4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Saláty trochu jinak

Je horko u nás i u vás a v tomhle období vařená tepla jídla nás moc nelákají. Ale mísa salátu, bageta a máslo; z toho už je večeře. Anebo přidat jako osvěžující přílohu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hana Williamson 18.8.2007 14:56

Pekny den

vsem Helenkam!!!!

aida 18.8.2007 10:10

Hano,

dík za pěkný článek a spoustu inspirace!

Pro YGU - po zadání pojmu "červená řepa"  mi ve vyhledávači na Labužníkovi vylezlo tohle, snad se aspoň něčím inspiruješ.

aida 18.8.2007 10:10

Re: Hano,

Jo, tak to "tohle" nějak nejde vložit, je to tady: http://www.labuznik.com/search_result.php?query=%E8erven%E1+%F8epa&relation=AND&order=nazev+ASC&in=all

aida 18.8.2007 10:11

Re: Re: Hano,

Ještě jeden pokus

aida 18.8.2007 10:25

Re: Re: Re: Hano,

Aha, nějak to nechodí, omlouvám se. Najdi si www.labuznik.com - tam "vyhledávání", do okýnka napiš "červená řepa" a mělo by Ti vylézt cca 65 receptů na teplé i studené zpracování, osobně dost doporučuju tu "šubu" (je to tam ve víc variantách), opravdu dobrý salát, ale spíš na zimu, než na teď.

dalmatin 17.8.2007 23:34

Teda Hanko,

jsem tady asi poslední  a už s "křížkem po funuse", ale tvoje saláty se mi moc líbí. Musím je zkusit a to hned zítra. Jdu vybrat který, ale musím do něčeho kousnout, protože polykám naprázdno.

Yezi 17.8.2007 22:44

Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček

červenou řepu sterilovanou jako kompot na sladko se skořicí, citronovou kůrou a rybízovou šťávou;-P

Hana Williamson 17.8.2007 22:54

Re: Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček

Tyy, jo! To musi jit. Ja jsem mela nekde kdysi cervenou repu nalozenou v cemsi, co vzdalene chutnalo pomerancem a vubec to nebylo spatne!

Jakub S. 18.8.2007 0:08

Re: Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček

Na to taky brzo skočím - a to je recept prababiček odkáď?

Hanča 17.8.2007 22:39

Velmi zajímavé recepty

a u žádného ze salátů si nedovedu ani vzdáleně představit chuť výsledného produktu. Tož nezbývá nic jiného než to zkusit. Začnu asi hruškovým, ten mě láká nejvíc, hrušky i nivu mám moc ráda.

YGA 17.8.2007 21:54

Dotaz

Co s červenou řepou? Tchyně mi ji donesla darem (joj, tomu já říkám danajský dar - řepu moc nemusím, ale její syn jo, tož se s tím musím nějak popasovat ;-)). Já ji vždycky jenom nastrouhala, přidala cibuli a promnuté zelí, zalila salátovou zálivkou - sůl+cukr+ocet+voda - a přidala olej. Jde s tím dělat i něco jiného?

Olčava 17.8.2007 22:12

Re: Dotaz

Jejda, honem pište někdo něco o řepě, to by mě taky zajímalo. Já znám jen tu nakládanou, a pak čerstvou řepnou šťávu (ta mi moc chutná, mňam), ale prý se toho za syrova nemá moc najednou. Je to pravda?

