12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Od oka

Míra neurčitosti aneb entropie v kuchyni :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.10.2022 17:31

Hihi..."ať to „od oka“ dostanou do oka a správné vůně do nosu" :-)

Moje am. kamarádka , výborná kuchařka v jejíž kuchyni jsem v začátku manželství často sledovala (a učila se) přípravy am. jídel.. je přesný opak Liččina shrnutý. Velice přesně odměřovala (a dělá to dodnes) přísady.Do odměrky na uvedené možství přidávala mouku či cukr po lžících, odměrkou zatřepala a shrnula případný kopeček nad ní (stejně tak měřila lžící). Vše měřila přesně podle receptu. Pár let jsem také poctivě měřila, dneka už u zaběhlého receptu postupuji také spíše od oka. Ale třeba u pečících receptů se stále dost držím, tam může být udané množství myslím dost důležité . Naopak jestli do nějakého salátu dám některé zeleniny o kousek víc, nebo do omáčky o "špetku" ́víc kmínu (protože ho je můj oblíbenný) apod. - asi tím moc nezkazím..

Ovšem někdy může přesné měření recept zkazit. Kdysi jsem jedné české kamarádce posílala svůj recept na žitný chleba. Já do těsta dávám 2 plné polévkové lžice soli. Kamarádka je dala též a pak napsala, že chleba se povedl, ale byl šíleně přesolený, sousta nestačila zapíjet. Krátce na to jsem byla zase v Praze a když mi maminka podala lžíči k polévce, najednou jsem si všimla o kolik je ta česká větší, než am. Ano, sůl by se dala vážit na gr. ale na to jsem já líná a nevím, kolik z vás to se solí, cukrem či kořením dělá. Nebo třeba trouba. Zdejší recept napíše "pečte 10 min.". Ale záleží na troubě. U maminky v Praze se trouba mohla nastavit topit "kolem dokola" , tam by se asi sušenky po 10 min. spálily. Moje trouba peče (má spirály) jen odspodu (a možno nahoře přepnout na grill), takže těch 10 min je možná akorát, ale já stejně už dřív kontroluji a plech tahám ven, zda sušenky "chytly barvu".

A. Zemanová 14.10.2022 18:03

Přesně ta trouba mě v receptech štve nejvíc. Horkovzdušná trouba (vzduch kolem dokola) má být údajně nastavena o 15-20 stupňů než trouba s dolním ohřevem. Jak je to s troubou s dolním a horním ohřevem, to ani netuším. Takže informace "troubu rozpálíme na 170 stupňů" je nedostatečná. A když někdo radí středně rozehřátou troubu, tak jsem už úplně ztracená. 8-o

Z. Lika 14.10.2022 20:33

Přesně to mě donutilo koupit si ten vnitřní teploměr. Užasla jsem, že el. troubička dokáže udržet deklarovanou teplotu, jen když je prázdná, a po vložení čehokoli se ochladila až o sto stupňů a už se nevzpamatovala ;-D Tím se rekvalifikovala na příruční špajzku proti kočkám.

A. Zemanová 14.10.2022 22:42

;-D to je tedy něco! Možná by sis to mohla nechat patentovat. :-)

A. Bytova 14.10.2022 14:22

"Co je špetka, Kolik trochu?" Jojo, nakonec jsem u zvídavých učedníků přešla na - notaksedívejno. ;-D

Z. Lika 14.10.2022 14:51

Přesně tak R^ Ještě mi v těch mírách chybí "na špičku nože" - jenže kterého? ;-D

A. Bytova 14.10.2022 15:23

Možná by "na špičku nože" mohla být pro upřesnění "půlka malé špetky". ;-D

J. Fialová 14.10.2022 15:40

A jednotky času. Třeba...

V kuchařské knize se píše: "Mel tři dny staré housky." Mlel jsem je jeden den a už jsem jich měl plnou vanu.

