16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zelený salát jako příloha

V naší domácí kuchyni si zelené a zeleninové saláty našly svoje pevné místo zvlášť v létě, kdy nám rostou na zahradě tak rychle, že je nestačíme konzumovat. Zeleninový salát je jídlo úžasné a každý se na něm může vyřádit podle své fantazie a nabídky lednice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 4.7.2006 12:53

Re: Re: salát se špekem

HanoW, já už jsem se bál, že mám psotník, a ony zatím do mne šťouchají tvoje pozdravy! Děkuju! Petrželka - i ta zelňačka s petrželkou jinak voní! Dávám vždycky jen čerstvou na talíř, ona se ve vřelé polívce krásně rozleží! Nebo zmrazenou - to je fuk! Nejen petrželku, skoro do všeho vrazím tymián, dobromysl ( proč se dobromysli říká oregano? Koření našich babiček, že by babičky byly taliánky? ) je to pro mne tak samozřejmé, že se o nich ani nezmiňuju! Kdosi kdysi řekl, že kuchař bez petrželky si nezaslouží název kuchař. Za kuchaře se nepovažuju, ale souhlasím s tím! 

Hana Williamson 4.7.2006 18:13

Re: Re: Re: salát se špekem - chvala monarchie

Tojefuku: Ony ty babicky nemusely byt nutne talianky - zily anebo jeste mely v kolektivni pameti rakousko-uherskou monarchii, kde diverzita byla podstatne vetsi. Od Slezska pres severni Italii, Balkan a Madarsko, to musel byt festival kultur a chuti. Fascinuje mne kucharka Magdaleny Rettigove. Ackoliv v narodnim povedomi je "vraz do toho 12 vajec", predpisy byly pro velke mnozstvi lidi.Ale uplne jsem vedle z prisad - tam bylo tolik koreni a bylinek. Ve srovnani se Sandtnerovou - nejlepsi na peceni - chudak Rettigova by musela plakat, kdyz by si cetla, ze na veprovou kytu dame 5 kulicek cerneho pepre, atd. A to jeste mela recepty na veci jako ustrice.

I kdyz musim priznat, ze moje babicka z tatovy strany byla krapet smrncla Italii. Zjevne silny to gen, protoze v tehle casti rodiny se mluvi rukama a jeden pres druheho a nahlas - vcetne mne, zejmena, mam-li pravdu. Obcas, kdyz jsem u soudu, tak si rikam, nemela bych tema rukama tolik mavat, ale nejak to ze mne nejde a teprve, az uvolnim ruce, tak se rozjedu.

nemej psotnik, Tojefuku! Ja mam 4-denni vikend zasveceny serioznimu uklizeni a peci o pozemek, coz mne navecer tak uonda, ze brzy zaspim a pak se probudim nad ranem - tudiz ty predchozi vzkazy odeslane nad emerickym ranem. A bude se grilovat , i kdyz ma byt 40 ve stinu, protoze nezavislost se slavi pecenim masa.

tojefuk 4.7.2006 13:04

Re: salát se špekem

Hanča, HanaW, YGA! Až si všimnete, že už umím používat klávesnici a neplíst si písmenka, dejte prosím vědět!

RenataE 4.7.2006 11:45

Se špekem po čínsku

Výborný teplý předkrm - bílé zelí (syrové) nakrájet na tenké nudličky, špek na malé kostičky. Na prudkém ohni nejlépe ve woku opéci špek do světle hněda, kostičky vyndat a dát stranou. Na vypečeném sádle orestovat zelí, jen aby trochu povolilo, ale uvnitř ještě křupalo. Sundat z ohně, vrátit špek, zakápnout sojovou omáčkou, promíchat, jíst teplé. Studené by to asi taky šlo, ale nikdy mi nezbylo.

tojefuk 4.7.2006 12:59

Re: Se špekem po čínsku

RenatoE, mám hlad, tudíž se mnou mlátí inspirace! Nebo mlsná, musím se podívat! Co tak nudličky zelí překrájet, udělat toho víc, až to vystydne, namazat na chleba! Rajčata, papriky plněné zelím......

RenataE 4.7.2006 13:10

Re: Re: Se špekem po čínsku

Mazat se to nedá, zelí se nesmí udusit! A v sojovce to nesmí plavat, dát jí je tolik, aby zlehka ulpěla na zelí.

tojefuk 4.7.2006 14:18

Re: Re: Re: Se špekem po čínsku

Nedá se namazat - proto bylo zelí překrájené, aby šlo na chleba třeba jen rozhrnout! Netrvám na mazlavosti inzerované v televizi - jak se cosi krásně roztírá. Šlo by vysloveně o hrubší pomazánku - třeba jako tvaroh se syrovou cibulí, aby se k tomu chleba nemusel přikusovat! Někdy to zkusím, uvidíme!

Kačer 4.7.2006 10:28

saláty taky ráda

tenhle 100pro vyzkouším. Já miluji saláty s masem! Akorát ty rajčata nejím....

dalmatin 4.7.2006 9:29

Jak jsem mohla zapomenout

na salát se slaninou, který připravoval můj strejda, se kterým jsme se o prázdninách dělili o vaření?! Co nejdřív to musím napravit, protože je to móóóc dobré. Ale jogurtové zálivky u nás nějak převážily.

