4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Včely nebo ryby?

Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, ale nebyl by to on, kdyby se omezil jen na jedno hobby. Vždyť prý chlap, co nemá koníčka, je doma obvykle nesnesitelný, jelikož nemá co na práci a prudí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EvaŽ 29.1.2008 11:11

Re: Dík, poplácáním po rameni chlap nikdy nepohrdne - !

Třetí možnost je podplacení a voli. To se přece nevylučuje!!

LENKA S 29.1.2008 0:52

ZVÍŘETNÍČCI,SOS

JELIKOŽ  ALKOHOLU  NESMÍM ANI  KAPIČKU, ABY  SE  NEPRAL  SE VŠEMI  MÝMI LÉKY, PORAĎTE  PROSÍM NĚKDO, ČÍM NAHRADIT  TU  BRANDY, KDYŽ  DOMA  MÁM JEN RUM DO  PEČENÍ,  TVRDÝ  ALKOHOL  ŽÁDNÝ   A   TROCHU  ČERVENÉHO  I  BÍLÉHO  VÍNA JEN  PRO   JIŘÍHO, KTERÝ  HO  RÁD   PO  TROŠINKÁCH  VYCHUTNÁVÁ. PŘECE  JEN KUPOVAT  FLAŠKU  BRANDY KVŮLI  MARINÁDĚ  JE  PRO  MNE  DOST DRAHÝ  ŠPÁS, KDYŽ  JSEM  DŮCHODKYNĚ.DÍKY  ZA  NÁMĚTY.

HANA W 29.1.2008 2:28

Re: ZVÍŘETNÍČCI,SOS

LENKO, JEDNAK RUM DO PECENI, KTERY DOMA MAS, SE MUZE VYVARIT, CILI Z TOHO ZTRATIS ALKOHOL A ZUSTANE CHUT. ALE TO JE DOBRE DO PECENI - JA TO PAK NEJAK DOPATLAM SILNYM CAJEM A DELAM Z TOHO RUMOVE KULICKY URCENE TCHYNI, KTERA JE MA MOC RADA, ALE VERI, ZE PO POZITI ALKOHOLU BY MOHLA PRIJIT V BUDOUCNOSTI O NEBE. PRO NAS DELAM RUMOVE KULICKY Z RUMU.

ALE TY SES PTALA SPIS NA TU MARINADU NA KURE, ZE JO? TOHO BRANDY JE TAM DOST MALO, TAK BYCH TEN MED NAREDILA POMERANCOVOU STAVOU NEBO SILNYM CAJEM - PRIPADNE I NEJAKYM OVOCNYM CAJEM SVARENYM NA EXTRAKT. BUDE TO KRAPET JINE, ALE TEN ROZDIL NEMUZE BYT ZAS TAK VELKY. A CO TAKHLE TREBA VYVAR Z SALVEJE? TO BY S MEDEM MOHLO JIT DOBRE. ANEBO TREBA NECO HROZNOVE SVARENE STAVY? POKAVAD BY BYLA PRILIS SLADKA, TAK LEHCE DOKYSELIT CITRONEM?

Bubu 29.1.2008 7:47

Re: Re: ZVÍŘETNÍČCI,SOS

Téměř jakýkoli tvrdý alkohol je vhodný do marinád na nakládání masa. Maso pak zkřehne, opičky při pečení či grilování utečou, zůstane ta křehkost a chuť a maso můžou i děti.

Ovšem rum bych tam nedávala, ale třeba nějakou ovocnou pálenku (slivovici, kalvados, meruňku). Neříkejte mi, že je domácnost, kde není slivovice na "spálení červa".

V tomto případě tam mám brandy, s medem se dobře snáší a s masem dělá divy.

Jakub S. 29.1.2008 10:40

Nezlob se, ale s tou slivovicí -

to se mi fakt moc nezdá. Taky sem o tomhle využití s. nikdy nikde na východní ani jižní Moravě neslyšel... je to ověřené?

