Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
YGA 5.2.2008 10:52Re: ad Zdravé zrní Já říkala, že to tu bude dvakrát - a za všechno může ta bl/bá polívka, kterou ani nemám ráda. |
Bubu 5.2.2008 11:09Re: ad Zdravé zrní Taky mám ve zdravé výživě mezery, možná spíš nedůvěru. Aby taky ne. Pamatuji si, že jedna sousedka se před lety zbláznila do zdravé výživy a začala celou rodinu krmit vegetariánsky a ještě navíc zrním. Nevím nic bližšího o jejich jídelníčku, kamarádka to nebyla. Ale všimla jsem si, že do půl roku byl její dvoumetrový manžel (původně pěkně stavěný metrák živé váhy) sotva 80 kg chcípáček s popelavou seschlou pletí a začal obcházet doktory. Diagnoza? Žaludeční vředy a potíže se žlučníkem. Sousedka začala vařit zase normálně a za několik měsíců byl její manžel v pořádku, usměvavý, řůžolící a zase metrákový. Děti to naštěstí přežili bez potíží (asi na ně nebyla až tak ortodoxní). Neříkám, že za to může zelenina a "zrní". Spíš "všeho moc škodí a celá kráva do polívky je taky trochu moc". Nedávno mi sestra předložila "pohankoto" (podle vzoru rizoto) a bylo to dobré. Však taky žádná dieta. Na sádle zpěnit cibulku, přidat dobrou klobásu, nasekaný česnek, uvařené sušené houby, vsypat uvařenou pohanku, dochutit majoránkou a případně dosolit. Takhle pohanku můžu. |
LENKA S 5.2.2008 18:21YGO, TO SI VŮBEC PODOBNÉ NENÍ!! PODLE MNE JE KRUPIČNÁ KAŠE TAKOVÁ HODNĚ HLADKÁ, ALE NEZASYTÍ A ZA CHVÍLI PO DOJEDENÍ JE HLAD. TA JAHELNÁ KAŠE TROŠINKU JAKOBY KŘUPE A ZASYTÍ SKORO SJEJNĚ, JAKO POHANKA A VLOČKY. OBĚ OBILNINY MAJÍ MENŠÍ GLYKEMICKÝ INDEX NEŽ TA PŠENIČNÁ KRUPICE. VŠAK ZKUS. MOŽNÁ, ŽE MNE BUBU NĚJAK OPRAVÍ NEBO PŘIDÁ JINÝ SVŮJ KOMENTÁŘ. JÁ KRUPICOVKU MOC NEMUSÍM, PROTOŽE JE SLADKÁ, AALE POHANKOVOU, OBČAS U TU JAHELNOU SI DĚLÁM. STEJNĚ A LE POHANKOVOU NASLANO NEJRADĚJI. A POSLEDNÍ UPOZORNĚNÍ PRO CHDÁKY, CO MAJÍ CELIAKII NEBO NEJAKOU ALERGII NA LEPEK. POHANKA ANI JÁHLY LEPEK NEOBSAHUJÍ, TUDÍŽ NEŠKODÍ. |
YGA 5.2.2008 19:34Re: YGO, TO SI VŮBEC PODOBNÉ NENÍ!! AHOJ LENKO - TAK JÁ TU JÁHLOVKU TEDA ZKUSÍM - UŽ JSEM NAVNADĚNÁ. I KDYŽ JÁ MILUJU AJI TU KRUPICI - A MAMKA SI JI DĚLÁ DOKONCE NA SLANO S CIBULKOU (ALE TO JSEM NEZKOUŠELA, JÁ MÁM RADŠI SLADKOU - PŮL SE SKOŘICÍ A PŮL S KAKAEM ). POKUD SE MI TO ZALÍBÍ, MOŽNÁ PŘIKROČÍM I K TÉ POHANCE - ŘÍKÁŠ TŘIKRÁT SPAŘIT - A TO V SÍTKU? TO VÍŠ, JÁ TAKOVÉ LASKOMINY JEŠTĚ NIKDY NEDĚLALA, TAK SE PTÁM JAKO TROTL. |
