18.4.2024 | Svátek má Valérie


MLSOTNÍK: Vajíčka natvrdo a co s nimi aneb velikonoční pomsta koledníků

10.4.2009

Roztomilost dětí s proutěnými košíčky, přednášejících svojí koledu na zápraží chalupy, různě se stydících a koktajících, s rudými tvářičkami a vykulenýma očima, jen aby to řekli dobře, pak lehce "pošmrdlají" pomlázkou pozadí hospodyně a dostanou čokoládu, vajíčko, obrázek, je vystřídána rozčarováním z návštěv přiopilých pánů, kteří mlátí hlava nehlava i obráceným koncem pomlázky a dožadují se dalšího panáka, případně vajíčka do igelitové tašky TESCO.

Dříve chodila parta sousedů po údolí a každou sousedku pěkně vyprášila, i tihle staří "pardi" předrmolili nějakou tu koledu, obvykle si ji i sami složili na danou sousedku a byla u toho sranda a veselo. Pak jsme se někde srazili u někoho na chalupě a pojedli, popili, zasmáli se a pobavili všichni společně a většinou se domů jezdívalo až v úterý, abychom si ty velikonoce opravdu užili.

Dneska řady prořídly, někdo se odstěhoval, bohužel i odešel tam, odkud se už koledovat nedá a ostatní ztratili zájem. Je to škoda a chybí mi to. Dneska to funguje tak, že přiopilí mládenci dole ve vsi sednou do auta, vyjedou nahoru k nám do kopců a spíš otravují, než aby potěšili, a přitom mají pocit, že to jsou ty pravé velikonoce. Tak pro mne teda ne.

Ale někde to určitě funguje ještě postaru, o tom jsem přesvědčená!

Velikonoční pondělí skončí a nám hospodyňkám se otevře nerudovská otázka: "Co s nimi?" Tedy s vejci natvrdo, která vykoledovali potomci či manželé! Obvykle jich 30 nabarvím a 30 jich zase přednosta dotáhl domů. Takže problém byl nastolen. Teď už není, neb naše vejce se rozdají a on už nikam nechodí, takže mi zbyly jen ty recepty.

Než se k nim dostanu, tak jednu perličku: jednou jsme se se sousedkou domluvily, že uděláme vtípek. Vejce jsme neuvařily! Pouze jsme je krásně obarvily, načančaly a vydávaly syrová. Musím se dodnes smát, když si vzpomenu na několik dokončených koled s naším nápadem: Ivánek, který neměl košíček ani pytlíček si vejce cpal do kapes své BUSHMAN-bundy. Komentáře netřeba!

Lojzík, který měl košíček, ale naše 2 syrová si dal dospod, neb jsme byly první na řadě. Komentáře netřeba! A naposledy Honza, který s vejci přeskakoval potok a upadl. Byla úhledně vložena do náprsní kapsičky mikiny. Komentáře netřeba! No, ještě nemohu pominout jednoho nejmenovaného, který dostal na krásné vejce chuť. Komentáře netřeba!

Nicméně, raději ty recepty:

PIZZA s vejci natvrdo:

Buď klasické těsto na pizzu nebo těsto lístkové vpravíme na plech a potřeme vrstvou kečupu s oreganem. Pak rozprostřeme na kolečka pokrájená vařená vejce, mezi ně plátečky sardelek, přidáme pórek a cokoliv zeleného (třeba olivy, i černé, kapary apod., - výborné a i hezké jsou špenátové listy nebo sterilovaná kapie, je to barevnější). Potřeme takovým tím silikonovým štětečkem trochou olivového oleje se lžičkou zakysané smetany a hojně posypeme sýrem a dáme upéct.

VEJCE PLNĚNÁ:

Vařená vejce rozkrojím napůl a vydlabu žloutek. V misce rozetřu žloutek, máslo, trochu obyčejné hořčice, přisolím (málo, některé další přísady bývají hodně slané) a připepřím a přidám trochu zakysané smetany nebo majolky, aby hmota byla hodně hladká.

