16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zelený salát jako příloha

V naší domácí kuchyni si zelené a zeleninové saláty našly svoje pevné místo zvlášť v létě, kdy nám rostou na zahradě tak rychle, že je nestačíme konzumovat. Zeleninový salát je jídlo úžasné a každý se na něm může vyřádit podle své fantazie a nabídky lednice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
iva.hu 14.8.2006 16:37

ODSTŘEDIVKA NA SALÁT

  odstředivku  vyrobíme z utěrky - nejlépe čisté. salát vložit, z utěrky raneček a svižně točit

madla 6.7.2006 18:16

Re: U MNĚ ZEMĚPISNÉ ZNALOSTI NEJSOU NIC MOC , A

LENKO,PROMIŇ, JE TO V PRAZE, MOC SE OMLOUVÁM. ALE JÁ NEMÁM POCIT, ŽE BY NEBYL K DOSTÁNÍ ŠPEK, NEVÍM, JAK JINDE, ALE BĚŽNĚ HO VIDÍM A KUPUJU V PRAZE, ÚSTÍ N/L, PLZNI, TACHOVĚ.JE ALE PRAVDOU, ŽE TEN Z MASNY NA CHODOVĚ JE OPRAVDU ŠPEK ŠPEKOVATEJ. aLE SKORO STEJNĚ KVALITNÍ JE ŠPEK TAM, KDE PRODÁVAJÍ  UZENINY Z DAVLE.

Kardiak 6.7.2006 14:37

Re: U MNĚ ZEMĚPISNÉ ZNALOSTI NEJSOU NIC MOC , A

TAK TO BYCH VĚDĚL.PRAHA ,CESTOU K JIŽNÍMU MĚSTU.TO MÁŠ Z DOMAŽLIC OPRAVDU Z RUKY:-(:-/

LENKA S. 5.7.2006 22:39

U MNĚ ZEMĚPISNÉ ZNALOSTI NEJSOU NIC MOC , A

PROTO SE PTÁM, VE KTERÉM ŽE MĚSTĚ  SE NACHÁZÍ TA BÁJEČNÁ PRODEJNA SE STAROČESKÝM  ŠPEKEM? JSEM AŽ OD DOMAŽLIC, TAKŽE JE TO PRO MNE PATRNĚ NEDOSAŽITELNÉ A O ŠPEKU SI TEDY MOHU NECHAT JEN ZDÁT. DÍKY  ALE PŘESTO ZA ODPOVĚĎ.

madla 5.7.2006 19:18

taky jeden salát

Pro dny, jako je ten dnešní, vedro a vedro, pomyšlení na knedlo-zelo způsobuje mrazení, pak nastupuje náš salát, který zasytí i největší hladovce. Dokonce i náš zeť, který ze zásady nejí zeleninu, neb zelené je podle něj jedovaté, ho sní nejmíň tři polévkové misky. Tak jdeme na to: papriky, rajčata, okurku, cibulku, jakýkoli salát (ledový, dubáček, rukolu atd.), dále podle zásob a chutí (avokádo a další). To vše nakrájíme a natrháme na kostky, plátky, kousky, tak jak jsme zvyklí (my na středně drobno). Osolíme, opepříme, předáme synečkovi, který rukou umělce dotvoří, protože má vzácný smysl "přiměřeně" obylinkovat (dobromysl,tymiánek,mateřídoušku,koriandr a případné další), zakápnout olejem a octem, promíchat a po poradě s tatíkem vyhlásit salát  za hotový, má-li být co příloha k nějakému masu, nebo do něj přidat ještě natvrdo vařená vejce a nějakou uzeninu, kterou má rodina ráda. Opět se nabízejí dvě možnosti: buď nechat tak, nebo přidat majolku. U této varianty ale pozor: musí se jíst rychle, uzenina s majolkou jsou v těchto vedrech dosti vražedná kombinace, takže z lednice vyndat jen na tu krátkou dobu potřebnou k nandání jednotlivých porcí a zásadně nenechávat zbytky na zítra. A v žádném případě nepřidávat vodu, takže olej nebo ocet neředit! A zcela samozřejmě předpokládám, že si každý přizpůsobí chuť tomu, na co je zvyklý a přiměřeně užije octa podle toho, jestli bude přidávat zmíněnou uzeninu a majolku. Tip na špek: u Chodovské tvrze, autobus 213 z Opatova, je masna, kde prodávají krásný, vysoký,  měkký a mazlavý Staročeský špek. Nádhera. Vychlazený, na plátky nakrájený, s čerstvým chlebem a zelenou cibulkou, tím léčíme i nachlazení. A když jsme zdraví, tak ho na silnější plátky nakrájený opékáme na ohni místo buřtů. Tak dobrou chuť.

