9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení

Tento recept ke mně připutoval od LenkyS s doporučením, jelikož recept vyzkoušela. Tak se podívejte, třeba zrovna vás osloví:))

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MaRi 18.7.2008 14:55

Re: Svet je malickej

a může se dát do mikrovlnky?? na jak dlouho?

terra-san 18.7.2008 14:34

Re: Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Ačkoliv právě tuhle kuchařku máme už dvě generace za domácí kuchyňskou bibli, tak s tou strouhankou bych to nemusela. Obecně se u nás trhanec velké oblibě netěší, sdílí osud většiny jídel "nasladko": dobrý jako moučník, ale že bych se toho najed?

Xerxová 18.7.2008 14:06

Re: Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Já tedy tento typ "bublaniny " nemusím. Ale babča (tchýně) ji občas dělá podle Sandtnerky a tam se zase dává strouhanka8-o

possum 18.7.2008 13:28

Svet je malickej

diky internetu ;-D;-D 

Tak tady ten od Vikingu. ;-)

250 g mouky, 1/2 KL soli, 600 ml mleka, 3 vejce, 2 PL masla, 200 g boruvek. 

Vsechno krome masla a boruvek uslehame, potom vmichame boruvky. Maslo rozehrejem na pekaci,  vlejeme testo a peceme asi 20 minut.

terra-san 18.7.2008 13:25

Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

No to já právě taky - tedy, tu krupici. Ale asi je to trefa...

dalmatin 18.7.2008 13:17

Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

tady je recept Našla jsem jich víc, ale já mám zafixovanou tu krupici ;-)

dalmatin 18.7.2008 13:14

Re: DOTAZ - prosím o radu

To je tuty trhanec - než jsem se vrátila z lékárny, tak to identifikovala possum. Vím, že se dělá z krupice, ale dělala jsem to snad jednou v životě. A proč vlastně jen jednou???

LA 18.7.2008 12:45

Re: Re: Re: Re: sýrové karbanátky

No jo, stal se případ, kdy byla celá veka pryč, 2 ještě ani neochutnali a mužský měli hlad. I pro čtyřčlennou rodinu se toho musí připravit jako pro celý tábor. ;-)

terra-san 18.7.2008 12:38

Re: Re: Re: sýrové karbanátky

Ad zaplácnutí: NA MNOŽSTVÍ ZÁLEŽÍ, a ne že ne!:-D

LA 18.7.2008 12:28

Re: Re: sýrové karbanátky

My do směsi nastrouháme ještě trochu salámu. Ovšem s tím zaplácnutím :-/

LA 18.7.2008 12:26

Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Aha, tak to je opravdu něco jiného, já šla po té bublanině (a dokonce se dělá i z litého těsta a vybíhá).

terra-san 18.7.2008 12:04

Re: sýrové karbanátky

Xerxová, tyhle táborové speciality sice někdy vzniknou jako náhodná mutace nebo "z nouze ctnost", ale mívají nejeden klad. Nám takhle fungují tak řečení "chudí rytíři": plátky chleba nebo bagety se obalí ve směsi strouhaného sýra a celých vajec a prudce se smaží po obou stranách. Mimořádně vhodné pro žravé sportující a rostoucí mládežníky... Spolehlivě zaplácnou skoro každého. Variace na smaženku: navrch přijde hořčice a kousek šunky nebo salámu:-)

Dede 18.7.2008 12:03

Re: Re: Dede zdravim :-)

Není ten dnešní svět úžasný? Hodím dotaz na bublaninu z podkrkonoší, odpověď dojde z Austrálie se slibem něčeho zajímavého z Norska8-o;-D Díky milá possum, zkusím to - můj nalezený nepříliš přesný recept byl bez cukru a hladké mouky a hory doly nedělá. Tak já to zkusím i s tím máslem:-) Mám tu borůvky a borůvková je mňamózní! :-)

terra-san 18.7.2008 12:00

Re: DOTAZ - prosím o radu

Tak vida - possum to připomíná trhanec, mně ze všeho nejspíš to, co znám z domova jako "štěpánskou omeletu": 6 žloutků vyšleháme s 30 g cukru a citronovou kůrou. Z bílků vyrobíme tuhý sníh a zapracujeme do něj dalších 70 g cukru. Pak lehce vmícháme ke žloutkům. Pánev (takovou, která se dá vložit do trouby) nebo pekáček vymastíme máslem a vysypeme moukou, vylijeme na ni těsto a pečeme při asi 180 stupních dozlatova. Ovoce (nejlépe čerstvé) se ovšem dává až po upečení navrch se šlehačkou nebo krémem, tak jestli se to mělo péci dohromady, jsem poněkud mimo. Ale štěpánská omeleta je dobrá i tak - a s připékáním problém nemám, jestli to nebude v tom oleji. Piškotová těsta ho někdy nemají ráda - ale nevím...

