30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pecanové ořechy

Než jsme se usadili na jihu Alabamy, o existenci pecanových ořechů jsem nevěděla nic – kde rostou, jak vypadají, jak chutnají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 5.12.2020 21:22

Jo jo my takhle jednou měly jahody a švestky a borůvky s vůní kopru. Ještě teď je mi z toho mdlo. od té doby klasické sáčky jen na maso a jen v jednom mrazáku. Klasičtí vesničani totiž nemívají pouze jeden mrazák:-).

T. Zana 5.12.2020 11:58

To vypadá moc nadějně :-) !

M. Crossette 5.12.2020 1:47

Výborná, nadějná zpráva, tak jen tak dál, držím mu palce a pohlaď ho za mne !

A. Zemanová 4.12.2020 22:22

Děkuju za optání. Jako obvykle mi leží na hrudníku, hlavu přes pravé rameno a přede. Zítra ráno dobere atb na podrážděný žaludek a už podáváme renální dietu, ze které žádné velké nadšení nepanuje. Ale nic jiného není, tak se s tím budou muset smířit. :) Už jsou na cestě další granule, aby měli na výběr. Mikešek vypadá spokojeněji, než před začátkem léčky, už v noci nebrečí a nezvrací.

M. Crossette 4.12.2020 21:53

Tenkrát jsme ještě neměli krmítko a rozsypat to jen tak na venkovní stůl mě kupodivu jaksi nenapadlo - ale mělo !

M. Crossette 4.12.2020 21:49

Milá Vave, však já jsem za tu možnost mít možnost nasbírat si dostatek vlastních dobrých ořechů velice ráda. Ale kupované ani zde nejsou nejlevnější.

S tím vylupováním vypečených ořišků to já mám takhle s vánočkou :-) Proto si ty vlastní, vždy dost hustě sypu na povrchu mandlovými lupínky, abych pak mohla ty vypečené "vylupovat" a ještě dost zůstalo;-D

Přeji šťastnou ruku a správnou teplotu trouby při pečení.

Co Mikešek - jak se mu daří??V

A. Zemanová 4.12.2020 21:18

Milá Maričko, pekanové ořechy vám závidím. Tady jsou poměrně drahé. Občas si kupuju takový koláček-šáteček z listového těsta s pekanovými ořechy, to je dobrota! Když jich kupuju víc, vyjídám pak s chutí ze sáčku všechny ty vypečené opadané oříšky.

Vlašské ořechy se u nás dají sehnat snadno, cesta k vedlejší obci je ořešáky lemovaná, takže stačí vyhlídat ten správný čas a připojit se k mnoha dalším svěračům. Letos ale ořechy na jaře pomrzly, skoro nic na stromech nebylo. Díky tomu jsem zjistila, že i tady v obci je pár bezprizorných ořešáků, pod kterými se nějaký ten ořech dal najít, takže na cukroví to stačit bude a dokonce i do snídaňových jogurtů a kaší.

Z. Lika 4.12.2020 19:57

Maričko, tu "hýbající se" směs jsi měla hodit ptáčkům, to by byl frkot!

Z. Jajka 4.12.2020 19:44

To je tedy velmi mazané. Teď ještě mít ten pekanový ořešák ;-)

M. Crossette 4.12.2020 19:04

Matyldo, tady je důležitý ten "cit" s jakým kladívkem třískneš :-) abys měla pěkné půlky jader a ne ořechovou drť :-)

Ořechy jedině mrazím. Kdysi v začátcích jsem v jednom obchodě u dálnice, který prodával kde co s pecanami a také v sáčcích celé i mleté. Koupila jsem mleté, nebylo na nich datum, prodavač tvrdil, že jsou čerstvé. Jak chutnaly jsem nezjistila, protože po otevření sáčku se směr téměř hybala jak byly prolezlé moli - celé jsem to vyhodila a pak si je raději kupovala celé a mlela sama.

T. Zana 4.12.2020 18:44

Lepítko máme taky. Letos signalizovalo velmi pilně :-P.

T. Zana 4.12.2020 18:41

No co co co, protein zadarmo. Se někdy podívej, co stojí v krámě ;-D;-D.

