3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Svatební česnečka

Bylo-nebylo, jednoho velmi sychravého lednového dne jsem byla na svatbě na zámku nedaleko od Prahy. Zámek je zařízen na letní provoz, teplo tam nebylo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
julča 2.2.2007 12:43

Pečený česnek

Teď právě jsem připravila pečené brambory s česnekem podle receptu Renaty a báječně jsme si pochutnali.:-) Já jsem to fakt neznala, brambory měly jen takové lehce česnekem šmrncnuté aroma a ta upečená palička zmizela také hned! Díky!R^R^R^R^R^R^R^

Beda 2.2.2007 12:37

Re: MEDVÍDKU KDE JSI?

možná upadl do bezvědomíl, když spatřil název článku? :-/ 8-o ;-( ;-P

JoVo 2.2.2007 12:20

MEDVÍDKU KDE JSI?

;-DKoukám, že se ještě k danému problému s česnekem nevyjádřil Medvídek.;-D

JoVo 2.2.2007 12:15

Hi, hi itinerář.

;-PMy jsme vypracovali itinerář takto: Recept na česnečku, jsme pomocí PC a tiskárny převedli ze Zvířetníku na papír. Zároveň uložili do složky v PC s názvem: Kuchařka ňam, ňam. Následně se rodinná rada usnesla, že do toho zámku je to pro nás daleko, tak si tu cestu zkrátíme od PC do kuchyně a zítra česnečku vyzkoušíme. ;-D

YGA 2.2.2007 11:24

Re: recept na lívance

s ovesnými vločkami nemám, ale co takhle přesňáky? Na ty není lívanečníku třeba. Uvařit brambory v šupce den dopředu, nastrouhat na jemném struhladle, přídat jedno vajco, krapet soli, hladké mouky "co se vleze" a rychle zpracovat na těsto. Ušoulat váleček, nožem odkrajovat  kolečka, válkem vyválet na tenčí placky (bacha, musí se hodně moučit vál, jinak se rády přilepují) a péct na suché železné pánvičce (nebo železné plotýnce - stařenka pekla na šporheltu, ale ten asi v Norsku taky nemáš:-() z obou stran. Po upečení skládat na talíř na sebe, ale napřed lehce přešmrncnout peroutkou namočenou v rozpuštěném másle (ještě lepší v sádle) - stačí vždycky jen z té horní strany. Tyto přesňáky se jí namazané povidlama, ale dobré jsou i s marmeládou - a můj muž je miluje jenom tak "na sucho". Jídlo je to levné, celkem rychlé (podle šikovnosti hospodyně ;-P), ale je z něho strašně nepořádku - všude je mouka - teda aspoň já jsem zamoučená od hlavy k patě, sporák taktéž, na zemi závěje mouky, prostě jako ve mlýnici.

Zdena b.p. 2.2.2007 10:35

Re: Re: recept na lívance

Jsem opravdu neoprávněná dávat recepty! do těsta samozřejmě příjde troška soli a cukru. Já do lívanců dávám vanilkový. Míry jsou jako v pohádce: "Přiměřeně, přiměřeně..."

Zdena b.p. 2.2.2007 10:32

Re: recept na lívance

My dělali naprosto obyčejné lívance z kyselého mléka, nebo zákysu, nebo i podmáslí, nebo kefíru a vajíček + hladká mouka s prdopeč. Dělá se to řidší a vločky se tam přisypou. nechá se cca půl hodinky natáhnout.  Dokonce jsme do nich dávali nakrájená oloupaná jablka (ta jsme jen sypali skořicovým cukrem). Když byly bez jablek, tak se na ně načančá paráda. U nás MARMELÁDA a jogurt. :-). Co se týká zakysaného mléka do těsta, vřele doporučuji i do kynutého, nebo hrnkového.

