Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 2.2.2008 13:38Asi uz jsem zase pozde, no ale Judith, possum sice jiny recept na Tabbouli nezna, protoze to zrovna nemusi, ale nenasla jsem zadny recept s buckhweat. Dava se tam totiz burghul, coz je cracked wheat, coz nevim cesky. Stetinko, Dede umi! Ja jen pri vlneni zamicham 1-2x. Jinak ja (a tady se tak ponejvic ji) ji mam rada s hnedym (tedy s pridanou melasou, ne to, cemu vy rikate hnedy, maji ho v bio obchode) cukrem. Nebo i javorovym. Joo, a chce to do vetsi nadoby. Rado to utika. (Ukazka, jak vypada hrnicku var ). Jo a taky ty cele muzes vecer namocit do hrnku vody a pak varit s pridanim trochu vody a mleka. Uvari se rychleji a nejsou tak soplovaty. Zana, doufam, ze kdyz sis na me vzpomela (pri peceni mufinu), ze to bylo v dobrem. |
JoVo 1.2.2008 20:01R O Z V E R N Í Č E K . Kandidát ženitby k dohazovači: "Co je moc, to je moc, ta slečna má tři děti a já si jí mám vzít?!" Dohazovač: "Kouknou, jak to na světě chodí. Oni se oženěj, jejich žena otěhotní, pak porodí, musej zaplatit porodní bábu, žena pak onemocní, musej jí poslat do lázní a než se jim naroděj tři děti, tak ze starostí a placení nevyjdou. No a takhle přijdou hnedka k hotovému."Hezký zbytek večera a klidný víkend. |
Vave 1.2.2008 21:06Re: R O Z V E R N Í Č E K . Moc pěkný vtip, Jovásku! |
Bláža 1.2.2008 21:39Re: R O Z V E R N Í Č E K . Má pravdu, předsedo! |
Jakub S. 1.2.2008 22:08Re: R O Z V E R N Í Č E K . No a má recht! To bude asi nejlepší. |
Hana W 1.2.2008 22:10Re: R O Z V E R N Í Č E K . Pridavam se k predrecnikum |
LENKA S 1.2.2008 19:05OMLUVA A VYSVĚTLENÍ VŠEM, KDO SE NA NĚCO PTALI. BOHUŽL, JSEM SE NA NET DOSTALA TEPRVE PŘED MALOU CHVILIČKOU. BYLA TU MÁ KAMARÁDKA Z PLZNĚ A MUSELA JSEM SE NÁVŠTĚVĚ VĚNOVAT. AČ BYLO VĚTRNO, PODNIKLY JSME MOC PŘÍJEMNÝ A DOCELA DLOUHÝ PĚŠÍ VÝLET. KAMARÁDKY ODJELA PŘED CHVÍLÍ, TAKŽE TO VEZMU LETEM.PRO TY, KDO SE PTAJÍ NA MLETÉ OVESNÉ VLOČKY, TAK TY SE DAJÍ SEHNAT V KAŽDÉ ZDRAVÉ VÝŽIVĚ A JSOU ZPRAVIDLA UŽ NAMÍCHANÉ S PŠENIČNÝMI KLÍČKY . JÁ JINAK VLOČKY "MELU " V OBYČENÉM ELEKTRICKÉM SEKÁČKU, ALE JDE TO PRÁVĚ I V MIXÉRU. JINAK JEŠTĚ PRO TOHO, KDO MÁ ZÁJEM O POHANKU, JEJÍ PŘÍPRAVU A RŮZNÁ JÍDLA I PEČIVO Z NÍ TADY ZOPAKUJU ADRESU, JEŽ SE NA ZVÍŘETNÍKU OBJEVILA NEKDY V ROCE 2006.TA ADRESA ZNÍ:www.pohankovymlyn.cz.KAŽDÝ SI TAM URČITĚ NAJDE TO, CO MU BUDE CHUTNAT. RECEPTY JSOU ROZDĚLENÉ NA CHODY-POLÉVKY, HLAVNÍ JÍDLA , MOUČNÍKY I PEČIVO A JE TO VÁŽNĚ RECEPTOVÝ POKLAD. Z POHANKY DĚLÁM TAKY PŘÍLOHOVÝ POHANKOVÝ KNEDLÍK, KTERÝ ALE ZAS NEMŮŽE NĚKDO, KDO MÁ ALERGII NA LEPEK,T EDY CELIAKII. JÁ OSOBNĚ MOC JÁHLY NEMILUJU, JELIKOŽE VELICE RYCHLE HOŘKNOU, TAKŽE SE MUSEJÍ TŘIKRÁT SPAŘOVAT, COŽ SE MI ZDÁ MOC ZDLOUHAVÉ. PRO TY, KDO CHTĚJÍ ŽÍT ZDRAVĚ,MOHU DODAT JEN PÁR SKROMNÝCH A MNOU VYZKOUŠENÝCH RECEPTŮ Z POHANKY A JÁHEL, KTERÉ JSEM STIHLA NASBÍRAT OD SVÉHO INFARKTU. VÍCE Z POHANKY ALE NAJDETE NA UVEDENÉM WEBU. PŘEJU VŠEM KRÁSNÝ VÍKEND A ZDRAVÍM. |