M. Crossette 4.12.2020 18:40

Ano, když je z louskání rodinná idylka, není proč měnit. Jenže on asi jeden vlašák co do velikosti vydá za dva pecany. Takže pak louskání je o polovinu rychlejší ;-D

T. Zana 4.12.2020 18:40

Na para ořechy bych ujížděla, kdyby nebyly tak drahé. Ze všech ořechů mi chutnají nejvíc. Takhle si říkám, že bych po nich stejně jen tloustla :-P.

M. Crossette 4.12.2020 18:38

Jajko, přesně. Jak jsem napsala u Liky, papíráky tu také jsou, u ostatních slupka na pohled klame, je silnější, než se zdá.

M. Crossette 4.12.2020 18:37

Jarko, děkujůů za pochvalu:-). Lidé, kteří nám nabídli sběr mají 2 psy. A paní říkala, že jeden z nich také ořechy jedl, ale dostal jakousi vyrážku, ukázalo se, že na ně má alergii, na veterině dostal atb. Když jsem seděla s probíráním ořechů venku, kočka Rusty kus jednoho upadlého jádra snědla a loudila další. Pro jistotu jsem jí nevyhověla:-). OvšemTrixie pecany také baštila. Ale jen tak párkrát do papuly, když jsem vylupovala a většinou jí to stačilo. Žádná reakce, ač jinak byla na vyrážky choulostivá. Ovšem pro syrové buráky byla ochotná přeběhnout pole a ani po nich jí naštěstí nic nebylo.

M. Crossette 4.12.2020 18:35

Evo, pecanové ořechy používám hodně, ale když dělám ořechový linecký dort (do vyložené formy náplň ze žloutků, cukru, sněhu mletých ořechů + těsto navrch), tak dávám právě jen vlašské. Zkusila jsem s pecanovými, ale náplň byla taková spíše sypká, dort se špatně krájí, drolil. S vlašáky se náplň krásně spojí, tak teď už dělám jen s nimi. Nevím, proč to je, možná jsou vlašáky mastnější.

M. Crossette 4.12.2020 18:32

Ivo mě to předlouskání udělají jiní, ale to probírání do zblbnutí míme stejné.:-) Probrat to množství co máme, dělám na etapy, vydržím vždy tak 2 hod. pak potřebuji pauzu.

Z. Jenny 4.12.2020 18:31

Jarkóóó! ;-D;-D;-D

M. Crossette 4.12.2020 18:31

Liko ano i pecanové slupky mají spoustu taninu a jiné přísady, takže jsou až jedovaté a nedoproučují se kompostovat ani zarýpávat na záhon.

M. Crossette 4.12.2020 18:30

Vidíš Alex, zdejší ořešáky jsou dost u domů, často jejich větve přesahují střechy. Asi mají jiné rozložení kořenů, než vlašák.

M. Crossette 4.12.2020 18:28

Evo, tedy vy jste skvělí sousedé - z dvou sousedských ořešáků padají nahnilé a maličké ořechy k vám, vy posbíráte zdravé i špatné, zdravé předáte přes plot sousedům a špatné jdou do popelnice. Co za tu práci zbyde vám?8-o:-)

M. Crossette 4.12.2020 18:26

Liko jeden druh pecanů jsou také papíráky, které se dají dva o sebe rozmačknout. Ty ostatní mají skořápky trvdé, u nich já dva o sebe nerozmačknu (někdo ano). Viděla jsem video, kde majitel sadu ořech rozkousne, aby ukázal jádra (ale komentuje, že jeho zubař o tom nerad slyší:-)). Když dávám veverkám ty vyřazené ořechy na betonový stůl, do některých praštím dlaní, abych je víc otevřela a i to občas zabolí, jak je skořápka tvrdá. Šrapnely mi také lítají z toho louskáčku s pákou. Když rycnu moc, ořech rozdrtím a protože druhou rukou musím louskáček držet, aby na stole necetoval, často si při tom ještě přiskřípnu kůži prstu. Ani ten druhý není perfektní.

