26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 2.2.2008 13:38

Asi uz jsem zase pozde, no ale

Judith, possum sice jiny recept na Tabbouli nezna, protoze to zrovna nemusi, ale nenasla jsem zadny recept s buckhweat. Dava se tam totiz burghul, coz je cracked wheat, coz nevim cesky.

Stetinko, Dede umi! ;-D Ja jen pri vlneni zamicham 1-2x. Jinak ja (a tady se tak ponejvic ji) ji mam rada s hnedym (tedy s pridanou melasou, ne to, cemu vy rikate hnedy, maji ho v bio obchode) cukrem. Nebo i javorovym. ;-P;-P Joo, a chce to do vetsi nadoby. Rado to utika. (Ukazka, jak vypada hrnicku var ;-D ). Jo a taky ty cele muzes vecer namocit do hrnku vody a pak varit s pridanim trochu vody a mleka. Uvari se rychleji a nejsou tak soplovaty.

Zana, doufam, ze kdyz sis na me vzpomela (pri peceni mufinu), ze to bylo v dobrem. ;-);-D

JoVo 1.2.2008 20:01

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Kandidát ženitby k dohazovači: "Co je moc, to je moc, ta slečna má tři děti a já si jí mám vzít?!" Dohazovač: "Kouknou, jak to na světě chodí. Oni se oženěj, jejich žena otěhotní, pak porodí, musej zaplatit porodní bábu, žena pak onemocní, musej jí poslat do lázní a než se jim naroděj tři děti, tak ze starostí a placení nevyjdou. No a takhle přijdou hnedka k hotovému.":-)Hezký zbytek večera a klidný víkend.VVR^

Vave 1.2.2008 21:06

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Moc pěkný vtip, Jovásku! R^R^R^VV :-)

Bláža 1.2.2008 21:39

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Má pravdu, předsedo! ;-D

Jakub S. 1.2.2008 22:08

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

No a má recht! To bude asi nejlepší.

Hana W 1.2.2008 22:10

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Pridavam se k predrecnikumR^

LENKA S 1.2.2008 19:05

OMLUVA A VYSVĚTLENÍ VŠEM, KDO SE NA NĚCO PTALI.

BOHUŽL, JSEM  SE  NA  NET DOSTALA  TEPRVE PŘED  MALOU CHVILIČKOU. BYLA TU MÁ  KAMARÁDKA  Z  PLZNĚ A  MUSELA JSEM  SE  NÁVŠTĚVĚ   VĚNOVAT. AČ  BYLO VĚTRNO, PODNIKLY  JSME MOC  PŘÍJEMNÝ  A DOCELA  DLOUHÝ   PĚŠÍ  VÝLET.  KAMARÁDKY  ODJELA  PŘED  CHVÍLÍ, TAKŽE  TO  VEZMU LETEM.PRO  TY, KDO SE  PTAJÍ  NA  MLETÉ   OVESNÉ VLOČKY, TAK TY  SE  DAJÍ SEHNAT  V  KAŽDÉ  ZDRAVÉ  VÝŽIVĚ A  JSOU ZPRAVIDLA   UŽ NAMÍCHANÉ S PŠENIČNÝMI  KLÍČKY . JÁ JINAK   VLOČKY   "MELU " V  OBYČENÉM  ELEKTRICKÉM  SEKÁČKU, ALE  JDE  TO PRÁVĚ  I  V  MIXÉRU. JINAK JEŠTĚ  PRO  TOHO, KDO  MÁ ZÁJEM O POHANKU, JEJÍ  PŘÍPRAVU A  RŮZNÁ  JÍDLA  I PEČIVO  Z NÍ TADY  ZOPAKUJU  ADRESU, JEŽ  SE   NA  ZVÍŘETNÍKU OBJEVILA  NEKDY  V  ROCE  2006.TA  ADRESA  ZNÍ:www.pohankovymlyn.cz.KAŽDÝ  SI  TAM URČITĚ  NAJDE  TO, CO  MU  BUDE  CHUTNAT. RECEPTY  JSOU  ROZDĚLENÉ   NA  CHODY-POLÉVKY, HLAVNÍ  JÍDLA  , MOUČNÍKY  I PEČIVO  A  JE  TO  VÁŽNĚ RECEPTOVÝ   POKLAD.  Z  POHANKY  DĚLÁM TAKY  PŘÍLOHOVÝ  POHANKOVÝ  KNEDLÍK, KTERÝ  ALE  ZAS  NEMŮŽE  NĚKDO, KDO   MÁ ALERGII NA  LEPEK,T EDY CELIAKII. JÁ OSOBNĚ   MOC  JÁHLY  NEMILUJU, JELIKOŽE VELICE  RYCHLE  HOŘKNOU, TAKŽE  SE  MUSEJÍ  TŘIKRÁT  SPAŘOVAT, COŽ  SE  MI  ZDÁ  MOC  ZDLOUHAVÉ. PRO  TY, KDO  CHTĚJÍ  ŽÍT ZDRAVĚ,MOHU  DODAT  JEN PÁR  SKROMNÝCH  A  MNOU  VYZKOUŠENÝCH  RECEPTŮ Z  POHANKY  A  JÁHEL, KTERÉ  JSEM  STIHLA   NASBÍRAT OD  SVÉHO INFARKTU. VÍCE   Z  POHANKY  ALE  NAJDETE NA  UVEDENÉM WEBU. PŘEJU  VŠEM KRÁSNÝ  VÍKEND  A  ZDRAVÍM.