Lída Š. 4.7.2006 9:08

Jéjda:-)

Zeleninové salátky můžu vždy, hodně a  klidně i k jahodovým knedlíkům;-D Ale salát se špekem? To slyším prvně!!Vyzkouším;-) Nicméně můj nejmilovanější salát je - všechno co mám: rajský, okurky, salát, kopr, papriky, ředkvičky, mladou cibulku atd. pokrájet a přelít zálivkou jogurt + bylinky;-P

Hanča 4.7.2006 10:24

Re: Jéjda:-)

Myslím, že salát se špekovou zálivkou je moravská specialita (ale možná se pletu). Nicméně když můj tehdy ještě budoucí muž u nás poprvé dostal jako přílohu salát se špekem, koukal lehce vytřeštěně, protože se s ním v Čechách nikdy nesetkal. Ale zamiloval si jej a dává mu přednost před salátem octovaným.

Hana Williamson 4.7.2006 11:08

Re: Re: Jéjda:-)

Hanco, asi mas pravdu, i u nas doma v hanacke metropoli se tohle delalo, a za 10 letech v Cechach jsem to bezne nevidela. Dedecek byl cistokrevny Hanak a pokud se nepletu, tak jiny salat nepozrel. I kdyz spek absolutne miluju, tak tenhle salat mi nikdy moc nejel - spis mi prislo, ze je to cosi zeleneho plavajiciho v mastne limonade. Mozna to bylo tim, ze u nas doma to fakt plavalo. Ale, nechala jsem se inspirovat a zkusim. I kdyz nemam spek, ale dle Tojefuka zkusim bile od anglicke slaniny. Ale te vody bude podstatne mene.

Jezismarja, lidi, ja bych si dala spek!! To se tady nikde sezene. Ale zacala jsem se divat po internetu - treba nekde v Chicagu, mozna .... na zasilku. Moje rutina, kdyz prijedu do Ceska je, ze za prve snim cerstvy rohlik bohate namazany maslem, a pak uz se jen dorazim tenouckymi platky speku s cerstvym chlebem. Ne ze by tady na Jihu nemilovali veprovy a tucny. Dostane se tady koupit bezna tradicni ingredience, tzv. fatback, coz jsou kusy sadla, ale nasoleny a, v dobe moderni, je v tom jeste nejaka chemie. Nic moc.

terra 4.7.2006 13:37

Re: Re: Jéjda:-)

Možná vás zklamu, ale myslím, že salát se špekem neznají jen na Moravě. Já su přes pět generací pražák jako poleno a dělali jsme ho doma, co se pamatuju. Mňam!!

YGA 4.7.2006 8:36

Zelený salát se špekem

je léty prověřená klasika. Mňam mňam - a k tomu jako hlavní jídlo knedlíky s vejcem. Jo, a pokud není dobrého domácího špeku, je moc dobré do salátu přidat na slunečnicovém oleji lehce opražená slunečnicová semínka . (Jak už jsem řekla kdysi - nepoužívám  olivový olej, bo mi nechutná - narozdíl od oliv.)

JoVo 4.7.2006 7:56

Zdravím také všechny Mlsotníky.

Dnes tady nebudu. Právě teď odjíždím do Brd, ale jen na jeden den. Takže hezký den „fšem“.:-):-):-)

tojefuk 4.7.2006 6:41

Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Kaštan má pravdu, dobrá zálivka udělá z krmení pro býložravce jídlo pro lidi!

Můj problém - jablečný ocet! Loni jsem podlehl zkazkách o vyjímečných chuťových zážitcích spojených s jablečným octem. Zkazky nelhaly - mělo to chuť kyselých shnilých jablek, zážitek to byl mimořádný! A šel jsem dělat salát s octem vinným!    Má jablečný ocet takto chutnat, nebo byl zkažený? Prošlý nebyl!

tojefuk 4.7.2006 6:44

Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Špekové kostičky jsou v salátu výborné, pokud ovšem seženete kvalitní špek! Tím nemyslím přesolené tenké plátky chemicky uzeného vepřového sádla! Dá se s výhradami k trochu jiné chuti nahradit bílou částí anglické slaniny.

LENKA S. 4.7.2006 8:16

TOJEFUKU,

TEN OCET BYL ZKAŽENÝ OPRAVDU. JÁ SI DĚLÁM JABLEČNÝ OCET SAMA  A CHUTNÁ BÁJEČNĚ CELÉ RODINCE. VINNÝ OCET JE TAKY ALE DOBRÝ.

tosca 4.7.2006 12:04

Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Uritě byl zkažený.

Dobrý jablečný ocet má specifickou jemnou chuť i vůni, ale rozhodně z něj nejsou cítit shnilá jablka. Kyselý je, ale je jemnější, než "normální" ocet, chuť je i méně výrazná, než u octu vinného.

A domácí je vůbec nejlepší :-)

terra 4.7.2006 13:34

Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci! Gratuluju všem, kteří dnes mají významný den!

Dobrý den, obávám se, Tojefuku, že bylo cosi shnilého ve státě dánském:-(. Jablečný ocet má sice specifickou chuť, ale určitě ne shnilou... Občas si ho ve dnech, jako je ten dnešní, přidávám pár kapek do sodovky s ledem, podobně jako citron nebo limetku.