5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zelený salát jako příloha

V naší domácí kuchyni si zelené a zeleninové saláty našly svoje pevné místo zvlášť v létě, kdy nám rostou na zahradě tak rychle, že je nestačíme konzumovat. Zeleninový salát je jídlo úžasné a každý se na něm může vyřádit podle své fantazie a nabídky lednice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 4.7.2006 12:23

Domácí jablečný ocet,

to se nechá zkysnout jablečné víno? Kdyby se láhev dala otevřít v krámě, problém by asi nebyl.

tojefuk 4.7.2006 12:19

Re: Hezké recepty :-))

Tosco, zkus přidat - na kousek pro ochutnání - nakrájenou meduňku, rozmačkaný a vymáčený ( v zálivce ) tymián.

tojefuk 4.7.2006 12:15

Re: Krapet mimo

HanoW, v tý emerice máte ale problémy!;-) Nasekej nožem jakýkoli větší ovoce a posyp to jím! Tohle jsou recepty, jak přijatelně zlikvidovat drobné ovoce, když je ho moc! Naše babičky holt neměly mrazáky. A mámy taky ne!

Kaštan 4.7.2006 12:11

Re: salát se špekem

Přesně tak, salát by nikdy neměl v zálivce plovat! Ani v té francouzské, ani ve vodové. Salát se špíčkem je k dostání tady v Bavorsku a také v Raskousku. Bavorská verze ale byla se zálivkou z lehké majonézy. Vynikající do bylo také, ale já si to dala s bagetkou k večeři.

tosca 4.7.2006 12:10

Hezké recepty :-))

Mám však jeden problém. Moje drahá půle na zeleninu taky moc není (zelenina prý patří praseti a prase pak jemu ;-)), o zeleninových salátech nechtěl donedávna ani slyšet. Zato teď je jí. A finta je jednoduchá, nesmí v nich být ocet ani špek. Moje drahá polovička totiž nemá ráda mastné (co ho znám) a kyselé ve spojitosti se zeleninou (vyjímkou je kyselé zelí, které může v libovolném množství). Takže pokud chci, aby salát jedl i on, zálivka se skládá z trošičky soli, trochu více pepře, bylinek (bazalka, dobromysl ...) a trochy sójové omáčky (pravé, fermentovane, ne produktu chemické laboratoře). Ocet ani citrón tam být nesmí, jinak to jím sama :-)

tojefuk 4.7.2006 12:09

Re: salát se špekem

A pokapat česnekovým olejem se to taky dá!

Hana Williamson 4.7.2006 12:08

Krapet mimo

neni to o salatu, ale je to Mlsotnik. V Mlsotniku o buchtach a jinem podobnem nekdo poslal recept na piskot s drobnym ovocem a posypkou. Zaujal me mimo jine tim, ze se testo kratce predpece, aby ovucko zustavalo nahore.  Zkusila jsem a musim rict, ze je to vynikajici a na praci nenarocne. I kdyz nemam polohrubou mouku, docela slusne to jde michat s jemnou krupici a hladkou moukou pul na pul. Ovsem posteskla jsem si - recept nabada k rybizu nebo visnim. Rybiz se tady vubec nesezene. Cerstve tresne jo, ale bud nekde z Michiganu nebo ze zapadniho pobrezi - jako stat Washington nebo Oregon. Tuhle jsem videla libru za 8 dolaru, trochu se mi protocily panenky, ale nakonec jsem se rozsoupla. Ovsem misto knedlicku a bublaniny jsem je snedla jen tak. Dobry, ale nic jak tresinky pekne primo ze stromu - spravne zrale. Manzel dodnes vzpomina, jak asi pred 4 roky zkraje leta jsme byli u rodiny ve Strilkach na Morave a po vynikajicim obede otrhavali tresne ze stromu. To nikdy pred tim nevidel. Ale, abych neznela jak zapadly vlastenec - kazdy kraj ma to sve ono a cim vic kraju zname, o to jsme bohatsi. I co se toho jidla tyce.

tojefuk 4.7.2006 12:07

salát se špekem

Hanča, HanaW, ZGA - počítám, že se bavíme o hlávkovém salátu se špekem! Do nějaké směsi by ( možná ) byla škoda špeku - nezkoušel jsem to. Moravská specialita - taky nevím, ale jinde než na jižní půlce Moravy jsem to nepotkal. YGA - slunečnice snad, než ji nalouskám, mladej zblazne! Koupená loupaná - už jsem dvakrát koupil ztuchlou, zvenku to poznat nejde. Ani na krmítko nešla dát - ptactvo by nejspíš chcíplo! HanoW, salát pro špekovou zálivku nesmí ve vodové + ocet + sůl + cukr plavat! Udělej si vodovou zálivku, nalij na salát, zamíchej, ochutnej, když je ve tvé chuti, slej vodovou, aby salát byl jen mokrý, zalej špekem i s tukem. Po nalití do vodové horký tuk ztuhne a je to trochu divný, i když se to dá sníst. Příloha k knedlovejcům, bramkaši s cibulkou a petrželkou nebo pažitkou, i jen chleba se sádlem stačí, když zrovna škvařím - malý škvarky je potřeba trochu přisolit, jinak - všecko, co komu pasuje k salátu!

tosca 4.7.2006 12:04

Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Uritě byl zkažený.

Dobrý jablečný ocet má specifickou jemnou chuť i vůni, ale rozhodně z něj nejsou cítit shnilá jablka. Kyselý je, ale je jemnější, než "normální" ocet, chuť je i méně výrazná, než u octu vinného.