Pak odeberu lžíci do malé misky a promíchám se:
sekanými kapary
sekanými sardelkami
najemno strouhaným sýrem, třeba i brlísňovým
lžící kaviáru
sekaným slaným lososem
jarní cibulkou, sekanou najemno
pažitkou nebo jakýmikoliv dalšími zelenými bylinami - řeřicha je výborná!
Sekaným čímkoliv

Malou lžičkou pak naplním vajíčka a nahoru na tu kupičku dám kousek toho, co je uvnitř - např. kousek lososa, sardelku, kapar apod. Můžu, ale nemusím, přelít trochou vymíchané majolky se zakysanou smetanou. S toastovým chlebem je to fakt mňamka.

BALENÁ VEJCE

Připravím si těsto na klasickou sekanou - mleté maso, které musí být vláčnější. Pak oloupu vejce a nešikovně ho obalím tou sekanou! Já nevím, jestli jsem tak nešikovná, mně se to nikdy pořádně nepovedlo! Vždycky z toho nějaký ten kousek vejce někde vyčuhoval! Aby ta koule nebyla tak velká, tak můžeme vejce i rozpůlit, to dělám já a pak jsou i lépe obalená! Pak jsou 2 možnosti - buď koule poskládám na plech a upeču v troubě, jako klasickou sekanou (to je ta dietnější varianta) nebo kouli obalím v trojobalu a hodím usmažit do fritovacího hrnce (to není tak dietní, ale mně to chutná). Salát a brkaše k tomu, úžasné jídlo! Taky lze ale tu variantu pečenou v troubě udělat s omáčkou - takové netradiční dalmatské čufty z toho pak jsou.

KUŘECÍ ROLÁDA PLNĚNÁ VEJCI

U nás za rohem mají v rybárně kuřecí roládu - plát kuřecího masa, který koupím, proč se s tím kuřetem vykosťovat sám, když už je polotovar k mání, že? A naplním.

Rozbalím kuřecí plát na vále, potřu lehce hořčicí, popepřím, trochu osolím a pokladu plátkovanou anglickou slaninou (pěkně masíčko promastí) a na ní umístím velké pláty mortadely. Tím "zacpu" případné prořezy v plátu masa. Nahoru pokladu na úhelníčky rozporcovaná vejce, na 4 díly podélně rozkrojenou kyselou okurku, rozpůlený párek, ale ještě lepší je tučnější klobáska na 4 díly, červenou kapii na dílky a kousky tvrdého sýra. Pěkně to všechno dovnitř naskládám tak, aby nezbyla nikde moc volná místečka. Vše nešikovně zamotám do podoby rolády, ovážu nití, spíchnu po stranách jehlou nebo párátkem a vnořím do vyhřáté trouby, roládu pak peču v pekáčku, podlitou černým pivem, pěkně dozlatova a do křupavé kůžičky. Pak krájím na plátky - uvnitř jsou ty plátky tou náplní krásně mozaikově barevné a to černé pivo dodá výbornou chuť. Opět s brkaší a salátem Pepíno - dělá přednosta - to nemá chybu!

JEDNODUCHÝ SALÁT Z VAJEC

Vejce natvrdo nasekám nadrobno a vsypu do mísy. Přidám nahrubo nastrouhaný sýr, okurku na kostičky, najemno jarní cibulku a cokoliv pikantního - kapary (ty já miluju), sekané olivy, prostě dle chuti. Můžeme přidat i pokrájenou sterilovanou kapii - to kvůli pestrosti. Opepříme, osolíme a zalijeme zálivkou ze 2/3 zakysané smetany a 1/3 majolky a lžíce plnotučné hořčice. Pokud je salát hodně hutný, zředím trochou mléka. Toastový chléb nasucho opeču a dám na něj tuto směs, která se vsákne dovnitř chleba a chutná to báječně. Jíme to klasicky vidličkou a nožem, do ruky se to vzít nedá!

Karolína Příplatová