Yezi 17.8.2007 22:25

Re: Dotaz

1) výborná je nastrouhaná s jablky, sladkokyselou zálivkou a křenem

2) taky se nakládá krájená na plátky na sladkokyselo, prokládaná jádry vlašských ořechů a plátky česneku

3) nastrouhat, vmíchat kysanou smetanu a křen a dochutit octem, cukrem, pepřem, solí

Ve všech případech ji napřed uvaříme a pak oloupeme... a strouháme nejlépe v gumových rukavicích;-)

Hana Williamson 17.8.2007 22:38

Re: Dotaz

Urcite! Jedna moznost je ji napred ovarit ve slupce. ja to delam tak, ze do vody dam trochu soli, celeho cerneho pepre dle chuti, nove koreni cele (dost) bobkovy list (malo), trochu cukru, krapet octa - tim si podrzi barvu a zaroven tim imituju sladkokysely namet repy nakladane. Jeste nejake jine koreni, ale fcil si nevzpomenu (jsem v praci a nejde klimatizace, cili hlubsim myslenkovym pochodum se nedari). Povarime dle velikosti a stari - holem hodiny. Az mekke, proplachnout studenou vodou, oloupat - tak kuzicka z toho hrasne sjede, nakrajen na platky. Takhle z toho netece uz tolika cervene stavy a nebarvi to jidlo kolem, ale zustane tomu ta krasna zemita chut. V teto fazi to s trochou vody z vareni zamrazuju. na vareni stary kastrol - obcas to pot/vora barvi.

Pak primichat do ruznych salatu - nabizi se polsko/ruska kombinace vajicka natvrdo a varene brambory. Ja bych k tomu soupla i nejake fazole z konzervy - protoze tam se zas kombinuje ta zemita chut. Napr. cizrna. Zalivku spis dokysela - pripadne s troskou kopru?

No a co takhle dobry husty borsc? Jej, to bych si dala.

Tady se taky cele pecou v troube i se slupkou, pokapane trochu olejem, pak se to sloupne, orestuje, osoli, opepri, treba krapet rozmaryny a je to dobre jako priloha k pecenemu masu.

MaRi 17.8.2007 22:46

Re: Re: Dotaz

při nakládání červené řepy se používá fenykl - je to to koření?

Hana Williamson 17.8.2007 22:56

Re: Re: Re: Dotaz

YES!!!! 

Jakub S. 18.8.2007 0:12

Ále jendže - dá-li se do boršče řepa, už to není boršč,

alébrž takový trochu podivný chlodnik (polsky - s přeškrtnutým l) čili cholodnyk (rusínsky - ukrajinsky). Totiž...

RenataE 18.8.2007 0:24

Dovolila bych si nesouhlasit,

i moje echt ruská kuchařka praví, že do boršče řepa patří, do ruského i ukrajinského:-)

RenataE 18.8.2007 0:39

Re: Dovolila bych si nesouhlasit,

A je nutno dodržet přesný výrobní postup, aby se od řepy neobarvily brambory:-) A chlodnik je polévka studená, takže z jiného kotlíku:-)

Hana Williamson 18.8.2007 1:18

Re: Ále jendže - dá-li se do boršče řepa, už to není boršč,

Souhlasim v tomto s Renatou. Uz mam tu terminologii obcas zmatenou, ale Jakub ma asi na mysli v podstate bujon/vyvar ochuceny cervenou repou. mela jsem to parkrat v Polsku - studene i ne. A videla jsem to pod i pod nazvem borsc. Ale dal do maticky Rusi je to s ruznym varenym masem, bramborama, zelim, regionalne dle chuti i jine prisady, a, jak pravila Renata, zvlastni zpusob pridani cervene repy, aby nebylo zeli a brambory ruzove. Spociva to v pridani octa ve spravnou dobu. Dokonci se kysanou ci kyselou smetanou na taliri. Toz tak.

Jakub S. 18.8.2007 8:37

Máte recht - popletl sem to. Przepraszam paňstwo!

Jakub S. 17.8.2007 21:22

Su nadšený: ty kombinace!

Eště sem nečetl vaše vejšplechty, ale honem musím říct, že tyhle pro tradiční středoevropany nemožné (u milostivé paní MDR či Sandtnerky nepředstavitelné, že) kombinace já po troškách zkouším a ověřuju už desetiletí. Tak rozhodně co nejdřív tohle všecko zkusím. A pak ti, Hani, (ne)milosrdně sdělím svůj závěr. Ale neboj, předem vím, že nebude zlý.