LENKA S 1.2.2008 20:08Re: OMLUVA A VYSVĚTLENÍ VŠEM, KDO SE NA NĚCO PTALI. ABY NIKDO NEPLAKAL, TADY JE RECEPT NA POHANKOVÝ KNEDLÍK- PŘÍLOHOVÝ:80 g pohanky, 20 g bílé veky, 1 vejce, 80 g polohrubé mouky, sůl , špetka muškátu, trochu ( asi 2-3 lžíce) mléka, tuk na pomazání ubrousku. Postup: Veku nakrájíme na drobné kostičky a pokropíme mlékem. Veka JE ZVLHLÁ,ne bláto!Pohanku uvaříme doměkka-lze ji i rozvařit. Vejce rozšleháme, přidáme k vece a pohance,dodáme mouku, osolíme a okořeníme. Vše pečlivě prohněteme a ze směsi vytvoříme šišku knedlíku, kterou zabalíme do( tukem přímo z kostky) pomazaného ubrousku. Konce pevně svážeme gumičkami. Vaříme v osolené vodě 20 minut jako obyčej.knedlíky. Po uvaření opatrně vybalíme z ubrousku a nakrájíme na plátky.P.
|
Judith Saebel 2.2.2008 8:54buckwheat neboli pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) LENKO S., TADY V AUSTRÁLII JE DOST OBLÍBENÝ TABBOULI SALÁT. OMLOUVÁM SE, JESTLI SI SEM RECEPT NA NĚJ UŽ DALA. PŘIZNÁM SE, ŽE Z ČASOVÝCH DŮVODŮ HO SAMA NEDĚLÁM, ALE RÁDA SI HO OBČAS DÁM K OBĚDU. DO SALÁTOVÉ MÍSY DÁME 1/4 L VAŘENÉ POHANKY, 1/3 ŠÁLKU SEKANÉ NATĚ Z JARNÍCH CIBULEK, ASI 15 ČERSTVÝCH SEKANÝCH MÁTOVÝCH LÍSTKŮ, 1/4 ŠÁLKU SEKANÉ PETRŽELE, 1 VELKÉ RAJČE (SEMÍNKA VYDLABEME) NASEKAT, SŮL DLE CHUTI, POLÉVKOVOU LŽÍCI CITRONOVÉ ŠT'ÁVY. VŠE PROMÍCHÁME, POPŘÍPADĚ ZALIJEME TROCHOU OBLÍBENÉ OCTOVÉ ZÁLIVKY (3-4 POLÉVKOVÉ LŽÍCE), ABY SALÁT NEBYL SUCHÝ. POSSUM MOŽNÁ BUDE MÍT JINÝ RECEPT. |
radanova 1.2.2008 16:32vločky taky neumím, ale po tomhle skvělém mlsotníku a diskuzi, se to změní, krásně mi sedl do noty, díky Lenko. Chce se mi jíst zdravě, teď se prosím ještě někdo ujmněte(fakty nevím jestli je to ok) pohanky a jáhel nebo mě na ně znavigujte ať je přeměna z chlebíčkožrouta úplná sice jsem ještě nic nepřečetla pořádně, ale už si vše rovnou kradu domů |
Radil 1.2.2008 16:47Re: vločky taky neumím, ale Naopak doporučuji něco nezdravého, čímž se vyruší nezdravá zdravost vloček. |
zana 1.2.2008 17:12Re: vločky taky neumím, ale Tak jestli byste stáli o takovou exotiku, tak jáhly dělávám. |
Vave 1.2.2008 18:11Re: Re: vločky taky neumím, ale Já mám zájem, Zuzanko ! |
LENKA S 1.2.2008 20:11RADANOVA PŘEJU DOBROU CHUŤ!! PODÍVEJ SE NĚKDE NÍŽ, KDE JSEM ZOPAKOVALA ADRESU POHANKOVÉHO POKLADU.KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM. |
