Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zrní (2)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 20.2.2008 13:46Zana :-))) Jj. Beetroot Ta repa je ovsem z konzervy (ci sklinky). Jako uz zavarena. Coz si ji tedy uvarit taky muzes cerstvou. Popripade i v mikrovlnce. |
zana 19.2.2008 17:31Re: Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny. Koukne. Poslyš, tak buchta z červený řepy - - ta červená řepa je fakt to, co si Čech pod pojmem červená řepa představí (tedy to, co se taky jí jako salát) |
MaRi 19.2.2008 11:23Re: Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny. aaale nakoukne |
possum 19.2.2008 11:18Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny. A pravdepodobne uz sem nikdo nenakoukne, ale kdyby naaaahodou ta: Bulghur se DA nahradit kuskusem ve vetsine receptu. Salat z kuskusu je vyborny. Na mase ani tak nezalezi, take se da pouzit jakekoliv. Recepty ciste na mikrovlnku jsou zde http://manek.bloguje.cz/tema-20-possum-a-jeji-recepty-z-mikrovlnky.php |
terra 19.2.2008 9:19Re: Re: Re: Chalva nebo halva? Jasně, Jakube. Sem přehlíd´. |
Zuzka 19.2.2008 1:45Re: Re: Re: YGA, Fakt. Záhon si potřeboval odpočinout od brambor, takže na kusu pěstuju cukrovku. |
Jakub S. 18.2.2008 21:26Re: Re: Chalva nebo halva? "Nahrazují jím spisovné g", sem napsal...! |
LENKA S 18.2.2008 19:22TERRO, VÍM, ŽE V PRAZE SE SEŽENENN LEDACOS, ALE TAM JÁN SE MOC NEDOSTANU VPLZNI ZATÍM NEVÍM O ŽÁDNÉ CUKRÁRNĚ, KDE BY SE CHALVA-HALVA DALA SEHNAT VÁŽENÁ. JESTLIŽE DORAZÍM DO PRAHY, JEDU TAM ZPRAVIDLA ZA ÍNÝM CÍLEM, NEŽ SHÁNĚT MLSOTY. JSEM TLUSTÁ DOST , TAKŽE RADĚJI VYDRŽÍM A ODEPŘU SI TUHLE DOBRŮTKU A KALORICKOU BOMBU TAKY. OBČAY SI SIC KOUPÍM TYČINKU JEN TAK PRO CHUŤ A PŘÍMO LABUŽNICKY SI JI VYCHUTNÁVÁM A PO OUSÍČKÁCH NECHÁVÁM ROZPLÝVAT NA JAZYKU. PAMATUJU SI DOBŘE DOBY, KDY JSEM BYLA MALÁ HOLKA A CHALVA BYLA K MÁNÍ V KAŽDIČKÉ CUKRÁRNĚ. MLSALA JSEM JI RÁDA A NEBYLA MI ODPÍRÁNA NIKÝM, JAKO BONBÓNY. PŘÍMO MI BYLA AKO NEDOCHŮDČETI A HUBEŃOURKOVI VYCHRTLÉMU DOPORUČOVÁNA. A PODÍVEJ SE NA FOTKY ZE SRAZŮ. BABIČCE BY OČI V Z DŮLKŮ ÚŽASEM VYPADLY, KDYBY JEN KOUTKEM OKA ZAHLÍDLA, CO Z TÉ NESKUTEČNĚ VYCHRTLÉ A NOHATÉ HOLKY VYROSTLO ZA PÁR LET. |
zana 18.2.2008 19:03díky Possum zkusím pohledat v těch správných krámech. |
Hana W 18.2.2008 19:03Re: Re: YGA, Teda jo, to ty fakt delas? |
Hana W 18.2.2008 19:00Re: Re: Chalva nebo halva? No, to bude asi tim, ze "h" na zacatku slova jde dost tezko vyslovit. Fakt, zkuste si to, a ucitite, jak se hlasove ustroji namaha. Asi jako treba "v" na zacatky slova - proto to lemplujem na "fsichni." |
Hana W 18.2.2008 18:53Re: Re: Re: chalva nebo halva? No, ti Rusove to "H" fakt neumi. Kdyz jsem byla davno tomu na stazi v Moskve, tak mi rikala Gana nebo i Ganocka a vobcas Chanocka. naopak Ukrajinci zas "H" preferujou, takze Gogol je u nich Hohol a - nepletu-li se, Hohol byl Ukrajinec. |