LENKA S 5.2.2008 10:38TAK JÁ TEDA TAKY SPĚCHÁM NA TRH SE SVÝM ZBOŽÍM UVÁDÍM TO, CO NA WEBU www.pohankovymlyn.cz NENAJDETE: CIBULE PLNĚNÁ POHANKOU 5 velkých cibulí,200g mletého masa,100g pohankové lámanky, 3 stroužky česneku, asi 1 lžíce oleje na opékání, mletý pepř dle chuti, petrželka, majoránka, 2 vejce, trochu strouhaného eidamu na posypání, 1 lžíce oleje, 2 lžičky škrobu,1 větší paprikový lusk. Postup: Dopředu si uvaříme pohankovou lámanku,cibule oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Necháme je okapat. Poté seřízneme každé vršek a vydlabeme tak, aby zůstaly na každé jen svrchní 2 vrstvy. Vršky (čepičky) cibulí odložíme stranou. Vydlabané vnitřky jemně nasekáme, 1 lžíci dáme stranou a zbytek osmahneme na oleji. K osmažené cibuli přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, sůl a pepř a směs restujeme až do odpaření tekutiny. Přimícháme vař.pohanku a spolu krátce podusíme. Necháme vychladnout a vmícháme nasek. petrželku, majoránku a vejce. Připravenou směsí naplníme vydlabané korpusy cibulí, posyp, trochou sýra, přiklopíme čepičkami a pečeme asi 30 minut při teplotě 170-180°C. Občas podlijeme dle potřeby vodou. Na oleji krátce opečeme oddělenou lžíci cibulového vnitřku spolu s jemně nasekanou paprikou. Mírně podlijeme a podusíme. Pak zahustíme škrobem a necháme jen projít varem. Podáváme s vařenými brambory nebo se špaldovou rýží. |
P i t r ý s e k 5.2.2008 19:26Re: TAK JÁ TEDA TAKY SPĚCHÁM NA TRH SE SVÝM ZBOŽÍM LENKO, I KDYŽ TVRDÍM, ŽE JÍDLO SE MÁ PŘIPRAVOVAT POUZE TAK DLOUHO, JAK SE KONZUMUJE, PLNĚNÉ CIBULE VYZKOUŠÍM! TO FAKT MŮŽE BÝT DOBRÉ. |
YGA 5.2.2008 10:32A ještě musím říct, že já jsem touto zdravou výživou nedotčená - my jedli maximálně kroupy v kroupové polévce z uzeného masa a v oné už zmiňované obarnici (čili pr-de-lačce ). Jo - ještě v jelitech - mamka ani ten nechvalně známý kočičí marš nevařila. My se zkrátka zdravě živili nezdravým tučným vepřovým . Ale kolem těch jáhel už delší dobu chodím, že bych to jako zkusila - a dnešní mlsotník mi dodal odvahu. Mám jenom malinký dotaz - ta jáhlová kaše je něco jako krupičná? P.s. - podobný komentář jsem sem už jednou psala, ale někde se zatoulal, mrška jedna šikovná - tak pokud to tu bude double, tak se nezlobte . |
zana 5.2.2008 14:26Re: A ještě musím říct, YGO, jáhlová kaše (jáhly vůbec) je podobná krupičné, ale vždycky mi přijde trochu sladší. |
terra-san 5.2.2008 10:13Tak jsem si napřed řekla, že jsem zase dostala nápad s křížkem po funuse - pohankový mlsotník je zde, possum byla rychlejší. Ale asi to přece jen zkusím, recepty zdejší a ty od protinožců se vždycky nepodobají... Takže possum díky za inspiraci (s jáhlami nejsem kamarád ani já) a vzhůru do pohanky! |
Judith Saebel 5.2.2008 9:20Possum, Dík za recepty. Už jsou v mé sbírce. Od Coles jsem si právě donesla pohankovou mouku, tak budu péct rohlíky od Šmajstrlů. Jo a na pytlíku s moukou byl tenhle základní recept na palačinky, kdyby to někdo chtěl vyzkoušet: 125 ml pohankové mouky, 125 ml maizeny (kukuřičné mouky), kávová lžička prášku do pečiva, 1 velce, polévková lžíce oleje, 250 ml polotučného mléka. Postup: Suché přísady prosijeme do mísy, uděláme vprostředku důlek. V jiné nádobě smícháme mléko, vejce, a olej, a tuto směs postupně za stálého míchání lijeme do důlku. Kvedlačkou nebo metlou mícháme, až je těsto hladké, bez hrudek. Pečeme palačinky obvyklým způsobem ve vymaštěné pánvičce. Plníme oblíbenými náplněmi. |