possum 5.7.2006 17:17

Re: Re: Re: Dotaz ohledně kytiček

Tak se slivovici tu problemy nedelaji. Jinak, jidlo sem, krome oplatku a cokolady a bonbonu(original zabalene) nesmi. A zkouset to nestoji za tu silenou pokutu za to. Jsou tu vsak jugosi, madari, polaci a nemci reznici (byl i cech, uz neni, dovolil si, darebak, umrit), kteri delaji celkem dobre vyrobky. Ja myslim, ze kdyby jsi se trosku rozhlidla, ze treba taky neco najdes. O kterou cast USA se jedna???

Kardiak 4.7.2006 19:05

Re: Dotaz ohledně kytiček

Pokud nelítají,tak to bude sviluška. http://forum.living.cz/read.php?155,1181138 Tady na to něco radí.Pokud poletují,mohla by to být molice  To je taky pěkný prevít.Tohle snad zabírá. http://www.zahradkari.cz/agrobio/ab_bio.htm

Hana Williamson 4.7.2006 18:30

Re: Re: Dotaz ohledně kytiček

Possum: Taky jsem tady basnila pred nekolika hodinami o speku a jeho nedostupnosti. A jak zivot tropi nahody, stavil  se pote u nas mladsi kolega, co stravil 4 roky v Cesku a ma manzelku nekde na jih od Brna. Rodina ji posila pravidelne domaci slivovici v zavoskovanych flaskach od koly. A rikal, ze v zime posilaji letecky i spek, zabaleny v ruznych foliich a ziplocks, aby ta vune postovni a bezpecnostni urady nematla. Doposavad vzdycky doslo a jeste nebyla vyhlasena celonarodni zdravotni ohrozeni. Nevim, jak se vraci do Australie, ale jet z Evropy k nam, tak nejvic otravujou pracovnici federalniho zemedelskeho uradu. Kontrolujou sejry a salamy - to sem bez inspekce nesmi. Takze budu muset zaktivizovat rodinu na zasilani speku - jen co se na obou kontinentech ochladi - aby mi to nezluklo.

Hana Williamson 4.7.2006 18:13

Re: Re: Re: salát se špekem - chvala monarchie

Tojefuku: Ony ty babicky nemusely byt nutne talianky - zily anebo jeste mely v kolektivni pameti rakousko-uherskou monarchii, kde diverzita byla podstatne vetsi. Od Slezska pres severni Italii, Balkan a Madarsko, to musel byt festival kultur a chuti. Fascinuje mne kucharka Magdaleny Rettigove. Ackoliv v narodnim povedomi je "vraz do toho 12 vajec", predpisy byly pro velke mnozstvi lidi.Ale uplne jsem vedle z prisad - tam bylo tolik koreni a bylinek. Ve srovnani se Sandtnerovou - nejlepsi na peceni - chudak Rettigova by musela plakat, kdyz by si cetla, ze na veprovou kytu dame 5 kulicek cerneho pepre, atd. A to jeste mela recepty na veci jako ustrice.

