6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Judith Saebel 1.2.2008 13:32

Rajská polévka s ovesnými vločkami

Na rozpuštěném másle lehce osmahneme ovesné vločky (nesmějí zhnědnout, jen do růžova), pak zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, a na mírném ohni za častého míchání lehce povaříme.  Dochutíme solí, troškou mletého hřebíčku, popřípadě cukrem a strouhanou citronovou kůrou.  Nemixujeme!

zana 1.2.2008 14:02

Re: Rajská polévka s ovesnými vločkami

HmmmR^

terra-san 1.2.2008 16:00

Re: Re: Rajská polévka s ovesnými vločkami

To vypadá dóóóóbře8-o Že bych snad přece jen mohla vločky? Alespoň naslano? 

Jakub S. 1.2.2008 18:58

Re: Rajská polévka s ovesnými vločkami

Bude zkouška ohněm: tohle zítra či pozítří zkouším. Ale esli to nebude  m o c  dobré - chraň tě austrálský pámbů! (Bude, nebojím se)

Jaňyčka 30.12.2008 12:45

Re: Rajská polévka s ovesnými vločkami

Místo protlaku zkus rajčata naložená ve vlastní šťávě, prodávají je v plechovce. Rozmixuj - je to daleko lepší, než protlak.R^

zana 1.2.2008 13:32

Jo, vločky

tak vločky docela můžu, i když spíš syrové (promiň, Štětí;-)), jen tak, do jogurtu - ale spíš ty tvrdší, třeba z ječmene. Pak občas přednosta žádá vločkovou kaši nebo polívku, a to je legrace. Obé si představuje tak, že uvařím vločky (ovesné) v lehce osoleném mléce, na kaši trochu hustší, ale ne o moc. A pozná se to od sebe tak, že v kaši trůní broskev z kompotu, v polífce vařený vejce;-D. No... v obou případech vločky jenom nechám přejít varem, jestli něco opravdu nesnáším, tak je to rozvařená vločková hmota obzvlášť vhodná k lepení tapet;-D

Jinak vločky nemilosrdně přihodím ke všemu, co potřebuje zahustit a pražené používám do vánočního cukroví, když mám málo ořechů/nechce se mi je loupat. Melu na masovém strojku.

Štětinka 1.2.2008 15:28

Re: Jo, vločky

hale, necháš to těm nebohejm zvířátkům!!! ;-O;-O;-O

;-DR^

possum 1.2.2008 12:50

AHOJ LENKO, ZE SE TAKY OZVES! :-)

TAK VLOCKY JA MUZU V JAKEKOLIV PODOBE. ;-P UZ JE TO SCHOVANY. :-)

Tady jedna buchta. Puvodni recept byl na Labuznikovi, ale ja si ho trochu upravila. Vlocky v ni nejsou citit.

300g mouky, 250g cukru, 3 hrnky ovesných vloček (ja pouzivam minutove, ale i normalni jsou OK), 1 1/2 lžíce sody, 1 vejce, ½ hrnku olivoveho oleje, 750ml kefíru (nebo mléko smichane s  jogurtem nebo zredena kysela smetana). Vse se smicha, a da na vymazany, vysypany plech.

Do testa muzeme pridat treba kakao, kokos, orisky, susene ci cerstve ovoce, co zrovna mame doma nebo mame radi. Pece se na 180 stupnich asi 40 minut. :-)

possum 1.2.2008 12:52

Re: AHOJ LENKO, ZE SE TAKY OZVES! :-)

Teeda!! Co mi to udelalo!!! ;-€    Samozrejme, oleje je 1/2 hrnku.

LENKA S 1.2.2008 20:33

Re: Re: AHOJ LENKO, ZE SE TAKY OZVES! :-)

POSSUM, ZDRAVÍM DO KLOKÁNIE.CELÝ DEN JSEM TU  NEBYLA. MĚLA  JSEM   U  SEBE  NA  NÁVŠTĚVĚ   KAMARÁDKU. I KDYŽ  JE  TU  HODNĚ  VĚTRNO, VYRAZILY  JSME  HNED   KOLEM 9.HODINY  I  SE  PSEM  A  DLOUHO  PĚŠÍ   VYCHÁZKU. KDYŽ  KAMARÁDKY   VEČER  ODJELA, UŽ  TU NIKDO  NENÍ. AK  VÍŠ, MÁME  STAROSTI  S  PETROU  A  MOC  SE  NEVYSKYTUJU.

zana 1.2.2008 13:11

Re: AHOJ LENKO, ZE SE TAKY OZVES! :-)

Ahoj Possum, včera jsem na tebe při pečení muffin náramně vzpomínala:-).

Tohle taky zkusím...

