29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zrní (2)

Jáhly mi asi chutnají nejvic ze všeho toho zrní, ale dnes připomenu i burghul, bez kterého by nemohla existovat kuchyně Středního Východu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 20.2.2008 13:46

Zana :-)))

Jj. Beetroot ;-)  Ta repa je ovsem z konzervy (ci sklinky). Jako uz zavarena. Coz si ji tedy uvarit taky muzes cerstvou. Popripade i v mikrovlnce. ;-P 

zana 19.2.2008 17:31

Re: Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny.

Koukne;-).

Poslyš, tak buchta z červený řepy - 8-o8-o - ta červená řepa je fakt to, co si Čech pod pojmem červená řepa představí (tedy to, co se taky  jí jako salát)??8-o8-o

MaRi 19.2.2008 11:23

Re: Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny.

aaale nakoukne:-)

possum 19.2.2008 11:18

Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny.

A pravdepodobne uz sem nikdo nenakoukne, ale kdyby naaaahodou ta:

Bulghur se DA nahradit kuskusem ve vetsine receptu. Salat z kuskusu je vyborny. Na mase ani tak nezalezi, take se da pouzit jakekoliv.

Recepty ciste na mikrovlnku jsou zde ;-)  http://manek.bloguje.cz/tema-20-possum-a-jeji-recepty-z-mikrovlnky.php    

terra 19.2.2008 9:19

Re: Re: Re: Chalva nebo halva?

Jasně, Jakube. Sem přehlíd´.:-)

Zuzka 19.2.2008 1:45

Re: Re: Re: YGA,

Fakt. Záhon si potřeboval odpočinout od brambor, takže na kusu pěstuju cukrovku.

Jakub S. 18.2.2008 21:26

Re: Re: Chalva nebo halva?

"Nahrazují jím spisovné g", sem napsal...!

LENKA S 18.2.2008 19:22

TERRO, VÍM, ŽE V PRAZE SE SEŽENENN LEDACOS, ALE TAM JÁN SE MOC NEDOSTANU

  VPLZNI ZATÍM NEVÍM O ŽÁDNÉ  CUKRÁRNĚ, KDE  BY  SE  CHALVA-HALVA  DALA   SEHNAT  VÁŽENÁ. JESTLIŽE  DORAZÍM DO PRAHY, JEDU  TAM ZPRAVIDLA  ZA  ÍNÝM CÍLEM, NEŽ  SHÁNĚT  MLSOTY.  JSEM   TLUSTÁ  DOST  , TAKŽE  RADĚJI  VYDRŽÍM A   ODEPŘU  SI  TUHLE   DOBRŮTKU  A  KALORICKOU  BOMBU  TAKY. OBČAY  SI SIC  KOUPÍM TYČINKU JEN TAK PRO  CHUŤ A  PŘÍMO LABUŽNICKY  SI  JI  VYCHUTNÁVÁM  A PO OUSÍČKÁCH  NECHÁVÁM  ROZPLÝVAT  NA  JAZYKU. PAMATUJU  SI  DOBŘE  DOBY, KDY  JSEM BYLA  MALÁ  HOLKA  A   CHALVA  BYLA  K MÁNÍ V KAŽDIČKÉ  CUKRÁRNĚ. MLSALA  JSEM JI  RÁDA A  NEBYLA  MI  ODPÍRÁNA  NIKÝM, JAKO  BONBÓNY. PŘÍMO  MI  BYLA   AKO  NEDOCHŮDČETI A  HUBEŃOURKOVI  VYCHRTLÉMU  DOPORUČOVÁNA. A  PODÍVEJ  SE  NA  FOTKY  ZE  SRAZŮ.  BABIČCE  BY  OČI V Z  DŮLKŮ   ÚŽASEM VYPADLY, KDYBY   JEN KOUTKEM  OKA ZAHLÍDLA, CO  Z  TÉ   NESKUTEČNĚ  VYCHRTLÉ  A   NOHATÉ  HOLKY  VYROSTLO  ZA  PÁR  LET.

zana 18.2.2008 19:03

díky Possum

zkusím pohledat v těch správných krámech.

Hana W 18.2.2008 19:03

Re: Re: YGA,

Teda jo, to ty fakt delas?

Hana W 18.2.2008 19:00

Re: Re: Chalva nebo halva?

No, to bude asi tim, ze "h" na zacatku slova jde dost tezko vyslovit. Fakt, zkuste si to, a ucitite, jak se hlasove ustroji namaha. Asi jako treba "v" na zacatky slova - proto to lemplujem na "fsichni."

