: Re: Tož tak

Já bych to taky tak natvrdo neviděl, YGO. Nejsem vegan a nikdy nebudu. Oceňuji, když někdo umí dobře, s péčí a odborně pro mě masožrouta chovat ( a taky zpracovávat) svíčkové a krkovičky, bez mléka a vajec se v kuchyni neobejdu a naštěstí ještě i děti vědí, že tyhle suroviny nerostou zabalené v supermarketu a znají slepice a krávy. Což mi ovšem nebrání být oddaným poddaným svých koček, na kterých kdyby mi někdo zkřivil vous, říká si o bezživotí. Poněkud mi však vadí ( a asi nejsem sám) pohrdavý a přezíravý postoj kohokoliv (nejen sedláka, ale tam je to asi nejčastější, prostě - jiné prostředí) ve stylu: prosím tě, co blbneš, dyť je to jenom pes  -kočka, potkyš,fretka, dosaďte. Jeden bohužel známý říkal: zvíře patří do přírody, nebo na stůl, když jsou hody. A všichni chovatelé čehokoliv byli pro něj nepochopitelní blázni z jiné planety... Což jim dával při každé příležitosti patřičně sežrat, protože ten jediný spravedlivý a normální byl on... Ale jinak si myslím, že nejsme "ve při":-)

Lenka 13.6.2008 10:10

Tolik myší!

Děsný :-)))

Beda 13.6.2008 10:10

Re: Aj tobě přeje totéž to samé Jakub b.p.!

jééééé, Jakub b.p. - to je dobrýýýýý!!:-)R^;-D

LA 13.6.2008 10:08

Re: Re: Tož tak

To, že se s prasátkem (králíkem, kachnou,...) kamarádím, neznamená, že by se nedal sníst.

Jakub S. 13.6.2008 10:03

Aj tobě přeje totéž to samé Jakub b.p.!

Jakub S. 13.6.2008 10:02

No ať se všici máme, Rybaříci!

Šak už jste skoro zase krajani, budete dokonce spadat pod náš mrakodrap, ne? To se časem sejdeme.

Pro ty, co teď přemýšlejí, pod cože to: správní budova Baťova koncernu je terazky, vzorně renovována, sídlem kraje. A na terase je kavárna a dá se pořád chodit okolo a dívat se dolů (komu to nevadí) a do dálek. A konají se tam úžasné svadby. A můžete se svézt paternosterem či některým z dalších pěti výtahů a tak.

Bubu 13.6.2008 9:59

Re: Jsem opravdu

Palečky držíme už od rána jak Lucce, tak Monice. R^R^

A Jakube, tobě všechno nej nej nej a užívej si všechno, co ti dělá radost.VV

Beda 13.6.2008 9:58

Re: Re: Jsem opravdu

no Jakube, tak tedy až dnes - ano, TO MÁŠ ZA TO (žes to neřek) ;-P ... všechno NEJ:-)VV:-)VV:-)VV

a oběma ztěžce zkoušeným držímR^R^R^R^R^

Xerxová 13.6.2008 9:57

Re: Re: Re: Re: Pane jo,

Hrníček dva bílky si nezaváděj, usmaž je Ance;-D. Odpadne ti vyhazování zatvrdlých pokladů ;-D

Bubu 13.6.2008 9:56

Teda Lucienne, kam ty na to chodíš...

Fakt prima čtení. :-D

Obdivuju ten kopec práce, co jim věnuješ, ale mazli pořádně, co se neodmazlí v ranném věku, navždy chybí (u zvířat i u lidí).VV

Vave 13.6.2008 9:39

Re: Re: Re: Pane jo,

To nebyl Vladislavský sál! To byl Sál Tádošůůůůův! ;-);-D;-D;-D;-D

Hele, našla jsem včera: Co se týká bílků a žloutků v rozdílných lokalitách, tak to jako problém nevidím. Prostě tu nádivku uhňahňáš den před pečením a milé žloutky zakápneš něčím, třeba olejem, aby neoschly. A pak je vrhneme do těsta o 30 km jinde, no. To sem koordinátor nadanej, co? Obdivujme mne.

My Tě teda jako obdivujeme hodně,R^R^VVR^R^ ,ale hned se musíme zeptat, chceš ty žloutky nějak dávkovat? Jakože třeba do jedné sklínky 3, 4 nebo 5 žloutků?

To mi připomíná, Blážo, poslouchej!,  že po vánočním pečením mám v lednici několik hrnečků, na nich poctivě nalepené samoleopky 4 bílky, 2 bílky, 5 bílků ... a pak to ztvrdne a já to máčím v dřezu a nadávám si, že jsem to měla vylít rovnou - ale to mi zas srdce nedá, no! :-)

Zdena b.p. 13.6.2008 9:28

Re: Re: Pane jo,

To je situace. Vavís, já se nedivím já vymalovat o půldenní dovče Vladislavský sál, tak mne vezou, a ne že budu jen trošíííčku vymýšlet při čtení. :-) Čumík, je jen menší zdrobnělina pro čumáček ;-). Vlastně čumáček se u nás neříká, ale říká se  jen šumášek. Tož tak.

Rpuť 13.6.2008 9:22

Re: Tož tak

YGO nezlob se a neber to tak doslova. Ani já, ani většina přítomných to tak nemyslíme. Většina z nás jsou normální masožravci a chápou, co to chov zvířat na maso je. Já jen o sobě vím, že jak bych s tím prasátkem začala kamarádit, byl by s chovem na maso konec - já se znám:-D