6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Oběd pro návštěvu, když je horko

Návštěvu mlsnou, podotýkám

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 23.6.2017 11:28

Re: Pomalé pečení a vaření

Díky za recepis na frprsa, to určitě zkusím!

Z. Jitur 23.6.2017 11:56

Re: Pomalé pečení a vaření

frprsa a brkaše - tedy taky paráda!

Z. Jenny 23.6.2017 12:43

Re: Pomalé pečení a vaření

Jj, taky zapisuji, dík!

Z. Nítkovská 23.6.2017 13:22

Re: Pomalé pečení a vaření

Recept jsem prskla na Hady, taková perla nesmí zůstat utopená v diskusi.

Z. Tečka 23.6.2017 10:49

Re: Pomalé pečení a vaření

Karolíno, já teď pomalím zrovna třeba tu kachničkui v el. troubě. Jde to, i když se to s kachláky samozřejmě srovnat nedá. Pro sebe dělám jen půlku, taky v dušáku, stejně to mám na 2x až 3x, miluju ten mišmaš ze zbytků,

Sestra má taky elektrickou, nechtěla mi můj způsob moc věřit, hlavně že se to nepodlévá, a teď jsou nadšení.

Kdysi jsem vařila i pekla na Rekreantíku, i když to nebyly kachláky, vařilo i peklo se mi báječně.

K. Holubová 23.6.2017 10:53

Re: Pomalé pečení a vaření

Jojo - když zbylo maso, obralo se od kostí a ponechalo ve výpeku, přidalo se zbylé zelí, na kostky nakrájené knedlíky a promíchalo. Mňam!

Z. Jenny 23.6.2017 12:44

Re: Pomalé pečení a vaření

Takové zbytky miluju! :-)

A. Lex 23.6.2017 9:41

Kačenka

- tu jsme měli naposledy ještě než začala vedra. Ale klasicky s červeným zelíčkem a bramborovým knedlíčkem. A pak, že jsem se dala na jiný stravovací režim, chicht. Nyní, v poslední dny vedra přes třicítku, tak mi dělá problém zapnout troubu na upečení kuřete, (už se brzo ráno upeklo). Zítra jahodové knedlíky (opět), ale stejně - ten kotel vřelé vody, sálající teplo .... Okno v kuchyni dokořán, ale stejně to moc nepomáhá.

V noci byly u nás 2 - slovy dvě lijákové bouřky. Dopršely nádrže na vodu, je zalito, alespoň na dnešek. Lesy se ráno pařily jako v prádelně. Bezvááá!

Z. Lika 23.6.2017 9:59

Re: Kačenka

Dnes se tu velmi příjemně ochladilo a je pod mrakem, vařit naštěstí nemusím, nanejvýš kafe nebo čaj :-)

Z. Yga 23.6.2017 8:38

Jé kačena!

Tak tuhle verzi kačeny už peču leta - bez knedlíku, bez zelí, s vařeným bramborem. Už sama kačena je dost sytá (i když by mi to mnozí vyvraceli "dyť je dutá!") a ještě k tomu knedlu a moravské zelí (tudíž zapražené - takové to vodové české nemám moc ráda). I když jednou do roka i toto možu, ale v naší rodině bylo zvykem ke kačeně dělat polívkový křen (jistá odnož křenové omáčky), protože v kačení sezónu (mívali jsme jich minimálně deset, tudíž deset nedělních obědů - chichi), která začala koncem července a skončila hluboko v září, jsme na zelí opravdu chuť neměli (:o))).

Jinak já mám štěstí, že plynový sporák mám v prádelce, takže v létě různé pečení masa (a vaření marmelád a zavařování ovoce) se odbývá tam. Maso taky peču pomalu v železném hrnci s poklicí na sporý plamínek - ráno to hodím do trouby, jdu si po svých a v poledne si to maso možu mazat na chleba, jak je měkoučké (;o) - jestli totiž něco nesnáším, tak je to tuhé maso (teda já toho nesnáším víc, ale toto je k tématu).

Z. Lika 23.6.2017 9:30

Re: Jé kačena!

Tak to jsi vymyslela přímo geniálně s tím sporákem! A ano, pomalu pečené maso je lahoda - a hlavně s ním není vůbec žádná práce!

Moravské zelí jsem už přestala dělat, i když mi jako malé velice chutnalo, mohla jsem ho sníst samotného půl kastrolu. Hm, že bych ho znovu zkusila? S těmi novými bramborami by bylo moc dobré...

A. Lex 23.6.2017 9:43

Re: Jé kačena!

Ten sporák mimo obytnou zónu Ti přávidím. Já zase peču v remosce na dvoře, když jde o něco menšího. A žehlící prkno také vytahuji na dvůr a žehlím tam. Už léta :-) .

Z. Yga 23.6.2017 10:08

Re: Jé kačena!

Cheche - já už léta nežehlím (:o)) - maximálně ráno, než odejdu do práce, si přefrknu halenku nebo sukni či Jeníkovi košelu. Navíc nemám žehlící prkno (ale včera jsem nad ním začala uvažovat), ale žehlící stůl, ten by se mi špatně vynášel ven.