possum 18.7.2008 11:50

Re: Dede zdravim :-)

To su blb! Ja pani Rettigove ukradla jedno t. ;-(

Jinak mam jeste podobny recept z Norska, ale musim ho najit. Ten je taky moooc dobry. ;-);-P

possum 18.7.2008 11:47

Dede zdravim :-)

podle me to zni jako svitek/trhanec. A me se vzdycky udelaji 'hory doly'. Nevim, jestli to ma nejaky vliv na prichytavani, ale na tyhle veci se pouziva maslo a ne olej.

1/2 l mleka, 2 vejce, 80g praskoveho cukru, 200 g hrube mouky (ja tu mam jen neco jako polohrubou), spetka soli a ovoce.

Plech se silne vymaze maslem, necha rozpustit a na to se vleje testo, na ktere se da ovoce a jeste kousky masla.

Jinak pani Retigova ma tuhle bublaninu: Vraz do hrnku 11/2 litru obsahujiciho, 6 zloutku, prilej k nim 1/3 litru mleka a rozkverlej to, pak do toho vmichej tolik mouky, az mas testo jako na hustou kapanku, pridej k tomu 14 dkg tluceneho cukru a trochu soli, a konecne do toho vmichej snih z tech sesti bilku; nyni vymaz pekac maslem, dej do neho asi pres polovic svestek, vlej na to testo, poklad to povrchu kousky noveho masla a nech to upeci. Na stul dej k tomu skorici a cukr, aby si kazdy mohl dle libosti vziti na svuj talir.  (M.D. R.  Domaci kucharka 1902.) 

Dede 18.7.2008 11:41

Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Lucko, ono se to zprincipu jí teplé! Servíruje se to podobně jako třeba omeleta, posypané moučkovým cukrem. No a babička umřela, mamina taky a recept je fuč :-( Já jsem to nedělala, to jen že teď mám tu zahradu a na ní konečně i to ovoce, víš?

LA 18.7.2008 11:05

Re: DOTAZ - prosím o radu

Podle popisu (až na to jedení za tepla, my holt máme větší trpělivost) to není specialita, vyskytuje se to mnohem jižněji. Zkusím se doma kouknout. Ad přichytávání: co takhle pekáč normálně vymazat a vysypat. ;-)  My pečícím papírem nahrazujeme právě to vymazávání a vysypávání.

Dede 18.7.2008 10:56

Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

LENI - JE TO NAPSANÉ HNED V PEREXU! ŽE TO NENÍ TVOJE... A I KDYBY BYLO - JEŠTĚ SE MI NESTALO, ŽE BY TVŮJ RECEPT NEFUNGOVAL - TAK CO! V:-)

Dede 18.7.2008 10:55

DOTAZ - prosím o radu

Moje babička dělávala v sezóně vždycky bublaniny, kterým říkala lité bublaniny 8-o- byl to takový jako svítek s ovocem (jedlo se to teplé, nebyl to koláč!), ale když se to peklo na plechu v troubě nebo v remosce, tak se to celé zvlnilo, dělalo to takové kopce:)) Hledala jsem správný recept na webu, ale nefunguje to:( jednal se svítek nezvedá a jednak má tendenci se přichytávat k plechu, což  babiččina bublanina nedělala - a to přes to, že ten plech a olej nahřeju, než tak dám těsto. S papírem na pečení to samozřejmě funguje bez připékání, ale babička ho nikdy nepoužívala, takže je mi jasné, že něco dělám špatně nebo prostě nemám správný recept (ten recept - mléko, celá vejce, polohrubá mouka, špetka soli, pr. do peč.) Neznáte to někdo náhodou? :-)Může to být nějaká podkrkonošská specialitka, nevím...

Ejška 18.7.2008 10:51

Re: Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

ANO, MUSÍ CHUTNAT;-Pděláme ho také na několik způsobů a nikdy nezklameR^pangasius rybička to mňamková

Xerxová 18.7.2008 9:59

sýrové karbanátky

s výrobou smažáku někdy bývá problém (třeba na táboře pro 40 dítek). I osvědčily se nám sýrové karbenátky - cihla (sýr ;-D) se nastrouhá, smíchá se s vajíčkem (přiměřeně aby hmota "lepila") a lžicí vykrojené hroudy se obalí ve strouhance. Smaží se na oleji - neteče to, netáhne se to tak jako klasický smažák... a s bramborovou kaší to bylo oblíbené dětské jídlo. Pozor - nesolíme - sýr je slaný.  Jako dodatek se dá vmíchat do sýrové hmoty nakrájený zbytek salámu, petrželka, bylinky....