Jak je vidět na videích, pro ořechy si běhala vždy jen jedna veverka - ne stejná, ale jen jedna, protože se vzájemně odháněly.Také jsem se bála, že to sdělí "u sousedů" ale naštěstí jsem větší počet veverek nepozorovala. Jo a napsala jsem už u komentáře YGy, že právě pod tímhle ořešákem jsem loni našla novorozenou řelivčku, myslela jsem, že je ořech.;-D

Hezké rčení tvé babičky

M. Crossette 4.12.2020 18:22

YGo, rodinné (rodičovské) louskání ořechů (a vše k tomu potřebné) - je další krásná vzpomínka, která ti navždy utkví v paměti. Také jsem kladívko a prkýnko zkoušela - klepnout na špičku, na střed. Jenže jsem buď klepla málo a ořech stejně nešel otevřít, nebo naopak moc (a to většinou) a skončila jsem s ořechovou drtí a kousky skořápek všude. Tak teď zbylé ořechy buď dolouskám, ale protože mohu hazadovat, tak je jen venku potluču kladívkem (je mi jedno jak) a dám vybírat veverkám. Jednak jim alespoň trochu ulehčím počáteční práci celý ořech rozhryznout a také vím, že porušený ořech hned snědí. Ty dokonale celé běhají ukrývat do zásoby, místo aby papaly rovnou(asi vědí, že jinak by se zkazily). A letos už mají poschovávanou zásobu jistě na dvě zimy ;-D

Rozesmálas mě poznámkou č. 2

M. Crossette 4.12.2020 18:18

Alex ;-D;-D

M. Crossette 4.12.2020 18:17

Liko, zase jsem chytřejší. O existenci natahovacích silikonových víček jsem vůbec nevěděla, na netu jsem viděla různé značky a určitě si nějaké koupím, díky za info.

M. Crossette 4.12.2020 18:15

Tedy Evo, sáčky hub a ořechů vedle sebe a to stačilo, aby se vůně hub přenesla? No dnes se dělá i slaná čokoláda a různé další kombinace, ale o houbová příchuť asi(ještě) ne :-). Já houby miluji převelice, ale cítit je v čokoládě by asi byla vyjmíka.:-(

M. Crossette 4.12.2020 18:12

Inko tak to věřím, že si takého dědy-rychlolouskáče dostatečně ceníš. Tady se dají ořechy odvézt i tam, kde je popraskají a pak i vyloupají. Mechanická linka, kdy pak popraskané ořechy běží na pásu, vítr slupky (jsou lehčí než jádra) vyfouká, malé kousky propadají otvory v pásu a zbydou jen perfektní půlky jader. Platí se samozřejmě víc na libru. Já bych si klidně připlatila, jen nevím, jestli bych dostala zpět i ty"nechtěné kousky". Mně při vylupování větší kousky nevadí, stejně do různého pečiva celé půlky posekám, nebo namelu. Jen ty mrňavé jsou zdržování, už je nedloubu ven, ale užijí si je veverky :-).

M. Crossette 4.12.2020 18:08

Alimo - také mám ráda všechny ořechy, jen ty "více exotické" jsou pěkně drahé, jako třeba macadamia, cashews, pistachios a velké brazilské (ty jsem prvně chutnala už dětství, říkalo se jim para ořechy) . Samozřejmě i lískové a mandle. Prostě zatím jsem neměla v puse ořech či oříšek, který by mi nechutnal.:-)

M. Crossette 4.12.2020 18:06

Alex, jsem ráda, že jsem mohlo pecany více "představit". Píší o nich, že rodí každý druhý rok. No nevím, vidím je na stromech každý rok, ale asi jsou to menší úrody. Fakt je, že letos byly větve všech stromů, které jsme vídaly opravdu obalené. Je to pech, když se úroda nepovede. Jen něco jiného je, když málo rodí ořešák u domu a něco jiného když je to farma a sadaři mají špatný rok. Jak jsem četla, také musí hodně a často stříkat celé stromy proti plísním, nebo zase hodně zavlažovat, když je sucho, jinak budou ořechy seschlé atd.