Ještě k tomu športheltu v prádelce - například vánoční kapr se tam smaží moc dobře - otevřu dveře na dvůr a pach (když nechci u jídla použít slovo smrad) ze smažení jde ven. Ani nevadí, když venku mrzne ... A ještě k té marmeládě - naučila jsem se vařit marmeládu z drobného ovoce v chladné dny podzimní, zimní či dokonce až jarní - obraný rybíz (vypeckované višně) dám do mražáku a až se zima zeptá, co s načatým dlouhým večerem, vytáhnu, rozmrazím, odšťavním a uvařím ... akorát tu meruňkovou budu vařit hned, přece jenom jí bývá daleko větší množství a marhule zabírají v mražáku hodně místa.

Z. Jitur 23.6.2017 8:35

opět...

...ještě ani nepřečtené, jen vidím fotky a slintám jak ti pejsci toho pána vědátora

Z. Lika 23.6.2017 9:31

Re: opět...

Jitur, třeba budete mít něco dobrého v jídelně :-)

Z. Jitur 23.6.2017 9:41

Re: opět...

...tak přesně to dneska bude: kuřecí maso se zeleninou, bulgur

Z. Lika 23.6.2017 9:50

Re: opět...

A to vůbec nezní špatně, to je příjemné letní jídlo.

Z. Matylda 23.6.2017 7:16

Moje oblíbené jídlo,

leč pouze pro vybrané jedince, co jedí fazolky: lehce ovařit zelené fazolky ve slané vodě, na pánvi oškvařit trochu slaniny, na to hodím fazolky, opepřím, párkrát promíchnu a dám na talíře. Zasypu trošku sýrem, raději nivou, a k tomu podávám tousty (pro mě suché chlebové topinky, mám je radši než bílé tousty). Oběd to není, lehká večeře ano :)

Z. Inka 23.6.2017 7:27

Re: Moje oblíbené jídlo,

K té slanině ještě hodím nový česnek a ani sýrem netřeba sypat

Z. Lika 23.6.2017 8:16

Re: Moje oblíbené jídlo,

Jo jo, fazolové lusky s česnekem mi moc chutnají, už se těším, až se objeví, to se zase poměju!

Z. Inka 23.6.2017 8:50

Re: Moje oblíbené jídlo,

Já mohu i z mražených a dávám přednost z Icelandu, popřípadě z Lidlu o francouzských dnech

Z. Lika 23.6.2017 9:27

Re: Moje oblíbené jídlo,

Budu muset ten Iceland omrknout, to už je poněkolikáté, co ho vychvalujete.

Z. Matylda 23.6.2017 10:02

Re: Moje oblíbené jídlo,

S česnekem to může být hodně dobrý, ovšem já miluju sýr málem i na buchtách, tak proto je i tady.

Z. Jenny 23.6.2017 12:50

Re: Moje oblíbené jídlo,

Takhle fazolky taky uklohním, kombinace s Tvými přísadami mi vyhovuje.

A. Lex 23.6.2017 9:44

Re: Moje oblíbené jídlo,

Matyldo, u nás by to byl i oběd, když je přes třicet stupňů.

Z. Tečka 23.6.2017 10:44

Re: Moje oblíbené jídlo,

Jé, Matyldo, to bude ono, co jsem kdysi jedla a moc mi to chutnalo. Jenže když jsem hledala recept, všude to zahušťovali, ano, a vonělo to česnekem. Na tohle sýr nemusím, ale může být kousek třeba minutkového plátku masíčka. A jestli to jde i z mražených, tak neváhám a koupím. Stejně musím do Lidlu, dochází mi chleba.

Stejně tak mi chutnala dušená mrkvička, jsem zapřisáhlý nepřítel moučného zahušťování, dělám ji jen na másle a v trošce kuřecího vývaru. A teď ty nové brambory...No, prostě musím vyrazit na nákup.

Z. Xerxová 23.6.2017 6:52

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Kachnička vypadá moc dobře. A připomněli jste mi hrášek - mám ho hodně - každé ráno i večer stojím u záhonku a cpu se (neb Trpajzlíci ho ojíst nestihli a nepřijedou teď)

Z. Lika 23.6.2017 8:15

Re: hezký den

Hráškový záhon pustě závidím, sladký čerstvý hrášek je mana nebeská.

Z. Yga 23.6.2017 8:27

Re: hezký den

JO - hrach jsem letos nezasela (nebyla jsem zvyklá, měla jsem od mamky - ach jo, až letos zjišťuju, co všechno jsem měla od mamky!) a tak pustě závidím - toho dokážu sníst snad kilo na posezení!

Z. Xerxová 23.6.2017 9:14

Re: hezký den

já zasela dva pytlíčky raného - a opravdu se povedl a lusků je mocmoc a dva pytlíčky pozdního - už začíná kvést. Aby Trpajzlíci měli co trhat. No a když nejsou zrovna Trpajzlíci... tak to přece nenechám přezrát :o) Takže se cpu hráškem a jahodama ... a pak přijde na řadu rybíz a maliny...