16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vajíčka natvrdo a co s nimi aneb velikonoční pomsta koledníků

A je to tady! VELIKONOCE a jejich kouzlo i zvláštnosti. Já se tedy přiznám, že velikonoce moc nemusím! Hlavně kvůli tomu jednomu zvyku, a to je pondělní koleda!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xerxová 10.4.2009 6:39

recepty vypadají móc dobře

něco z toho dělávám (třeba ty plněné "koule"), něco určitě zkusím.

U nás se dělá pomazánka - alespoň 5 vařených žloutků se rozetře s taveným sýrem, pomazánkovým máslem (podle oka a podle množství strávníků), troškou hořčice, pepřem...., "naředí" se lžicí majolky a vmíchá se pokrájená hromada bílků z těch všech vajíček. Dá se vmíchat i nasekaná petrželka, pažitka či něco jiného zeleného, pro masožravce se dá vmíchat najemno pokrájený salám ( ale to si ho raději plácnu navrch...) Jde dobře na chleba i housky.

Užívejte si další krásný den - mě dneska čekají mazance

Kaa 10.4.2009 10:33

Re: recepty vypadají móc dobře

U nás se dělá ta samá - zdaleka nejoblíbenější pomazánka celé rodiny, vřele doporučuju. Velikonoční vajíčka musí skončit právě tam.

Marička 10.4.2009 2:44

ta pizza vypada lákavě

Jsou to zajímavé recepty a vyzkouším. Znám z nich jedině ty obalovaný vejce. Mám dojem, že těm v trojobalu se říká "skotská vejce", ale jistá si tím nejsem. Kdysi dávno jsem je dost dělávala. Jedli jsme je teplé, ale byly moc dobré i studené, kdy pokrájené na kolečka vypadají hezky. Teď už jsem na to nějak líná.

Hanko, ten br. salát také stojí za vyzkoušení - děkuji

Kaa 10.4.2009 10:35

Re: ta pizza vypada lákavě

A představte si, že se teď dají tahle vejce v mase koupit - je to taková šiška, asi 20 cm dlouhá, a má stejný průřez v celé své délce, pěkně se žloutkem uprostřed 8-o

Karolína 10.4.2009 10:49

Re: ta pizza vypada lákavě

Jo, "Pražská roláda" se to jmenuje. Kdysi jsme to chodili kupovat jako extra mňamku do Domu potravin nahoru na Václavské náměstí. Bylo to úžasné! Tak jsem si tuhle nedávno 20 dkg koupila. Nedalo se to pozřít! Nevím. Milovala jsem tuňáka s vejci v konzervě. Nedávno jsem si jednu pixličku zakoupila a těšila se jak malá holka. Po dvou lžících to letělo do koše.

Kaa 10.4.2009 13:25

Re: ta pizza vypada lákavě

To nevím, já jsem to jen viděla a ochutnat nezkoušela, ale zajímalo by mě, jak to dělají - 20 cm dlohý žloutek...

HanaW 10.4.2009 1:00

A jeste mramorova velikonocni vajicka

Uz jsem to asi kdysi jednou psala, ale pro nove prichozi. Takhle se barvila vajicka u nas doma. Vajicko se obali cibulovyma slupkama - ve vetsim mnozstvi a pak se zabali. Doma se to balilo do haderku a prevazalo spagatkem. Ja to zabalim do vrstvy papirovych rucniku a zabezpecim gumickama. Vsimla jsem si v CR, ze ty vase papirove rucnicky jsou takove ridke. V tom pripade na kazde vajicko bych dala tak 23 az tri. Takto pripravene balicky soupnem do hrnce a postupujem jak pri vareni vajec na tvrdo. Po uvareni vypnu vodu a necham je  jeste nejakou dobu v te vode sedet - at se barva chytne. Pak proplachnu ve drezu, sundam papiry a voila - vajicka vypadaji hnedo mramorove - kvuliva ruznym hustotam slupkoveho obalu. Vychladla vajicka nalestim trochu zaolejovanym ubrouskem a vypadaji uplne neskutecne krasne - temer jak umela. na konzumaci to ma jednu drobnou nevyhodu - ta hneda cibulova voda pronikne porama pres skorapku a tak po oloupani jsou takova kropenata. Vzdycky si pred Velikonocema schranuju cibulove slupky anebo je olupuju ve krame .

HanaW 10.4.2009 1:01

Oprava

Ne 23 az tri - pouze 2 az 3.

Alča 10.4.2009 7:56

Re: A jeste mramorova velikonocni vajicka

Tak tenhle recept na barvení vajec chci vyzkoušet letos. My barvíme tak, že si donesu z venku různé zelené lístečky (jetelinka, pampeliška, apod.). Nastříhám starou punčochu a do ní vložím vejce s hezky rozporstřenými lístečky po obvodu. Vejce s lístečky, zabalené do punčochy, svázané na špičkách nití, se dá vařit do vody, ve které je spousta cibulových slupek. Výsledkem je vajíčko hnědě mramorované se zelenými konturami lístečků. A nakonec špeková kůžička na pomazání...

A s těmi slupkami je občas potíž - letos jsem si zapomněla schovávat slupky v předstihu, tak jsem minulý pátek při koupi cibule nabrala i půl sáčku slupek. Přednosta pravil, že ještě nikdy neviděl, aby někdo kupoval slupky od cibule a následně se rozhovořil na téma marnotratnosti... no jo, ale barevná vejce chtít bude!;-P

Emteska 10.4.2009 8:27

Re: A jeste mramorova velikonocni vajicka

Dělám je úplně stejně, velice pěkně se otisknou třeba i lítsky řebříčku, mimochodem, vajíčka lze dát do punčochy i za sebou, jen je oddělím nití, zakže nemusím punčochu stříhat. :-D

Sylva 10.4.2009 11:16

Re: A jeste mramorova velikonocni vajicka

Čím členitější lístek, tím vypadá na vajíčku pěkněji. Dobře se otiskne i fialka dokonce barevně.

HanaW 10.4.2009 0:51

To je dobrota

Karolina umi! Ale co vam zavidim je, ze si muzete koupit v polotovarech vykostene kure. Jednou jsem se pokousela dle navodu kure vykostit a nedopadlo to dobre. meli jsme z toho cinu a cosi duseneho na zelenine. :-/

Muzu prihodit receptik? Jizni bramborovy salat jak ho dela tchyne - a kupodivu dobre.

Brambory na kosticky se uvari - nikoliv se slupce. Do scezenych dost teplych se prida vetsi mnozstvi nadrobno nakrajenych vajec na tvrdo, neco nasekane strerilovane okurky. resp. tchyne tam dava to, cemu se rika sweet relish - v podstate drobounce nasekane okurky ve sladkem nalevu. Ale poctiva ceska okurka vystaci.  Dobre promichame, aby se ta vajicka spojila s bramborama. Pak pridame majonezu se soli a peprem a neco horcice. Ji se to v pokojove teplote a neni to spatne. Kdyz to delam ja, tak ta horcice je Dijon, prihodim kapie a jemne usekanou zelenou cibulku.

dalmatin 10.4.2009 10:23

Re: To je dobrota

Hanko, to je zajímavé, takovýhle salát dělám já (a paní tchyni neznám - že ji pozdravuji :-D)