24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pomalu pečená husa a jiná masa (archiv)

Martina už sice bylo, ale „pomalit“ můžete vždycky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
W. Glover 20.11.2020 13:46

Liko inspirovala jsi mě k tomu, že poprvé zkouším pomalé pečení. Mám kus vepřového plecka v římském hrnci v troubě

M. Skálová 13.11.2020 23:08

já jsem reagovala jen na ten sporák. Můj život se sporákem nemá nic společného. Kecám, vařím každý den :-)

Z. Jenny 13.11.2020 21:31

Jo, Maruško ale my jsme s Alimo zcela náhodou ,našly v našich životech tolik shod,že je to až neuvěřitelný!! Třeba to dáme někdy v plen. VV Ten sporák, to je už jen třešnička,nepodstatná. ;-D

L. Blaza 13.11.2020 21:24

Dík. Já jsem právě fotila postup na těsto se zakysanou smetanou a náplň hrušky, ale neuvědomila jsem si, že už to tu bylo. ;-D

A. Bytová 13.11.2020 20:25

Husy, teda dobré husy, nejsou asi levné nikde, a chov se prodražuje tím, že k prosperování potřebujou vodu. Tedy rybníček, potok, atd. Husy klecový chov neberou. :-)

M. Crossette 13.11.2020 20:05

Tak to tedy bude hostina jak má být. Užijte si ji :-)

M. Crossette 13.11.2020 20:02

Zapomněla jsem přidat odkaz na tu farmu.

https://www.agweek.com/business/agriculture/3838506-south-dakota-home-largest-goose-producer-us

T. Zana 13.11.2020 20:02

Kedlubnové je skvělé!

M. Crossette 13.11.2020 20:02

Abyt, dalas mi brouka do hlavy:-) , koukla jsem víc na net. Ten druhý odkaz je z největší husí farmy v Jižní Dakotě v USA (zajímavá historie), takže někde je prodávat musí. Holt ne až sem. Husí farmy jsou i v Kalif a několika státech stř. Am. , takže tam je možná prodává i ten Walmart. Ale běžní "konzumní" ptáci to rozhodně nejsou, jak jsem se dočetla husy a kachny tu co do popularity silně prohrávají s krůtami.:-)

Z. Jenny 13.11.2020 20:01

U nás škube manžel, zavřen do sprchového koutu. ;-D Nestahujeme.Bažanta tak 5min. ovařim v papiňáku se zeleninou a kořením,opravdu nejvýš opravdu těch 5. Pak opatrně vytáhnu, nechám schládnout, nacpu nádivkou s hodně drobnou anglickou s drůbežími játyrky,poté dám do litinového pekáčku a nahoru i dospodu plátky anglické. Podlévám vzniklým vývarem. Musím se pochválit jako Ivánek z Mrazíka;-D,páč na tom ujížděli všichni naši známí. Tak jsem dělala i divokou kačenku.Teď už ale nemám přísun neb manžel na myslivecké akce už nechodí. Ale možná vyhrajeme v tombole, někdy,jestli se dožijeme. :-)

M. Skálová 13.11.2020 19:56

ale já taky mám kombinovanej....

A. Bytová 13.11.2020 19:53

Díky za info. Husy domácí u vás asi nemají tradici, anebo ty divoké, včetně kačen, jsou asi spíš v sekci zvěřina.

M. Crossette 13.11.2020 19:49

Menší kačenu jsem tu jednou vyjímečně viděla (mražená z Polska) a koupila (dost draze). Jenže se z ní vypeklo tolik sádla, že masa jen pro nás 2 bylo tak tak k večeři. Občas se dá koupit poctivá slepice (hen), jinak jsou to opravdu jen kuřata.

Na netu husy nabízí třeba tahle farma (take zrovna nejsou), ale koukni na ty ceny 8-o

https://www.schiltzfoods.com/Whetstone_Valley_Goose_p/wvg.htm

M. Crossette 13.11.2020 19:46

Abyt, husy se tu rozhodně běžně neprodávají, na netu jsem našla, že by jí tenhle řetězový obchod,(jeden ze 2 kde nejvíce nakupujeme) snad někdy měl mít, nevím, jestli i u nás (ale Walmart je po celé USA a ne všechny mají všechno). Jenže i tahle "mladá mražená husička" vyjde dost draho (nevím, kolik husa stojí u vás).

https://www.walmart.com/ip/Schiltz-Frozen-Young-Goose-8-0-15-0-lb/170612018

Z. Tečka 13.11.2020 19:32

Iva byla rychlejší.R^ Já si ho koupila na "Od Kulináře".