Hana W 18.2.2008 18:53

Re: Re: Re: chalva nebo halva?

No, ti Rusove to "H" fakt neumi. Kdyz jsem byla davno tomu na stazi v Moskve, tak mi rikala Gana nebo i Ganocka a vobcas Chanocka. naopak Ukrajinci zas "H" preferujou, takze Gogol je u nich Hohol a - nepletu-li se, Hohol byl Ukrajinec.

Hana W 18.2.2008 18:49

Re: Re: otazecka

Taky nejsem Possum :-D:-D, a nechci ji do toho kafrovat, ale z vlastni zkusenosti s obouma vyrobkama muzu rict, ze kuskus se krasne micha skoro se vsim. Narozdil od bulguru je mekci - taky se nemusi moc varit, vlastne jenom prolejt horkou vodou a nechat nabobtnat. Tim ze je mekci, a asi poreznejsi, tak vic nasava chute. Jak pravil Terra, jidlo asi bude jine, ale nemene dobre. To je dalsi oblibena surovina u nas  doma- je to rychly. Vcera jsem uvarila chili con carne volne podle Chili Julie blogu ( s cokoladou a troskou skorice a palivejma paprickama) a dosla ryze, tak jsem k tomu soupla kuskus a hned bylo multi kulti jidlo.

Ja jsem na ten bulgur nejvic zvykla ve forme stredovychodniho salatu a mentalne si ho tudiz spojuju spis s citronovou-petrzelovou chuti a ten kuskus se mi zas vybavuje s omackama. Ale schvalne pujdu zkusit udelat salat z kuskusu. Ja ani zas tak moc nejim, mne zajima ten proces a kreativita. A ze to chutna okoli.

VěraZ 18.2.2008 18:45

Re: mňam, possum,

Tady jsou knedlíky

http://manek.bloguje.cz/501986-houskovy-knedlik-z-mikrovlnky.php

VěraZ 18.2.2008 18:34

Re: Chalva nebo halva?

Zajímavé je, že ačkoli spisovně mluvící Rus neřekne hlásku "h" a ani jí neumí ve slově vyslovit, tak kupodivu v souhlasném slově "aha" jí vysloví naprosto čistě a jasně.

Dokonce je i vtip, kdy otec opravuje syna, že mluví "něku'lturno" a syn se ho ptá:"Pápa a ty ku'lturnyj čelověk?". A otec odpoví :"Aha"!

baty 18.2.2008 18:33

mňam, possum,

zaběhla jsem na tvé kuchařské stránky a myslím, že budu vlnit, akorát ty knedlíky jsem nenašla, ty byly asi tady někde, že?Neví někdo, kdy tak přibližně?

vampir 18.2.2008 18:29

Re: Chalva nebo halva?

Neni to taky ze Svejka? Zli Moskoviti, dobrodeji(minil Svejka)...

Terro, takove  prisady mam vzdy doma, vcetne koreni. Az na ten burgul, tak zkusim z kusku. Vzdyt je to taky z psenice.Tak  mazu k plotne.

terra 18.2.2008 18:11

Re: Chalva nebo halva?

Ale to je opravdu specialita "podmoskevské oblasti" Jakube, a spisovně to není ani omylem :-D

Jakub S. 18.2.2008 17:58

Chalva nebo halva?

Jo. A Gášek. NAŠ komissár. Zajímavé je, že zrovna ve středoruském dialektu vč. Moskvičů nejenom že říkají h, ale nahrazujou jím většinou i spisovné g. Ale Chítľer a Gášik - nu vót: aní užé ták privýkli...

A v Brně znám jednoho vynikajícího malíře a ilustrátora Halvu.

terra 18.2.2008 17:56

Re: otazecka

:-DNejsem sice possum, ale hádal bych, že bulgur (vlastně obilná lámanka) se bude chovat jinak než kuskus (svého druhu těstovina) a vznikne jiné jídlo. Nejspíš taky dobré, ale jiné. Ta záměna masa je spíš otázkou vkusu nebo dostupnosti, pokud můžu soudit třeba podle marockých "tajinů" (tažinů)...

terra 18.2.2008 17:54

Re: Re: Re: chalva nebo halva?