I kdyz musim priznat, ze moje babicka z tatovy strany byla krapet smrncla Italii. Zjevne silny to gen, protoze v tehle casti rodiny se mluvi rukama a jeden pres druheho a nahlas - vcetne mne, zejmena, mam-li pravdu. Obcas, kdyz jsem u soudu, tak si rikam, nemela bych tema rukama tolik mavat, ale nejak to ze mne nejde a teprve, az uvolnim ruce, tak se rozjedu.

nemej psotnik, Tojefuku! Ja mam 4-denni vikend zasveceny serioznimu uklizeni a peci o pozemek, coz mne navecer tak uonda, ze brzy zaspim a pak se probudim nad ranem - tudiz ty predchozi vzkazy odeslane nad emerickym ranem. A bude se grilovat , i kdyz ma byt 40 ve stinu, protoze nezavislost se slavi pecenim masa.

possum 4.7.2006 16:28

Re: Dotaz ohledně kytiček

Tak zahradnik moc velkej nejsu, ale asi je to nejakej pavouk, no msice pribuzna pavoukum. Co ja vim cesky? V kazdem pripade, podle toho co je to za kytku, silny sprej vody, aby se to smylo. Nebo normalni insecticidal sprej. Taky cesnekovy olej pomaha na ruznou havet.

V kazdem pripade ti dekuju za salat se spekem. Mama ho delavala. Hmmm, ted uz ho nedela, nevim proc. Mit doma spek, tak jdu delat ten salat hned ted o pul 1 rano. ;-P

Lucka 4.7.2006 16:14

Díky, Kačere!

Nějak tak jsem to nakonec udělala.. Já vlastně pořádně ani nevím, jak má ta nádivka chutnat:-/ My jí doma vůbec neděláme.. Jednou jsem měla nadívané kuře u kamarádky - zbytek nádivky uplácala do koulí a obložila tím kuře.. Bylo to výborné, protože ty kouličky byly úžasně křupavé;-P Ale jinak si už na chuť nevzpomínám.. Ale nakonec jsem to postavila před bráchu (ten jen tak něco do pusy nevezme) a on to s nedůvěřivým výrazem ochutnal a snědl celou porci;-D Takže to asi není tak zlé (jen jsem to asi trochu přehnala s pepřem). Večer přijede tatík ze služebky a ten vynese konečný ortel;-P

Kačer 4.7.2006 15:41

Re: Haló, prosím, je tu někde JoVo?

Někdo říkal že JoVo brouzdá po Brdech! Já bych to dopékala pomalu, pokud je to zezhora zlaté a kdyžtak to ochutnej, jestli ten střed už je?

LENKA S. 4.7.2006 14:58

Re: Re: Re: Domácí jablečný ocet,

JÁ TO VÍM, ALE DOSTALA JSEM SE SEM POZDĚ, TAKŽE MOU ODPOVĚĎ UŽ ASI NIKDO NEPŘEČTE. POKUD CHCEŠ, TOJEFUKU, ODE MNE RECEPT NA JABLEČNÝ  OCET, NAPIŠ MI NA  lenka53@centrum.cz  A JÁ TI HO POŠLU.  NENÍ TAM ŽÁDNÁ CHEMIE. NAPÍŠU SI HO RADĚJI  DO DKUMENTŮ, KDYBY MĚL ZÁJEM I JINÝ ZVÍŘETNÍK, ABYCH TO NEMUSELA DOKOLEČKA PSÁT. HEZKOU DOVOLENOU.

Kačer 4.7.2006 14:52

Dotaz ohledně kytiček

Umírá mi jedna kytka, nevíte náhodou co s ní může být? Schne mi, jsou na ni takový pavučinky a když jsem se koukla zblízka tak se to po ní hemží takovejma bílejma mrňavejma tečkama! :-( Asi ji zachvilku vyhodím, protože mám strach, že to je nakažlivý...

Lucka 4.7.2006 14:50

Haló, prosím, je tu někde JoVo?

Po tom, co jsem četla pozitivní ohlasy na Kuře zapečené v nádivce, jsem se rozhodla to taky vyzkoušet.. Problém je, že u nás se nádivka téměř nedělá (naše rodinka tomu nikdy nepřišla na chuť), takže jsem v tomto ohledu začátečník. Jsem teď ve fázi zapékání v misce v troubě - krásně to voní, zvenku je to zlaťoučké, ale pořád je ta nádivka uprostřed mazlavá.. tak nevím, jestli je syrová, nebo to tak má být...;-( Poraďte mi někdo, prosím!

tojefuk 4.7.2006 14:36

ještě 15 minut a končím!

