2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vařonka

Byl jsem mockrát dotazován, co tohle slovo znamená, co se pod ním skrývá. Tak jsem se zeptal internetu. Když zadáte tohle slovo na Seznamu, vyběhne na vás pár receptů, soutěž o nejlepší vařonku, nějaké blogy a tak různě. A navzájem si samozřejmě odporují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dede 7.8.2009 9:44

Re: Ve Šlonsku vařonka...

Efko! jak to, že to ještě nemáš napsané??? I s tím kouzelným jazykem? 8-o Že se nestydíš ;-DV prosím napiš pro někoho jako jsem já, kdo zná chození po fašanku s bídou z literatury... prosím! :-)

Bubu 7.8.2009 9:43

Re: varzonku znám

No právě, nastříhat kostku rovně i šikmo tak, aby šla do sebe, dá docela ducha. A někdy se dost prostříhá, ale stojí to za to. Však se taky na takové stříhání musím "vyspat". Tohle se nedá na sílu. Naštěstí jsem po tatánkovi zdědila prostorovou představivost a odjakživa jsem mamince "radila", když stříhala kostku, či proužky, takže mám praxi. Jo a na obrázku to není vidět, ale na sukni mi sedí kostka nejen ve středovém švu, ale i v bočním.;-)

Matylda 7.8.2009 9:32

Re: varzonku znám

Jo jo, taky s emi líbí, jak sesazuješ vzory- to totiž je detail, co udělá moc. Tohle se mi právě líbilo na šatech ze třicátých let- střih se položil na látku několika směry a udělalo to úžasné věci:-)

Bubu 7.8.2009 9:29

Re: varzonku znám

Děkuji, děkuji. Střihy zásadně z Burdy. Za prvé sedí (rukáv vždy pasuje do průramku, apod.) a navíc si nepřipadám jako jarmara, protože nejmenší velikost střihů z kategorie "plus" (pro plnoštíhlé) mi je velká. ;-) A baví mne použít střih na elegantní šaty na látku vyloženě sportovní - z košilového kára by většina ušila košilové propínací šaty, nebo šaty ve stylu safari, já ušiju pouzdrovky s empírovým členěním (střih tuším z letošního únorového čísla).

Bubu 7.8.2009 9:12

Re: Lavorovice trošku jinak

Tak tak.... taky znám tuto technologii lavórovice. Nicméně dávám přednost dobré slivovici, dvakrát pálené, rok v úle u včeliček uložené. Možno též přidat před pálením do kvasu menší množství medu (do velkého sudu kvasu necelého půl kila). Chuť se zakulatí, vůně zesládne....

Matylda 7.8.2009 9:09

Re: varzonku znám

Bubu, v noci jsem zkoukla šatičky i tašku. Tuze krásné, taky bych chtěla takové- ehm, kde bereš střihy?

Bubu 7.8.2009 9:06

varzonku znám

Však taky můj nejdražší je "zOstraavy". Vařonka mi chutná, jen to sádlo si raději k tomu zakousnu a nejlíp ve formě špeku. ;-P

A že by v létě v horku nebyla chuť na frťana?! Vzpomínám si, že u prababičky, když se šlo na sena, všichni, včetně dětí od 10ti let výše dostali na odchodu malou štamprli čisté. Člověk se tak nepotí, lépe snáší práci na slunku a ani lepší nálada není k zahození. ;-) Takže naprosto chápu sklenku vařonky po práci.

Matylda 7.8.2009 8:48

Re: Včera jsem přijela moc pozdě,

Je na poště, dneska pro něj jdu:-)

F..A.Kekule 7.8.2009 8:44

Lavorovice trošku jinak

Jak já znám lavórovici, tak ta se dělá trošku jinak. Žádné mokré hadry, ale lavor se dá na ten hrnec  s kvasem normálně bez obracení a naplní se studenou vodou. Odpařený alkohol se na něm kondenzuje a kape do kameninového hrnku, který stojí uprostřed toho kvasu v hrnci. Voda v lavoru se ovšem musí průběžně vyměňovat, aby zůstávala studená. Já kdysi úspěšně odzkoušel  inovovaný způsob, kdy jsem nepitelné šípkové víno své babičky přepálil pomocí velké skleněné koule z osvětlení předsíně místo lavoru a bylo to kupodivu i k pití. Jinak vařonku znám v jiné variantě, kde základ je tvořen přeškvařeným špekem, slováci tomu říkali "hriaté".

Efka 7.8.2009 8:43

Ve Šlonsku vařonka...

... na Slovensku hriatvo. Taky prý je milijón nejrůznějších receptů, já měla tu čest ochutnat verzi odněkud od Trenčína - slivovica s rozškvarenú slaninkú. Tedy, ne že bych to musela každý den, ale bylo to zajímavé a hlavně po tom nic nebylo.