Ejška 2.2.2007 10:30

Re: recept na lívance

paní Dede, jako od Vitany nemám, mám ale recept babičkovský, z těsta liju omelety, nebo lívanečky: 1/2 litru smetany (10-12%, lepší je zkyslá) se smíchá se 4 žloutky, 4 lžícemi cukru, špetkou soli a přidá se 8 pol.lžic mouky (4hladké+4polohrubé), pokud je smetana hutnější, tak tam přijde méně mouky a nakonec se vmíchá ze 4 bílků sníh. Já pánev špekuju (stará to škola), omelety mašluju máslem:-P

Zdena b.p. 2.2.2007 10:04

Re: LENKO,

JA  SE KAJU - KAJKAJ. TO VIS, KDYZ TO NENI S MARMELADOU, NEBO S OVOCEM, TAK SE ZDENA B.P. CHOVA JAKO ESUSIK. PROSTE MAM VSECHNY 2 PAMETOVE BUNKY 8-o.

Beda 2.2.2007 10:00

Re: recept na lívance

my děláme z kefíru / kyselýho mlíka;-P ... nejdřív jsem na to zírala8-o, páč jsem myslela, že to bude kyselý:-/ - nebylo!R^ ... je to mňam a takový nadejchaný a nepřipaluje se to:-)

2 hrnky kyselého mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli

žloutky se utřou s cukrem, přidat mléko a 1 hrnek mouky, ušlehaný sníh, zbytek mouky, sů ... no, snad to píšu dobře, je to moc dobrélVV

Dede 2.2.2007 9:47

recept na lívance

Mám takovou možná zvláštní prosbu. V Čechách jsem velmi ráda dělala lívance z kupované směsi (Lívanečky v prášku), ve které byly vždy ovesné vločky. Moc nám to chutnalo, lívance jsou potom takové vyšší a hutnější. Tady je pochopitelně nemají, ale já na ně mám hroznou chuť. A dají se dobře dělat bez lívanečníku, ten já totiž nemám! :-/

Nemáte tedy někdo recept na lívance s ovesnými vločkami "jako od Vitany?" ;-D nebo na nějaké jiné zajímavější, než obyčejné kynuté? Díky moc!

Ejška 2.2.2007 9:44

Re: Píšu jedničku z domácího úkolu.

podle nabídky, že také vaří podle staré zámecké receptury, je to velice svůdně lákavé, pokusím se tento směr zařadit do svého letního iterináře;-D

LENKA S. 2.2.2007 9:35

Re: tak dost!

ZDENI B.P. ,TENHLE NÁZEV UŽ BYS MOHLA ZNÁT  Z MÝCH RECEPTŮ. JSOU TO FAKT  NA TUKU  OSMAŽENÉ(NA MÁSLE, NA SÁDLE NEB NA OLEJI)KOSTIČKY STARŠÍHO PEČIVA.

RenataE 2.2.2007 9:29

Píšu jedničku z domácího úkolu.

Je to Jemniště a chystám se tam podívat v létě, protože i v zimě mě to tam nadchlo (tedy až na odjezd zpět - 25 cm namoklého ledosněhu a celou cestu pršosněžení). Ale nejvíc mě nadchla zámecká kuchyně, teda kuchařka, protože jídlo bylo opravdu vynikající.

Alča 2.2.2007 9:26

Re: První! Mžitky před očima, ale todle eště jo!

P O V Í D E J !!!  Pěkně prosím!:-)

Alča 2.2.2007 9:23

Tak mi zámek vyšel Jemniště

a česněčku můžu ve všech podobách i dobách. Domnívám se, že se podávala z důvodu prevence proti nachlazení, kterým by byli postiženi všichni účastníci (s výjimkou fotografa - preventisty, který měl medicínku svoji, neboť prostředí určitě dobře znal). Hezky napsané!

Já takhle loudila po kuchaři ve Valašském muzeu v přírodě Valašskou kyselicu. Ta byla mňamková! A taky, tajnůstkář jeden zarytý, neprozradil ...;-(

Ejška 2.2.2007 9:23

polívčička

zjemněná smetánkou;-Dzítra jí zkusím k obědu uvařit;-PRenato děkuji za svatební česnečku, a teď si zahádám: zámek Jemniště ?VVVV?

