21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kontrabáš

Zase jedno z dobrých jídel, co vám skromná špajzka dá!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 6.11.2020 18:43

Tedy já jen žasnu, kolik z váš tu během chvilku chytne básnickou slinu a sypete ze sebe verše :-)

Díky Šarko za nápaditě zrýmovaný recept na kontrabáš vypadá zajímavě. A hned jsem si vytáhla velký sáček (5 liber) pohanky, který nedávno přišel poštou. To abych koukla na barvu. Je světle hnědá (jako světlý semiš). Je z Oregonu (nevím, jestli tam pěstovaná, nebo jen dodavatel) a prý 100%a organická, na sáčku je napsáno, že jí je možné i naklíčit, takže samá zdravota :-) Máme pohanku rádi, nedělám ji tedy extra často, ale když už, tak místo rýže (a vařím vlastně jako čočku, někdy vmíchám osmahnutou cibulku). S bramborem to vypadá zajímavě, asi zkusím to smíchání a zapečení v troubě.

Dokonce mám tři zbylé uvařené brambory od včerejška v lednici, možná zkusím o víkendu. Včera jsem se totiž v kuchyni překonala. Připadala jsem si jak kuchařka v Dowton Abbey, dělala jsem hned tři věci najednou :-) Připravovala jsem si k večeři fr.brambory, protože jsem měla v lednici ještě zbytek pečené šunky z min. týdne. Takže bylo třeba uvařit brambory, podusit hodně cibule, nastrouhat sýr. rozmrazit hrášek, pokrájet šunku a uvažit bešamel. Pak to na sebe poskládat a později večer šoupnout do trouby. To bych samotné hravě zvládla. Jenže mezi tím jsem pekla žitné chleby, které jsem slíbila kamarádce. Takže jsem v mezičase zadělávala těsto a pak pekla dva bochníky. No a do třetice jsem mixovala a zavařovala další pyré z hrušek, které jsme nasbíraly se švagrovou, když tady byla. Vše jsem úspěšně zvládla, ale trnula jsem kdy vařečkou z bešamelu zamíchám bublající hrušky nebo podobné záměny. Zato mám ale o dnešní večeři postaráno, včera jsme těch fr. brambor snědli jen polovinu pekáče.

J. Pernicová 6.11.2020 18:33

S pohankou je to jako s koriandrem. Buď ji lidé milují nebo nesnáší. U nás doma všem smrdí, takže si ji vařím sama a vmíchávám do jídel, hlavně :-)do rýže. S kysaným zelím ji zkusím a místo slaniny dám uzené.

Z. Lika 6.11.2020 18:01

Můžou tam dát rýži, setkala jsem se s tím v jakési jitrnici a dost jsem zírala. Tam nemá žádná obilovina co dělat, pokud se teda pamatuju, jak se dělají jitrnice. Lepkové nebo jiné škroby jsou vždy náhražkou za část masa a běžně do uzenin apod. nepatří.

Z. Lika 6.11.2020 17:57

Jáhly se kazí dřív, jsou tučnější. Pohanka vydrží podle mě jako běžná mouka - leda ji najdou moli. V neporušeném obalu a v suchu a temnu by měla vydržet do expir. data, bývá to rok. Osobně ji přesypávám do pevně uzavíratelné sklenice, protože z ní průběžně odebírám a obal se trhá.

T. Zana 6.11.2020 17:23

Sharko, už dlouho dumám, co to znamená bezlepkové uzeniny. Předpokládám, že nejsou nastavované moukou, ale... znamená to, že je tam jen maso, nebo to nastavují něčím jiným?

Zaplaťpánbu to nepotřebuju vědět, jsem jen zvědavá.

T. Zana 6.11.2020 17:21

Aha, sekaná... tu bych si dala ;-).

T. Zana 6.11.2020 17:20

Když jsme tak u toho vaření - ZOO Praha zahajuje akci "Stravenky pro zvířata", mají to kouzelně popsané :-).

https://1url.cz/AzgDZ

Z. Jenny 6.11.2020 17:17

R^V

Z. Matylda 6.11.2020 17:16

Mne teda pohanka nikdy moc nenadchla. Vydrží ve špajzu nebo se zkazí jak jáhly?

Z. Lika 6.11.2020 16:57

Do sekané, do polívky... Jestli tam máte Bylu, tak světlou pohanku mají i tam, je celkem běžně.