Štětinka 1.2.2008 11:44

jejda, vločky

můj bejvalej je po mě furt chtěl uvařit jako sladkou ovesnou kaši, vzpomínal na základku,kde se toho v jídelně mohl už/rat, ale já to neumím.:-/

Tuto surovinu používám pro zvířata.;-D Jednou jsem je teda lehce nasekala v robotu, opražila nasucho a přidala do dortovýho těsta místo oříšků, mělo to veliký úspěch.8-o No, jak si to tak kupuju pro ty morčata a kočky, tak mi to stále mizí. nakonec jsem zjistila, že manža (posléze to naučil i děti) mi na to chodí a jen tak, z pytlíku to dlabe lžičkou. Za syrova, nenamočený, neumím si to představit. Vločkám se nijak nebráním, ale fakt je, že s nima moc zacházet neumím

possum 1.2.2008 12:54

Re: jejda, vločky

Stetinko, takze kdyz je bejvalej, tak uz recept nechces? V mikrovlnce je to v cukuletu. ;-)

Štětinka 1.2.2008 15:33

Re: Re: jejda, vločky

possum, dede byla rychlejší, ale třeba máš jinej postup?

Dede 1.2.2008 13:07

Re: jejda, vločky

Štětinko, vločková kaše - mlska pro děti, hotové za pár minut: Do mísy, která snese mikrovnku dáš vločky, vodu a mlíko (v tomto pořadí) v poměru 1:1:1, vodu dávám horkou z rychlovarné konvice. Trochu posolíš (špetička), osladíš (cukr - med kdyžtak až do hotového), můžeš přihodit rozinky, oříšky nebo nic a dáš dělat normálně do mikrovlnky.

Pro množství 1 hrnek (běžný čtvrtlitrák) vloček, horké vody a mléka se drcené vločky se to dělá asi 6 min, nedrcené chvilku déle. Je to strašně rychlé, v jedné míse, nikdy se to nepřipálí a dá se to to zdobit čerstvým nebo kompotovaným ovocem (kvůli zdraví, jinak čímkoliv - čokoládou, vanilkovým krémeme nebo jen cukrem a skořicí). Vřele doporučuju! ;-D

Štětinka 1.2.2008 15:27

Re: Re: jejda, vločky

Teda Dede, to vypadá jednoduše! předpokládám, že v té mikrovejvce to má být na plný výkon? Mně z toho vždycky vyšlo takový šlejzlo. Já to nikdy nejedla, tak jsem nemohla ani jednat intuitivně. Ale tohle je jednoduchý!:-)R^

p.s. tenhle příspěvek píšu podruhý, Milý Ondrášek mi jako obvykle vlez pod stůl a zmáčkl tlačítko na bedně. Takže jsem si počkala celý restart ;-€

radanova 1.2.2008 16:36

Re: Re: Re: jejda, vločky

to je, ale pusinka;-D, to chce PC do klece, asi i tak by na něco přišel

Štěti na tvůj mejl ještě dnes odepíšu

Dede 1.2.2008 17:42

Re: Re: Re: jejda, vločky

Dělám to na plný výkon na těch 3 MW co střídám a ani u jedné netuším, jaký to je ;-D Víš, tu první musíš prostě odhadnout, radši na míň než víc. Já mám na kaši radši nemleté, obyčejné vločky, (tady v Norsku se dá koupit bezvadná směs všelijakých vloček) protože kaše pak není jako lepidlo, ale relativně pevné vločky spojí taková ta vláčná sladká hmota.

Recept je fajn i proto, že já i Marek nesnášíme příliš mléko a to ředění s vodou věci pomůže. Ona ta kaše pak není taková těžká. Jo a řídkou mixovanou jsem krmila dětičky i z flašky. (Poslouží i oslabeným mláďatům jiných živočišných druhů ;-D) Když jsem totiž já měla mimina, tak se o alergii na lepek vůbec nemluvilo, takže "kašičky do lahvičky" sloužily zcela samozřejmě k ucpání hladovců před spaním ;-)

zana 1.2.2008 13:12

Re: jejda, vločky

já je za syrova nejradši;-), ale ne ovesné, nějaké tvrdší. A pokud je k nim ještě nějaká rozinka, jsem absolutně spokojená;-P

terra-san 1.2.2008 14:10

Re: Re: jejda, vločky

Tak ty ovesné doporučuji opražit na másle. Ztvrdnou, skvěle křupou a chutnají jako oříšky... Kdysi jsem je pražila předtím, než se staly kaší. Teď už ovesnou kaši jen z nouze a hladu:-). Moc zdravím.  

Zdena 1.2.2008 8:49

Nenávidíme vlčky, ale 2 recepty doma smím dělat:

1)  Pánev - 2  lžíce másla (oleje) - 1/2 pytlíku vlček = pražím do žluta, 3 lžíce cukru = rozpouštět a míchat! míchat! + kakao nebo skořice (nebo kokos) + rozinky (oříšky) + NAKONEC 2 lžíce vody. Míchat! VYPNOUT a MÍCHAT. Vyklopit na porcelánový tác a nechat vychladnout. mělo by to mírně zahrudkovat.