Bryndza (u nás se říká brymza) - ano!! Ale ledový salát - nikdy mě nepřipadal jako bez chuti - vůbec... ? Možná už opakuju po vás ostatních, promiňte. Nevadí, nespa?

zana 17.8.2007 21:43

Re: Su nadšený: ty kombinace!

pravda, ledovej salát mám taky ráda ... i když ho barbarsky připravuju rozříznutím na dvě půlky. Jednu dám do ruky přednostovi, druhou ukusuju já;-D;-D;-DNaopak nerada celer:-P, zejména řapíkatý. To je pak halt těžký...

Hana Williamson 17.8.2007 22:52

Re: Re: Su nadšený: ty kombinace!

Hele, do toho vytvoru Ambrosie ten rapikaty  celer nemusi. On je tam, aby to krupalo. Neni receptu, aby se nedalo neco nahradit. A fcil mne napadlo, po inspiraci od Lenky S, co takhle trochu cervene reddkvicky pro krupavost a riznost?

Hana Williamson 17.8.2007 22:04

Re: Su nadšený: ty kombinace!

No nahodou Retigova, kdyz se to dobre procte, pouzivala obcas velmi zajimava koreni, ktera nejak zacatkem 20. stoleti zjevne vymizela z ceskych kuchyni anebo se jejich pouziti omezilo na minimum. Protoze kdyz si pak jedne precte Sandtnerku, tak se divi, kam ten festival chuti sel. Sandtnerova pouzije na jednu peceni 2 bobulky toho a 3 onoho, snitku petrzelky.... Tak to ja si tam obcas neco prectu, zamyslim se, podrzim zakladni technologicky postup a uz to jedu vlastni hlavou - a to uz jsem byla v CR, teda pardon, v mem pripade v CSSR. Ovsem Sandtnerova na cukrovi je parada, tam to delam doslova (skoro vzdycky).

K ledovemu salatu mam asi nechut proto, ze zkraje meho pobytu zde to byl casto jediny salat, ktery byl bezne k mani. Udajne ma tez ze vsech hlavkovych variant nejmene zivin.  Ovsem komu chutna, tak se tim nic nezkazi.

Ja jsem k jidlu vzdy mela pristup ponekud inovatorsky. Tesim se na kritiku.

julča 17.8.2007 21:12

Téééda Hani

R^recepty jsou skvělé a odlišné od zde běžných, rozhodně vyzkouším a děkui za prima tipy!!! Přesně tohle jsem potřebovala :-);-)

Hana Williamson 17.8.2007 19:35

Oprava - dodatek.

Nejak jsem to po sobe dobre neprecetla, nez jsem Dede odeslala prispevek, a tudiz u zalivky na Ambrosii chybi ze pridame ... dle (ne)sladkosti) citrusu neco medu." Omlouvam se za nedopatreni.

Medvídek 17.8.2007 11:41

Ambrosia -

- jídlo olympských bohů jsou ve skutečnosti houby, základem je muchomůrka červená a kropenatec motýlovitý. Důrazně nedoporučuju jíst !!!! !!Nejsme bozi. ;-D 

Ovšem Hani, tyto saláty, to je teda nářez, v dohledné době některý z nich zcela jistě učiním a sním, ba přímo sežeru. Vypadají báječně i jenom napsané. :-)

Zdena b.p. 17.8.2007 13:51

Re: Ambrosia -

Medvědí mlsoun, on by snad ani nebaštil červenou muchomůrku? (to  druhý neznám) Ale růžovka by snad šla?:-P

Jakub S. 18.8.2007 0:22

Re: Ambrosia -

Ambrosía = nesmrtelná, zázračná. - Ale ambrosie v botanice není houba, nýbrž drobná rostlinka - americky ragweed(s).