MLSOTNÍK: Zelený salát jako příloha
Buď si připravit salát malý, jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo ho obohatit o kousky pečeného masa, rozpečený kozí sýr, lososa nebo krevety a rázem je z přílohy jídlo hlavní.
Saláty okurkový, rajčatový a šopský jsou všeobecně známé a dnes už je nabízejí jako přílohu skoro všechny restaurace. Dostat ale jako přílohu nebo předkrm dobrý salát zelený - o zálivce nemluvě - bývá ještě stále potíž.
Salát VERDE
Salát smíchaný (nemusí být, vynikající samotný hlávkový stačí) z různých druhů salátů zelených: klasického hlávkového nebo salátu ledového, dubáčku, polníčku, rucoly (tu nám ale pokaždé až na kostřičku ožere mrcha brouček řepčík), je skvělou letní přílohou skoro ke všem jídlům, snad vyjma jahodových nebo švestkových knedlíků.
Salát by po umytí měl být zase usušen. K tomuto účelu je nejlepším kuchyňským pomocníkem salátová odstředivka, když není po ruce - na chalupu jí s sebou netaháme, listy pořádně od vody oklepat. Pokud je dost času listy nekrájet, ale ručně natrhat.
A základní zálivka:
2/3 dobrého olivového oleje
sůl
1/3 octa (nejlepší balsamico - čím starší tím lepší)
hořčice
******
Ostatní je na chuti experimentovat: trochu červeného nebo bílého vína, med nebo cukr, nasekané bylinky, bílý jogurt, vymačkaná šťáva z pomeranče…
Všechny ingredience vrazit do skleničky s víčkem, uzavřít a pěkně protřást (na fotce - speciální nádobka na přípravu zálivek s předepsanými ingrediencemi a měrkami) až se vše spojí v jedinou tekutinu. Zálivka by měla být spíš hustší, ale měla by téct a listy salátu jen potáhnout tenkým filmem. Zálivkou šetřit, jinak se chuť salátu samotného ztratí.
Dělat se dá v jakémkoli množství, uzavřená ve skleničce v lednici vydrží dlouhou dobu a nezkazí se. Bude vždy jiné chuti podle vložených přísad a octa jablečného, vinného, malinového. Místo octa můžeme pro octoodpůrce použít citrónovou šťávu… Zálivka může být ostrá po přidání hořčice francouzské dijonské, nebo jemná s hořčicí plnotučnou…
Zálivka vodová + vypečené špekové kostičky:
Vodu, obyčejný ocet, sůl a cukr smíchat v hrnečku. Nalít na připravený zelený salát a promíchat. Na drobné kostičky nakrájený špek vyškvařit až kousky zezlátnou a pustí tuk, který by v žádném zeleném salátu neměl chybět. Škvařící kostičky přelít i s tukem na salát. Listy nabodnout na vidličku a horký hrnec od špeku jimi vytřít, aby ani kousek nezůstal nazmar.
Dobrá zálivka dokáže ze salátu udělat mistrovské dílo a salátu tak můžou přijít na chuť i ti, kteří se jím jinak nedokázali - i při dobré vůli - nadchnout.