A domácí je vůbec nejlepší :-)

RenataE 4.7.2006 11:45

Se špekem po čínsku

Výborný teplý předkrm - bílé zelí (syrové) nakrájet na tenké nudličky, špek na malé kostičky. Na prudkém ohni nejlépe ve woku opéci špek do světle hněda, kostičky vyndat a dát stranou. Na vypečeném sádle orestovat zelí, jen aby trochu povolilo, ale uvnitř ještě křupalo. Sundat z ohně, vrátit špek, zakápnout sojovou omáčkou, promíchat, jíst teplé. Studené by to asi taky šlo, ale nikdy mi nezbylo.

Hana Williamson 4.7.2006 11:08

Re: Re: Jéjda:-)

Hanco, asi mas pravdu, i u nas doma v hanacke metropoli se tohle delalo, a za 10 letech v Cechach jsem to bezne nevidela. Dedecek byl cistokrevny Hanak a pokud se nepletu, tak jiny salat nepozrel. I kdyz spek absolutne miluju, tak tenhle salat mi nikdy moc nejel - spis mi prislo, ze je to cosi zeleneho plavajiciho v mastne limonade. Mozna to bylo tim, ze u nas doma to fakt plavalo. Ale, nechala jsem se inspirovat a zkusim. I kdyz nemam spek, ale dle Tojefuka zkusim bile od anglicke slaniny. Ale te vody bude podstatne mene.

Jezismarja, lidi, ja bych si dala spek!! To se tady nikde sezene. Ale zacala jsem se divat po internetu - treba nekde v Chicagu, mozna .... na zasilku. Moje rutina, kdyz prijedu do Ceska je, ze za prve snim cerstvy rohlik bohate namazany maslem, a pak uz se jen dorazim tenouckymi platky speku s cerstvym chlebem. Ne ze by tady na Jihu nemilovali veprovy a tucny. Dostane se tady koupit bezna tradicni ingredience, tzv. fatback, coz jsou kusy sadla, ale nasoleny a, v dobe moderni, je v tom jeste nejaka chemie. Nic moc.

Kačer 4.7.2006 10:28

saláty taky ráda

tenhle 100pro vyzkouším. Já miluji saláty s masem! Akorát ty rajčata nejím....

Hanča 4.7.2006 10:24

Re: Jéjda:-)

Myslím, že salát se špekovou zálivkou je moravská specialita (ale možná se pletu). Nicméně když můj tehdy ještě budoucí muž u nás poprvé dostal jako přílohu salát se špekem, koukal lehce vytřeštěně, protože se s ním v Čechách nikdy nesetkal. Ale zamiloval si jej a dává mu přednost před salátem octovaným.

dalmatin 4.7.2006 9:29

Jak jsem mohla zapomenout

na salát se slaninou, který připravoval můj strejda, se kterým jsme se o prázdninách dělili o vaření?! Co nejdřív to musím napravit, protože je to móóóc dobré. Ale jogurtové zálivky u nás nějak převážily.

Lída Š. 4.7.2006 9:08

Jéjda:-)

Zeleninové salátky můžu vždy, hodně a  klidně i k jahodovým knedlíkům;-D Ale salát se špekem? To slyším prvně!!Vyzkouším;-) Nicméně můj nejmilovanější salát je - všechno co mám: rajský, okurky, salát, kopr, papriky, ředkvičky, mladou cibulku atd. pokrájet a přelít zálivkou jogurt + bylinky;-P

YGA 4.7.2006 8:36

Zelený salát se špekem

je léty prověřená klasika. Mňam mňam - a k tomu jako hlavní jídlo knedlíky s vejcem. Jo, a pokud není dobrého domácího špeku, je moc dobré do salátu přidat na slunečnicovém oleji lehce opražená slunečnicová semínka . (Jak už jsem řekla kdysi - nepoužívám  olivový olej, bo mi nechutná - narozdíl od oliv.)

LENKA S. 4.7.2006 8:16

TOJEFUKU,

TEN OCET BYL ZKAŽENÝ OPRAVDU. JÁ SI DĚLÁM JABLEČNÝ OCET SAMA  A CHUTNÁ BÁJEČNĚ CELÉ RODINCE. VINNÝ OCET JE TAKY ALE DOBRÝ.

JoVo 4.7.2006 7:56

Zdravím také všechny Mlsotníky.

Dnes tady nebudu. Právě teď odjíždím do Brd, ale jen na jeden den. Takže hezký den „fšem“.:-):-):-)

tojefuk 4.7.2006 6:44

Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Špekové kostičky jsou v salátu výborné, pokud ovšem seženete kvalitní špek! Tím nemyslím přesolené tenké plátky chemicky uzeného vepřového sádla! Dá se s výhradami k trochu jiné chuti nahradit bílou částí anglické slaniny.

tojefuk 4.7.2006 6:41

Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Kaštan má pravdu, dobrá zálivka udělá z krmení pro býložravce jídlo pro lidi!

Můj problém - jablečný ocet! Loni jsem podlehl zkazkách o vyjímečných chuťových zážitcích spojených s jablečným octem. Zkazky nelhaly - mělo to chuť kyselých shnilých jablek, zážitek to byl mimořádný! A šel jsem dělat salát s octem vinným!    Má jablečný ocet takto chutnat, nebo byl zkažený? Prošlý nebyl!