Z. Xerxová 6.11.2020 16:48

bacha ať tam není vosa. Když jde bosa

Š. Matyášová 6.11.2020 16:24

Tecko,tohle das...budes mit obed i veceri

T. Zana 6.11.2020 16:19

Asi jen tu tmavou. Vím, že existuje i světlá, ale nějak jsem na ni nenarazila.

Zajímavé je, že ty vločky, co mi chutnají, jsou docela tmavé. Tuhle jsem koupila takové světlé, a ty jsou hnuuusnééé. Teda ne že by byly cítit, ale chutnají jak hrubá mouka ;-€. Budu muset vymyslet, co s nimi - asi nějak do pečení nebo tak.

Š. Matyášová 6.11.2020 16:01

Staci, že hraju 

Š. Matyášová 6.11.2020 16:00

To žlutý je žlutá cuketa, recept pošlu. Sekana je od reznika z Bylan u Chrudimi. Dela bezlepkovy veci a moc dobry....

Š. Matyášová 6.11.2020 15:57

Spálený elektrický kabely....

Z. Lika 6.11.2020 13:41

To je moc barů najednou. Dala by se jimi měřit tlaková výše :-)

Z. Lika 6.11.2020 13:39

Zano, a ochutnávala jsi tu tmavě hnědou, nebo světle béžovou? Ta druhá je opravdu dobrá.

Z. Jenny 6.11.2020 13:37

Vůbec to není blbé,hlavně když dáš všechno co máš do sosu a dáte si pak pěkně do nosu. V Klidně choď dál bosa, vždyť napadlo to i kosa! :-)

T. Zana 6.11.2020 12:51

V Praze kdysi v devadesátkách býval bar Barbar ;-).

T. Zana 6.11.2020 12:50

Už se těším, vypadá to dobře!

A připomněla jsi mi hrách a kroupy, ty už jsem dlouho nedělala a taky nejsou marné :-).

T. Zana 6.11.2020 12:47

Rehabilitace - zvlášť v téhle době - nejsou žádná radost, ale pokud pomáhají, tak to stojí za to R^.

T. Zana 6.11.2020 12:46

S pohankou mám trochu problém, nějak mi přijde divná ta chuť. Ale už jsem zjistila, že pohankové vločky můžu a že mi dokonce i chutnají.

Z. Janaba 6.11.2020 12:26

Střelím si losa, pak půjdu bosa, sakra- je kosa!, ale mám losa!

Dám ho do sosa(u).

Je to blbé, ale rýmuje se to ne? :-)

A. Alimo 6.11.2020 11:26

Tak to není dneska nic pro mne. Pohanku jsem zkoušela několikrát v různých variantách, vím, že je zdravá, ale prostě mi nechutná. Jediný, co se ujalo, že do palačinek míchám menší půlku pohankové mouky s "normální" hladkou moukou. To můžu, tam tu pohanku necítím.

A dneska bude jelení kýta na víně (byli jsme podarováni). Už mám hlad :D

Z. Jenny 6.11.2020 11:22

Pohanku jsme už dlouho neměli,MLP ji nijak zvlášť neoblibuje,jako všechno, co je zdravé,no ale nakonec to zpucne. Takže Sharko díky, mám opět inspiraci, co k obědu. Tady u nás hodně berou obědy z velkojídelny,protože se některým nechce vařit, pro mne je to radost a zábava,takže ráda uvítám každý Mlsotník. A přátelé, nejvíc se těším na ten od Ygy, páč konečně něco napíše, děvčička jedna. No ale zase skvěle fotí! V

Z. Tečka 6.11.2020 11:21

Sharko, mám ráda tvoje zemité recepty, i když ne vždycky jsou pro jednoho realizovatelné (teda byly by, ale pro jednoho by to bylo dost náročné). Pohanku mám, tu světlou, už tu byl návod na to, jak se vaří. Mám teda v plánu jitrnici se šťouchačkami, ale tvůj recept zkusím, brambory taky můžu na všechny způsoby. Dík, už mi nějaký ten tvůj recept chyběl.

Z. Jenny 6.11.2020 11:17

;-DR^V

Z. Lika 6.11.2020 11:17

Jo, to by bylo ono R^

Z. Jenny 6.11.2020 11:15

Myslíš jako nějaký harémový tanec?! :-)