30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pecanové ořechy

Než jsme se usadili na jihu Alabamy, o existenci pecanových ořechů jsem nevěděla nic – kde rostou, jak vypadají, jak chutnají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 4.12.2020 16:35

Helemese, to budu muset zkusit. Letos jsme molů měli pěknou úrodu :-P:-P.

J. Fialová 4.12.2020 17:09

Zkus! A dej pak vědět, jak ti zamražení moli chutnají ;-D

Z. Jenny 4.12.2020 18:31

Jarkóóó! ;-D;-D;-D

T. Zana 4.12.2020 18:41

No co co co, protein zadarmo. Se někdy podívej, co stojí v krámě ;-D;-D.

T. Zana 4.12.2020 16:37

Liko, to máš mouku v sáčku trvale, nebo ji časem dáš do toho lokaloku (to jsou ti, co dělají Kolalokovu limonádu?)

Z. Lika 4.12.2020 16:51

Zano, buď kolalok, anebo opravdu dobrý zipovací sáček. Ale kupodivu se mi nějaké pohromy nestávají, suroviny se snažím hodně točit. Ale co mám třeba luštěniny nebo rýži apod. druhým rokem, třetím rokem (jojo, takové mugno v akci...), tak drží perfektně. Jo a v kuchyni nebo špajzové skříni mám takové to lepítko na kuchyňské moly, ale to je jen signální zařízení, nikoli řešení. Kolaloky rulez!

M. Crossette 4.12.2020 18:17

Liko, zase jsem chytřejší. O existenci natahovacích silikonových víček jsem vůbec nevěděla, na netu jsem viděla různé značky a určitě si nějaké koupím, díky za info.

T. Zana 4.12.2020 18:44

Lepítko máme taky. Letos signalizovalo velmi pilně :-P.

M. Crossette 4.12.2020 18:15

Tedy Evo, sáčky hub a ořechů vedle sebe a to stačilo, aby se vůně hub přenesla? No dnes se dělá i slaná čokoláda a různé další kombinace, ale o houbová příchuť asi(ještě) ne :-). Já houby miluji převelice, ale cítit je v čokoládě by asi byla vyjmíka.:-(

A. Rgova 5.12.2020 21:22

Jo jo my takhle jednou měly jahody a švestky a borůvky s vůní kopru. Ještě teď je mi z toho mdlo. od té doby klasické sáčky jen na maso a jen v jednom mrazáku. Klasičtí vesničani totiž nemívají pouze jeden mrazák:-).

M. Crossette 4.12.2020 18:12

Inko tak to věřím, že si takého dědy-rychlolouskáče dostatečně ceníš. Tady se dají ořechy odvézt i tam, kde je popraskají a pak i vyloupají. Mechanická linka, kdy pak popraskané ořechy běží na pásu, vítr slupky (jsou lehčí než jádra) vyfouká, malé kousky propadají otvory v pásu a zbydou jen perfektní půlky jader. Platí se samozřejmě víc na libru. Já bych si klidně připlatila, jen nevím, jestli bych dostala zpět i ty"nechtěné kousky". Mně při vylupování větší kousky nevadí, stejně do různého pečiva celé půlky posekám, nebo namelu. Jen ty mrňavé jsou zdržování, už je nedloubu ven, ale užijí si je veverky :-).

Z. Yga 4.12.2020 8:52

Maričko - pekanové ořechy jsou u nás už známé a mám je ráda, i když vlašák je vlašák ;-D.

Strojové předlouskávání ořechů u nás nemáme - dokud byli moji rodiče, tak byli hlavními rodinnými lupači. Moje mamka, pilná jako vaše veverky, nashánčila ořechů každoročně vždy minimálně dva pytle - nejprve je sušila na zelených zeleninových bedýnkách, posléze zbavila zelených slupek a suché nasypala do pytlů. A v tuto dobu, kdy by ven ani psa nevyhnal, pytle snesla z půdy, taťku vyzbrojila dubovým prkýnkem a půlkilovým kvichtem (tedy závažím z decimálky) a kuchyň se rázem proměnila na lupárnu ořechů - taťka s citem mlátil do špičky ořechů a házel do mísy, mamka ony ořechy vylupovala ze škořápek a házela do další mísy. Mezitím už měla nachystané omniovky a víčka - vyloupané ořechy nasypala do sklenic, zavíčkovala a přenesla do taťkovi dílny, kde byl kompresor a vakuovací zvon - tímto forichtungem ze sklenic vysála vzduch a ořechy byly nachystány k další distribuci po rodině... vloni jsem spotřebovala poslední sklínku... VV

Poznámka 1: kousíčky skořápek jsme nacházely ještě při jarním velikonočním úklidu ;-D

Poznámka 2: mamčina ořechovka je u nás ceněna více než její diamanty (které teda neměla, ale kdyby měla)!!