2)  koláčky - poměr z hlavy neznám, ale tipovala bych to na "vločkové vanilkové rohlíčky" - viz originál v článku, zkrátka mouka hladká + vločky nemleté + prášek do pečiva + vejce + cukr. Pěkně promíchat, vytvoří to mazlavou polotuhou hmotu, spíše tužší . ŽÁDNÉ MLÉKO, žádná tekutina!!!!!!!! Dělám malé kuličky (a nadávám, protože se to, mrcha, lepí na ruce) -  do nich dírku a tuhou marmeládu. DALEKO OD SEBE - ono se to rozkydne při pečení. Dobrota. Mělo by to být trvanlivé, leč NENÍ, chichi....

Pokud někdo chce, najdu prigilál recept a dodám přesný poměr. Mám pocit, že je to  po 12 dkg Hery, mouky i vloček, půl lžičky prášku do pečiva a 1 vejce.

Zdena 1.2.2008 8:50

a ještě:

péci na pečicímpapíru, jinak se ta vyteklá marmoška přilepí na plech!

zana 1.2.2008 13:14

Re: Nenávidíme vlčky, ale 2 recepty doma smím dělat:

Zdeno, mohla bys, prosím?:-)

Vave 1.2.2008 8:25

Sákryš!

Včera jsem u nás v Bille viděla v akci levnější vločky, ale statečně jsem odolala, že jako mlsat nebudu a nebudu, aby se mě jarní sluníčko neleklo. Tohle je, milá LenkoVV, ale pěkná kudla do zad, tohle je pátá kolona, to je prostě děsné pokušení, a už se vidím, jak odpoledne kupuju vločky, sleva nesleva. ;-)

LENKA S 1.2.2008 19:18

Re: Sákryš!

VAVE, TO , JÁ  NECHTĚLA. NEBÍT, PROSÍM, A  KDYŽ  UŽ, TAK  JEN MÍRNĚ A  NĚŽNĚ    PLÁCNOUT JAKO  TVÉ  KOSOURKY.

Alča 1.2.2008 8:03

Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Jedinou výjimku tvoří bašta, kterou dělají v naší jídelně - ale nechtějí mi prozradit recept. ;-(

Tak se zeptám tady: neví někdo návod na výrobu ovesných placiček ( slané, určitě je tam česnek a majoránka, asi se to peče na sucho na pečícím papíře, protože je to opečené, ale nemastné). Přelívají nám to sýrovou nebo bylinkovou omáčkou a je to moc mňam (nejsou tam totiž cítit a vidět ty vločky ...;-)).

Karolína 1.2.2008 8:22

Re: Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Alčo já taky ne!!! Vločky mám ráda jen ve formě vločkové polévky, kterou mi vařívala maminka. Tu jsem milovala jako dítě. Ona se s tím, chudinka, vždycky natrápila: vločky se uvařily ve vývaru se zeleninou, pak se pasírovaly přes cedník, byla to děsná práce, ale výsledek dokonalý. Přidalo se vajíčko, čerstvé bylinky z terasy, mohla jsem se po té polévce utlouct. Když maminka nebyla, zkusila jsem uvařit polévku já sama. Dopadlo to katastrofálně i přesto, že si troufám říci, že kuchařka jsem dobrá! Nechtělo se mi pasírovat, tak jsem to rozmixovala. Ale nějak se nepovedlo dochucení, prostě byla to taková divná kašovitá hmota bez chuti a bez zápachu a ať jsem do toho přidávala cokoliv, výsledek byl stejný - nejedlé! Nevím, v čem byl problém, ale maminčiny speciality jsem nikdy nedokázala uvařit. Např. má rybí polévka vánoční! Nejedly ji ani ty polodivoké kočky v kůlně a že jsou nějak vyhládlé! A to jsem dodržela přesný postup tak, jak jsem to od ní odkoukala. Nevím dodnes v čem dělám chybu. Jsou prostě věci nenahraditelné!!!! :-/

LFSHA 1.2.2008 8:26

Re: Re: Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Já taky ne. Vločky můžu jen v kaši a to dávám přednost míchané (vločky + krupička) před čistě vločkovou.

terra-san 1.2.2008 10:07

Re: Re: Re: Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Tak já se přidám do fronty. Vločky nemusím (co, přímo nesmím!), ale bývalo tomu jinak - asi tak do mých 17 let jsem je mohla ve všech podobách a v každou denní dobu. Ale pak jsme se nějak navzájem znelíbily nebo co... Zato mám jinou úchylku, a ta mi zatím vydržela - pohanku. Rodina se s tím smířila a občas si dá se mnou, ale nesmím to přehánět. Jedovaté poukazy na to, jak je zdravá, a jak naši předkové měli problémy s křečovými žilami jaksi nezabírají;-)...

EvaŽ 1.2.2008 12:01

Re: Re: Re: Re: Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

MLP s kamarádem kdysi experimentovali s vločkami v tábornickém provedení. Dělali placičky, které nazývali Hodnotný Ovesný Výrobek Nevšední Kvality, obvykle však jen akronymem z prvních písmen;-D. Znám však jen z vyprávění. Ten název byl poněkud odrazující:-D:-D:-D