Z. Jenny 14.10.2022 16:04

;-DR^

Z. Lika 14.10.2022 16:15

K tomu času: je to jednotka "dokud to nezačne vonět". Týká se zejména cukroví - háček je v tom, že jakmile začne vonět, už je připálené. Musí se zachytit ten první jemný závan náznaku vůně, a je to akorát. Nebo nepřeslechnout minutku ;-D

A. Zemanová 14.10.2022 18:04

Tohle je fakt dobrá rada pro lidi po covidu. :-)

J. Fialová 14.10.2022 19:29

Nebo pro napůl hluché :-)

Z. Lika 14.10.2022 19:59

Šmarjá, úňové!!;-D Pořídit si minutku s vodotryskem a na čichání spešl psa!

Z. Jenny 14.10.2022 12:49

Nejraději mám vaření "od oka",po česku "od voka" jak píše níže Xerxová. Však za ty roky,co vařím,aby nebylo "v paži"!;-D Mám zdatného vyučence,pokud se týká ingrediencí,MLP už zná množství cibule ,atd. ,mám to nachystané v miskách,než začnu,dám pokyn.;-D Po pokynu,následuje "běž na bok" a už jede;-D;-D. Syna jsem naučila kromě vaření jednoduchých věcí i např. žehlit ale myslím, že to už zapomněl.:-)Musím se někdy přeptat. Vnučka vaří a peče perfekto. Dnes je v Praze a láduje se v restauraci U slona na Smíchově. ;-D

Z. Lika 14.10.2022 14:52

TLP je dobrý kuchtík, když dokáže připravit cibuli R^

A žehlit, žehlit neumím ani já, vyhýbám se tomu tak moc, že to vždycky mezitím skoro zapomenu ;-D

Z. Yga 14.10.2022 11:17

Jsem na tom přibližně jak Lika - poprve vážím, posléze už od oka nebo maximálně podle hrnků ;-D.

Terka se mnou nikdy nevařila, ale nouze naučila Dalibora housti a Terku vařit (a uklízet), takže například pěry dělá stejně dobré, jako kdysi mamka (já sama je nevařím). ;-)

Z. Lika 14.10.2022 11:43

Děti se často dobře vyloupnou i v nečekaném směru, viď ;-) Taky vařit (a uklízet) ve svém, to je něco jiného. A k pěrám jí blahopřeji, to je kumšt R^

Z. Inka 14.10.2022 11:06

Já se přiznám, že jsem odokakuchař. Jo, jsou věci, na které si navážím podle receptu, ale je jich děsně málo. Asi mne procvičilo to vaření na táborech, zejména na puťácích jsme si fakt váhu nevezli. Taky jsme museli dost improvizovat, koupilo se co bylo levné a co zrovna bylo. V zásobě jsme měli jen chléb a paštiky + sýry. To bylo tak asi všechno, co jsme do lodí narvali.

Synek vaří, Kačka nikdy moc nechtěla, ale teď se činí a docela jí to jde. Z velkých vnuček se mnou vařila hlavně ta prostřední, starší vaří jen když musí.

Z. Lika 14.10.2022 11:42

Prosím tě, Inko, možná jsem se už kdysi ptala, ale evidentně mi to nedá spát: vařila jsi někdy těstoviny pro víc než deset, patnáct lidí? V kotli, ve velkém hrnci? O tomto husarském kousku slýchám hrozné zvěsti...

A paštika to jistí, to je jasná věc ;-D

Když se mládí naučí vařit někde doma, je to opravdu užitečná investice do budoucnosti. R^

Z. Inka 14.10.2022 22:13

Jo tak to jsem kdysi opravdu vařila. Bylo to ve vojenské kuchyni, prakticky vršek tvrdý, prostředek uvařený a dolejšek připálený. A to jsme tam k tomu měli vojenské kuchaře... To jsme vařili pro cca 900 lidí a od té doby jsme si to dělali sami a výsledek byl jedlý. Ale beze srandy - pro 50 - 70 lidí se to dá i na táboře a je to jedlé. Šárka se mnou bude určitě souhlasit. Hlavní je mít dost vody a kvalitní těstoviny. Na vodě jsme běžně vařili na ohni pro 20 lidí a bez problémů.

