26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pomalu pečená husa a jiná masa (archiv)

Martina už sice bylo, ale „pomalit“ můžete vždycky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 13.11.2020 11:17

Pozor na plynové trouby ! "Plyn uniká z trouby veén"... tralalaá atd.;-D

E. Žampachová 13.11.2020 8:42

Pomalu se dá péci i zvěřina (bažant, divoká kachna). Jen, protože jde o méně tučné maso, je nutné mu dát košilku z anglické slaniny. Peču na 120-130 stupňu asi 4 hodiny a pak se z kostí jen sloupne (zbtky na kostech dostanou šelmy, kosti většinou vyhazuju, pro psy nevhodné). Důležité je dobře zakrýt, aby se zvěřina nemumifikovala. Koření dle chuti a fantazie (já bažaty stahuji, neškubu, ona stejně kůže není nijak zvlášť dobrá) při pomalém pečení se krásně ovoní. Vykoštěného ještě nechám nasáknout ve šťávě pár hodin, před podáním krátce protáhnu vyšší teplotou, abu maso navrch zezlátlo.

Z. Lika 13.11.2020 8:53

Dobře zakrýt, to podtrhuji! Jinak musí dojít k mumifikaci. Tím "dobře" myslím přiklopit druhým pekáčem, nebo vhodnou poklicí, v nejhorším udělat alobalový poklop a dobře ho zahrnout pod okraje. Je to pracné, ale nemusíte to nejméně čtyři hodiny nebo víc oddělávat.

M. Strelec 13.11.2020 14:35

To já bažanty škubu. Je to práce pro vraha, ale má to svůj význam. Bažant je opravdu sám o sobě suchý a stažením se to ještě umocní. Kůže má přece jen trochu tuku a brání vysušování. Samozřejmě pomalu a zakryté. Na sosík nešetřit máslem.

Z. Jenny 13.11.2020 20:01

U nás škube manžel, zavřen do sprchového koutu. ;-D Nestahujeme.Bažanta tak 5min. ovařim v papiňáku se zeleninou a kořením,opravdu nejvýš opravdu těch 5. Pak opatrně vytáhnu, nechám schládnout, nacpu nádivkou s hodně drobnou anglickou s drůbežími játyrky,poté dám do litinového pekáčku a nahoru i dospodu plátky anglické. Podlévám vzniklým vývarem. Musím se pochválit jako Ivánek z Mrazíka;-D,páč na tom ujížděli všichni naši známí. Tak jsem dělala i divokou kačenku.Teď už ale nemám přísun neb manžel na myslivecké akce už nechodí. Ale možná vyhrajeme v tombole, někdy,jestli se dožijeme. :-)

A. Zemanová 13.11.2020 8:14

Ještě že jsem po dvoudenní krabičkové husičce, jinak by se mi sliny sbíhaly. :-) A vůbec, už v lednici rozmrazuju spodní i vrchní kus krůtího stehna, protože přijedou detičky. Takže u nás se taky bude dnes večer pomalit. Hezky pěkně na 90 stupňů přes noc a pak ještě kousek rána. :-)

Přeju všem dobrý den. V Běžím na předposlední rehabilitaci, dnes jen magnety, bude to rychlé. A pak nákup a dorýt poslední kousek zeleninové zahrady a už tu budou dětičky. :-)

Jo, ten bůček musím zkusit; většinou tu jsou ke koupi jen bůčky nízké, tak než jsem tehdy sehnala vysoký, tak jsem na to zapomněla. :-)

Z. Lika 13.11.2020 9:01

My máme naštěstí šikovné ochotné řeznice, leccos se dá s nimi domluvit.

Ten bůček se dá nakonec pomalit i nízký, a nechat žebra, ta udělají tu mřížku na okapávání tuku... Ale musela by se vychytat doba a navíc vepřové se musí nějakou dobu péct nad 100 stupňů.

J. Fialová 13.11.2020 6:50

Pomalé pečení... Při nízké teplotě...

No, aby to nedopadlo nějak takhle: Naštvaná husa vystrčí hlavu z trouby a drkotá zobákem: "Blbouni, přitopte! Oškubali jste mě a teď je mi zzzima, mám úplně husí kůži!"

Z. Lika 13.11.2020 7:50

Určitě se musí přitopit, aspoň na závěr, aby se maso skutečně propeklo na nejméně 100 stupňů a udělala se kůrčička.

Já teda peču na 130, moje husy si nemůžou stěžovat. A moje plynovka není schopná nižšího výkonu :-)

Mimochodem, zkoušela jsem pomalit kuře, a to nám nechutnalo, bylo to příliš měkké. Kuře má rádo rychlejší úpravu, moc se mi povedlo tohle a ani ho nemusíte dělat s citronem:

https://tinyurl.com/y4rluz9b

J. Fialová 13.11.2020 8:18

Plynová - teplotu jsem snižovala (téměř geniálně) pootevřením dvířek a jejich zašprajcováním vařečkou ;-)

Z. Lika 13.11.2020 9:02

Tohle musím dělat u cukroví :D

J. Fialová 13.11.2020 9:16

Tak to jsme tedy geniální obě ;-D

Z. Lika 13.11.2020 9:24

Jo, vždycky mám bezvadně zatopeno ;-D

M. Crossette 13.11.2020 18:39

Áno, Liko, tohle tvoje kuře na řecký způsob jsem dělala a bylo móc dobré, díky za připomenutí, udělám ho někdy znovu.

Z. Xerxová 13.11.2020 6:31

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

už husička rozmrzla... půjde dneska v podvečer na nějakou tu hodinku do trouby a zítra se dorazí... Přesně, jak je tady psáno ;-)

Z. Lika 13.11.2020 9:02

Tak to bude u vás zítra samá chuť :-)