Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Nelina 5.2.2008 16:48Bloky Jak je již napsáno v příspěvcích přede mnou s bloky se nedá nic dělat. Kdysi dávno v dřevních dobách, když chtěl někdo cestovat , nedaly se nijak zvlášť vybírat destinace. A jelikož je Svaz hodně veliký, byla jsem tam několikrát. Pobyty byly v hotelích Interturistu což tak nějak mělo zaručit určitou úroveň. Při jedné delší cestě se mně navždy vyřadila z jídelníčku pohanková kaše. Předkrmem před každým obědem i večeří byla pohanková kaše. Že to bylo rozblemtané to by nebylo tak hrozné (když je hlad?) ale bylo to cítit jako když to vařili v naftě. Dodnes nevím jestli ta chuť je typická nebo to bylo z potopené tankerové lodi. Vždy jsme si popřáli dobrou chuť s tím, že děkuji už jsem bl.. Duhý kulinářský zážitek je z Kavkazu. Pominu každodenní skopové, vždy urputně tvrdé, ale zase ty každodenní překrmy, opět 2x. Čerstvé okurky na plátky s kysaným mlékem. Okurky vždy nepředstavitelně hořké vtom téměř smradlavém mléce. Nevím od kterého zvířete bylo. Tak stačí o těchto jídlech stačí jen slyšet! |
Jakub S. 5.2.2008 22:41To je zvláštní. Takže ani vyjímečně žádný Achille Gregor? |
jiný honza 5.2.2008 20:45Possum, díky, recepty zaznamenány, uloženy a budou použity. Alespoň si jeden rozšíří obzory, co všechno se se dá k masu přikousnout. |
LENKA S 5.2.2008 11:11a ještě jáhly ZÁKLADNÍ SLANÁ JÁHLOVÁ KAŠE 200 spařených jáhel, 750 ml vody s polovinou kostky masoxu, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1prolisovaný stroužek česneku, majoránka, muškát, vegeta nebo sůl, petrželka nebo pažitka, strouhaný sýr a máslo. Postup: Za stálého míchání vsypeme do vroucího vývaru ( vody) připravené jáhly (viz výš) a na mírném ohni 20 minut vaříme. Během vaření dochutíme zelenými natěmi , kořením a česnekem. Přidáme k tomu nasekanou a na oleji zpěněnou cibulku.Podáváme –li jako samostatné jídlo, posypeme kaši na talíři strouhaným sýrem. 1. |
LENKA S 5.2.2008 11:14ZAS TO BYLO DLOUHÉ, TAKŽE POKRAČ.JÁHEL: 1. JÁHLOVÉ ŠKUBÁNKY 100 g uprav.jáhel, 50 g celozrnné mouky,4 lžíce olivového oleje na smažení cibulky a maštění lžíce, sůl, cibule, pažitka. Postup:Jáhly uvaříme, osolíme , smícháme s cz.moukou ,dobře promícháme na mírném ohni aspoň 10 minut provaříme. Z hmoty mastnou lžící vykrajujeme škubánky, které sypeme osmaženou cibulkou. Podáváme s kysaným zelím, zelenin.saláty atp. dle fantazie. JÁHLY PO MEXICKU 100g jáhel, 6 rajčat, špetka zázvoru, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 6 lžic oliv.oleje,sůl, hrst slunečnice, hrst mandlí. Postup: Opracované ( spařené)jáhly uvaříme se zázvorem ve slané vodě. Na oleji zpěníme cibulku, vmícháme pokrájená rajčata ( lze je oloupat) a vař.jáhly. Společně dusíme 15 minut. Pak odstavíme, dochutíme česnekem a posypeme semínky a strouhanými, neloupanými mandlemi. |
LENKA S 5.2.2008 11:16Re: a ještě jáhly JÁ SLEPOUŠKA,PŘEHLÍDLA JSEM::200 GRAMŮ !!! JÁHEL SAMOZŘEJMĚ PATŘÍ DO JÁHLOVÉ KAŠE!! |
MaRi 5.2.2008 11:25PROMIŇ, LENKO, BUDU ZLOBIT: KTERÝ Z UVEDENÝCH RECEPTŮ PRAVIDELNĚ VAŘÍŠ A MÁŠ JEJ TEDY NA VLASTNÍ ÚSTA A BŘÍŠKO VYZKOUŠENÝ? |