Hana W 18.2.2008 18:49Re: Re: otazecka Taky nejsem Possum , a nechci ji do toho kafrovat, ale z vlastni zkusenosti s obouma vyrobkama muzu rict, ze kuskus se krasne micha skoro se vsim. Narozdil od bulguru je mekci - taky se nemusi moc varit, vlastne jenom prolejt horkou vodou a nechat nabobtnat. Tim ze je mekci, a asi poreznejsi, tak vic nasava chute. Jak pravil Terra, jidlo asi bude jine, ale nemene dobre. To je dalsi oblibena surovina u nas doma- je to rychly. Vcera jsem uvarila chili con carne volne podle Chili Julie blogu ( s cokoladou a troskou skorice a palivejma paprickama) a dosla ryze, tak jsem k tomu soupla kuskus a hned bylo multi kulti jidlo. Ja jsem na ten bulgur nejvic zvykla ve forme stredovychodniho salatu a mentalne si ho tudiz spojuju spis s citronovou-petrzelovou chuti a ten kuskus se mi zas vybavuje s omackama. Ale schvalne pujdu zkusit udelat salat z kuskusu. Ja ani zas tak moc nejim, mne zajima ten proces a kreativita. A ze to chutna okoli. |
VěraZ 18.2.2008 18:45Re: mňam, possum, Tady jsou knedlíky http://manek.bloguje.cz/501986-houskovy-knedlik-z-mikrovlnky.php |
VěraZ 18.2.2008 18:34Re: Chalva nebo halva? Zajímavé je, že ačkoli spisovně mluvící Rus neřekne hlásku "h" a ani jí neumí ve slově vyslovit, tak kupodivu v souhlasném slově "aha" jí vysloví naprosto čistě a jasně. Dokonce je i vtip, kdy otec opravuje syna, že mluví "něku'lturno" a syn se ho ptá:"Pápa a ty ku'lturnyj čelověk?". A otec odpoví :"Aha"! |
baty 18.2.2008 18:33mňam, possum, zaběhla jsem na tvé kuchařské stránky a myslím, že budu vlnit, akorát ty knedlíky jsem nenašla, ty byly asi tady někde, že?Neví někdo, kdy tak přibližně? |
vampir 18.2.2008 18:29Re: Chalva nebo halva? Neni to taky ze Svejka? Zli Moskoviti, dobrodeji(minil Svejka)... Terro, takove prisady mam vzdy doma, vcetne koreni. Az na ten burgul, tak zkusim z kusku. Vzdyt je to taky z psenice.Tak mazu k plotne. |
terra 18.2.2008 18:11Re: Chalva nebo halva? Ale to je opravdu specialita "podmoskevské oblasti" Jakube, a spisovně to není ani omylem |
Jakub S. 18.2.2008 17:58Chalva nebo halva? Jo. A Gášek. NAŠ komissár. Zajímavé je, že zrovna ve středoruském dialektu vč. Moskvičů nejenom že říkají h, ale nahrazujou jím většinou i spisovné g. Ale Chítľer a Gášik - nu vót: aní užé ták privýkli... A v Brně znám jednoho vynikajícího malíře a ilustrátora Halvu. |
terra 18.2.2008 17:56Re: otazecka Nejsem sice possum, ale hádal bych, že bulgur (vlastně obilná lámanka) se bude chovat jinak než kuskus (svého druhu těstovina) a vznikne jiné jídlo. Nejspíš taky dobré, ale jiné. Ta záměna masa je spíš otázkou vkusu nebo dostupnosti, pokud můžu soudit třeba podle marockých "tajinů" (tažinů)... |
terra 18.2.2008 17:54Re: Re: Re: chalva nebo halva? Já mám, milý vampírku, dojem, že halva (či chalva) je specialitou zrovna toho středomořského národa, s jehož příslušníkem mluvíš. Totéž co ten Turek ti bude s klidným svědomím tvrdit i Bulhar, Ukrajinec, Rus, Palestinec, Řek, Tunisan... Jsou v tom drobné místní rozdíly, ale opravdu jen drobné - první chalva, kterou jsem kdy jedl, byla slunečnicová, přírodní - a ruská... Hláska "H" je pro Rusy prakticky nevyslovitelná (ne pro Ukrajince!). |