Bubu 29.1.2008 10:54

Re: Nezlob se, ale s tou slivovicí -

Je to ověřené vlastní mlsnou hubou....

Jen je z hotového masa cítit slivovičí vůně a tedy je třeba použít kvalitní voňavou slivovici.

Na zahradě máme 3 švestky a pro vlastní potřebu vlastní slivovici.

Jakub S. 29.1.2008 11:20

Re: Re: Nezlob se, ale s tou slivovicí -

Ja tož potem - !! Tož to je iná! Apatyka na zahradě, no to ja!

LENKA S 29.1.2008 14:57

BUBU, MY JSME OPRAVDU VÝJIMKA.

V  NAŠÍ  DOMÁCNOSTI  SE  OPRAVDU  NENAJDE  NIC  JINÉHO, NEŽ  TEN  RUM A  TROŠKA  TOHO  VÍNA  PRO  JIŘÍHO. TVRDÝ  ALKOHOL  TU  NENÍ ŽÁDNÝ. A  NACHLAZENÍ  SE  U NÁS  ZAHÁNÍ  ŠALVĚJOVÝM  NÁLEVEM ,  JINÝMI  BYLINKAMI. A  HLAVNĚ  TAKY  MEDEM   SE  ZÁZVOREM.

Alena s Maxem 29.1.2008 9:59

Re: ZVÍŘETNÍČCI,SOS

MILA  LENKO,  JÁ NEDOSTATEK  RUZNYCH  LIHOVIN KE  KUCHARSKYM  ÚČELUM  ŘEŠÍM TAK,  ŽE DOJDU S  MALOU  UZAVÍRATELNOU  SKLENIČKOU  DO  HOSPODY A  KOUPÍM MALÉHO,  POPŘÍPADĚ  VELKÉHO  PANÁKA.  

Jakub S. 29.1.2008 10:38

ZVÍŘETNÍČCI,SOS

Malého panáka do skleničky... a to DONESEŠ DOMŮ?!

LENKA S 29.1.2008 15:01

ALENO S MAXEM, DÍKY

BINGO!!!! JAK  JE  TO  PROSTÉ  WATSONE, ŽE? TAK  TOHLE  BY  MNE  VÁŽNĚ  NENAPADLO. JE  TO  ALE  SKVĚLE  ŠALAMOUNSKÉ  ŘEŠENÍ . ZKUSÍM  TO  TAKTO UDĚLAT I JÁ.

LENKA S 29.1.2008 0:27

BUBU,TYS TEDA ČÍSLO.

SMÁLA  JSEM  SE  NAD  MYŠÍM NADĚLENÍM, PROTOŽE  JSME  TAKHLE  LOVILI    UPRCHLÉHO MALIČKÉHO DŽUNGARÁČKA  NAŠÍ  VĚRČI CELÝ  TÝDEN PŘED  JEJÍM NÁVRATEM  Z INTERNÁTU.KDYŽ  MI  ALE  NA  KONCI  ČLÁNEČKU  HLADY  ZTUHL  SMÍCH  NA  TVÁŘI A MŮJ  ŽALUDEK  ŘVE: "MÁM HLÁÁÁÁÁD, CHCI JÍST",  AVŠAK    ROZUM VELÍ: "AŽ  ZÍTRA, NAČ  SE  ZAS  BUDEŠ  NEKŘESŤANSKY  A  JEŠTĚ  V NOCI  PŘEŽÍRAT?!!".MUSÍM ZAPADNOUT  O  POSTELE, ALE  TEN MEDOVÝ  DORTÍK  ZÍTRA   VYZKOUŠÍM A VE  STŘEDU  KUS   ODNESU NAŠÍ   PACIENTCE . MEDU  MÁME  ZÁSOBY. PRAVDA, SIC  UŽ  TUHÉHO, ALE   ZATO   JE  HO HODNĚ .MŮJ  MLSAL JIŘÍ  BUDE SLINTAT JAK PAVLOVOVI  PSI, AŽ  MU  BUDE  KOUSEK  PŘEDLOŽEN. TVŮJ  TATÁNEK  JE  BOREC.