LENKA S 5.2.2008 11:43MARI, VŠECHNY. NEJSEM ZVYKLÁ RADIT NĚCO, CO JSEM OPRAVDU SAMA NA SOBĚ A NA VLASTNÍ RODINCE NEVYZKOUŠELA. JÁHLY A KROUPY OBZVLÁŠŤ SICE MOC NEMUSÍM,(TAM MÁM BLOK ODPORU Z DĚTSTVÍ PRÁVĚ KVŮLI ZABIJAČKOVÉ POLÍVCE A KVŮLI KUBOVI, KTERÝ SE DĚLAL U NÁS PRÁVĚ Z TĚCH VELKÝCH KRUP A JÁ NEMĚLA RÁDA ANI HOUBY), ALE POHANKU ANO.TU VAŘÍM HODNĚ, PROTOŽE MÁM UCPANÉ CÉVY. A SLANOU POHANKOVOU KAŠI MILUJU. |
MaRi 5.2.2008 12:08Re: MARI, VŠECHNY. LENI, TO BYLO JEN TAKOVÉ DROBNÉ POPÍCHNUTÍČKO. PRO MNE JE ČERNÁ POLÍVKA A JELITO TAKY HRŮZNÁ PŘEDSTAVA A VZPOMÍNKA, JAK JSEM V DĚTSTVÍ Z MUSU DO SEBE DOSTALA ČTYŘI LŽÍCE JELITOVÉHO PREJTU, OVŠEM DOPROVÁZENÉHO VRCHOVATÝM TALÍŘEM BRAMBOR A SKLENICÍ KYSELÝCH OKUREK NEBO KYSANÉHO ZELÍ. NA KUBU NEMÁM ODVAHU, I KDYŽ BYCH HO RÁDA ZKUSILA, PROTOŽE I KDYŽ SE MŮJ ŽALUDEK NANEŠTĚSTÍ BLÍŽÍ KAČENÍMU, SILNĚ PROTESTUJE PROTI KOMBINACI KRUP A ČESNEKU. NASTAVENÁ KAŠE, JAK JI VAŘILA TCHÝNĚ, MI SICE CHUTNALA, ALE PŘINÁŠELA PROBLÉMY. ZAJÍMAVÉ JE, ŽE KROUPY SAMOSTATNĚ ČI ČESNEK V JÍDLE JE BEZ PROBLÉMŮ. |
Bubu 5.2.2008 13:21Re: Re: MARI, VŠECHNY. Proboha, ženský, co máte proti p-delačce a kroupovým jelítkům? Vždyť je to taková dobrota. Sorry já to tak nemyslela, jsem prostě bestie krvelačná. Jo a víte, že ve francouzské kuchyni mají také polévku z vepřové krve? Jen v ní nejsou kroupy, kousky vepřového a majoránka, ale svatojakubské mušle. Čuměla jsem na to jak jelito. |
LENKA S 5.2.2008 13:36MILÁ BUBU,ODPOVÍM TI SRTUČNĚ: VŠECHNO!!! DODNES MI BĚHÁ MRÁZ POZÁDECH A MÁM HUSÍ KŮŽI PO CELÉM TĚLE, JEN PÍŠU, VYSLOVÍM NEB SLYŠÍM TEN DĚSNÝ NÁZEV. DODNES NIC ZABÍJAČKOVÉHO NEPOZŘU. JELITO A JITRNICI POPRVÉ OCHUTNALY DCERY V DOBĚ, KDY UŽ BYLY DOSPĚLÉ A ŽILY SAMOSTATNĚ. JÁ JSEM DCEROU VYHLÁŠENÉHO A PODLE TOHO I ZABÍJAČKOVĚ VYTÍŽENÉHO OTCE. DOKONCE I NA PŮL TĚLA OCHRNUTÝ BYL U ZABÍJAČKY, KDE JEN OCHUTNÁVAL SMĚSI A,ABY BYLY PODLE JEHO CHUTI. JÁ TY ŮMLSOTKY DOSLOVA NENÁVIDĚLA UŽ JAKO ŠKVRNĚ. KDYŽ TO MÁŠ NA TALÍŘI SKORO DENNĚ A TÉMĚŘS VYJÍMKOU NEJAKÉHO LETNÍHO MĚSÍCE) UŽ TI TO LEZE VEN I UŠIMA. MŮJ TÁTA MUSEL MÍT NA TALÍŘI MASO DENNĚ A MOC ZLE ŘVAL, KDYŽ BYLO NĚCO SLADKÉHO. JÁ MASO NENÁVIDĚLA UŽ OD PLÍNEK A TÁTA MNE ŘEEZAL SVÝMA SILNÝMA ŘEZNICKÝMA RUKAMA HODNĚ ČASTO. PRÁVĚ PROTO, ŽE JSEM TUHLE "DOBROTU" NEJEDLA, ZATÍMCO SESTŘIČKA SE TÍM CPALA RÁDA A VŽDY OCHOTNĚ. TO JE TEN MŮJ BLOK Z DĚTSTVÍ.ALE UŽ JSEM TO KDYSI PSALA, TAKŽEE SE OMLOUVÁM TĚM, KDO JIŽ ZNALI. |
Bubu 5.2.2008 13:46Re: MILÁ BUBU,ODPOVÍM TI SRTUČNĚ: VŠECHNO!!! Chápu. Psychický blok je vážně problém. Mám podobné potíže s mlékem a krupicovou kaší. Jako dítku vychrtlému a nežravému mi neustále babičky vnucovaly mléko a nebo krupičnou kaši s komentářem "podívej se na sebe, jak vypadáš, dostaneš tuberu a pojedeš..." Dodnes to funguje tak, že si loknu mléka a to, co jsem měla v žaludku, už tam není. A nedej bože, abych se nadechla vůně horkého mléka. Naopak maso mám ráda, zabíjačkové dobroty taky, ale asi proto, že jsem městské dítě a na pravé zabíjačce jsem byla dvakrát v životě a už jako dospělá. Jo a mým snem je přežrat se šunky tak, aby mi z ní bylo špatně. |