I pražáci můžou vědět, co je dobrý, terro! Ten můj jablečný ocet by sis do sodovky určitě nedal, když víš, jak má vonět!

JoVo šmejdí po Brdech a prošvihl krásnou šanci nacpat do hlávkovýho salátu se špekem cukety! 

tojefuk 4.7.2006 14:25

Re: Re: Re: Re: Re: Krapet mimo

Mladej zatím neříkal, že mu chybí nějakej prst! ;-)A to sekám zadní špičkou sekery. S nožem a paličkou ( kladívkem - co je po ruce ) to je ještě bezpečnější! Když to nemá v rukách úplný .....!

tojefuk 4.7.2006 14:20

Re: Re: Domácí jablečný ocet,

Terro, nemám tušení, jak se dělá jakýkoli ocet! Víno někdy zoctovatí, daly by se s ním trávit myši, kdyby to chtěly pít! Tak mne to jen tak napadlo! Říká ti něco Nicolo Giamo Picasso?

tojefuk 4.7.2006 14:18

Re: Re: Re: Se špekem po čínsku

Nedá se namazat - proto bylo zelí překrájené, aby šlo na chleba třeba jen rozhrnout! Netrvám na mazlavosti inzerované v televizi - jak se cosi krásně roztírá. Šlo by vysloveně o hrubší pomazánku - třeba jako tvaroh se syrovou cibulí, aby se k tomu chleba nemusel přikusovat! Někdy to zkusím, uvidíme!

dalmatin 4.7.2006 14:07

Re: Re: Re: Re: Krapet mimo

Stále zmrzlé kousky sypeš do sáčku i s odseklými prsty nebo ty zamrazíš zvlášť?

terra 4.7.2006 13:47

Re: Domácí jablečný ocet,

Ne, to už by asi bylo k nepití. Pokud vím, dělá se zkvašením nadrcených nebo nahrubo strouhaných celých jablek, ale kolik ovoce, kolik vody a případně cukru (mám dojem, že se přidávat nemusí), netuším. U nás jablka nikdy nezbydou a do octa je mi jich líto - je to snad moje nejoblíbenější ovoce.

tojefuk 4.7.2006 13:44

Re: Re: Re: Krapet mimo

Hano W, a je to tady! Zapomněl jsem na bazalku! Mišung vypadá pěkně, kvůli mladýmu nesmí být ostrý - to by zamítl! Dobývání ze zmrazeného bloku - pořádám tuto kratochvíli každých 14 dnů, když sekám koupený mrazený špenát rybičkám. Mrazený kopřivy si nakostičkuju před zmrazením. Je dobrý, když jsou u sekání bloku dva lidi. Jeden drží se stran blok, druhý pevnější nůž, nůž nasadí do poloviny bloku a paličkou praští do nože. Držitel bloku dá pozor, aby kousky nelítaly okolo, nachystá další kus a furt dokola, dokud není nakouskováno. Stále zmrzlé kousky nasypu do sáčku a do mrazáku, půjdou oddělit rukama. 

terra 4.7.2006 13:37

Re: Re: Jéjda:-)

Možná vás zklamu, ale myslím, že salát se špekem neznají jen na Moravě. Já su přes pět generací pražák jako poleno a dělali jsme ho doma, co se pamatuju. Mňam!!

terra 4.7.2006 13:34

Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Dobrý den, obávám se, Tojefuku, že bylo cosi shnilého ve státě dánském:-(. Jablečný ocet má sice specifickou chuť, ale určitě ne shnilou... Občas si ho ve dnech, jako je ten dnešní, přidávám pár kapek do sodovky s ledem, podobně jako citron nebo limetku.