LENKA S 1.2.2008 20:08

Re: OMLUVA A VYSVĚTLENÍ VŠEM, KDO SE NA NĚCO PTALI.

ABY  NIKDO NEPLAKAL, TADY  JE  RECEPT  NA  POHANKOVÝ  KNEDLÍK- PŘÍLOHOVÝ:80 g pohanky, 20 g bílé veky, 1 vejce, 80 g polohrubé mouky, sůl , špetka muškátu, trochu ( asi 2-3 lžíce) mléka, tuk na pomazání ubrousku.

Postup: Veku nakrájíme na drobné kostičky a  pokropíme mlékem.  Veka  JE  ZVLHLÁ,ne bláto!Pohanku uvaříme doměkka-lze ji i rozvařit. Vejce rozšleháme, přidáme k vece a pohance,dodáme  mouku, osolíme a okořeníme. Vše pečlivě prohněteme a ze směsi vytvoříme  šišku knedlíku, kterou zabalíme do( tukem přímo z kostky) pomazaného ubrousku.  Konce pevně svážeme gumičkami. Vaříme  v osolené vodě 20 minut jako obyčej.knedlíky. Po uvaření opatrně vybalíme z ubrousku a  nakrájíme na plátky.P. 

 

Judith Saebel 2.2.2008 8:54

buckwheat neboli pohanka obecná (Fagopyrum esculentum)

LENKO S., TADY V AUSTRÁLII JE DOST OBLÍBENÝ TABBOULI SALÁT.  OMLOUVÁM SE, JESTLI SI SEM RECEPT NA NĚJ UŽ DALA.  PŘIZNÁM SE, ŽE Z ČASOVÝCH DŮVODŮ HO SAMA NEDĚLÁM, ALE RÁDA SI HO OBČAS DÁM K OBĚDU. 

DO SALÁTOVÉ MÍSY DÁME 1/4 L VAŘENÉ POHANKY, 1/3 ŠÁLKU SEKANÉ NATĚ Z JARNÍCH CIBULEK, ASI 15 ČERSTVÝCH SEKANÝCH MÁTOVÝCH LÍSTKŮ, 1/4 ŠÁLKU SEKANÉ PETRŽELE, 1 VELKÉ RAJČE (SEMÍNKA VYDLABEME) NASEKAT, SŮL DLE CHUTI, POLÉVKOVOU LŽÍCI CITRONOVÉ ŠT'ÁVY.

VŠE PROMÍCHÁME, POPŘÍPADĚ ZALIJEME TROCHOU OBLÍBENÉ OCTOVÉ ZÁLIVKY (3-4 POLÉVKOVÉ LŽÍCE), ABY SALÁT NEBYL SUCHÝ. 

POSSUM MOŽNÁ BUDE MÍT JINÝ RECEPT.

radanova 1.2.2008 16:32

vločky taky neumím, ale

po tomhle skvělém mlsotníku a diskuzi, se to změní, krásně mi sedl do noty, díky Lenko. Chce se mi jíst zdravě, teď se prosím ještě někdo ujmněte(fakty nevím jestli je to ok) pohanky a jáhel nebo mě na ně znavigujte ať je přeměna  z chlebíčkožrouta úplná

sice jsem ještě nic nepřečetla pořádně, ale už si vše rovnou kradu domů;-)

Radil 1.2.2008 16:47

Re: vločky taky neumím, ale

Naopak doporučuji něco nezdravého, čímž se vyruší nezdravá zdravost vloček.

zana 1.2.2008 17:12

Re: vločky taky neumím, ale

Tak jestli byste stáli o takovou exotiku;-), tak jáhly dělávám.