LENKA S 5.2.2008 14:04Re: Re: MILÁ BUBU,ODPOVÍM TI SRTUČNĚ: VŠECHNO!!! BUBU, MŮJ TÁTA NĚKOLIKRÁT ZA ROK NAKLÁDAL ŠUKU, DĚLAL SPOUSTU UZENÉHO ŠPEKU A RŮZNÉHO MASA, ALE JÁ JSEM SE NIKDY MASOŽRANICE PŘÍLIŠ NZÚČASTNILA. UŽ JAKO 13 LETÁ SI PAMATUJU, JAK NA BALKÓNĚ V 5.PATŘE PANELÁKU STÁVAL VANA S NALOŽENÝM MASEM. NIKDY JSEM NETOUŽILA PO TOM, COKOLI Z TOHO SE PŘIUČIT. ANI SESTRA NEMĚLA K UČENÍ SE TÁTOVA ŘEMESLA ČAS . DODNES MÍ SYNOVCI LITUJOU, ŽE JE TOHLE NIKDO NENAUČIL DĚLAT A VŠE HORKOTĚŽKO SHÁNĚJÍ JINDE. |
Karolína 5.2.2008 13:52Re: MILÁ BUBU,ODPOVÍM TI SRTUČNĚ: VŠECHNO!!! Já se Ti Lenko vůbec nedivím, blok z dětství ve mně přetrval dodnes když jen pomyslím či čtu o žemlovce! Zvedne se mi žaludek a jdu se léčit panákem. Měla jsem ji v dobách zlých jako dítě denně. Rohlíky nám dávala za moji pomoc v mlékárně paní, která tam prodávala, jablek doma byla kvanta od babičky a decka mléka se sehnala vždycky. Cukru málo, nějaké rozinky či skořice, no to ani omylem a jedlo se to od pondělí do pátku a pak zas nanovo. Jak já byla nešťastná, když ostatní děti šly do školní jídelny na "hnusnou" rajskou, svíčkovou či jinou UHO (univerzální hnědou omáčku), či rozvařené těstoviny, ale aspoň měly změnu. Mně rodiče obědy neplatili, protože na to neměli, tak jsem se živila tou žemlovkou! Dodnes, a to už je málem 50 let, to mám v sobě a i teď při psaní mám husí kůži. Přitom asi bude dobrá - s tvarohem, jablky, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem, dělaná z vánočky, zapečená se sněhovou čepicí, jako ji dělá má kamarádka, to snad nemůže být nic špatného ne? Jenže............ |
Karolína 5.2.2008 13:46Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. jak "jelito kroupový"? Já taky jsem bestie krvelačná. Husí a kachní krev jsem jako dítě milovala. Maminka vždycky koupila 1 konzervu husí a kachní krve, na pánvi osmahla hojně cibulky, na to vyklopila obsah té konzervy, "došidila" to strouhankou nebo krupičkou, aby bylo víc, přidala majoránku, česnek a vejce a já se mohla utlouct! K tomu brambůrek nebo kus chleba........ Pak jsem strááááášně dlouho nepotkala nikde konzervu s husí a kachní krví. Až teď nedávno, jak se stavěl ten DD v Nové Pace, tak tam je prodejna "Ryby, důbež zvěřina" + ale taky zdravá výživa atd., taková ta typická prodejna "Šoufky, rakve, olejovky". A tam ten zázrak měli! Tak se moc těším, až budu někdy sama samička, tak si to udělám (ovšem bez toho šizení strouhankou nebo krupičkou). Má drahá polovice toto zcela nepochybně postrádat nebude a já se moc těším. Jenže doufám, že nebudu zklamaná! Kdysi jsem měla moc ráda krůtí maso s vejci. Taková konzervička to byla a mělo to skvělou chuť. Nedávno jsem si koupila vaničku, která sice nesla stejný název, ale po prvních dvou soustech to putovalo do kontejneru. Nedalo se to pzřít. Návrat ke vzpomínce z dětství se tedy rozhodně nekonal. Tak jen doufám, že v tomto případě to nebude stejné. Na krvi se snad nedá nic zkazit! |
Bubu 5.2.2008 13:53Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Jelita jsou dvojí. Kroupová a žemlová. Kroupová jsou z obarvených krup a nahrubo posekaného ovaru a žemlová jsou z ovaru a "buchty" (placky), na rozdíl od jitrnic v nich nejsou játra a vnitřnosti. Skoro se nedělají. Já je znám jen z vyprávění. |