Já mám, milý vampírku, dojem, že halva (či chalva) je specialitou zrovna toho středomořského národa, s jehož příslušníkem mluvíš:-D. Totéž co ten Turek ti bude s klidným svědomím tvrdit i Bulhar, Ukrajinec, Rus, Palestinec, Řek, Tunisan... Jsou v tom drobné místní rozdíly, ale opravdu jen drobné - první chalva, kterou jsem kdy jedl, byla slunečnicová, přírodní - a ruská... Hláska "H" je pro Rusy prakticky nevyslovitelná (ne pro Ukrajince!).

vampir 18.2.2008 17:52

otazecka

possum, zdravim do Klokanie,ale nevim ,zda tady jeste nakouknes, ty recepty vypadaji  moc slibne, mohu pouzit misto burghulu cousscous, to jehneci bych nahradila hovezim. Nebo to neni pak  ono?

vampir 18.2.2008 17:20

Re: Re: chalva nebo halva?

dik, on sice tvrdil, ze je to typicka turecka specialita, i kdyz jsem vedela, ze  v Recku taky maji, tak jsem si to radeji nechala pro sebe. Ale ze taky Rusove, to je zajimave.A s tim h mas pravdu, nedavno byl v televizi nejaky diplomat z byvaleho Sovetskeho svazu a i kdyz mluvil dobre nemecky,tak furt rikal Chitler.

terra 18.2.2008 16:38

Re: YGO, TVŮJ NÁPAD MNE PŘIMĚL K VARIACÍM NA ZMĚNU JMÉNA MLSOTNÍKU, KTERÁ BY MU V PŘÍPADĚ TOHO KVOKÁNÍ PŘÍSLUŠELA

CHALVA V MNOŽSZVÍ VĚTŠÍM NEŽ MALÉM SE DÁ KOUPIT V PRAZE LECKDE - TA CUKRÁRNA VEDLE LABUTĚ, PRODEJNA FARAH V MYSLÍKOVĚ ULICI (KOUSEK OD MÁNESA), MAROCKÉ BISTRO "CHEZ AMIS" V LAZARSKÉ, NĚKTERÉ ČAJOVNY - JENŽE TO JE PRAHA, A PLZEŇ TAKHLE ZMAPOVANOU NEMÁM...

terra 18.2.2008 16:34

Re: chalva nebo halva?

Vampire - to je zajímavé, ale názvy chalva i halva jsou správně oba, rozhoduje místo původu této vynikající cukrovinky (např. Rusové sice mají halvu, ale nemají "H" - tak je to chalva:-D). A pokud jde o ta jména, tak Hájek je taky ryze české jméno, a Salma Hayek nemá s českou kotlinou vůbec nic společného. Prostě zajímavá náhoda...Zdravím a přeju krásný den.

vampir 18.2.2008 16:05

chalva nebo halva?

Vzdycky jsem si myslela, ze Marvan a Halva jsou ceska jmena. Nedavno  jsem  nakupovala  v  kramu, majitel Turek ,  jmenuje  se Marvan a prodava halvu(tak to ma napsane na ceduli).

Hana W 18.2.2008 15:58

Re: Ahoj Hanko,

Ano, myslela jsem Mankuv restaurant. S tim horkem to chapu- leto u nas muze byt take dost brutalni, teploty nejsou stabilne tak vysoke jak nekdy u vas, ale kombinovane s prisernym dusnem. Ale ja zas na druhou stranu povazuju obcasne stani u plotny za formu relaxace - zejmena, kdyz jsme mame v praci velky shon a pak se to dokoncil, tak jsem schopna prostat u plotny pulku vikendu a vymejslet si jidla nebo je aspon vyhledavat. Proste presaltuju na neco uplne jineho. Mam tu stranku zalozenou a budu se k ni uchylovat. fakt jsem byla inspirovana.

Zuzka 18.2.2008 15:15

Re: YGA,

Possum, díky moc. Já mám zrní ráda v jakékoliv podobě. A co neseženu, to si vypěstuju nebo vyrobím (jako melasu z cukrové řepy - vím, že třtinová je lepčí - podle vzoru hepčí! - ale mě stačí i ta).

Ejška 18.2.2008 14:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lidi

Domácí výroba chalvy je na Internetu k mání, ale je to pouze náhražka za několik druhů orientálních cukrovinek dohromady:-Dnejchutnější jsou originály;-D;-D;-D

MaRi 18.2.2008 13:36

Re: Ahoj Hanko,

umí vařit i ty nejjednodušší mikrovlnky? Já ji zatím používám jen k ohřívání a trochu mě to mrzí.