radanova 4.2.2008 10:47LENKO S DĚKUJU A URČITĚ PROZKOUMÁM |
Bláža 1.2.2008 15:51Mleté vločky Když byl synek miminko a pil řídkou krupicovou kaši z láhve na noc, tak jsem do kaše ještě přidávala trochu mletých ovesných vloček (umleté v kávomlýnku jsou jako jemný prášek) pro větší sytost kaše, protože nasytit synka, aby po chvíli nebulel hlady byl kumšt! Rovněž se dá pomletými vločkami zahustit polévka a nebo i nemletými. A nezapomeňte na játroví! To je pochoutka pro naše psí miláčky: půl kila ovesných vloček, půl kila kuřecích jater, 3 vejce, majoránka, česnek, vše promíchat v mixéru a péct na pečícím papíru, ihned nakrájet na malé kostičky a máme odměny pro pejsky. Já mám vždy vyndáno trochu játroví aby bylo při ruce a zbytek v mrazáku a postupně doplňuji. |
radanova 1.2.2008 16:34Re: Mleté vločky teda Blážo, zrovna včera jsem játroví dělala, jen majoránku jsem nedala a asi i málo propekla je pořád trochu vlhké,ale argouni se můžou užrat |
Bláža 1.2.2008 20:20Re: Re: Mleté vločky Já krájím játroví na menší kousíčky než dřív a ono to rychleji ztvrdne a vyschne . |
RenataE 1.2.2008 16:37S miminkama pozor minimálně do šesti měsíců, ale lépe do devíti, by dětičky neměly dostávat nic, co obsahuje lepek. Předchází se tím vzniku alergie na lepek. Proto jsou první příkrmy typu mrkev-brambor atd. |
Bláža 1.2.2008 20:18Re: S miminkama pozor No vidíš, je jiná doba a více se ví, ale mě to tenkrát před 16 lety doporučila dětská doktorka. Na synka to mělo fakt sytící efekt. Alespoň pár hodin neřval hlady. Ale už si nepamatuju, od kolika měsíců jsem vločky do kaše přidávala. |
LENKA S 1.2.2008 20:25RENATO,BUDU TI OPONOVAT! MNE OSOBNĚ I MOU STARŠÍ SESTRU MAMINKA JAKO MALIČKÁ "NEKOJEŇÁTKA"(NETVOŘILO SE JÍ SKORO VŮBEC MATEŘSKÉ MLÉKO) ODCHOVALA PRÁVĚ NA ODVARU Z OVESNÝCH VLOČKEK A SUNARU. PŘIDÁVALA JSEM JE I SVÝM DCERÁM, HLAVNĚ PETŘE, KTEROU JSEM SIC KOJILA DLOUHO, ALE BYLA VĚČNNÁ NESYTA.BYL TO SIC JEN ODVAR, ALE MÁM DODNES PEVNÉ KOSTI A SESTRA PROBLÉMY S KOSTMI NEMĚLA TAKY. MÉ DCERKY TAKY ŽÁDNOU ALERGIÍ NETRPÍ. A PRO VĚRKU MI TO BYLO DOKONCE DĚTSKOU LÉKAŘKOU DOPORUČENO. BYLA KOJENA JEN KRÁTCE( PETRA MNE " VYJEDLA DOKONALE) A MOC NEPŘIBÝVALA N VÁZE.. A ANI JEDNA PROBLÉMY NEMÁ. |
RenataE 1.2.2008 20:44Re: RENATO,BUDU TI OPONOVAT! LENKO, ONO TO NEZNAMENÁ, ŽE BY ALERGIE NUTNĚ MUSELA VZNIKNOUT. ALE V PŘÍPADĚ DISPOZIC MŮŽE BÝT PRÁVĚ LEPKEM V RANNÉM VĚKU NASTARTOVANÁ A KDYŽ UŽ SE NA TOHLE PŘIŠLO, TAK SE DOPORUČUJE ASPOŃ DO TOHO PŮL ROKU OBILOVINY VYNECHAT. TAKY KAŽDÝ LEPŠÍ VÝROBCE DĚTSKÝCH PŘÍKRMŮ MÁ NA SKLENIČKÁCH BEZLEPKOVÝ SYMBOL - PŘEŠKRTNUTÝ KLÁSEK. |