vampir 18.2.2008 17:52otazecka possum, zdravim do Klokanie,ale nevim ,zda tady jeste nakouknes, ty recepty vypadaji moc slibne, mohu pouzit misto burghulu cousscous, to jehneci bych nahradila hovezim. Nebo to neni pak ono? |
vampir 18.2.2008 17:20Re: Re: chalva nebo halva? dik, on sice tvrdil, ze je to typicka turecka specialita, i kdyz jsem vedela, ze v Recku taky maji, tak jsem si to radeji nechala pro sebe. Ale ze taky Rusove, to je zajimave.A s tim h mas pravdu, nedavno byl v televizi nejaky diplomat z byvaleho Sovetskeho svazu a i kdyz mluvil dobre nemecky,tak furt rikal Chitler. |
terra 18.2.2008 16:38Re: YGO, TVŮJ NÁPAD MNE PŘIMĚL K VARIACÍM NA ZMĚNU JMÉNA MLSOTNÍKU, KTERÁ BY MU V PŘÍPADĚ TOHO KVOKÁNÍ PŘÍSLUŠELA CHALVA V MNOŽSZVÍ VĚTŠÍM NEŽ MALÉM SE DÁ KOUPIT V PRAZE LECKDE - TA CUKRÁRNA VEDLE LABUTĚ, PRODEJNA FARAH V MYSLÍKOVĚ ULICI (KOUSEK OD MÁNESA), MAROCKÉ BISTRO "CHEZ AMIS" V LAZARSKÉ, NĚKTERÉ ČAJOVNY - JENŽE TO JE PRAHA, A PLZEŇ TAKHLE ZMAPOVANOU NEMÁM... |
terra 18.2.2008 16:34Re: chalva nebo halva? Vampire - to je zajímavé, ale názvy chalva i halva jsou správně oba, rozhoduje místo původu této vynikající cukrovinky (např. Rusové sice mají halvu, ale nemají "H" - tak je to chalva). A pokud jde o ta jména, tak Hájek je taky ryze české jméno, a Salma Hayek nemá s českou kotlinou vůbec nic společného. Prostě zajímavá náhoda...Zdravím a přeju krásný den. |
vampir 18.2.2008 16:05chalva nebo halva? Vzdycky jsem si myslela, ze Marvan a Halva jsou ceska jmena. Nedavno jsem nakupovala v kramu, majitel Turek , jmenuje se Marvan a prodava halvu(tak to ma napsane na ceduli). |
Hana W 18.2.2008 15:58Re: Ahoj Hanko, Ano, myslela jsem Mankuv restaurant. S tim horkem to chapu- leto u nas muze byt take dost brutalni, teploty nejsou stabilne tak vysoke jak nekdy u vas, ale kombinovane s prisernym dusnem. Ale ja zas na druhou stranu povazuju obcasne stani u plotny za formu relaxace - zejmena, kdyz jsme mame v praci velky shon a pak se to dokoncil, tak jsem schopna prostat u plotny pulku vikendu a vymejslet si jidla nebo je aspon vyhledavat. Proste presaltuju na neco uplne jineho. Mam tu stranku zalozenou a budu se k ni uchylovat. fakt jsem byla inspirovana. |
Zuzka 18.2.2008 15:15Re: YGA, Possum, díky moc. Já mám zrní ráda v jakékoliv podobě. A co neseženu, to si vypěstuju nebo vyrobím (jako melasu z cukrové řepy - vím, že třtinová je lepčí - podle vzoru hepčí! - ale mě stačí i ta). |
Ejška 18.2.2008 14:10Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lidi Domácí výroba chalvy je na Internetu k mání, ale je to pouze náhražka za několik druhů orientálních cukrovinek dohromadynejchutnější jsou originály |
MaRi 18.2.2008 13:36Re: Ahoj Hanko, umí vařit i ty nejjednodušší mikrovlnky? Já ji zatím používám jen k ohřívání a trochu mě to mrzí. |