A. Lex 4.12.2020 14:55

Hi, hi, já sice louskám takovým tím louskáčkem co vypadá jako rozdělávací trychtýř, ale drobné skořápky též nacházím ještě o velikonočním úklidu. Svádím to na zimní tmu, kdy na úklid je špatně vidět i za rožnutých světel. Letos jsem už dodala čerstvé baterie do čelovky a poprvé uklízím s čelovkou. Velká sranda byla, když se ozval domovní zvonek já seběhla otevřít a tam údivu stál náš pan pošťák..... 8-o.

T. Zana 4.12.2020 16:38

Pěkně sis na něj posvítila ;-);-D.

M. Crossette 4.12.2020 18:18

Alex ;-D;-D

M. Crossette 4.12.2020 18:22

YGo, rodinné (rodičovské) louskání ořechů (a vše k tomu potřebné) - je další krásná vzpomínka, která ti navždy utkví v paměti. Také jsem kladívko a prkýnko zkoušela - klepnout na špičku, na střed. Jenže jsem buď klepla málo a ořech stejně nešel otevřít, nebo naopak moc (a to většinou) a skončila jsem s ořechovou drtí a kousky skořápek všude. Tak teď zbylé ořechy buď dolouskám, ale protože mohu hazadovat, tak je jen venku potluču kladívkem (je mi jedno jak) a dám vybírat veverkám. Jednak jim alespoň trochu ulehčím počáteční práci celý ořech rozhryznout a také vím, že porušený ořech hned snědí. Ty dokonale celé běhají ukrývat do zásoby, místo aby papaly rovnou(asi vědí, že jinak by se zkazily). A letos už mají poschovávanou zásobu jistě na dvě zimy ;-D

Rozesmálas mě poznámkou č. 2

Z. Lika 4.12.2020 8:50

Doma jsme vždy louskali v dlaních - ořech o ořech, nejlíp šly "papíráky", pak byla jakási prostřední sorta tvrdosti, a v rukou vůbec nešly louska "kameňáky", poměrně malé, opravdu tvrdé ořechy. Na ty se šlo nožem a z půlek se oříšek vydloubával.

Dnes mám sice louskáček, vypadá jako formička na cukroví úl s dvěma pákami. V něm jdou sice rozlousknout i opravdové "oříšky", ale nevýhodu to má - z těch otvorů na obou koncích létají ořechové šrapnely do neuvěřitelné dálky a výšky, a šlápnout na takovou střepinu, ojoj!

Maričko, moc děkuji za zajímavý a poučný článek. Pekanový strom je moc krásný, majestátní. A ty oprsklé veverky! Jen aby si nepozvaly příbuzné a nebylo to pak, jako když se na třešně snese hejno špačků!

A nad těmi kýbly úrody mohu jen vzdychat. Babička říkávala - když máš u domu ořech, nebudete mít hlad.

E. Zvolánková 4.12.2020 11:13

To je hezké rčení...kdo má ořešák, nebude mít hlad;-D My máme svůj jeden, sousedi z jedné strany taky jeden a z druhé strany také svůj. Ti jedni sousedi mají ty veliké papíráky, které by byly strašně super, kdyby jim neplesnivěly už na stromě a pak nepadaly skoro všechny k nám. Ořešák druhých sousedů už umírá...má jen jednu větev, co plodí malé "bročky" a ta taky padá k nám. Takže vždycky ty jejich sbírám a podávám v tašce přes plot. Hnusné papíráky zacpou pak celou popelnici. Takže ono ořešák je super, ale jak kdy no;-D

Z. Lika 4.12.2020 11:50

To je zajímavé, že jim ořešák plesniví. On totiž sám o sobě působí hodně dezinfekčně (listí i kůra, i oplodí, mají spoustu taninů a kdoví čeho ještě, proto se špatně kompostují), ale plíseň je asi holt plíseň. Velká škoda! Stromový doktor by věděl.

M. Crossette 4.12.2020 18:31

Liko ano i pecanové slupky mají spoustu taninu a jiné přísady, takže jsou až jedovaté a nedoproučují se kompostovat ani zarýpávat na záhon.