Hana Williamson 4.7.2006 13:22

Re: Re: Krapet mimo

No, takhle presne jsem to pojala. Dostali jsme od znamych tasku nadhernych broskvi - relativne male, ale intenzivne sladke, stavnate a  aromaticke. Vetsinu snist, neco zamrazit a pak to slo na buchtu, na jemne platky a prosypane boruvkama. Ty zas byly od sousedu - je to takova zahradni varianta - velky jak emerika. Dali nam toho cely kybl. Ja zas rozdavam bylinky - bazalku, petrzelky, tymianky, medunku, oregano (dobromysl?? - to se mi nadherne rozplevevilo presne na miste, kde jsem to chtela rozplevelit - nic moc tam nerostlo) a rajcata. A kytky.

Pro bylinkare: Uz leta delam takovej misung - perfektni na grilovani nebo peceni. Sebrat co zahradka da - nejvetsi podil bazalky, dost petrzele, neco dobromyslu (maloucko), zelenou cibulku, aby to melo grady, pripadne neco stredne ostrych papricek (dle chuti a netreba), krapet rozmaryny (opet dle chuti a netreba, ale nezaskodi), cesnek co srdce raci, olivovy olej, citronovou stavu. Soupnout do mixeru. Chce to pomer mezi olejem a citronovou stavou, aby se to dobre spojilo. perfektni na nalozeni masa pres noc, nez se ogriluje. Jde i pouzit na peceni anebo delat rybu nebo tenke platky kurete/veproveho jen tak zvolna na panvicce. Smes jde krasne zamrazit - v baliccich na jedno pouziti (jednou jsem spechala a zamrazila tak asi pul litru a dobyvat ze zamrazeneho bloku jen to, co potrebuju je naprosta frustrace). Je to dobry i v zime, aby si clovek pripomel vune leta. A tohle budeme mit dnes, protoze je den nezavislosti a volno a nezavislost se slavi grilovanim.

RenataE 4.7.2006 13:10

Re: Re: Se špekem po čínsku

Mazat se to nedá, zelí se nesmí udusit! A v sojovce to nesmí plavat, dát jí je tolik, aby zlehka ulpěla na zelí.

tojefuk 4.7.2006 13:04

Re: salát se špekem

Hanča, HanaW, YGA! Až si všimnete, že už umím používat klávesnici a neplíst si písmenka, dejte prosím vědět!

tojefuk 4.7.2006 12:59

Re: Se špekem po čínsku

RenatoE, mám hlad, tudíž se mnou mlátí inspirace! Nebo mlsná, musím se podívat! Co tak nudličky zelí překrájet, udělat toho víc, až to vystydne, namazat na chleba! Rajčata, papriky plněné zelím......

tojefuk 4.7.2006 12:53

Re: Re: salát se špekem

HanoW, já už jsem se bál, že mám psotník, a ony zatím do mne šťouchají tvoje pozdravy! Děkuju! Petrželka - i ta zelňačka s petrželkou jinak voní! Dávám vždycky jen čerstvou na talíř, ona se ve vřelé polívce krásně rozleží! Nebo zmrazenou - to je fuk! Nejen petrželku, skoro do všeho vrazím tymián, dobromysl ( proč se dobromysli říká oregano? Koření našich babiček, že by babičky byly taliánky? ) je to pro mne tak samozřejmé, že se o nich ani nezmiňuju! Kdosi kdysi řekl, že kuchař bez petrželky si nezaslouží název kuchař. Za kuchaře se nepovažuju, ale souhlasím s tím! 

Hana Williamson 4.7.2006 12:39

Re: salát se špekem

No prave Tojefuku: Takhle nevhodne se to patlalo u nas doma - ten ztuhly tuk ve sladkokysele vode. To fakt plavalo. Obcas se udelala i takova krusticka na ty limonade. Maminka moje byla dotcena loni na podzim, kdyz tady byla na kazdorocni pouti a nejak jsem se nevhodne zminila, ze ty vody by tam nemuselo bejvavat tolik. Ale  jinak se u nas varilo dobre.

A jeste Tojefuku, neb se ti vyskytuje petrzelka v rade jidel, tak, kdyz vybehnu na zahradku natrhat petrzelku (coz se kona velmi casto) tak zdravim Tojefuka na dalku.