baty 18.7.2008 9:57

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

MUSÍ, fakt, náhodou nám v úterý navařila pangasia naše dovážková závodní jídelna, kde mají na ryby mistra a to teda byla pochoutka! Naprudko, obalené v nějakém koření s moukou, senzace. To je vám teda závodka, za cenu nižší než pečovatelská služba máme doma Intercontinental.;-P

LA 18.7.2008 9:47

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Děda patří mezi lidi, u kterých slovo "ryba" vyvolává kopřivku a cvičí se žaludkem. Na nový druh tatarky moc nejsme - my se držíme té klasické domácí: kyselý okurek najemno nastrouhaný + pepř + worchester + majolka. ;-P

Karolína 18.7.2008 9:34

Kohoutí recept

Napíšu - popíšu příští týden! Hlavně z čistého alibismu! Jestli to opravdu bude podle tohoto receptu taky tak výborně chutnat! Dělaly jsme tohle jídlo jednou s kamarádkou, která bydlí přes 20 let kousek od Paříže a bylo to fantastické. Snad se mi povedlo sehnat všechny suroviny takové, jaké mají být! Tak všem přeji krásný víkend, snad nebude moc pršet. Jen tak, aby to zalilo zahrádku!

Karolína 18.7.2008 9:30

Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Sumeček PANGASIUS prostě MUSÍ chutnat všem! To je tak fantasticky lahodná rybiška!!!! Na spoustu způsobů, nejvíc mi chutná jen tak obalená bez mouky a vejce ve strouhance s mletými mandlemi napůl. Na vlhkou rybu se ta směs nalepí (nechávám to "nasáknout", aby byla vrstvička vyšší). A pak na rozpálené máslo nebo olivový olej a lehce oprásknout. Nový brambůrek a nový druh tatarky - s houbami nebo s jinou příchutí, co teď  vyběhly na pulty a jsou moc dobré, k tomu nějaký lehký salátek, jejda to je pošušňáníčko. Ani to moc nekořením, aby ta lahodná chuť zůstala.

Ejška 18.7.2008 8:43

Re: Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

No to je pravda Karolíno, já prosím také znát kouzelný obsah kotlíku do kterého strčím kuře a pak servíruji kohouta;-P 

Zítra vařím taky pomocí kouzla, kdy přeměním kuře na bažanta na víně;-D

Přeji všem Zvířetníků vydařený denVV

LA 18.7.2008 8:22

Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

MY VÍME, ŽE TO NENÍ Z TVÉ HLAVY. TEN RECEPT KOLUJE INTERNETEM UŽ DLOUHO, JEN JÁ HO ZA POSLEDNÍCH PÁR LET DOSTALA NEJMÍŇ 5X. ALE TO NEVADÍ. A RYBIČKY JDOU TAKÉ DRBAT.

P. S. TOHO PANGASE JSME ZKUSILI A CHUTNAL I DĚDOVI.

veram 18.7.2008 8:16

Re: Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

A kde je kohoutí recept? Polepši se, Karolino!:-D

Karolína 18.7.2008 8:06

Re: DEDE, JÁ VĚDĚLA, ŽE SI MÁM NA TEN RADĚJI MLSOTNÍK POČKAT.

Lenko to je dobře, že je Dede tak rychlá!!!!

Tohle jídlo zní totiž velmi zajímavě a já právě přemýšlím, co budu dělat lehkého v neděli k obědu, neb v sobotu máme na chalupě sousedské letní táčky, takže vařím venku na ohni v kotlíku kohouta na víně podle starého francouzského receptu, snad se mi to povede! Existuje spousta receptů, ale jen tenhle mi opravdu "mluví z duše". Je ze skutečně prastaré francouzské kuchařky a osvědčený. Jen to halt chce své ingredience, takže jsem včera souseda, který byl tak hloupý, že jel do Makra, honila od regálu k regálu s mobilem v ruce a konzultovali jsme tu iberijský špek, tu velikost žampionů, tu perlové cibulky atd. atd., všechno koupil, chlapec šikovný! Hlavně mlsný, protože se moc těší! Jen to maso pochopitelně není kohout, ale kuře, logicky, kde taky vzít kohouta! Je to velká příprava a poměrně dost dlouhé vaření, ale venku v kotlíku to jde samo! Občas přihodím pod kotlík šišku ze zahrady a občas kousek prkýnka a míchnu a ochutnám a jdu si po své práci! Hlavně aby nepršelo! I když - i s tím si se soustavou rozmístěných slunečníků nad ohništěm umím poradit!