18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chilli con carne - jídlo na zahřátí

Mezi cukrovím určitě přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 18.12.2015 7:52

Milá Maričko,

opět krásný recept od tebe - navíc s příběhem (to mám moc ráda). Myslím, že toto bych mohla zkusit - Jeník má moc rád "fazolové pánve" ála já, tak myslím, že i toto by mu moc chutnalo. Ale pro něj bych musela vynechat to čili, neb on pikantní jídla neoblibuje (za to já zas ano, ale nesmí to být moc - znala jsem jednoho, který po pozření půl sklenice maďarských papriček prohlásil, že jsou jemné chuti -a přitom mně po olíznutí nože, kterým je krájel, šlehaly z huby plameny).

Hele - kdo posílal ten skvělý deníček Američana ze severu, který se náhodou dostal do soutěže o nejlepší chilli v roli ochutnávače? To bylo skvělé ... JoVo?!

M. Crossette 18.12.2015 18:44

Re: Milá Maričko,

YGo, když ze směsi koření vynecháš římský kmín (cumin), nemuselo by to být vůbec ostré a možná by to stálě jako "chili" chutnalo (a kdyby to bylo i tak ostré, zkus přidat trochu zakysané smetany).

Ano, ano - na deníček soutěžícího v pojídání chili jsem si také vzpomněla, je to jedna z legrácek, která už dlouho "běhá po internetu" :)))

Z. Lika 18.12.2015 6:58

Chilli con carne

Často o něm zaslechnu ve filmu nebo čtu v knize - že ho dávají do burgerů, na rýži, a vždy všem chutná. Tak jsem moc ráda, že tu máme recept přímo od zdroje :-) A určitě ho vyzkouším, pikantní a fazolové jídlo si dám ráda vždycky.

A jsem moc ráda, že Mariččiny věnečky měly úspěch. Jeden čas jsem je dělala opravdu často - připadaly mi prajednoduché a úspěch měly zaručen. Takže Maričko - u mě palec nahoru! :D

M. Crossette 18.12.2015 18:37

Re: Chilli con carne

Ano lehkost přípravy těsta znovu potvrzuji. Já o různém použití chili vím, ale přiznávám, že jsem ho jedla pouze z misky. Třeba pojídat takový "chili dog" (párek s chili) musí přeci být děsná patlačka, i přesto, že Američani považují braní jídla do ruky za normální a společensky zcela přípustné (ba žádoucí).

R. Enatae 19.12.2015 0:07

Chili dog

Tak jsem se zase jednou zbavila své nesprávné představy. Vždycky jsem si myslela, že chili dog je párek v rohlíku s chili omáčkou, a ono to tak není :)

Z. Xerxová 18.12.2015 6:31

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Tady je teplo. Ani ráno nemrzne... je osm stupňů nad nulou... Takže si o bruslení ráda přečtu :o) Klušu do školy, dneska ještě dálkaři... ale od zítřka jsem doma až do ledna...

A. Lex 18.12.2015 11:42

Re: hezký den

Áááá, to zní dobřéééé ...až do ledna.

M. Crossette 18.12.2015 18:33

Re: hezký den

Užij si zaslouženou dovolenou, třeba do té doby ještě sníh napadne a vody zamrznou !!!

M. Crossette 18.12.2015 1:56

věnečky podle Liky

Minulý týden jsem dělala věnečky podle Liky. No, na věnečkovém tvaru budu muset ještě dost zapracovat, takže jsem nakonec dělala spíše malé pusinky, takové jednohubky. ALE - těsto se udělá opravdu velice snadno, vlastně na něm není co zkazit. Troubu jsem si předehřála na vysoký stupeň - 475F (250C), šoupla do ní plech a nechala péci 10 min. Pak jsem teplotu snížila na 375F(190C) a nechala péci dalších asi 10-15 min. Za celou dobu jsem dveře trouby ani nepootevřela. Sice mám ve dveřích trouby sklo, ale s nějakým síťováním, takže jsem barvu věnečkou i tak spíše odhadovala. Po těch 10 min. jsem se ale už přeci jen podívala, chtělo to ještě moment a pak už jsem je tahala ven. Byly krásně nafouknuté a po rozkrojení uvnitř "suše duté". POZOR - já měla tři plechy a u posledního jsem zapomněla dát pečící papír. Pusinky se přilepily a ač jsem je podřízla ostrým nožem, přeci jen "blána" těsta na plechu zůstala a pusinky měly tím pádem dole díru, protože spodek věnečků je hodně tenký. A náplň - udělala jsem instantní vanilkový pudink s příchutí kapůcína. Po skoro vychladnutí jsem smíchala půl pudinku a půl husté šlehačky a tím věnečky(pusinky) naplnila. Plnila jsem je den před podáváním (to ráno bych to nestihla) a do rána těsto zvláčnělo natolik, že jsem se skoro polekala. Ale vůbec to nevadilo, ba naopak, mnohem snáze se pusinky jedly, měkkost těsta pomohla k tomu, že náplň při kousnutí nevytekla po stranách. Byly fakt mňam! Nabídla jsem je kamarádkám při perníčkování a ony je sluply ještě dřív, než jsme se pustily do samotného pečení perníčků. Příště udělám trochu hustší těsto a jestli ani tak věnečky nezvládnu, budu místo sáčku na plech jen lžičkou klást bochánky-pusinky.

Š. Matyášová 18.12.2015 6:48

Re: věnečky podle Liky

takže z toho máš malé profiteroles..a to vůbec nevadí....

M. Crossette 18.12.2015 18:31

Re: věnečky podle Liky

Tedy Sharko, co já se tu všechno nedozvím !!! Profiteroles jsem si musela teď vygoogli- a ano, přesně takhle moje "pusinky" v konečné fázy vypadaly (jen nebyly tak vysoce plněné), dokonce jsem je navrch také pokecala čokoládou, jednak pro vzhled a také aby byly sladší - no a vida, ani jsem nevěděla, že jsem udělala profiteroles :)))

M. Crossette 18.12.2015 1:35

oprava v textu

Stát Pennsylvanie se píše se dvěma "n". Nechtělo se mi věřit, že bych v textu a u fotek opakovaně dělala stejnou chybu a jak jsem zjistila, opravdu text (a fotky)jsem posílala správně. Takže zřejmě cestou "přes louži" zapracoval protivný korektor a jedno "n" všude vynechal. Nic vážného, jen pro upřesnění :)))

Z. Lika 18.12.2015 6:52

Re: oprava v textu

Maričko, ten protivný korektor jsem já :-) Pensylvánie se takhle v češtině odedávna píše (třeba jako Severní Karolína). Jestli je Ti to příjemnější, můžu název nechat v originále Pennsylvania (s "a" na konci).