EvaŽ 5.2.2008 14:09Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Teda dámy, todleto je zdravá výživa? Jak říká jeden kamarád, brambory a kroupy má nejradší cezený přes nebožku svini. Já jsem taky spíš bestie masožravá, ale krvelačná neee. Jelito prejt apod. nemusím. Ale pořádný kus masa příp. klobásy, to jo. Jako přílohu sním leccos. Když se to dobře udělá. Jenže jak vařím pro staroušky tak nemůžu experimentovat. Ti by mě hnali s jáhlami nebo kroupami. Máma tvrdila, že jí všechno. Teď bylo experimentálně zjištěno, že samozřejmě co jí nechutnalo nevařila a že je děsně mlsná. Tak zatím v testu obstávám, ale experimentovat si netroufnu. Snad později |
Bubu 5.2.2008 14:19Re: Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Se staroušky jsou potíže. A obvykle se to zhoršuje. Babička (maminčina maminka) dožívala u našich a ačkoli byla zvyklá jíst všechno, najednou mamku pěkně citýrovala. Odmítala jíst ohřívané jídlo, brambor tak jeden maximálně (!), z kuřete jedině stehno, rybu? jedině uzenou makrelu, těstoviny? jedině šunkafleky a nebo špagety s králíkem na paprice... a tak dále a tak podobně. Člověk rád poslouží. Zvlášť rodičům. Ale to neznamená, že z toho není na nervy. |
jiný honza 5.2.2008 20:48Re: Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Zdravá výživa? Přece bílé maso. Takže nejdietnější je bůček light - celý bílý. |
Jakub S. 5.2.2008 22:30No to je přístup! A zcela logické, maj dýr Uotsn! A do jelit ovar - ?! |
LFSHA 5.2.2008 14:27Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Kachní krev se u nás nikdy nechytala. Husí ano, ale když si vzpomenu, jak byla v kastrůlku napůl sražená a plavalo v tom peří, nemůžu, nesním. |
YGA 5.2.2008 14:44Hmmmm - mňam - taková kačení krev (po našem kríf) jako sobotní snídaně v sezóně kačen - to jsou krásné vzpomínky. Pěkně na cibulce, rozmíchaná s mlékem, přidaná krupička (přece jenom nás bylo doma šest ) a nakonec naškrabaný česnek, přikusoval se čerstvý chleba - kdeže loňské sněhy jsou. Ač krvavé jelito nemusím (o krvavém bifteku nemluvě ), na toto jídlo jsem se vždycky těšila. |
Karolína 5.2.2008 16:11Re: Hmmmm - mňam Při tom popisu sobotní snídaně tu slintám do počítače a to mám tolik práce!!!! Ygo nech toho! Plastické vyprávění až se mi z toho kroutí palce u nohou! Já to snad tady přeruším a půjdu zprubnout tu konzervu, co jsem koupila! Krvavé jelito miluju, ale musí být samozřejmě dobře provařené! Syrovou krev v tomto provedení nevyhledávám a asi by ani nechutnala! Zato krvavý biftek, takový ten vyloženě médium mínus, jen narychlo zatažený na povrchu a uvnitř syrový, to je moje. To se vždycky doma dohadujeme - já si ho dělám 2 minutky po každé straně, panu domácímu po každé straně 2 minutky přidám. A tatarský, syrový, na hojně počesnekované topince, to jsem taky šelma! Syrové carpaccio z lososa nebo pravé svíčkové, olivový olej......... Co jsem to psala o těch palcích u nohou? A to jsem dneska měla opečené spätzle s vajíčkem a cibulkou já chudák! |