zana 1.2.2008 17:11Re: Mleté vločky už jsem se na to jednou ptala a nikdo se nepřiznal. Zkoušeli jste játroví někdo jíst? Jaký to bylo? |
radanova 1.2.2008 17:18Re: Re: Mleté vločky dobrý, ale k obědu bych si ho nedala, jsou to prostě játra s vločkama, játra ráda s vločkama začínám tak pro pochvalu asi k těm psům |
Zdena 1.2.2008 15:03ANO, ZANO teď odjíždím na chalupu,ale slibuji, že buď v neděli večer nebo nejpozději v pondělí recept dovalím. Ty koláčky jsou moc dobré, pečou se dozlatova, měly by se nechat uležet... No, asi je hned v to pondělí napeču, třeba chvíli vydržej´ když je nechám uskladněné někde v krabici v chladu, aby to nikdo nenašel... |
zana 1.2.2008 17:03Re: ANO, ZANO díky. Nejlíp by bylo uskladnit na tý chalupě. By se konečně rozležely |
Judith Saebel 1.2.2008 13:58Sušenky z ovesných vloček s rozinkami 200 g změklého másla, 300 g jemného hnědého cukru, 2 středně velká vejce, vanilková trestˇ, 175 gr hladké mouky, 1 rovná kávová lžička mleté skořice, špetka soli, 250 g drcených ovesných vloček, 150 g rozinek (sultánek) Máslo s cukrem utřeme do pěny, pak do směsi zašleháme vejce a vanilku. Přesátou mouku, skořici, a sůl přisypeme k máslové směsi, přidáme vločky a rozinky, a vše vařečkou promícháme. Dvěma lžičkami vykrajujeme a vytvarujeme kousky asi o velikosti vlašského ořechu, klademe je (dost daleko od sebe) na plech vyložený papírem na pečeni (máslem vymaštěný), a lehce je s vrchu zplacatíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi tak 12-15 minut (lehce do zlatova). Vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout, pak je sloupneme s papíru a přendáme na mísu. |
kaca 1.2.2008 13:48dovolím si přidat jednu polévku s vločkama: je rychlá a dobrá. Na masovém mlýnku namelu mraženou polévkovou zeleninu a dám smažit na máslo. Až krásně voní, zaliju 1 l vody, přidám masox (není nutný, lze dochutit dle zvyklostí) a nechám vařit. Mezitím opražím vločky na suché pánvi, až začnou chlebově vonět. POlévka se vaří asi už 10 minut, tak zvolním var a nasypu pražené vločky. Pak ještě tak 10 dalších minut povařím a je hotovo. Zhusta posypu sekanou kudrnkou a podávám... |
MaRi 1.2.2008 13:56Re: dovolím si přidat proti gustu žádný dišputát, jak praví klasik, jen - není to zbytečná práce mlít zeleninu?? Jinak ovšem určitě vyzkouším přidat opražené vločky do polívčičky. A až se vybičuju k aktivitě, což se mi v posledních měsících nějak nedaří, určitě spáchám alespoň Lenčiny marokánky. |
kaca 1.2.2008 14:09Re: Re: dovolím si přidat Ono je to zase úplně jiné s mletou zeleninou. Nebo, pochopitelně, strouhanou syrovou. A kromě toho to baštila i moje dcera, která jinak kousky zeleniny úspěšně preparovala na okrej talíře |