LFSHA 29.1.2008 7:51

Re: BUBU,TYS TEDA ČÍSLO.

Ztuhlý med se dá rozpustit buď v teplé vodě nebo v mikrovlnce na minimu. Nechá se tam pár minut a pak asi půl hodinky vychladnout a teče jako nový.

LENKA S 29.1.2008 14:37

LFSHA,

ROZPUŠTĚNÍ  MEDU  V TEPLÉ  VODĚ  JE  PŘÍPUSTNÉ, ALE  V  MIKROVLNCE  NE!!! TĚMI MIKROVNAMI  ZNIČÍŠ  TO, CO JE  PRÁVĚ  NA  TOM MEDU  NEJPROSPĚŠNĚJŠÍ.S MIKROVLNKOU  SE  MED  NESNÁŠÍ!!! TO  NEMÁM ZE  SEBE, ALE  PŘÍMO OD  MANŽELOVA  KOLEGY, ZAPÁLENÉHO  VČELAŘE  A  ODBORNÍKA, OD  NĚHOŽ BEREME  MED  UŽ   SPOUSTU  LET )OD  DOBY, KDY  JSME  V  BĚLÉ-TEDY  OD 90.) A  I  VLONI BYL   ZA  CENU 50 KČ  ZA  KG. MED  JE  NEPANČOVANÝ A  VELICE  CHUTNÝ. PRODÁVÁ  NÁM OBA  DRUHY-TEDY  KVĚTOVÝ  NEBO  I LESNÍ  A  ZA  STEJNOU  CENU. JEHO  ŽENA   MÁ ZAHRADNICTVÍ, MŮJ  JIŘÍ  JE  OBROVSKÝ SPOTŘEBITEL  500G JOGURTŮ, TAKŽE  PRÁZDNÉ  KELÍMKY   PUTUJÍ  NA  SAZENICE  K  VČELAŘOVĚ  ŽENĚ. JE  TO TAKOVÝ   KOLOBĚH Q FUNGUJE  VELMI  DOBŘE.

LFSHA 29.1.2008 14:45

Re: LFSHA,

U medu na vaření to nevadí. Na jídlo máme obvykle čerstvější neztuhlý med. Ty starší rozehřívané používáme do těsta a marinád.

Bubu 29.1.2008 15:32

Re: Re: LFSHA,

Ovšem zcukernatění medu na kvalitě neubírá. Naopak. Kvalitní med zcukernatí vždy, některý dřív, jiný později. Med, který nezcukernatí  je šmejd bůhvíčím pajcovaný.

A v článečku jsem zmiňovala "pastovaný" med. To se med několikrát (3x denně) zamíchá na počátku krystalizace. Med sice zcukernatí, ale vytvoří maličké krystalky, je polotuhý dá se krásně nabírat lžící.

Mikrovlnka je barbarství, teplá vodní lázeň (do 60°C) nevadí. Tatánek postaví flašku s medem na několik dnů na radiátor vedle kuchyňského stolu a má roztopený medík krásně při ruce. V kočkoprosté domácnosti toto učinit lze.

terra 29.1.2008 16:15

Re: Re: Re: LFSHA,

Tak "pastovaný" med je jediná forma, kterou můžu na chleba s máslem. Nevím proč, možná proto, že takový med z chleba nestéká a já pak nejsem až po uši sladký jak včelka Mája:-), ale je to tak...

Bubu 29.1.2008 16:22

Re: Re: Re: Re: LFSHA,

Junior má ještě jednu vychytávku. To se rozkrojí rohlík, uvnitř se namaže máslem, na to med a honem přiklopit druhou půlkou rohlíku. Med nevyteče, ale já mám radši chleba.

A kdo má tohle chystat pro někoho, kdo rohlík vdechne dřív než rozkrojím další. Synáčkovi je 17 a rohlíků je schopen pozřít osm až patnáct (to podle momentální kondice). A koneckonců, při jeho žravosti nestihne z chleba utéct ani ten nejrychlejší medík.