P i t r ý s e k 5.2.2008 19:11Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Ano, krůtí maso s vejci, to byla bašta!! Ale teď je to takový blaf, že to ani pejskám nedám. A ještě tuňák s vejci, ale dopadl stejně. Zrovna tak vepřové maso v konzervě. To nám dělala mamka v sobotu k večeři. Rozmatlala to vidličkou a vmíchala nadroboučko nasekanou cibulku a ten rosolíček, ten byl tak dobrý!!! Natřela to na chlebík, no slov netřeba. A vzhledem k tomu, že v mé povadlé hrudi, bije ta canishercna, tak, přes vyčítavé pohledy mé kamošky z Olomouce, jsem hnusný masožravec. I přes výčitky svědomí. Jenom plíčka nepozřu a slezinku taky neee. |
P i t r ý s e k 5.2.2008 19:14Re: Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Milé dámy, tak s pobavením sleduji, že jsme od té zdravé stravy pohankové, poněkud uhnuly. |
zana 5.2.2008 20:23Re: Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. Hmm, plíčky jsem kdysi v dávnověku dělávala docela ráda - dneska se to snad už ani nekoupí....a asi už by se mi s tím nechtělo patlat. Slezinu taky nee. |
Jakub S. 5.2.2008 22:36Re: Re: Re: Re: Re: Re: MARI, VŠECHNY. No ale lidi, bez plíček a sleziny snad nejde udělat správný pajšl, ne? |
Jakub S. 5.2.2008 22:37Tuhle kombinaci bych nevzal do pusy teda. |
LENKA S 5.2.2008 10:57A JEŠTĚ POKRAČOVÁNÍ, JELIKOŽB ADMIN PROHLÁSIL,ŽE JE TO DLOUHÝ: RUZYŇSKÁ SMĚS 200g jater( jakýchkoliv), 110 g pohankové krupice ( není nutné ji kupovat, protože stačí rozmixovat nebo rozemlít pohankovou lámanku nahrubo), 1 žíce pohankové mouky (= jemně umletá či umixovaná lámanka), 3 stroužky česneku, 1 vejce, sekaná petrželka, sůl nebo vegeta, bazalka, 3 střední cibule, 130 g mrkve, 200g hrášku, 150 g brokolice ( mohou být i mražené růžičky, zeleninový vývar, 1 malý rajčatový protlak, 1 lučina, 1 smetana na vaření, pepř a provensálské koření dle chuti.. Postup: Syrová Játra odblaníme a jemně umeleme nebo rozmixujeme, přidáme pohankovou krupici, vejce, utřený česnek a sůl (vegetu). Dle potřeby zahustíme pohankovou moukou a vmícháme petrželku. Těsto protřeme sítem na halušky (zavaříme lžičkou malé noky) do osolené vody. Uvařené knedlíčky vyndáme na mísu a pokapeme olejem. Na pánvi osmahneme nasekanou cibuli, přidáme jemně krájenou nebo hrubě strouhanou zeleninu, kterou zalijeme asi 100ml vývaru (případně dosolíme a opepříme)a podusíme doměkka. Poté zeleninu vyjmeme a smícháme s knedlíčky., Do zbylé tekutiny přilijeme opět asi 150 ml vývaru (zeleninového či masového) a rozmícháme v tom protlak. Vše zjemníme Lučinou a smetanou a necháme jen projít varem. Nakonec přidáme provensálské koření. Vzniklou omáčkou na talíři přelijeme směs zeleniny a knedlíčků, posypeme strouhaným eidamem a podáváme. Podávat lze s chlebem nebo bílým pečivem. |
YGA 5.2.2008 10:39ad Zdravé zrní že já jsem touto zdravou výživou nedotčená - my jedli maximálně kroupy v kroupové polévce z uzeného masa a v oné už zmiňované obarnici (čili černé zabíjačkové polívce ). Jo - ještě v jelitech - mamka ani ten nechvalně známý kočičí marš nevařila. My se zkrátka zdravě živili nezdravým tučným vepřovým . Ale kolem těch jáhel už delší dobu chodím, že bych to jako zkusila - a dnešní mlsotník mi dodal odvahu. Mám jenom malinký dotaz - ta jáhlová kaše je něco jako krupičná? P.s. - podobný komentář jsem sem už jednou psala, ale někde se zatoulal, mrška jedna šikovná - tak pokud to tu bude double, tak se nezlobte . P.s.s. - a to jméno té černé polívky už nepište, nebo se sem nedostanete . |