Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 6.2.2008 14:27Dekuji vsem za zajem o zrni a jsem rada, ze se trochu rozpoutala debata. |
Hanča 5.2.2008 22:29Haló, odbornice přes pohanku, že se musí spařovat jáhly, je mi jasné, taky jsme mívali na repertoáru jáhlovou kaši, když byli kluci malí, ale jak je to s pohankou? Spařovat či ne? Že bych jako něco zkusila. Zatím si čas od času koupím u nás v lahůdkářství pohankový salát, něco na ten způsob jako v receptu od possum, a ten mi chutná moc. A má i tu výhodu, že se mi nikdy z lednice neztratí, protože pánové zrní nezobou. |
aida 5.2.2008 22:34Re: Haló, odbornice přes pohanku, Osobně bych to radši spařila, pokud není úplně čerstvá, trošku smrdí. |
Hanča 5.2.2008 23:20Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku, Že jo? Určitě se tím nic nezkazí. |
possum 6.2.2008 14:25Re: Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku, Mate kupovat pohanku od pana Smajstrly. Ta je vzdy dobra a cerstva! A kdyz ji maji i v Olomouci...... A v Brne jsem objevila prima Bio obchod. Kdyby jste me zabili, tak si nevzpomenu presne kde. V Ceske asi neee. Myslim, ze v te ulici za. |
aida 5.2.2008 21:37Vy jste to tady teda rozjely, dámy, od pohanky a jahel až ke krvi a bůčku, brr. |
MaRi 5.2.2008 21:39Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, to je zákon zachování rovnováhy - něco zdravého se musí vyrovnat něčím ne tolik zdravým jo, a to "brr" patří pohance nebo bůčku ??? |
jiný honza 5.2.2008 21:45Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, Nevím, jak u Aidy, u mě je bůček ňam! |
aida 5.2.2008 21:51Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, U mě naopak, tlustý fakt nemůžu; jen o tom čtu, už se mě navaluje. Asi profesionální deformace. Totiž, v rámci školy jsme chodili na jatka a úplně největší smrad pro mě byl ten pach z pařicí vany (=paření a následné odštětinování prasat). Promovala jsem v roce 89 a vepřové jsem začala (kvůli klukovi, sportovci ve vývinu, aby měl pestřejší stravu a víc živočišných bílkovin) kupovat a vařit až tak někdy vloni na jaře, a když už, tak jen panenku, ta tolik nesmrdí. |
MaRi 5.2.2008 21:59Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, taky musím odpreparovat všechno tlusté - bůček je u nás jen výjimečně, a to jako přísada do sekané k hovězímu |
aida 5.2.2008 22:36Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, Hovězí jsem začla kupovat taky až vloni. |
jiný Honza 5.2.2008 22:57Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy, Paření mi nevadí, když jde o MÉHO bravka v MÝCH (nebo alespoň "spřátelených") trokách. A to čistě bílé mám rád jen přehnané buď přes pánev nebo přes uzák (nebo oboje). |
JoVo 5.2.2008 20:15R O Z V E R N Í Č E K . "Řekni mi, jak dlouho trvá, než přinutíš manželku, aby doma mlčela?" - "Jó, hochu, to já nevím. Jsem ženatý teprve sedmačtyřicet let."Hezký večer. |
zana 5.2.2008 20:29Re: R O Z V E R N Í Č E K . Tý jo, Jovová, vidíš to |
jiný honza 5.2.2008 20:42Re: R O Z V E R N Í Č E K . To je jednoduché: pošlu ji uspat děti! Jako teď. A to jsem ženatý jen 14,5 roku. |
MaRi 5.2.2008 21:40Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K . vaše děti neumí usnout samy????? |
jiný honza 5.2.2008 21:43Re: Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K . Ale umí, ale MLP si ráda zdřímne a vstává až když padám ústy na tvář. Dnes je to jinak - vstal hned. Že by to tušila? |
Bubu 5.2.2008 20:01Masožroutka se nechala zbaňkovat Tak si představte, co jsem vařila k večeři! Jáhly! No, nějaké to maso v tom taky bylo. Lehká inspirace vším možným zde řečeným. Prostě uvařené jáhly (vařeno s vegetou, sušenou kořenovou zeleninou a sušenýma houbama) do zapékací mísy, na to vrstvu mrkve s hráškem prohozenou na cibulce a slanině s kouskem dobré klobásy, poklást sýrem, na to zbytek jáhel a šup do trouby. Hotové posypat jarní cibulkou a obložit rajčetem. Nejdražší si pak vzal na klín mísu se zbytkem a dorazil to. |
Hana W 5.2.2008 21:09Re: Masožroutka se nechala zbaňkovat Ty jo. Ono se to s tim zdravim nema prehanek a spek pomuze mnohe zelenine i obilovine. |
Jakub S. 5.2.2008 22:17Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar? V tym przypadku zajisté nezhoubný a krásný. Nebo to se někde šířeji říká? Jojo... kósek špeko všecko spravi - to kážó hanácky mravy - ! (to -i a -y je temné, do e - foneticky znake tade chybijó... nemužeme mět všecko. Ale špek mět mosime. A dež to nende inak, tož na břocho a tak ruzně.) |
MaRi 5.2.2008 22:26Re: Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar? zbaňkovať ve stejném významu používal i můj tatínek (1907-1981, Holešov). Když jsem to dnes četla, zrosily se mi oči a huba zároveň roztáhla od ucha k uchu |
Jakub S. 5.2.2008 22:33Zbaňkovat! No vida. A znamená to dát se něčím svést, jo? |
baty 5.2.2008 22:52Re: Nabaňkat, nabunkat nechat si n. - vést klamné řeči, nechat se navést, nechat si nakecat (maminka 19O5-l989 Brno). |
Jakub S. 5.2.2008 22:57Nabaňkat, nabunkat Děkuju a dobrou všeckým vám! |
Bubu 6.2.2008 7:49Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse "Zbaňkovat" používáme doma zhusta, pochází spíš zpod Řípu, druhá babička od Žďáru nad Sázavou to nepoužívala. A opravdu znamená nechat se nalákat, k něčemu ukecat, do něčeho uvrtat.... |
zana 6.2.2008 8:13Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse Hlásím se k "zbaňkování" - stoprocentní Praha |
Jakub S. 6.2.2008 8:15Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse Nikoliv, čtu poctivě vše aji zpětně, holt historik. Dík! |
Hana W 5.2.2008 17:34Je to by se povidalo o cernych tradicnich polivkach, kroupach, zabijackach - kdyby jeden nesedel v praci |
radanova 5.2.2008 16:57pohanková nádhera, tak se to snad už naučím vše stahuju a začnu študovat, třeba již zítrabudu baštit pohanku díky possum i diskutující, na tan mlýn jsem se ještě nekoukla ale plánuju to, jsem jen na skok a zas musím, dnes pro změnu na poštu, hezký večer zvířetníci |
possum 5.2.2008 11:31zana, >v tom prvním receptu je ta pohanka jen tak vysypaná z pytlíku, nebo ji třeba spaříš, uvaříš....?< V puvodnim receptu neni nic napsano (jak jsem zjistila, uz je i na webu ( http://www.pohankovymlyn.cz , ja uz ho mam delsi dobu, pana Smajstrlu znam jeste kdyz nedelal v mlynu). V puvodnim receptu je pohanka lamanka, tak snad se ani varit nemusi. Nalije se tam voda, takze se to udusi. Ja tu lamanku nemam, takze predvarim. |