Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vajíčka natvrdo a co s nimi aneb velikonoční pomsta koledníků
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Karolína 10.4.2009 10:38Tak ten blábol po sobě čtu a nechápu, kde jsem vzala "brlísňový sýr", pochopitelně, že míněn je "plísňový", ale nějak se mi to vymklo z ruky při tom mém rychlém psaní! Tak se omlouvám, brlísňový sýr neshánějte! |
dalmatin 10.4.2009 10:29Karolíno, mám ráda tvoje recepty. Jsou nápadité a mají šmrnc. Taky vařím dle momentální inspirace, nedržím se přesně návodu. Přednostova maminka se mě ptá, co jsem tam dala - no, co mě napadlo Minule se chudinka tvářila, myslela že mám nějaké "tajemství šéfa kuchyně", které jí nechci sdělit |
Xerxová 10.4.2009 10:40Re: Karolíno, tak já taky vařím hlavně podle "voka" Ono je to vidět i třeba u toho mého receptu na nádivku Pokaždé tam dám něco trošku jiného, v jiném poměru,...Vařívám od dvou (většinou) přes čtyři (často) po dvanáct porcí a nikdy mi to nevadilo. Něco dělám podle receptu - třeba mazance - ale i tam jsou jisté odlišnosti. Ségra dělá těsto řidší, výsledek je nadýchanější a lehčí vánočka či mazanec. Já dělám těsto hustší, dýl mu trvá, než začne kynout a i po upečení je trošku hutnější (my to raději ) Ale dneska na sluníčku kynou přímo ukázkově |
Karolína 10.4.2009 10:40Re: Karolíno, Díky! Já vařím taky tak, jak mne napadne! Slyším v duchu přednostovo smutnění nad nějakým obzvláště povedeným jídlem: "Ach jo, to je škoda, že už to podruhé nebudu jíst! To už se ti nikdy nepovede znovu uvařit!" Má recht! |
Vave 10.4.2009 8:08VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM Karolínko , děkuju za skvělé recepty! A přidám jeden od bývalého šéfa, tzv. Čížkův salát: Překrojím vejce podélně a pak v kráječi, vzniknou mi takové půlměsíčky. Nakrájím kousek cibule taky na půlměsíčky (nebo jarní cibulku na kolečka), a rajčata taky na měsíčky. Přidám dobrý bílý jogurt, lžíčku plnotučné hořčice, trochu bílého pepře, sůl, kdo chce, může lžičku majonézy, mlsné huby ještě kousek tvrdého sýra na nudličky, promíchám, vychladím, jím s rohlíkem. Je to hned a je to lehké a je to mňam. |
Matylda 10.4.2009 8:47Re: VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM Vave, to zní dobře!!! Já si do salátů taky cpu bílý jogurt, jenže jenom já, takže pokud se dělá salát pro celou rodinu, mně je třeba oddělat, ostatní si dají dresink |
Fallowa 10.4.2009 9:24Re: VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM Matyldo,snad ne oddělat,doufám,že oddělit |
MaRi 10.4.2009 9:32Re: VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM oddělat rovná se TAKÉ "dát stranou", milá Fallowo. Taky jsem se s tímto slovem v Čechách stávala terčem podivu |
Matylda 10.4.2009 9:56Re: VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM Ty moravismy |
YGA 10.4.2009 10:01Re: VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČETEM Já taky oddělávám a neodděluju jóóó "Moravo Moravo, Moravěnko milá, z tebe se rodí chasa ušlechtilá ..." - a řeč je taky ušlechtilá, žeééé... |
Matylda 10.4.2009 8:04Karolíno, díky Leccos znám, ale člověka to prostě nenapadne. Tak budu aspoň vědět, co s Kubovou a Kájovou pomlázkou. |
Ejška 10.4.2009 7:58Vajíčkové recepty Milá Karolíno děkuji za vajíčkové receptíkykapary já také miluji mňamky berlínské frikasé byla manatěm obaleným vajíčkům v mase říkáme pštrosí vejce a holalá jak roste kopříček? |
Li 10.4.2009 8:21Pštrosí vejce mám moc ráda, ale v mase je neznám Kamarádka od které jsem se je (ne) naučila dělat vejce obalovala normálně v trojobalu, jako řízeček Je to mňamka úžasná, ale práce příšerná, jeden ani netuší jakou má slovní zásobu neslušných slov |
Ejška 10.4.2009 9:15Re: Pštrosí vejce Ahoj Li, to je to kouzlo, že se vejce obalené mletým masem hravě obalí do trojobalu, já to ještě dělám tak, že mezi vejce a mleté vsunu vajíčku sýrovou zavinovačku se strouhaným křenem a slint |
Karolína 10.4.2009 8:59Re: Vajíčkové recepty Neboj, nezapomněla jsem, roste roste! Nasázela jsem semínka všech možných bylinek a už vystrkují zelené hlavičky kudrnka, pažitka, hladká petržel a saturejka. Ještě to musí ale holky chvíli v těch květináčcích vydržet než budou vsazeny do velkých bylinkových truhlíčků venku, sice svítí sluníčko i u nás v Kerkonoších, ale zima je králíčku, zima! A bude ještě, přijdou zmrzlíci a až teprve po nich půjdou ty zchoulostivělé bylinky ven. Ale na koprovku se stráááááášně těším! Pa |