Z. Tečka 13.11.2020 19:29

Napiš žitné placky, prosím! Včera jsem našla v hloubi knihovny kuchařku pozdního středověku,ale tam nejsou. Ale hojně se vyskytují v historických románech.

Z. Tečka 13.11.2020 19:26

Kolem těch procházím s rozkazem "přímo hleď!"

Z. Tečka 13.11.2020 19:24

Já mám ráda kedlubnové, když jsou Giganty. Asi budu muset zkusitcuketové, paní sousedka mi pořád nabízí obuchy, co se jí na zahrádce urodily.

Z. Iva 13.11.2020 19:07

Nestěžuju si ;-) . Máti v 28 operace, tetka někdy kolem padesátky, obě babičky... Já naštěstí nic.

A. Bytová 13.11.2020 19:01

Žehnej svému žlučníku. :-)

A. Bytová 13.11.2020 18:59

Maričko, dotaz, prosím. V USA, kromě krůty a kuřat není drůbež jako husy a kačeny oblíbená nebo dostupná?

A. Bytová 13.11.2020 18:54

Dneska jsem byla na návštěvě, a když jsem v té misce volně ložených paraořechů šmátrala už po dně, kamarádka pravila - neboj mám jich ještě plnej pytlík, nosí mi je pravidelně kamarád. Tak jsem ji požádala, jestli by mě s ním nemohla seznámit.

Z. Iva 13.11.2020 18:52

Dělají bílé, červené, cibulové, jablečné a dýňové, to je tedy nic moc. Knedle kynuté, karlovarské, bramborové a špekové. Husičky budou s nádivkou se sušenými meruňkami a švestkami. Naštěstí netrpím nějakými žlučníkovými problémy, knedlíků můžu jen trošku kvůli cukru. ale jednou za rok se to nepo...

A. Bytová 13.11.2020 18:42

Pět druhů zelí a čtvero knedlíků, neboj, korona radši proti takovéhle přesile vycouvá. ;-D

A fakt mi zajímá těch pět zelí, já umím tak troje, a to navíc to na červený víně obyčejně jím jen já. Nebo započítáváš i dle barvy?

M. Crossette 13.11.2020 18:39

Áno, Liko, tohle tvoje kuře na řecký způsob jsem dělala a bylo móc dobré, díky za připomenutí, udělám ho někdy znovu.

M. Crossette 13.11.2020 18:35

Fotky vypadají velice lákavě, dala bych si. Doma ani husu, ani kachnu nepeču, ale dost pomalím vepřovou pečeni. Tu totiž peču v římském nádobí (už jsem to určitě někde psala) a většinou tak tři hodiny, což je na daný kus dost, aby bylo masíčko "křehoučké, jemňoučké" :-). Římský, neglazůrovaný pekáč i pokličku, předem naplním vodou a nechám tak 20 min. či déle stát aby kamenina navlhla. Pak vodu vyleji, vložím kořeněné maso, přiklopím a šoupnu do trouby na dost nižší teplotě, než jindy peču. Dobře hod. nenakukuji a pak hlavně jen proto, abych vycucla část šťávy (naředěné vodou z kameniny), ve které maso bývá skoro ponořené (šťávu samozřejmě uschovám a přidám později na polití knedlíků).

Ani nevím, jestli se tu bůček prodává, co je vysoký bůček nevím. Zdejší řezníci mají dost jiné seky a navíc Am. celkově na tlusté okraje u masa koukají dost skepticky, takže najít vepř. kýtu s trochu tlustším sádlovým límcem je umění a kotelty také bývají ořezané na tenoučkou bílou vrstvu. Jestli je tu někde nějaký soukromý řezník nevím, předpisy to zřejmě nedovolují.

Z. Iva 13.11.2020 18:32

No, to jsme jednou taky zažili - kačena byla táhavá bez kůrčičky, kysané zelí babí asi zapomněla dochutit, jediné, co se dalo, byly knedle, ale zase výpek na polití byl spíš jako polívka...

Z. Iva 13.11.2020 18:22

Tak my zítra děláme šílenou akci - v hospodě vyzvedneme dvě husy, pět druhů zelí, čtyři druhy knedlí a pofrčíme ke švagrové. Ještě jsem dneska dělala dort, neboť švagrovci oba mají narozeniny. Jen doufám, že nikdo z rodiny nemá kurvovirus :-P

Z. Iva 13.11.2020 18:18

Abytko, je k sehnání: https://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/bse-ala-litina/126/

Z. Iva 13.11.2020 18:14

Žitný kvásek mají v Lidlu mražený.