M. Crossette 4.12.2020 18:28

Evo, tedy vy jste skvělí sousedé - z dvou sousedských ořešáků padají nahnilé a maličké ořechy k vám, vy posbíráte zdravé i špatné, zdravé předáte přes plot sousedům a špatné jdou do popelnice. Co za tu práci zbyde vám?8-o:-)

A. Lex 4.12.2020 14:59

Já zase od tatínka vím, že ořešák zasázený blízko domu, dokáže rozbourat i betonové základy, takže sázet až někam na druhý konec pozemku.

M. Crossette 4.12.2020 18:30

Vidíš Alex, zdejší ořešáky jsou dost u domů, často jejich větve přesahují střechy. Asi mají jiné rozložení kořenů, než vlašák.

M. Crossette 4.12.2020 18:26

Liko jeden druh pecanů jsou také papíráky, které se dají dva o sebe rozmačknout. Ty ostatní mají skořápky trvdé, u nich já dva o sebe nerozmačknu (někdo ano). Viděla jsem video, kde majitel sadu ořech rozkousne, aby ukázal jádra (ale komentuje, že jeho zubař o tom nerad slyší:-)). Když dávám veverkám ty vyřazené ořechy na betonový stůl, do některých praštím dlaní, abych je víc otevřela a i to občas zabolí, jak je skořápka tvrdá. Šrapnely mi také lítají z toho louskáčku s pákou. Když rycnu moc, ořech rozdrtím a protože druhou rukou musím louskáček držet, aby na stole necetoval, často si při tom ještě přiskřípnu kůži prstu. Ani ten druhý není perfektní.

Jak je vidět na videích, pro ořechy si běhala vždy jen jedna veverka - ne stejná, ale jen jedna, protože se vzájemně odháněly.Také jsem se bála, že to sdělí "u sousedů" ale naštěstí jsem větší počet veverek nepozorovala. Jo a napsala jsem už u komentáře YGy, že právě pod tímhle ořešákem jsem loni našla novorozenou řelivčku, myslela jsem, že je ořech.;-D

Hezké rčení tvé babičky

Z. Iva 4.12.2020 8:35

Louskám louskáčkem, jak jinak. Vždy si pomačkám větší množství ořechů najednou, vyberu jádra, vysypu skořápky a znovu, až do zblbnutí. Loni jsem postupně nalouskala dvě zelinářské přepravky, letos to na mě ještě čeká,

Z. Jajka 4.12.2020 9:33

Mám stejnou techologii a dobrý louskáček. Bohužel od ořešáků jsem se odstěhovala ;-( a tady na něj není místo.

Z. Iva 4.12.2020 14:33

Dobrý louskáček je základ. Mám silný kovový z Lidlu, zakoupený s krásnou dřevěnou krabičkou, a pak jsem kdysi dostala dřevěný soustružený se šroubem. Oba fungují skvěle.

M. Crossette 4.12.2020 18:32

Ivo mě to předlouskání udělají jiní, ale to probírání do zblbnutí míme stejné.:-) Probrat to množství co máme, dělám na etapy, vydržím vždy tak 2 hod. pak potřebuji pauzu.

E. Zvolánková 4.12.2020 7:50

Také všem přeji krásný pátek i nadcházející víkend....Maričko, díky za užitečné info o pecanech. Mám tyhle ořechy moc ráda, chutnají mi mnohem víc, než klasické vlašáky. Vlašáků jsme teda měli letos úrodu velmi slušnou, ale tak 3/4 už jsme sežrali;-D8-o Mně osobně to vůbec nebaví loupat. Já to vždycky posbírám na zahradě, donesu manželovi, ten si pustí k tomu hudbu a louská. My se mu pak na to s dcerou vrhnem jako kobylky ;-D Máme ořechy nejradši ty čerstvé, oloupané a zbavené slupek... To, co se už nedá loupat pak schovávám sušené do pečiva. Letos toho ale právě do toho pečiva moc nezbylo anebo už jsem to spotřebovala. Ten pecanový koláč vypadá opravdu moooc lákavěR^

M. Crossette 4.12.2020 18:35

Evo, pecanové ořechy používám hodně, ale když dělám ořechový linecký dort (do vyložené formy náplň ze žloutků, cukru, sněhu mletých ořechů + těsto navrch), tak dávám právě jen vlašské. Zkusila jsem s pecanovými, ale náplň byla taková spíše sypká, dort se špatně krájí, drolil. S vlašáky se náplň krásně spojí, tak teď už dělám jen s nimi. Nevím, proč to je, možná jsou vlašáky mastnější.