Ona ta kombinace tuku s alkoholem má opravdu něco do sebe. Když chodíme s cimbálkou ve Strání po fašanku, tak nám samozřejmě v každém baráčku ulejí (i na faře a v mateřské školce!:-D), takže za celý den je těch panáčků slivovice, meruňkovice a jiné -ice minimálně 30, ale nikdy nikdo z nás nejevil známky vážnější opilosti. Vše se totiž zajídá čerstvými koblihami a domácími klobáskami (a koblihami - a klobáskami - a slaninkú - a tož dajte si ešče, neostýchajte sa - Janku, ukroj ešče kúsek teho uzeného, nech okoštujú!):-D A kromě toho je samozřejmě fašankové úterý ve Strání něco jako Bermudský trojúhelník - místo, kde přestávají platit běžné přírodní zákony. Kdykoliv jindy a kdekoliv jinde člověka třetí panák uzemní8-o

LA 7.8.2009 8:42

Re: Včera jsem přijela moc pozdě,

Matyldo, došel balíček?

LA 7.8.2009 8:42

Pití je to asi spíš na zimu

V tomhle počasí (hlavně v odpoledních hodinách při pohybu na sluníčku nebo v autě) se touhy upínají raději k dobře chlazenému pivu. Ale v zímě, když je člověk promrzlý, to musí být lahoda.

jiný Honza 7.8.2009 8:33

Re: Já mívám někdy pocit,

Matyldo, ta restaurace asi nebyla až tak slušná a to dělení vína (b/č) znám i odjinud (naposled Praha). A vkus v pití souvisí s podnebím, tady je drsnější, takže jsou v oblibě i drsnější nápoje než rafinované, jemné hladké víno.

Renata 7.8.2009 8:32

Re: Já mívám někdy pocit,

Ono to bude mít asi histérický původ Matyldo. Páč když můj děda dělal taviče u vysokých pecí, fasovali pivo na žízeň a vypili ho určitě dost, jelikož taky dost za šichtu vypotili. No a když šel do hospody, tak tam s chlapama nevychutnávali vínko, ale dali si pivo a rum nebo borovičku.Musím se přiznat, že když si představím dědu v celé své velikosti a vizáži, tak to vínko k němu fakt nejde :-) Ostatní chlapi v rodině makali na šáchtách a v hutích a po šichtě si dali na žízeň co jiného než pivo. Takže pivo je pro nás fakt na žízeň dodnes. :-) Tvrdého alhoholu se ve zdejším kraji vypije určitě dost, neb jak pravila má známá - lepší teplý fernet než studené víno:-) A vařonku mě učila vařit manželova babička. Byla to přímo pohádková osůbka pocházející z dvanácti dětí a vařonku v zimě prý vařívali často na zahřátí. Chutná znamenitě. ;-)

jiný Honza 7.8.2009 8:31

Re: Tedy, vaření....

Rádo se stalo. R^

jiný Honza 7.8.2009 8:30

Re: No nazdar Paskovaci!

Klidně se stav - stejně mi tím jen vyhrožuješ. ;-D Něco dobrého na zub i do hrdélka by se určitě našlo.

jiný Honza 7.8.2009 8:29

Re: Zaznamenano, zalozeno

Tuk zpomaluje vstřebávání alkoholu, takže se dá pít a neopít se, navíc dodává energii pro odbourávání vstřebaného pití. Ve vařonce je právě pro doplnění energie.

jiný Honza 7.8.2009 8:27

Milí, zlatí

jsem zlomený jak proutek Svatoplukův. Včera jsem dodělal futra na garáži, šalung (=bednění) a protože bylo teprve 7 večer, řekl jsem si, že to hned i zabetonuju. No, nebyl to nejlepší nápad. Do díry se vešlo 7 kar (koleček, tářček, tragáčů) betonu, míchačky nemaje jsem vše míchal ručně, došel mi i písek, tak jsem to nastavoval nějakou maltovou směsí, no skončil jsem v 11 večer a ještě teď jsem z toho kapánek hotový. Tož držte palce ať ten vjezd funguje.

jiný Honza 7.8.2009 8:23

Re: Včera jsem přijela moc pozdě,

Je tam u vás krásně! Je to fakt rozdíl ten slunný jih a náš drsný sever, je to vidět v každém pohledu. Ta růže by mohla být Gloria Dei - pokud se z květů před uvadnutím ztrácí ta růžová a zůstává smetanová. Růžičky já můžu...