Vave 1.2.2008 18:11

Re: Re: vločky taky neumím, ale

Já mám zájem, Zuzanko VV! R^:-)

LENKA S 1.2.2008 20:11

RADANOVA PŘEJU DOBROU CHUŤ!!

PODÍVEJ  SE  NĚKDE  NÍŽ, KDE  JSEM  ZOPAKOVALA ADRESU  POHANKOVÉHO  POKLADU.KRÁSNÝ  VÍKEND VŠEM.

radanova 4.2.2008 10:47

LENKO S DĚKUJU A URČITĚ PROZKOUMÁM

Bláža 1.2.2008 15:51

Mleté vločky

Když byl synek miminko a pil řídkou krupicovou kaši z láhve na noc, tak jsem do kaše ještě přidávala trochu mletých ovesných vloček (umleté v kávomlýnku jsou jako jemný prášek) pro větší sytost kaše, protože nasytit synka, aby po chvíli nebulel hlady byl kumšt! Rovněž se dá pomletými vločkami zahustit polévka a nebo i nemletými. A nezapomeňte na játroví! To je pochoutka pro naše psí miláčky: půl kila ovesných vloček, půl kila kuřecích jater, 3 vejce, majoránka, česnek, vše promíchat v mixéru a péct na pečícím papíru, ihned nakrájet na malé kostičky a máme odměny pro pejsky. Já mám vždy vyndáno trochu játroví aby bylo při ruce a zbytek v mrazáku a postupně doplňuji.

radanova 1.2.2008 16:34

Re: Mleté vločky

teda Blážo, zrovna včera jsem játroví dělala, jen majoránku jsem nedala a asi i málo propekla je pořád trochu vlhké,ale argouni se můžou užrat

Bláža 1.2.2008 20:20

Re: Re: Mleté vločky

Já krájím játroví na menší kousíčky než dřív a ono to rychleji ztvrdne a vyschne :-).

RenataE 1.2.2008 16:37

S miminkama pozor

minimálně do šesti měsíců, ale lépe do devíti, by dětičky neměly dostávat nic, co obsahuje lepek. Předchází se tím vzniku alergie na lepek. Proto jsou první příkrmy typu mrkev-brambor atd.

Bláža 1.2.2008 20:18

Re: S miminkama pozor

No vidíš, je jiná doba a více se ví, ale mě to tenkrát před 16 lety doporučila dětská doktorka. Na synka to mělo fakt sytící efekt. Alespoň pár hodin neřval hlady.  Ale už si nepamatuju, od kolika měsíců jsem vločky do kaše přidávala.:-)

LENKA S 1.2.2008 20:25

RENATO,BUDU TI OPONOVAT!

MNE  OSOBNĚ  I MOU  STARŠÍ  SESTRU MAMINKA   JAKO  MALIČKÁ  "NEKOJEŇÁTKA"(NETVOŘILO  SE  JÍ   SKORO VŮBEC  MATEŘSKÉ  MLÉKO) ODCHOVALA  PRÁVĚ  NA  ODVARU Z    OVESNÝCH   VLOČKEK A  SUNARU. PŘIDÁVALA  JSEM JE  I  SVÝM  DCERÁM, HLAVNĚ  PETŘE, KTEROU  JSEM  SIC KOJILA  DLOUHO, ALE BYLA  VĚČNNÁ  NESYTA.BYL TO  SIC  JEN  ODVAR, ALE MÁM  DODNES PEVNÉ   KOSTI A  SESTRA   PROBLÉMY  S  KOSTMI  NEMĚLA  TAKY. MÉ  DCERKY  TAKY  ŽÁDNOU  ALERGIÍ  NETRPÍ. A  PRO  VĚRKU  MI  TO  BYLO  DOKONCE  DĚTSKOU  LÉKAŘKOU  DOPORUČENO.    BYLA  KOJENA  JEN  KRÁTCE( PETRA  MNE " VYJEDLA DOKONALE) A  MOC  NEPŘIBÝVALA N  VÁZE.. A ANI JEDNA  PROBLÉMY  NEMÁ. 