EvaŽ 5.2.2008 9:30Re: Possum, Pozor, česká Maizena byl čistý kukuřičný škrob. S tím by to asi nešlo, že? |
Judith Saebel 5.2.2008 10:03Re: Re: Possum, Omlouvám se za chybu. Mělo tam být kukuřičný škrob. To tak dopadne, když jeden překládá a přitom poslouchá rádio. |
Judith Saebel 5.2.2008 11:11Čistý kukuřičný škrob EvoŽ, tak jsem si místo plánovaných rohlíků od Possum udélala palačinky z pohankové (buckwheat) mouky a čistého kukuřičného škrobu, a šlo to výborně. |
EvaŽ 5.2.2008 14:10Re: Čistý kukuřičný škrob Dík za informaci. Existuje i kukuřičná mouka i škrob. A že jdou palačinky ze škrobu jsem nevěděla. Tak to je totéž, co česká Maizena. |
zana 5.2.2008 9:02pro Dede Dede, tímto pádem zruš prosím ten Mlsotník, co jsem poslala na téma jáhly - ono je to vlastně totéž |
MaRi 5.2.2008 9:07Re: pro Dede radši nerušit - TOTÉŽ to určitě nebude |
zana 5.2.2008 9:00dotaz Possum, v tom prvním receptu je ta pohanka jen tak vysypaná z pytlíku, nebo ji třeba spaříš, uvaříš....? |
Li 5.2.2008 8:40Ostuda:-) Maminka dělávala jáhelník tak, že se na horké jáhly navršily mražené jahody. Bylo to skvělé na zuby |
Jakub S. 5.2.2008 8:40Sil jsem proso na souvrati, nebudu je žíti - no víte, jak je to dál... |
P i t r ý s e k 5.2.2008 19:22Re: Sil jsem proso na souvrati, Ješkovy oči, Jakube, jak se ženské pustí do vaření, je to jako protržená přehrada. To už rukou nezastavíš |
LFSHA 5.2.2008 8:22Zrní pro mě není Bez toho se obejdu. Kdysi jsme měli doma pohankovou kaši a lze doporučit jako výborné lepidlo. Od té doby se podobným jídlům vyhýbám. |
LENKA S 5.2.2008 10:30Re: Zrní pro mě není LSFHA, KAŠE LEPIDLEM NEBUDE, POKUD JI ZKUSÍŠ UVAŘIT PODLE RECEPTU, KTERÝ JSEM PŘED CHVÍLÍ UVEDLA. HLEDEJ A NEVZDÁVEJ TO. |
kaca 5.2.2008 7:43jáhelník a jáhlová kaše tohle jsem dělávala dceři, když byla malá a moc nám to chutnalo. Třeba s meruňkama jáhelník nemá chybu. Mňam, dobře, že jsem si to připomněla |
Vave 5.2.2008 6:43To jsou moc zajimavé recepty, milá possum! Vždycky pod dojmem nějakého receptu z časopisu nakoupím nějaké zdravé zrní ... a pak přesně nevím, co s ním, protože moje rodina trpí předsudkem, že zrní patří slepicím. Ale je mi jasné, že na vině jsem já, zkrátka to neumím dobře připravit. Takže děkuju, určitě budu zkoušet prolomit jejich odpor pomocí Tvých receptů! |
Fallowa 5.2.2008 6:02Milá Possum, to vypadá velmi jedle!Asi to vyzkouším,můžu naslano i na sladko.Dík za recepty! |