Julča 2.2.2007 9:23

Re: Re: Re: Re: Re: česnek můžu

Jemniště?

Hanča 2.2.2007 9:22

Re: Re: Re: Re: Re: česnek můžu

První se nabídl zámek Jemniště.

YGA 2.2.2007 9:14

Dovolím si můj recept na česnečku

Nakrájím na jemno cibuli, šoupnu do hrnce s Herou (nebo sádlem nebo olejem, jak je ctěná libost a krajová zvyklost :-)) a dám na oheň. Pak nastrouhám mrkev a petržel a šups s tím k cibuli, nakonec nakrájený česnek (co kdo snese) a všechno pěkně smažím doměka (nebo do měkka? nejsem si jistá), pak přidám hladkou mouku a usmažím jíšku, doleju vodu do potřebného množství, přidám sůl a polévkovou kostku a uvedu do varu. Mezitím si usmažim kostičky ze starého chleba (rohlíky nejsou moc vhodné, ty se hnedle rozmočí). Nadrobno nasekám další stroužek česneku, hodím do vroucí polévky a ihned vypnu. Na konec je možno přidat sekanou petrželkou - o moc líp to vypadá. Tuto polívku máme všichni doma moc rádi. Poznámka - té jíšky udělejte víc, polívka musí být hustá. Dobrou chuť všem (mimo Medvídka a ostatních Drákulů). 

RenataE 2.2.2007 9:06

Re: Re: Re: Re: česnek můžu

Je to zámek a tam to nebylo. Zkuste holky guglit svatbu na zámku, ať to nemáte tak lehký!

Beda 2.2.2007 9:05

Re: krupony

;-D;-D;-D;-D;-D hihi, teď jsem za vola, já se picnu8-o8-o;-D;-D;-D ... no nic, třeba si to dokonce i zapamatuju, když jsem se teď tak posmála!!;-P

Beda 2.2.2007 9:03

Re: Re: Re: česnek můžu

mě při čtení napadly Roztoky... je to snad zámek, doufám...

RenataE 2.2.2007 8:59

Re: Re: česnek můžu

Není to Sychrov. Zkuste svatbu na zámku.

Zdena b.p. 2.2.2007 8:51

Re:se tady datluju s Princeskama

a krupon se už vyřešil :-)

Zdena b.p. 2.2.2007 8:50

Re: Bedo

To je, myslím, krupon.

Jo, a ta usmažená kolečka do polévky jsme dělali v 7. třídě ve vaření. 2 placky nudlového těsta dát na sebe a vykrajovat. My jsme to dělali trubičkou  d =8 - 10 mm . Úžasná piplačka. Na jedné straně jsme to smažili a na druhé uzobávali. Měli jsme veliké starosti, aby tam něco zbylo do té polévky:-).

aida 2.2.2007 8:49

Re: Re: Re: Česnečka pro princezny

No, a moc dobré je ten neloupaný česnek přidat k takovému tomu kuřeti (nebo kotletám), co se peče rovnou s bramborama a se šlehačkou (my tam ještě dáváme šalotky a proužky kapie). A pak si to ze slupky na talíři každý nožem vymačká .

aida 2.2.2007 8:45

Re: Re: Re: tak dost!

To jsou krupony.;-)

Hanča 2.2.2007 8:44

Re: česnek můžu

Taky jsem tipovala Sychrov, ale zmátlo mě "nedaleko od Prahy" - i když co je to nedaleko, že jo. Takže hlasuju pro Sychrov.

julča 2.2.2007 8:42

Re: tak dost!

Moje maminka dělá do krémových polévek tzv. Princesky. Vyloudím recept, jsou to taková malinká kolečka, která se při smažení nafouknou. To by se sem taky hodilo.