Š. Matyášová 17.10.2022 7:36

s Inkou souhlas...V

Š. Matyášová 17.10.2022 7:35

liko, já pro 150 lidí...postupně...měli jsme boloňské špagety- BYLA AJICH PLNÁ DĚTSKÁ VANIČKA A VELKEJ LAVOR ;-D

Z. Lika 28.10.2022 15:03

Čtu to až teď a jdou na mě z těch počtů mrákoty... Jste hrdinky a nezaleknete se ničeho R^

Š. Matyášová 14.10.2022 9:08

Jsem mistr improvizací,ale ne Babica;-D...nedříve jsem dodržovala a odvažovala..moc to zdržuje;-), ale když mám napsáno - opravdu jen, tak doržim opravdu jen..a věřte,ž eminimálně jednou jsem nedodržela a vim, proč tam ten pokyn mám...

socíkové recepty, kde je za korunu kvasnic,mne měděj, nevim,kolik j eto teď a zase je zdražili!!!

Z. Lika 14.10.2022 10:08

Prostě to chce praxi :-) Neznámé recepty zpočátku dodržuji přesně, umaštěný papír na lince... Musím to dostat do oka a do ruky, aby mi to pak šlo ruk-cuk!

T. Zana 14.10.2022 8:58

Vařím většinou podle receptu, nejsem improvizátor. Synka jsem od mala měla k vaření, kuchař z něj vyrostl zdatný. Taky neimprovizuje ;-)

Z. Lika 14.10.2022 10:11

Jste důstojní kuchaři, žádná rozjívená pometla R^ :-)

A. Zemanová 14.10.2022 8:48

Přiměřeně, přiměřeně. To je míra, na kterou jsi zapomněla a kterou doma používáme často, přečasto. :-)

Co se týče vnoučat, je jich víc než malé množství a moje kuchyň je víc než malá. :-) A ta minulá na tom nebyla o nic lépe. Navíc starší kluci o vaření moc zájmu nejevili a teď už děti dávno smečkují. Nejvíc zájmu o vaření a pečené projevoval od malička Kryštůfek, jenže jakmile trochu odrostl, připojil se ke starším a co dělám v kuchyni, to ho nezajímá. I když doma s tátou nebo s mámou vaří.

Jednou mi Lucka prozradila, že kluci doma připravují toasty. Od té doby je zařazuju do jídelníčku pravidelně, pokud jsou u nás děti na víc než dvě večeře, na které musí být pizza a palačinky, které si děti samy dochucují. Děti připraví toasty i pro nás a já je jen zapékám. Doma to prý Táda dělá komplet, ale tady je fakt kuchyň malá, aby tam byli všichni, tak tu hot část dělám já.

A ještě jedna příhoda s dětmi, resp. s Emčou. To k nám jezdila ještě bez brášky a střídala se s kluky od Lucky. Bylo jí tak dva a půl, možná tři. Připravovala se mnou k večeři jednoduché obložené chlebíčky. Natřít máslem, lehce hořčicí, plátek šunky, vajíčko, kousek sýra, okurka. A docela je i jedla. Po čase mi sdělil syn, že je Emča nutí každou soboru vyrábět obložené chlebíčky a přísně dohlíží, aby se dělaly stejně jako u babičky. Pak z nich ozobe vajíčko, šunku a okurku a zbytek jim milostivě nechá. :-)

Š. Matyášová 14.10.2022 9:10

ano Vaví, tu scénu z Byl jednou jeden král miluju..a taky říkáme - patláma, patláma..z dalšího filmu s Werichem..;-)

Z. Lika 14.10.2022 10:07

Přiměřeně tam mám! Ale jen jednou, uznávám. Ono to opakováním získá na naléhavosti ;-D

Ty chlebíčky, to je dobrá příhoda, Emča jede low-carb ;-D