hana W 5.2.2008 1:05Possum, vyborny Jo, jo, ja tyhle veci taky rada, ale nektere z nich takhle upravene neznam, takze dik. ja jsem se ted v posledni dobe dala na kroupy - takove ty velke, co se musi varit delsi dobu a jsou krupave. Zacalo to kubou, ale pridavam to do zeleninvych polevek a dokonce jsem z toho udelala neco jako salat, s hodne zelenou cibulkou, petrzelkou, vejcem na tvrdo a octovo olejovou zalivkou. vetsinou toho uvarim dopredu a vic a dam do mensich pytliku zamrazit. Ale na jahly mam nezapomenutelnou vzpominku. Bylo mne a me sestrenici takovych 12 - 14 let a byly jsme s jeji maminkou na chate na Slapech. Byly jsme hubene a soustavne jsme se frfnaly v jidle. teta by udelala cokoliv, aby holky jedly. Jednu veceri nam uvarila jahly s merunkama. Vrtaly jsme se v tom. Hodna teta prosila, pak nam nadavala, pak nam to znovu ohrala a pak jsme si s Helou vzpomnely, ze by nam u toho mohla predcitat tu srdceryvnou pasaz z Jihu proti Severu jak Melanie umira. Mila teta Helenka nam cetla, my u toho bulely, ona taky, jahly zase vychladly no a pak nas poslala do prcic, coz jsme si samozrejme zaslouzily. Drobne okamziky, ktere ale nejak cloveku v hlave zustanou. Tak myslim, ze ty jahly zase nekdy zkusim. |
Karolína 5.2.2008 6:23Re: Possum, vyborny Tak jsem teď docela zmatená. Napsala jsem příspěvek na téma "kroupy" hance W, protože kroupy, to je moje, i nějaký ten receptík tam byl, ale kdosi z neviditelného psa mi jej vymazal a oznámil mi, že byl nepovolen, neb obsahoval závadné texty. Asi se mu nelíbilo, že jsem končila svůj monolog o kroupách, které miluju na všechny způsoby tím, že je nevhodné je požívati před odchodem do společnosti, aspoň já pak trpím. Nejlépe v soukromí hluboké zahrady. Tak uvidíme, zda tento byl závadnosti zbaven! Prý si mohu stěžovat, i číslíčko tam bylo, to bych si asi pomohla! Ale když tak občas čtu příspěvky v jiných článcích, tak si myslím, že by svoji cenzorskou pozornost měl přesunout trochu jinam a ne na mé kroupy. |
Vave 5.2.2008 6:40Re: Re: Possum, vyborny Chichit! Mně napadá jedna závadnost: jen jestli jsi, milá Karolíno , nenacpala své oblíbené kroupy i do p*delačky! |
Karolína 5.2.2008 8:16Re: Re: Re: Possum, vyborny Má milá Vave! NO JASNĚTo je přesně ONO Toto slovíčko jsem tam opravdu použila a vůbec mi netrklo, že je ZÁVADNÉ! Milý kontrolore - je to sice slovíčko "závadné", leč ta polévka je dokonalá!!! A milý kontrolore! Že Ti nevadí tehnle smajlík, to se dost divím Tak si to slovíčko užiju aspoň tím smajlíkem, když už to jinak, než s tou hvězdičkou, nejde! Jo, kdybych někoho do té p+delačky poslala, to bych se nedivila, ale vyhazovat mi moji oblíbenou polívčičku z příspěvků??? Fuj! To se, milý kontrolore, nedělá! |
YGA 5.2.2008 8:37Re: Re: Re: Re: Possum, vyborny Tak nepiš pr-de-lačka, ale obarnica (tak se této zabíjačkové polévce říká u nás ) |