Ejška 10.4.2009 9:16Re: Vajíčkové recepty já takíííííííí |
Alča 10.4.2009 7:57Děkuji za inspiraci, vytisknu a uvidím, kolik toho přednosta letos vyšmigrustuje... |
alimo 10.4.2009 7:48Díky za inspiraci, určitě něco vyzkouším, ta pizza se zdá být velice jedlá |
Bláža 10.4.2009 7:13Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Nemá někdo recept na nádivku? U nás se nepekla a já bych jí chtěla vyzkoušet |
alimo 10.4.2009 7:29Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Mám Do mísy dáš změklé máslo (Heru) asi půl kostky( spíš necelá půlka), přidáš 6 žloutků a utřeš. potom přidáš na drobno nakrájenou slaninu tak1/4 kg- já používám chalupářský bok, není to tolik tučné, promícháš a přidáš nakrájenou housku (rohlík, veku) namočenou v mléce a lehce "vyždímanou". Asi tak 7-8 rohlíků. Osolit, opepřit a přidat na drobno nasekanou zelenou petrželku, mladé kopřivy nebo pažitku - nebo od všeho přiměřeně, ale zeleným se šetřit nemusí. Ušleháš bílky co zbyly od těch žloutků a lehce ho vmícháš. Pekáček vymazat, vysypat strouhankou a péct. Dobrou chuť ! |
Xerxová 10.4.2009 7:34Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? osmažím kostičky uzeného (šunky, slaniny, uzeného kuřete...lze i kousky žampionů), přidám kostky nakrájené housky (veky) - navlhčené mlíkem (nebo jen vodou), přihodím syrová vajíčka, nasekané mladé kopřivy (petrželku, rašící libeček...pažitku, mladou cibulku), osolím, opepřím... (dokořením podle chuti, jdou vmíchat i mandličky). Vzniklou hmotu "zlehčím" vmícháním sněhu (ne z Ještědu - stále bílý - ale zbytkových po mazancích), přendám do vymazané zapékací misky a už je to připravené směr trouba |
Vave 10.4.2009 8:01Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Upeču den předem kousek vepřového a uvařím kousek uzeného masa. Uzený vývar nechám! Kolik vajec, tolik rohlíků, u nás tak 8-10. Nakrájet na plátky a zalít uzeným vývarem a taky výpekem z masa a vyklepnout na to vejce, uhňahňat z toho takovou hmotu. Solit jen málo, věšinou vůbec ne, protože vývar a výpek už slaný je. Vmíchat sekané kopřivy, u nás hodně! zelí s cibulí a jíme to pak i studené a je to mňamka převeliká. A k tomu možno nasekat i petrželku, dává tomu šmrnc. Nakrájet maso nadrobno a vmíchat do rohlíkové směsi. Peču v porcelánovém pekáčku, který vymáznu sádlem a vysypu strouhankou. Podávám jen se salátem z čínského |
Vave 10.4.2009 8:09Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Ten vývar a šťávu z masa nahřeju na vlažno, ono se to lépěji hňoucá. |
Vave 10.4.2009 8:14Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Kákryš, oprava - jak jsem vpisovala, zpřeházel se mi recept, takže takhle: Vmíchat sekané kopřivy, u nás hodně! Vmíchat sekané kopřivy, u nás hodně! A k tomu možno nasekat i petrželku, dává tomu šmrnc. Nakrájet maso nadrobno a vmíchat do rohlíkové směsi. Peču v porcelánovém pekáčku, který vymáznu sádlem a vysypu strouhankou. Podávám jen se salátem z čínského zelí s cibulí a jíme to pak i studené a je to mňamka převeliká.
|
Vave 10.4.2009 8:14Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? A už to opravovat nebudu, a nesmějte se mi! |
Ejška 10.4.2009 8:14Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? MÁM: 10 nakrájených rohlíků na plátky spařím horkým mlékem, přidám půl kostky másla, špetku soli , špetku strouhaného muškátového oříšku a pepře a promíchám, pak do vzniklé hmoty přidám půl kila jemně nakrájeného mastného uzeného masa, tři hrsti nasekaných kopřiv a hrst jemně strouhané mrkve, dále přidám dvanáct vajec a důkladně promíchám, peču v máslem vymazaném porcelánovém pekáči při výšce nádivky cca sedm cm asi padesát minut-pomalu při nižší teplotě, kterou pak zvyšuji, u nádivky se musí udělat krusta až při dopékání |
Matylda 10.4.2009 12:06Re: Ty kopřivy se tam dávají jenom nasekané nebo se mají spařit? Někde jsem četla spařit, ale neztratí to nějak vitamíny? Nebo se to spařuje, aby nepálily? Ale k tomu stejně dojde v té horké nádivce? |
MaRi 10.4.2009 12:28Re: Ty kopřivy já je jenom proplachuju, nespařuju, sice fňukám, že pálí, ale připadne mi, že když se spaří a pak ještě pečou, je to jako hadra... |
Xerxová 10.4.2009 13:17Re: Ty kopřivy natrhám, omeju, nakrájím (spálím si ruce, i když se snažím) a zamíchám do hmoty... Tepelně se to upraví tím zapečením |
Bláža 10.4.2009 13:34Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku? Moc děkuju za mňamózní recepty, upeču a jsem zvědavá, jak dopadnu |