RenataE 1.2.2008 20:44

Re: RENATO,BUDU TI OPONOVAT!

LENKO, ONO TO NEZNAMENÁ, ŽE BY ALERGIE NUTNĚ MUSELA VZNIKNOUT. ALE V PŘÍPADĚ DISPOZIC MŮŽE BÝT PRÁVĚ LEPKEM V RANNÉM VĚKU NASTARTOVANÁ A KDYŽ UŽ SE NA TOHLE PŘIŠLO, TAK SE DOPORUČUJE ASPOŃ DO TOHO PŮL ROKU OBILOVINY VYNECHAT. TAKY KAŽDÝ LEPŠÍ VÝROBCE DĚTSKÝCH PŘÍKRMŮ MÁ NA SKLENIČKÁCH BEZLEPKOVÝ SYMBOL - PŘEŠKRTNUTÝ KLÁSEK.

zana 1.2.2008 17:11

Re: Mleté vločky

už jsem se na to jednou ptala a nikdo se nepřiznal. Zkoušeli jste játroví někdo jíst? Jaký to bylo?;-)8-o

radanova 1.2.2008 17:18

Re: Re: Mleté vločky

dobrý, ale k obědu bych si ho nedala, jsou to prostě játra s vločkama, játra ráda s vločkama začínám tak pro pochvalu asi k těm psům;-P

Zdena 1.2.2008 15:03

ANO, ZANO

teď odjíždím na chalupu,ale slibuji, že buď v neděli večer nebo nejpozději v pondělí recept dovalím.

Ty koláčky jsou moc dobré, pečou se dozlatova, měly by se nechat uležet... No, asi je hned v to pondělí napeču, třeba chvíli vydržej´ když  je nechám uskladněné někde v krabici v chladu, aby to nikdo nenašel...

zana 1.2.2008 17:03

Re: ANO, ZANO

díky. Nejlíp by bylo uskladnit na tý chalupě. By se konečně rozležely;-D;-D;-D

Judith Saebel 1.2.2008 13:58

Sušenky z ovesných vloček s rozinkami

200 g změklého másla, 300 g jemného hnědého cukru, 2 středně velká vejce, vanilková trestˇ, 175 gr hladké mouky, 1 rovná kávová lžička mleté skořice, špetka soli, 250 g drcených ovesných vloček, 150 g rozinek (sultánek)

Máslo s cukrem utřeme do pěny, pak do směsi zašleháme vejce a vanilku.  Přesátou mouku, skořici, a sůl přisypeme k máslové směsi, přidáme vločky a rozinky, a vše vařečkou promícháme.  Dvěma lžičkami vykrajujeme a vytvarujeme kousky asi o velikosti vlašského ořechu, klademe je (dost daleko od sebe) na plech vyložený papírem na pečeni (máslem vymaštěný), a lehce je s vrchu zplacatíme.  Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi tak 12-15 minut (lehce do zlatova).  Vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout, pak je sloupneme s papíru a přendáme na mísu. 

kaca 1.2.2008 13:48

dovolím si přidat

jednu polévku s vločkama: je rychlá a dobrá. Na masovém mlýnku namelu mraženou polévkovou zeleninu a dám smažit na máslo. Až krásně voní, zaliju 1 l vody, přidám masox (není nutný, lze dochutit dle zvyklostí) a nechám vařit. Mezitím opražím vločky na suché pánvi, až začnou chlebově vonět. POlévka se vaří asi  už 10 minut, tak zvolním var a nasypu pražené vločky. Pak ještě tak 10 dalších minut povařím a je hotovo. Zhusta posypu sekanou kudrnkou a podávám... 

MaRi 1.2.2008 13:56

Re: dovolím si přidat

proti gustu žádný dišputát, jak praví klasik, jen - není to zbytečná práce mlít zeleninu?? Jinak ovšem určitě vyzkouším přidat opražené vločky do polívčičky. A až se vybičuju k aktivitě, což se mi v posledních měsících nějak nedaří, určitě  spáchám alespoň  Lenčiny marokánky.

kaca 1.2.2008 14:09

Re: Re: dovolím si přidat

Ono je to zase úplně jiné s mletou zeleninou. Nebo, pochopitelně, strouhanou syrovou. A kromě toho to baštila i moje dcera, která jinak kousky zeleniny úspěšně preparovala na okrej talíře ;-)