Kadlus 7.8.2009 8:04

Ke včerejšku- rovnání fotek

Včera se tu někdo zdvořila tázal, v čem narovnat (ne páteř, na to jsou ůdochtoři" a v jiném slova smyslu to vůbec nejde) padající svislice na fotkách, ec. horizont. nechtěl jsem se do toho "sejřit", tak Rady Dědy Porady : Mně to jde nejlíp v cs. programu Zoner, lepší je verze 10, v poslední 11 to hoši udělali příliš sofistikovaně. Jde i natáčet horizont po stupních. Velmi jednoduché rovnání je i v Picasa 3. Oba programy jsou v češtině, Zoner je sice placený, ale byl k dispozici v čas. Computer= zadara. Totéž lze dělat i v Adobe Photoshopu, je ale hodně složitý a placený . Odlehčená verze Lightroom je jen v aj, Adobe má ještě Ad. Online Editor, nemusíte mít nic v PC. Je ale pomalý ! Zaně se omlouvám, ale poslušně jsem čekal, ať si to vyřídí !:-D

Xerxová 7.8.2009 8:03

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nejVV

Přiznám se, že tvrdý alkohol nerada. Ale když je jednomu velká zima... ;-P Jedinkrát mi chutnala whisky - mrzlo až praštěla, poprašek sněhu a my byli na dlouhé vyjížďce na koních... Jak jsem si ochotně tu kolující placatici taky vzala ;-D

Matylda 7.8.2009 8:02

Včera jsem přijela moc pozdě,

ale snažila jsem se zodpovědět dotazy u včerejšího článku, včetně toho ohledně Boůvčina vkusu na hudbu- prostě nemá ráda Asonanci, což jsou skotské a irské balady, kde hrají dudy. Rekreovala jsem se na chalupě, pár fotek z chalupy je tady, takže pokud chcete, nahlídněte, jak je kousek od Koryčan. :-)

Vave 7.8.2009 7:32

Sice vůbec nepiju,

ale početla jsem náramně, milý jiný přibuzný Honzo. VV Jednak jsem se něco nového dozvěděla o místních dávných zvycích, ale taky jsem si potvrdila, že jsi báječný chlap R^VV. Zdravím celou svou příbuznou smečku a přeju hodně letní pohody. :-)VV:-)

A všechno nejlepší k svátku všem Ladám, hlavně té jedné, co sem chodívá číst za buk. :-)

Matylda 7.8.2009 7:31

Já mívám někdy pocit,

že na Ostravsku se pije pouze a jedině tvrdý alkohol (pivo je na žízeň a víno je bílé nebo červené- vlastní zkušenost v dost slušné restauraci). Ta vařonka může být dost zajímavá zkušenost:-)

Jakub S. 7.8.2009 6:58

Re: Zaznamenano, zalozeno

Tož je toto možné? V tutok nekřesťanskú hodinu byt hore? To ťa baví?

Jakub S. 7.8.2009 6:55

No nazdar Paskovaci!

Šak on vam na ty hruzy paskudne nezdrave škodlive skoči Brusel, cholera - a hotove! Enem o tem pište, chachaři - obanujete... Pošlu na vas synka, že se v Paskově pacha zavažna kriminalita - no co daš, když to něurobim - ? Viděl bysem to jako hrnek vařonky. Beztak bysem to musel na par razy vypořadat. Už su nemožny, synku... zdravy život je o zdravi!

HanaW 7.8.2009 2:07

Re: Zaznamenano, zalozeno

Smajlik mi to odseknul - to mam za to, ze je pouzivam. Ono to tohle teda nebude zase takovej uplne zcela relaxacni dovolenovej vylet. Ale cas si na nektera prijemna posezeni urco udelam.

HanaW 7.8.2009 2:03

Re: Zaznamenano, zalozeno

To je pravda. Tak teda u mne je jeste (ne)normalni vecerni cvrkot. Taky se tesim. A slibuju, ze budu mit v Brne  vic casu.  To autobusove spojeni z Brna do Olomouce na vecer bylo hrozne. Vlakem se pak muze pozdejc z Brna do Ceske Trebove a odtama pak do Olomouce:-/

Pitrýsek 7.8.2009 1:55

Re: Zaznamenano, zalozeno

Ahoj, Hani, to jsme se už dlouho, v plších hodinách, nepotkaly. Vzpomínám na Vás oba a těším se, že brzy dáme řeč na našem stanovišti.

Pitrýsek 7.8.2009 1:54

Tedy, vaření....

... není až tolik středobodem mého zájmu. Ovšomž lze učiniti výjimku ledasjakou. A toto by mohla být velice mňamňozní výjimka. Já mám (snad) čuchové halucinace. Já tu čuchám, čuchám, jako bych už tu vařonečku cítila u nás v kuchyni. Eště, že jsem ten abstinent nebo co.... Ale, když se tak  v zimě vrátím vymrznutá domů z procházky, tak by náprsteček, štamprlička milinká, bodnul. Že ano. No, založíme receptík, založíme. Díky, příteli, za něj.